Den stökiga viktiga segern

Det var två lag i form, det var hett, det svalnade något på slutet, men nu står vi där med Björklöven i serietopp och med alla kort på handen.

Fört och främst Austin Farley klev av i första perioden. Han fick ett skott på sig mot Almtuna, han har en blödning, men ingen fraktur och det kändes inte okej och därför valde han att kliva av. Joakim Fagervall sa dock till mig efter matchen att ”Farley spelar på fredag”. Så vi får utgår ifrån att det blir så.

Annars var det en stökig match mot Oskarshamn. Framförallt i period ett och två. Allra mest hett var det när Marcus Sylvegård på något sätt hamnade i Björklövens bås

”Jag såg inget, jag kollade i mina anteckningar”, sa Björn Hellqvist till Mittmedias Adam Johansson. Stämmer det är det iskallt. Det pågår vilt slagsmål fyra meter bort. Du kollar i dina anteckningar. Stämmer det inte är det bara ett arrogant svar.

”Det är slutspelshockey” sa Joakim Fagervall. Sant! Det blev ändå mer städat när matchen skulle avgöras i tredje och i förlängningen. Ingen ville förlora på någon skit.

Annars är ju ingen förvånad över att just Roope Talaja var Björklövens huvudaktör i slagsmålet. Han har blivit till Lövens polis och visst det behövs någon som står upp för laget även om det tickar någon minut då och då i utvisningsbåset.

Personligen tycker jag att dessa slagsmål är något helt ointressant på en hockeybana. Det är mest något onödigt som gör att man får sitta och vänta på det man är där för, själva hockeyn. Jag fattar inte varför det är okej i hockey. Skulle någon hamna på andra lagets bänk i fotboll, handboll eller bandy skulle inte direkt någon börja veva. Men låt oss släppa det.

Sedan har vi Manuel Ågrens crosschecking på David Lindqvist eller vad vi ska kalla den. Det var uppenbart att domaren inte sett något alls. Annars hade det varit 2, 2+2 eller 5 minuter på Ågren. På ett sätt var det avgörande och kanske skillnaden mellan 2 och 3 poäng för Löven, men samtidigt så fanns det fler chanser att avgöra för Löven så det går inte bara att skylla på den utvisningen.

Annars var det en överlag jämn match. Oskarshamn inledde bäst och visst, det kanske var lite tavla av Adam Werner att släppa Manuel Ågrens köksvägsmål  efter 1,14, men det beror på att dagens målvakter är så skickliga att stänga med skridsko mot stolpen att du nästan måste lyfta pucken för att göra mål köksvägen nu för tiden. Men sett till matchbilden i inledningen av matchen så var det inget konstigt att Oskarshamn tog ledningen. Adam Werner tog sedan över 62 minuter tillbaka den lilla missen och räddade Björklöven med att ta två frilägen till exempel.

Kvitteringen kom ologiskt. Efter två bedrövliga powerplay av Björklöven, där de båda hade problem att etablera sig med rätt positioner och när de väl gjorde det kändes det som att de inte visste vad de letade efter, var känslan att Oskarshamn skulle göra 2-0. Lucas Elvenes hade också ett jätteläge.. Jag har svårt att exakt säga vad som var felet, men Fagervall pratade om Farleys frånvaro och allmän röra i PP.. Hursomhelst så kom Cody Murphys friläge ur inget alls, visserligen en fin passning av Jakob Stenqvist, men spelmässigt ur inget. Iskallt avslut från Murphy dock som har gått från långtidsskadad, ”säsongen över” till en av lagets viktigaste offensiva spelare.

Det såg ut att inte bli något powerplaymål för Björklöven, det såg ut att bli spott och spe på Björklövens powerplay idag, men nu är det svårt att bara klaga. Jacke Andersson sköt, Axel Ottosson som har blivit väldigt skicklig på att styra, styrde, och vi hade 2-1 för Björklöven. Jag tycker inte att det var helt rättvist över 20 minuter, men drar man på sig tvåor efter tvåor som Oskarshamn gjorde så smäller dit tillslut.

I andra perioden fortsatte det att vara gnälligt och stökigt med Björklöven spelmässigt i taktpinnen. Det som irriterade ur Björklövenperspektiv var antalet individuella misstag. Där tycker jag att David Lindqvist kanske var den största kolsuparen. Överlag så var det väntat att Oskarshamn skulle hugga på Lövens missar, att de skulle sätta press på Löven vid blålinjerna och i Lövens zon, men det var i slutändan exakt det som blev det jobbigaste för Löven. Det som var väntat på förhand.

2-2-målet kom ur absolut ingenting. Niklas Johansson låg och fiskade på blå, Martin Fehevary slog en perfekt passning och sedan var avslutet ett klassavslut över axeln på Wener, men mentalt måste det ha varit oerhört tufft för Björklöven. De kände att de hade kontroll på matchen och sen kom det målet. Det gjorde också att i den försiktiga tredjeperioden så var det för första gången i matchen Oskarshamn som hade taktpinnen. Jag var dock inte orolig. Det kändes som att Björklöven hade mera spets i slutändan.

Det hade kunnat gå hursomhelst, men helt ärligt så svalnade matchen spelmässigt ju närmare slutet vi kom. Lagen ville inte riktigt riskera något. Därför har Löven lite tur att Elvenes slänger upp klubban i ansiktet på Pukka och ger Löven 4 mot 3 i förlängningen. Det var inget strålande 4 mt 3, men vad spelar det för roll när Alex Hutchings, som inte alls hade något briljant match, skickade upp 3-2 via ribban för Björklöven. Kasst powerplay, men två pp-mål så i slutändan då bra powerplay. Det är Lövenparadoxen i PP. Spelet hackar, målen flyger in.

Kikar vi på laguppställningarna, men även på det vi såg på isen så är det inget konstigt att de här två lagen ligger i toppen av serien. Det är två bra allsvenska lag som de spelar just nu, som de mönstrar sina lag. För mig är det mellan Björklöven och Oskarshamn det här står. Båda har AIK kvar, Björklöven har Södertälje kvar och Oskarshamn har ett då troligen avsågat Almtuna kvar. Björklöven kommer att behöva minst fem poäng för att ta hem det här. Någon av AIK och Oskarshamn lär ju vinna matchen mellan dem. Sedan tror jag att Oskarshamn slår Almtuna. Då är det ren matematik.

Därför blir mötet med Södertälje ännu en nyckelmatch i raden av nyckelmatcher. Björklöven har i mina ögon 60 procents chans att ta förstaplatsen med nuvarande läge. De har sex raka segrar. De har formen. Frågan är bara när raden tar slut. Förhoppningsvis inte nu.

4289 åskådare gav säsongens fjärde bästa publiksiffra. Det var ändå inte riktigt samma tryck som med 500 åskådare mindre senast. Det säger på något sätt något om matchen. Det var två bra lag, det var hett, men det var inte som hetat när matchen skulle avgöras. Det hade svalnat lite då. Vinner Björklöven mot Södertälje dock förväntar jag mig över 5000 och ett galet tryck mot AIK.

6 kommentarer

 1. Jocke

  Bra analys

  Dock lite reglinfo då jag sett att du ett par gånger skrivit att det borde varit utv 2+2 i vissa lägen. 2+2 ör en förseelse kan dock endast delas ut för oaviklig hög klubba som leder till skada.

 2. Tobias

  Glöm inte Södertjälje. Förutsatt att de slår Björklöven (någon gång tar tyvärr alla segersviter slut) så har de avsåge Pantern i sista omgången, känns mycket möjligt att de kan landa på totalt 12 poäng.

  Samtidigt tar AIK, Björklöven och Oskarshamn poäng av varandra och landar på 11, 11 resp. 10 poäng och vips så har Södertälje ”smygit” om allihopa. Nu hoppas jag såklart jag har fel och att Björklöven kan ha allt i egna händer inför sista matchen mot AIK

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Sant, SasK är med i matchen, men Oskarshamn har ett avsågat Almtuna i sista och jag tycker IKO är bättre än AIK så de lär hamna på 12 lr 13 poäng. Det blir det Löven måste slå.

 3. Ville Meskinen

  Hoppas Björklöven förstår att dom måste ta minst 1 poäng mot SSK och minst lika många poäng som Oskarshamn. Annars är det i praktiken kört fast det ser ut som man har chansen på pappret.

  Nu har ju SSK lurats att tro att dom har chansen att ta första platsen men det kan dom glömma. Eftersom det scenariot bygger på att dom vinner mot Björklöven och att Björklöven vinner mot AIK samt att AIK tar 3 poäng mot OIK samtidigt som SSK själva ska vinna mot Pantern.

  En på tusen. Personligen tror jag OIK tar 3 poäng mot AIK men det kommer med all säkerhet räcka med 2 poäng för att hålla SSK bakom sig med hjälp av målskillnad. Lite synd att inte Almtuna tog 1 poäng eller mer av SSK, så hade dom sluppit sitta och inbilla sig massa saker.

  Så summa summarium blir att Löven måste gå för 3 poäng mot SSK. Att tro man ska kunna jaga målskillnad mot ett IOK som möter ett trött Almtuna är inte rimligt.

  Så det är nog hög tid för Löven att börja ringa massa folk för att få BT klar tills fredag.

 4. Hannes

  Mycket som talar för Löven i morgon.
  Intressant information inför matchen i morgon från Södertäljetidningen:

  ”Granlind: ”Hur många motgångar tål SSK? Nu är det en bragd om de vinner mot Björklöven”

  Det måste finns en gräns för hur många motgångar ett lag tål. Eller så gör det inte det. Kanske har vi definitionen av en bragd precis där. Vinner SSK mot Björklöven är det en sådan, menar Hockeypuls Leif Granlind.

  Jag har varit inne i en SSK-bubbla sedan länge. Det har sina fördelar men också sina nackdelar. Man lyssnar för mycket på spelare och ledare, hur de säger ”att vi försöker inte tänka på det där” eller ”vi får försöka ersätta honom på annat sätt”, ”vi kan bara fokusera på vårt” och så vidare. Och så litar man på det – vilket är lätt gjort efter segrar, likt den mot Vita Hästen efter att Liwingskandalen precis hade uppdagats.
  Men okej, så ni ska intala mig att SSK inte har påverkats av:

  ► … att en av lagets viktigaste spelare blir avstängd resten av säsongen efter att ha varit på fyllan och misstänkts för misshandel med fyra matcher kvar av grundserien.

  ► … förstecenterns Fredric Weigels avstängning i två matcher.

  ► … energiknippet Victor Anderssons avstängning i fem matcher.

  ► … lagets motor Marcus Bohmans hjärnskakning. Förmodligen borta resten av slutspelsserien.

  ► … att lagets två största offensiva stjärnor, Christopher Bengtsson och Fredric Weigel gör klart med andra klubbar under slutskedet av serien. Uppgifter som sedan kommer ut dagen innan den säsongsavgörande matchen mot Björklöven i Scaniarinken.

  ► … att ordinarie backen Henrik Malmström med stor sannolikhet också missar Björklövenmatchen och att SSK därmed endast har Nicklas Grossmann, Petter Hansson, Jacob Spångberg, Stefan Johansson och Lucas Byhlin med a-lagsrutin i laget på backsidan i morgon.

  Jag höll på att gå på det. Jag tänkte att SSK kanske klarar det här – man har ju gjort det tidigare: Har kommit ihop som lag.

  Men klockan 18.33 på torsdagskvällen fick jag en knäpp, bubblan spräcktes. Jag insåg: Det är ju inget annat än en bragd om SSK vinner mot Björklöven i det här läget, ett Umeålag som kommer helt ordinarie, kommer med självförtroende och som toppar tabellen och har allt i egna händer.”

  Södertälje har minst sagt mycket problem. Innan man läste detta var man bekymrad inför matchen men nu är det tvärtom. Det kommer att gå bra i morgon.
  AIK matchen borde sedan bara bli en parentes och enkel seger inför playoff där köplaget Leksand krossas. I direktkvalet därefter mot Mora kan allt hända.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.