Slutspelsdag – Södertälje borta

Det börjar dra ihop sig och Björklöven har kanonläge som det enda obesegrade laget i slutspelsserien. Nu väntar Södertälje borta, en match som känns oerhört skrämmande även om SSK har problem.

Södertälje har smugit i vassen. De hade med sig noll poäng in i serien, de tog sig faktiskt in i sista matchen överhuvudtaget, men de står nu på sex poäng och kan med en seger mot Björklöven blanda sig i leken. De har dessutom slagit AIK med 5-3 och Almtuna med 4-2. Södertälje har ett par extremt spetsiga spelare i Fredric Weigel, Thomas Valkvae-Olsen och Christopher Bengtsson. Det är ingen motståndare att ta lätt på för Björklöven. Det är ju faktiskt Björklöven just nu som är favoriter att gå till förkval till SHL mot Leksand just nu. Inte längre AIK eller Oskarshamn. Det med tanke på tre raka segrar i slutspelet och sex raka segrar i allmänhet.

Björklöven och Södertälje har delat på segrarna den här säsongen, men SSK har vunnit de två senaste matcherna. 3-1 till SSK i Scaniarinken när lagen möttes i februari och före det vann SSK i Umeå med 2-1 efter övertid. Björklöven vann de två första matcherna med 3-2 och 4-1 i säsongens första möten. Ser vi över tid har Björklöven vunnit tre av de senaste fyra matcherna i Scaniarinken och har således haft ganska lätt där.

Det är generellt två lag som gjort väldigt många mål på slutet som möts. Det är också ett SSK som måste vinna om de ska ha någon chans att sluta i topp på serien så därför förväntar jag mig en match med full fart framåt och inte alls tillknäppt slutspelshockey i rädsla för misstag. Detta trots att SSK i grunden bygger mycket på att ha stora fysiska spelare och vara jobbiga i kombination med ett par giftiga forwards.

Södertälje har dock ett antal kraftiga avbräck inför matchen. Victor Anderssons är avstängd, Marcus Bohman skadad (hjärnskakning) och Henrik Malmström missar också troligen matchen.

Björklöven flög ned till Stockholm redan på torsdagen för att ha bästa tänkbara förutsättningarna med värmning i matcharenan och där laget får vara isolerade och fokusera på bara hockey.

Jag tror att det kommer att passa Björklöven ganska bra att SSK måste framåt. Då kan det komma misstag.. Frågan är bara om de tar vara på lägena som uppkommer. Det skulle varit mumma med en spelklar Brock Trotter till den här matchen och den här avslutande helgen, men nu när vi passerat månaden sedan har skrev på (ja har ingen ny info) så börjar hoppet nästan vara ute.

Oavsett tror jag på en underhållande match i en bra arena och ytterligare en Lövenseger. Det börjar nämligen lukta succé i det här slutspelet med det självförtroendet laget har och driver de visar upp i slutet på matcher.

Laget: 

Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadad, Tobias Hage, Andreas Vikström och Stefan Andersson är också skadade. Brock Trotter är inte klar för spel, men vi får se vad som händer under fredagen.

Austin Farley som testade men inte kunde spela senast på grund av sin ”skottskada” som Fagge kallade den. Han är tillbaka och likaså  Även Filip Westerlund är tillbaka i truppen från sin smäll mot huvudet.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Jonas Emmerdahl
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Filip Westerlund – Niklas Pavel

Roope Talaja – Fredric Andersson – Austin Farley
Cody Murphy – Axel Ottosson – Alex Hutchings
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
David Lindqvist – Jacob Peterson – Mattias Granlund
Nicklas Johansson – Erik Rainersson

Björklöven åker till Södertälje med två spelare mer än vad som ryms i själva matchtruppen.

Bloggens nycklar:

¤ Målskyttarna – Mot ett lag som ofta bjuder på en del lägen så behöver Lövens målskyttar kliva fram och stänka dit dem.

¤ Fysiken – Björklöven måste fortsätta att vara så fysiska och tuffa i sitt sätt att spela.

¤.Adam Werner – Björklöven har en klar fördel på målvaktssidan om Werner kommer upp till vanlig nivå.

Sagt från Lövenhåll:

– Jag ser verkligen fram emot den här matchen. Jag har alltid tyckt om att komma till Södertälje. Vi burkar göra bara matcher där och det brukar vara bra stämning där och sedan med de insatser vi har i ryggen är vi redo att göra en bra insats. Det är en slitsam uppgift att ta sig in i de heta områdena mot Södertälje. De har tunga backar och snabba forwardads. Vi har några spelare som är dumjälar på isen och det kommer att vara viktigt i matcher som den här. Vi måste bara fortsätta att våga vinna, säger Jesper Jäger till kollega VK/Folkbladets nedsläpp..

Noterbart om Södertälje:

¤ Christopher Bengtsson har fått sitt stora genombrott den här säsongen med 41 (21+20) poäng. Bengtsson hade före det en topp på 16 poäng i allsvenskan. I slutspelet har 24-åringen ett mål och två assist.

¤ Förutom Bengtsson finns Thomas Valkvae-Olsen som gjorde 23 mål (34 poäng) i grundserien, erkände målskytten Ludwig Blomstrand som gjort 4 (2+2) poäng i slutspelsserien, passningsgeniet Fredric Weigel (27 assist i grundserien, 3 i slutspelet) för att nämna några spelare. Det finns alltså en del spets.

¤ Nicklas Grossman är absolut nyckelspelare för SSK defensivt och är en få backar med plus i plus/minus-statistiken. Speciellt när Marcus Bohman fått utgå med hjärnskakning senast mot Almtuna så är Grossman än viktigare.

¤ Södertäljes powerplay hade 17.14 procent som nia i ligan, men har under slutspelet 18.18 med två mål på 11 lägen att jämföra med Lövens 4 mål på 16 powerplay och 25 procent.

¤ I boxplay var SSK femma i grundserien med 83.52 procent. I slutspelet har boxplay havererat med tre insläppta mål på åtta boxplay, alltså 62.50, sämst av alla fem lag.

¤ Södertälje använde hela sex målvakter i grundserien och George Sörensen stod mest. Han har också stått två matcher i slutspelet. För säsongen har han noterats för 92.05 och 2.47.

¤ Med 47.51 procent på tekningar har SSK varit näst sämst i allsvenskan under säsongen.

Sagt från Södertäljehåll:

– Vi hade ett bra driv och ett bra tålamod senast. Det var en riktigt härlig seger. Det är en jätteläcker match nu mot Björklöven som vi tar oss an med ödmjukhet och vi fortsätter att slå an att vi slår ur underläge. VI har inget att förlora. Vi ska fortsätta spela med hög intensitet, säger tränare Ulf Lundberg till SSK:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

14 kommentarer

 1. Sören

  Weigel är väl inte avstängd? Han har ju spelat senaste matcherna och jag ser inget matchstraff. Har jag missat något?
  SSK kommer att låta en J20 back vara den 6e backen, Gissar att Grossman kommer få oerhört med speltid. Hoppas att Löven tillbringar mycket tid i anfallszon så att SSK-backarna får slita.

   • Hannes

    Det var ett citat från Södertäljetidningen och det stod att Tälje påverkats av Wiegels avstängning. Antog också han var avstängd ikväll men det gällde två matcher 5:e-10:e mars. Kanske rökridåer men resten verkar stämma utan risk för feltolkning. Weigel verkar lättirriterad så det är bara för Riska och Talaja att ta itu med honom. I ett yttrande om situationen sa Weigel bla följande ”Spelaren jag slår var på mig under hela matchen och i samband med utvisningen sa han ”fitthora” varpå jag slår honom med min handske i ansiktet.”
    Fem backar med a-lagsrutin är inte kul för Tälje men väldigt bra för Löven, inte minst med tanke på Lövens tredjeperioder. Risk för underskattning finns inte så är det något som talar mot Lövenseger ikväll?

 2. Keepern

  Jonas Liwing är avstängd av Södertälje både från match och träning efter en incident utanför hockeyn.
  Men jag gissar att SSK är liiiiiite sugna att ta in honom nu när dom har så ont om backar. Men då skulle föreningen och beslutet att stänga av honom framstå som ett skämt så det behöver vi nog inte oroa oss för. Så Tälje är utan båda sina poängbäst backar i Liwing och Boman, men dom är också viktiga för defensiven.

  Trotter har man i stort sett räknat bort helt fast hoppet lever, vet du Gustav eller någon annan om han var med på resan ner igår ?

 3. Coachen

  Då Tälje är kort om backar och jätten Grossman kommer få extrem speltid så bör snabb skridskoåkning och pucktempo vara saker som gör kvällens arbetsuppgift alltför svår för Grossman. Är han störste backen i seren månntro? Men skridskoåkningen är väl inte på topp utan han gillar ju och checka fast, ta nacksving mm så hoppas verkligen domaren är på tårna där och att vi slipper en hemmadomare. Jag var så oerhört frustrerad på Grossman och domaren sista matchen lagen emellan här i ladan, ett under att hans tilltag då inte resulterade i utvisningar. Håll uppe tempot, minimera misstag så tror jag absolut att vi tar det ikväll, Forza Löven!

 4. linus

  Att Löven tagit sig så här långt förstår jag inte men det är fantastiskt kul.

  Om Löven ser till att ha tre hem när Bengtsson, Valkvae-Olsen, Blomstrand, Weigel är inne och disciplinerat sätter press mot Täljes backar är stor vinstchans.

  Som mot Oskarshamn i förra matchen och matcher innan är inte Lövens styrka att effektivt skapa heta målchanser utan istället skapa mängder av halvchanser. Så Löven behöver mer tid i anfallszon än motståndarna.

  Angående PP och om ingen Trotter är med så Riska/Andersson teka upp till back skjut, Riska/Andersson teka upp back skjut 🙂

  Blir spännande ikväll heja Löven !

  /linus

 5. mot SHL

  Då Grönis sagt att besked bör komma denna vecka angående Trotter, kommer du följa upp detta med honom då han inte verkar bli klar till ikväll? Lät på Jäger som att han inte ens åkte ner.

 6. Ola

  Så stor är inte Grossman, 193cm och 93 kg. Hade han vägt 15 kilo mer hade han räknats som stor. Tackla sönder ssk ikväll, det är den rätta vägen.

 7. Per

  Grönberg hoppades på en lösning gällande Trotter denna vecka. Antar det är läge att följa upp Gustav?

 8. Hannes

  Vi vinner ändå om så Lyth och Schilken dömer tillsammans idag och även om de dessutom skulle vara hemmadomare.

 9. kaLLe aNKa

  Jag är inte lika säker på en seger ikväll, men ska se matchen på plats i AXA Sports Center. 🙂 Äntligen får man chansen att se en match på plats med löven. 🙂 Vinner löven ikväll och tar 2 eller 3 poäng, så ska det mycket till om råttorna slår löven på söndag. Då blir det Leksand i bäst av tre matcher. 🙂

  • Janno

   SSK kom till match med 5 ordinarie backar. Så fort löven fick längre press och började trötta ut dom blev det en lövenuttvisning…………

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.