En urbota usel insats av Löven

Efter att kravlat sig till två poäng senast var Björklöven tillbaka på ruta ett igen mot Tingsryd. 2-5, grått, trist, energilöst, menlöst och med en känsla att säsongen redan är över.

Det är lite svårt att förstår hur Björklöven nu när säsongen ska avgöras, när laget fått spel ihop sig, när de ska vara som bäst är som allra sämst.

Men det är bara att konstatera. Det Björklöven presterat de sju senaste matcherna: 2-5 mot Tingsryd, 3-2 e.fl mot Almtuna, 1-2 mot Pantern, 1-2 mot Vita Hästen, 4-2 mot Modo och 3-4 e.st mot Troja och 1-3 mot Södertälje är bland det sämsta Björklöven presterat både resultatmässigt och spelmässigt över sju matcher. Det är Modo-segern som är undantaget. Annars är det tre poäng på sex matcher.

Att det här presteras just nu i slutet av säsongen när laget ska vara spetsat och på sin topp. Det är det som är så oerhört tråkigt. Det är det som är så märkligt. En rutinerad tränare som Fagervall som fått bygga truppen och laget bit för bit borde ha hittat rätt nu, borde har fått laget att bli bättre och bättre. Inte tappar allt nu. Oavsett skador och annat elände.

Ser vi till matchen mot Tingsryd så var hemmalaget hetast redan från start. Redan i första perioden även om varken Tingsryd eller Björklöven skapade några direkta målchanser där och då. Det var Tingsryd som var hetare mot slutet av perioden, som hade spelet och som var etta in i situationerna. Björklöven skulle där och då vara glada över att ha 0-0 på tavlan även om Tingsryd som sagt inte hade så många klara chanser.

I andra perioden blev det dock värre. Björklöven spelade framförallt fast sig själva med konstiga dribblingsförsök i egen zon. Det är nästan bara märkligt hur lätt Tingsryd får komma till lägen. Robin Olsson är helt fri på sitt 1-0-mål, tre spelare kollar på. Hannes Johansson kan från nära håll måtta och trycka in 2-1, Fröshaugs 3-1 är snyggt, men ingen går på passaren, ingen är nära Fröshaug och på 4-1 är och Björklöven så tveksamma. Det går inte att peka på en spelare som upprepar misstag. Det är banne mig halva laget som är tveksamma, stirrar puck, hamnar på hälarna. Det går att peka på att laget saknar kreativa spelare, men defensiven som varit stabil ska kunna finnas där, energin ska kunna finnas där. Det fanns den inte i första perioden och i andra blev Björklöven till stenstoder.

Självklart får Tingsryd energi av att göra mål och pumpar på. Visst de gör en bra match, men mot ett lag som har sju raka förluster, ett lag som har visat hela säsongen att de inte vänder underlägen så är det så oerhört viktigt att kliva ut och sätta in första stöten. Därför måste Björklöven vara redo. Om de nu inte riktigt var det in i första perioden, något som är ofattbart, så måste de vara det efter att duckat en kula i första till 0-0 och kan kliva ut i andra och ta tag i matchen.

Det går kanske i analysen efter matchen att peka på Björklöven i tredje perioden och säga att de spelade upp sig, men jag ser det inte så. Tingsryd klev ned, spelade med större marginaler och kunde hålla Björklöven på utsidan och med en stängd blålinje hela perioden. Det var bara i powerplay som Björklöven kom in på kassen.

Det här är verkligen inte värdigt Björklöven. De har en stor följarskara. De kommer från tre säsonger av besvikelser och har nu spelat sig till chansen att bjuda publiken på ett slutspel. Kanske till och med ett slutspel med läge. Då kommer den här insatsen. Den här formen. insatsen mot Tingsryd var så platt uddlös och usel. Målchanserna från Löven går att räkna på en hand. Det får inte hända. Nu är det tre matcher kvar. Det är fortfarande två poäng ned till strecket, men AIK och Timrå, två av seriens absolut bästa lag väntar tillsammans med Västervik som Björklöven har så oerhört svårt för så det är mycket hockey kvar för att Björklöven ska nå ett slutspel och om de kommer dit i den här formen. Var är då ett slutspel värt förutom några kronor in på kontot?

Hoppen som finns är två. 1. Att Trotter, Hutchings, Murrphy ska kunna tända det här laget. Ta fram det som borde finnas där. 2. Att Björklöven brukar vara som sämst mot de sämsta och bäst mot de bästa lagen. Alltså som AIK och Timrå.

Det positiva vi kan konstatera idag är att:

¤ Brock Trotter var på is hemma i Umeå med Alex Hutchings, Jonas Emmerdahl och Cody Muprhy. Det har bloggen fått bekräftat. Det finns förhoppningar på att Trotter ska spela på fredag. Vi får hoppas på det. Jag har själv skrivit att jag inte vet något om hur det är med honom. Jag har bara konstaterat vad ögonvittnen berättat om söndagens träning. Det är bara att hålla tummarna för att han och kanske också Hutchings och Emmerdahl spelar på fredag. Jag tror inte att alla tre gör det, men om två av dem gör det är det kanon. Det behövs.

¤ Jacob Peterson fortsätter att vara en av de bästa spelarna i Björklöven. Han fick testa i förstalinan idag och jag ser gärna honom i någon av topplinorna även på fredag. Kanske ihop med Trotter och Talaja istället för iskalle Andersson om Trotter spelar.

¤ Lukas Ericsson som faktiskt gjort 40 (!) pinnar i allsvenskan en säsong för Oskarshamn gjorde sitt första mål. Ska han ha den rollen han har fått måste han producera något framåt. Det har han inte gjort tidigare, men nu bökade han in ett mål.

47 kommentarer

 1. Christer

  Tror fortfarande att Fagervall INTE är rätt person att leda laget framåt.
  Fagervalls matchning av laget under tid säger mig det, han har inte dom egenskaperna men de rår han inte för !

 2. Christer

  Vill säga det än en gång : Fagervall må ha många bra egenskaper men den viktigaste egenskapen saknar han, nämligen matchningen av laget. För att vinna hockeymatcher måste dom bästa spelarna spela så mycket som möjligt. Över tid har inte Fagervall gjort det. Så ser jag på denna säsong hittills.

 3. kjka

  Man kan ju klyva atomer i detta. Problemet sitter i kontraktskrivningen med spelarna, det finns ingen riktig belöning för en lång säsong. Framförallt importerna åker hellre hem till sitt 7 mars ist f mitten av april. Stackars Joakim Fagervall, äter, skiter och lever Björklöven, det gör inte legosoldaterna. Hutchings, Farley, Talaja, Pukka och Riska och några till tar hellre långledigt än visar upp sig mars/april.

  • Hannes

   Något fel i ämnesomsättningen har han den gode Fagervall du så romantiskt beskriver. Han har nog haft väl mycket gaser den senaste tiden.

 4. Löv

  Det var den sämsta insats jag sett på flera år…. Tingsryd ikväll där allt står på spel. Möter tabelljumbon och blir utspelade totalt.
  Fullständigt inkompetent hockey… Vad fan sysslar ni med björklöven??

  Lämna skutan fagervall och rensa ur truppen med en massa lån från här och där och bygg ett lag med hjärta istället för att agera farmarklubb åt Frölunda.

  Jag är lövenbyggare sedan flera år tillbaka. Är detta representationslaget vi har????? Tänker inte betala en spänn till i framtiden.

  Man kör dump and chase mot seriens sämsta lag!!!

  Sopor

 5. putte

  Ja, nog verkar det som att spelarna vill ha semester, fast de utåt sett säger annat. Dags att slänga årskortet nu tror jag… Tveksamt om det blir förnyelse till nästa säsong.

  Gonatt…

 6. Per

  Laget slutar aldrig att förvåna när det kommer till nya bottennivåer. Mest av allt suger det när man inser att man själv blir så mycket mer besviken än spelarna. De rycker bara på axlarna och hoppas att det ska gå bättre nästa gång. Inget hjärt och ingen stolthet. Svagt.

 7. Knutte

  Tveksamt om laget kan ta sig till SHL denna säsongen, Behöver hända nåt med alla som tror att detta handlar om allmänhets åkning. Så nu får Fagervall slänga in lite mer ved i brasan trots den påstådda vedbristen.

 8. Bror

  Såg väl ut som vanligt som det har gjort ett tag nu.
  Viljelöst ,grått, svagt!!
  Med det här spelet och laget kunde löven varit i botten ochså ,men tur att dom klarar sig från det i år.
  Tappat förtroendet helt för tränare och andra som har tron att löven ska nå shl ..haha ..först måste man väl kriga i toppen av allsvenskan ett par år…dynga är vad de är!!

 9. Thomas

  Gustav jag var på plats igår i Tingsryd och har sett de flesta löven matcherna denna säsong. Löven gjorde vad de kunde men gårdagens lag räckte inte till helt enkelt mot ett toktaggat TAIF. Tycker du har all rätt att kritisera med ditt yrke men det känns som du de senaste 2 åren fallit in o blivit en av alla de negativa kommentarerna som flödar på forum osv..
  Löven ligger i sammandraget på slutspel – man har samtliga kanadicker + Emmerdahl borta. Alla lag i serien kan förlora mot Tingsryd borta med full trupp. Hur lätt är det att få en avslappnad arbetsro för laget om du skall ta fram denna stora motorsåg så många ggr per säsong! Vinster o förluster kommer varje säsong så se nu till o nyansera situationen lite så du inte vänder alla där uppe i Umeå emot Jocke o laget. Tillsammans är vi starka!

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag har varit nyanserad så många gånger under säsongen och manat om tålamod. Nu mot seriens formsvagaste lag, när säsongen står på spel är insatsen inte okej. Allt annat är kravlöst.

   • rce

    Tycker du gör bra analyser. Laget förtjänar att kapas som det ser ut nu. För tillfället känns dom helt menlösa.

   • Vinnie Vincent

    Tycker du gör en felanalys i just den här matchen, inte i att Löven är steget, eller mil, efter Tingsryd utan orsaken varför. Såg du laguppställningen innan match? Den är kanske seriens trubbigaste, utan all skadad spets plus Trotter o Farley indisponibla är det jobbigt att möta ett Tingsryd med kniven på strupen. Det kan du omöjligt undgå förstå, däremot förstår jag att du måste tillmötesgå dina läsare och många av dem vill inte analysera, utan istället i affekt toksåga allt o alla. Jag tycker mig se tendenser att detta grumlar din objektivitet och analysförmåga.

    Många spelare i truppen har även överbelastats när alla skador dykt upp och inte ersatts, och det ser vi konsekvenserna av nu.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     JAg skiter fullständigt i mitt skrivande att tillmötesgå några läsares önskan att kapa laget. Jag skriver det jag tycker efter att ha sett matcher. Jag har inget problem att hylla, såga, vara lugn, arg, glad eller något annat. Jag tycker att Tingsryd är dett dåligt hockeylag på allsvensk nivå från vad jag sett och att Björklöven med den uppställningen de hade igår ska kunna göra en klart bättre insats. Allt annat ser jag som kravlöst.

  • Roger

   Klok och vettig du verkar. Så trött och less på alla dessa negativa ord och texter om Björklöven. Speciellt från denna (så kallad) journalist Gustav! Många år sedan Björklöven som lag och förening var så hör bra och stabil. Nu gäller det att ALLA går samman och stödjer laget dom sista tre matcherna. Det sista som behövs är en sur och genomgrinig ”journalist” som tyvärr får med sig många med sitt negativa sätt!
   IF Björklöven – AIK 4-2

   • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Vad menar du att en journalist ska göra? Sjunga ”heja-ramsor” och konstatera att det inte blev som tänkt, men kommer nya matcher när Löven kastar bort en topplacering efter 6 poäng på 7 matcher när säsongens står på spel? Näe, det är inte jag. Gillar du inte negativa inlägg. Läs inte bloggen efter bedrövliga insatser.

  • Hannes

   Hur menar du Thomas? Gustav måste för att vara objektiv om matchen beskriva vad han såg och inte något som Jösses vad bra vi spelade igår, det här ser så lovande ut! Hur trovärdigt skulle det vara?

 10. Thomas

  Klart att krav skall finnas på laget Gustav. Men när folk på forum ber dig att ställa Jocke o Jäger mot väggen och du svarar att du skall göra detta på torsdag tycker jag du skickar fel signaler mot ett lag som gör allt för att nå slutspel just nu! Ge laget lite arbetsro istället för att ta bort energi! Du har en stor påverkan på supportar det vet du! Vill tillägga att jag läser det mesta du skriver och tycker många ggr du oxå har klockrena analyser.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Ställa mot vägen kan man ju se på olika sätt. Jag ställer aldrig någon mot väggen och ställer hotande frågor. Jag frågar vad laget ska göra för att ta sig ur detta, vad de tycker är fel, vad som är ledarnas egna analys till varför de hamnat i en formkurva som det här. För mig handlar inte journaliststik om att pressa och trycka ned utan att granska, men låta den granskande parten själv får svara och analysera.

 11. pelle

  Det är ett väldigt stort problem för löven då 2 st Frölunda juniorer är de bästa spelarna i laget de matcher de spelat.
  Laget är både fel byggt och troligtvis feltränat då de är sämst då de ska vara bäst!

 12. Christer

  Du Gustav, vad har du för synpunkter på matchandet av laget under tid. Finns den egenskapen ( matchandet ) hos Fagervall/jäger ?
  T.ex Vikström har spelat i alla lägen, teka både här å där, var är han nu ?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag tycker att Fagervall matchar laget mer aktivt än någon annan tränare gjort de senaste 10 åren. Sedan kanske jag inte håller med om alla beslut, men han arbetar aktivt hela tiden med att ändra saker, försöka saker. Det är inte det som är problemet enligt mig. Det är hans arbete som sportchef, som han nu lämnat över, som jag är med kritiskt till. Alltså hur han byggt laget.

   • Christer

    Jaa Gustav, så länge Fagervall leder laget får vi acceptera att de kommer att se ut så här ! Brunkarhocke. Var är spelglädjen hos många spelare, bortblåst. Kapten Andersson jaa ……..

   • Christer

    Gustav, tror du lagbygget ser annorlunda ut till nästa säsong ? Nya sportchefen och Fagervall har ju lika samsyn hur laget ska se ut ?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Det ska bli oerhört spännande att följa. Sist Grönberg var i klubben ville ha värva ganska fysiska backar och rätt spetsiga forwards. Kanske inte lika defensivt som Fagervall arbetat så vi lär nog se lite av en annan trupp nästan säsong i upplägg än vi sett den här säsongen.

   • Lipen

    Att Fagervall matchar aktivt håller jag helt med om. Men det är många situationer i avgörande lägen då helt fel spelare är inne. Det är ju oerhört märkligt. Men bör väl finnas en tanke bakom då iaf. Sen att han tycker PP är bra är han ganska ensam om, även om det blev ett snabbt mål nu senast.

    Folk som tycker du är för negativ förstår jag inte alls. Skulle va helt meningslöst och tråkigt att läsa bloggen utan ifrågasättande och utan att beskriva verkligheten som den är, du skriver ju det dom flesta känner och sätter ord på det. Dina analyser hjälper nog bara löven då inte alla supportrar bara skriker avgå alla utan faktiskt får lite förståelse. Skulle du bara skriva positivt skulle du garanterat få ännu mer skit, för det hade varit rätt patetiskt. Fortsätt med det du gör, många som uppskattar bloggen.

 13. Hannes

  Tycker vi ska vara jättenöjda med säsongen när det nu är klart att vi klarar oss undan negativt kval. Bra jobbat!

  • Per

   Som det sett ut i år så är det givetvis fantastiskt att vi inte åker ur. Laget är under stora delar av säsongen seriens absolut sämsta lag. Som tur är så har vi haft perioder när Farley, Otto och FA varit fantastiska vilket räddat ihop de poäng som krävts för att hålla oss kvar.

   Det blir fantastiskt spännande att se om vi kan hålla oss kvar en säsong till. Inte sant?

 14. Andreas

  Jäkligt tråkigt med denna utveckling, Fagge mår säkert minst lika dåligt som vi andra. Han föreläser ju om gruppdynamik vid sidan om tränaruppdraget, paradoxalt nog förfogar han själv över en grupp som befinner sig i fritt fall. När vi skulle vara som bäst är vi som sämst och som grädde på moset har vi en kille som åker runt på träningarna och nitar våra egna spelare. Vi har fortfarande allt i egna händer men det känns som att marken har rämnat under Fagge och att han totalt tappat herraväldet över riktningen på skutan, vi måste alla be som att vi ska dö imorgon om det här ska ordna upp sig. Tillsammans är vi starka!

 15. Benkt

  Låt oss titta nyktert på gårdagens lag:

  Talaja – En arg finne som knappt kan spela ishockey men som grisar på och gör mål då och då.

  Andersson – En halvbra tvåvägscenter i usel form som överpresterat enormt i början av säsongen och nu är extremt tyngd av press när han förväntas leda ett lag som producerande förstecenter.

  Peterson – Duktig Frölunda-junior.

  Lukas E – Trött brunkare med väldigt låg högstanivå numera.

  Otto – Supertalang i usel form.

  Linkan – Iskall div1-spets som ser ut att ha tankarna i Luleå.

  Messy – Vicekapten som checkar in var femtematch.

  Granlund – En av Hockeyallsvenskans sämsta spelare med puck.

  Norberg/Magnusson/Rainersson – Junisar som inte står ut i j20 Norra.

  Är någon chockad över att dessa inte kan skapa tillräckligt? Helt allvarligt?

  Backsidan är också svag just nu. Stenqvist är helt ur form, Pukka ser extremt trög ut och är inne på massor med baklängesmål. Åkerström är tillbaka i sleep-mode och övriga är menlösa. Jacke lyser för all del men det gör ingen större skillnad i helheten. Även Werner i mål ser uppgiven ut.

  Ingen kan vara förvånad över nivån vi håller nu. Tror man att detta ska räcka så har man noll kunskap om hur tuff Hockeyallsvenskan är som serie. Det krävs enormt mycket bättre om man ska vinna mer än slumpmatchen senast mot Almtuna där de hade ett än värre bottennapp.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det som är förvånande är att så många spelare hamnat ur form samtidigt när det är som viktigast att vara i form.

    • Benkt

     Nja Vhrister. Att stora delar av forwardssidan är bäst i spelet utan puck säger det mesta. Det är väldigt svårt att få ihop en fungerande offensiv med det lag som vi ställde på isen igår. Vare sig den bästa Scotty Bowman eller Sam Hallam hade fått gårdagens Löven att spela konstruktivt och bra. Därför är det främst en fråga om lagets grundläggande kunskap snarare än en ledarfråga. Det sagt så kunde spelarna visat mer vilja och där har Fagge absolut ett visst ansvar. Det är dock för enkelt att lägga det på Fagervall när stora delar av laget har just kämpandet som spetsegenskap. Spelarna ska skämmas och Löven, med Fagervall i spetsen, ska fundera på hur vi kunnat värva ihop en så stor bunt så begränsade ishockeyspelare. Även om många duktiga spelare är skadade så är de hockeyproffs som spelade igår oförsvarbart dåliga på det som de har som heltidssysselsättning. Det finns inga ursäkter för det.

     Att jaga Fagervall för gårdagen visar bara på att man antingen har noll förståelse för ishockey eller att man hyser ett agg mot Fagervall. Han kunde inte lika gärna byta in sig själv när alla spelare svek.

     • Christer

      Vi ska inte stirra oss blind på gårdagens match.
      Som jag ser på de hela så ska vi titta på dom 10-12 senaste matcherna. De vi gjorde då eller inte gjorde då får vi skörda nu !

 16. Bror

  Hallå! Hur kan man tycka att vi ska vara nöjda till denna säsong??
  Som spelet sett ut, överkörda av lågbudget lag som har smittat mellan 400- 2000 åskådare varje hemmamatch.
  Löven borde trots allt starkare budget än många lag i botten och därmed kan ha en starkare trupp trots skador, felbyggt och dåliga förvärv inkl.supporterspelare.
  Nånstans har de blivit jäkligt fel,vad?
  Spelade som ett div1 lag igår när man ska vara
  som bäst över säsongen.
  Målet var bäst 4 men nu blir de nog inget alls av playoff.
  INTE OK

 17. Luttrad

  Gustav du gör ett mkt bra jobb som orkar skriva dina analyser efter varje match på ett sakligt sätt som journalist. Bry dig inte om att det plötsligt är några som nu tycker att du går hårt fram . Det är väl självklart att belysa det som vi alla ser som följer med Björklöven. Fortsätt och ställ frågor ha synpunkter du är kunnig och engagerad.

 18. Knutte

  Tillägg,
  Tycker att inläggsförfattaren har helt rätt. Jag har i princip kollat varje match senaste åren och skaffat mig en ganska bra bild av laget. Jag blir mycket besviken på laget och spelarna när spelet är på rena bottennivån. Om man nu inte är spelskickliga så måste man kunna spela efter ett säkert mönster och visa lite kämpaglöd vilket är en bristvara i dagens lag. Pojkarna måste väl ändå ha en normal fattningsförmåga eller hur?

 19. Jan-Erik Brännström

  Länge sen jag skrev nåt. Roat mig att titta på lite statistik Vi ligger sjua i serien. Vi är fyra i ”gjorda mål” och samma placering i insläppta. Vår placering är således korrekt. Vi är inte bättre som lag betraktat. Misstagen började för en 3-4 år sedan. En sportchef, Lindgren, anställdes helt utan erfarenhet från högre ligor. Denne man skrev för långa kontrakt som naturligtvis hämmade hans efterträdare. Problem med tränare. Problem med VD i föreningen. Plötsligt enrollerades en ny GM. Joakim Fagervall skulle rädda situationen. Efter en kort turbulent tid var Jocke plötsligt både Gm, sportchef och tränare. En helt omöjlig uppgift. Lövens styrelse hade förmodligen också missat att Fagervall lämnade Luleå av en enda anledning. Hans kontrakt hade gått ut och han erbjöds inget nytt. Om det är kicken eller inte kan väl de lärde tvista om. Nu är vi där vi är. Vi får vara glada att vi förhoppningsvis håller oss kvar utan kval. Signaturen Benkt säger exakt vad jag tänker. Förhoppningsvis får nyutnämnde sportchefen fria händer att bygga ett nytt lag. Dagens lag består ju tyvärr av ett gäng, säkert trevliga personer, men med framtiden långt bakom sig.

 20. [email protected]

  Kolla lag uppställningen nu mot Tingsryd. Tunnt framåt. Vem ska göra mål. 2 max tre som gör mål resten brunkare. Kritiken gustaf borde riktas mot den som byggt laget. Fagervall har misslyckats. När skadorna kom borde de värvat kvalité inte brunkare.

 21. Ronny Edvardsson

  Matchen igår, håller ju inte ens till Div.1 spel….vad har hänt i laget/föreningen?
  Skärpning, som gäller…..vinner ni inte dessa matcher som är kvar så kan Ni gå på tidig semester och skämmas, eller??
  Det är ju erat jobb, att spela ishockey, eller eran hobby bara? Jag får jobba på mitt jobb, tills dagen/kvällen är slut…annars får jag ingen Lön.

 22. Lasse

  Löven är inte bara seriens sämsta lag definitivt det tråkigaste. Kommer inte att se några fler matcher denna säsong . Fagervall har byggt detta lag, det säger en hel del om Fagervall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.