Ett värdigt, men snopet slut

Björklöven vann med 4-3 mot AIK i vad som blev säsongsavslutningen. Laget avslutar säsongen med åtta segrar på tio senaste matcherna. Den avslutningen är det som gör att säsongen känns godkänd.

För så var det. Efter 4-3-segern mot AIK brydde sig spelarna och ledarna inte så oerhört mycket om själva matchen. Spelarna visste inför tredje perioden att Oskarshamn hade 4-0, de visste att de eldade för kråkorna som det heter.

Det går att peka på flera gånger där Björklöven ”borde” tagit den där, de poängen. Fagervall pekade på tredjeperioden mot Oskarshamn, Markus Ekman på andraperioden mot Pantern, de flesta pekar på David Bergman, men så länge Björklöven inte hade tagit poängen mot just Oskarshamn hade de behövt två poäng till för att nå den där SHL-förkvalsplatsen. Som jag ser det så förlorar laget den platsen över hela säsongen genom att vara för ojämna och därför sluta femma trots en bra avslutning. Ska du gå till SHL-kval och ha några som helst marginaler för att ta dig dit bör du sluta topp-3 över 52 omgångar.

Självklart känns det surt att Almtuna bara ställde ut skridskorna, men det är som det är. Det är svårt att anklaga ett lag för att vara för dåliga när de inte har något att spela för. Björklöven skulle ha varit bättre i tidigare matcher så att de inte kunde falla på ett Almtuna som inte brydde sig.

Innan vi kika framåt så ska vi se till den match som faktiskt spelades på söndagen i A3 Arena.

4035 personer hade tagit sig dit och de fick se ett Björklöven som inledde väldigt piggt redan första två bytena och såg riktigt, riktigt hungriga ut. Det dröjde till 12.36 innan 1-0 kom. Då hade Björklöven vaskat ett powerplay, men det var ett riktigt fint släpp av Lukas Ericsson och ett ännu bättre maskerat avslut av Jacob Peterson som överlag var riktigt bra i matchen. I tredje perioden t.ex. när AIK gjorde 2-3 så hade han en ruggigt läcker räd där han serverade Lukas Ericsson till var som borde varit 4-1.

I slutet på första perioden tog AIK över spelet och fortsatte att skapa i början på andra. Det var återigen pucktapp på fel ställen som ställde till och det var ofta Jakob Stenqvist och David Lindqvist som stod för dem. Deras framtid just nu är klart osäker, men det tar vi sen. Att det var just Jacob Andersson som felade på 1-1-målet var mindre symptomatiskt då han var riktigt bra i övrigt i matchen och då han varit riktigt bra under slutet av säsongen.

Det kom lite oväntat med Björklövens klara energiuppryckning efter baklängsemålet får helt plötsligt flög Farley fram och skapade läge och en stund senare hade Jacob Andersson serverat honom till det 2-1-mål han fint lyfte in.

AIK hamnade helt nedtryckta i egen zon och inte ens en time-out kunde hjälpa dem utan 3-1 kom på en spelvändning där Jacob Peterson serverade David Lindqvist till 3-1.

Sedan kom återigen precis som i första perioden en AIK-press där bortalaget gick för det. Den avbröts dock av två utvisningar på AIK där Björklöven satte upp Alex Hutchings gång efter annan som dock inte alls har samma tryck i direktskottet som under inledningen av säsongen. När AIK sedan gick in i tredje perioden så hade Björklöven fått infon om att Oskarshamn ledde med 4-0 och det syntes för laget kom ut väldigt platt. Joakim Fagervall tog time-out, en extremt kort sådan, meddelade att ”Nu vaknar ni”. Spelet och energin blev lite bättre, men ett powerplay för AIK, pang 2-3 och en kort räd av SImon Fernholm, pang 3-3.

Det kändes lite snopet. Visst, det spelade ingen roll, men inför publiken som fortsatt sjöng, med den bortsett från torkan mot SSK fina säsongsavslutningen så hade det känns konstigt om Löven förlorat den här matchen.

Därför var det läckert att se Löven öka energin, kliva fram och få med sig en utvisning. Att det sedan blev säsongens spelare i Löven, Axel Ottosson, i sin troligen sista match i klubben på länge som tryckte in 4-3 via ribban. Det var lite fint. TAck för allt Otto, tack för allt fansen svara han med klubban och pucken till 4-3. Fagervall sa det. ”Vi lär förlora ett par spelare till SHL, men så är det när spelare gör det bra”. Lycka till i Färjestad, för det är dit Ottosson ska vad allt pekar på.

Så, säsongen är nu över. Målet var topp fyra. Björklöven kom från en 12:e och en 11:e plats under Tommy Toy. Femma var ett klart steg uppåt. Det hade kunnat bli sjua om inte resultaten föll Lövens väg. Trea i slutspelsserien var där laget startade, det hade kunnat bli etta om resultaten fallit med Löven. Du får och det tas från fru fortuna. Björklöven har en budget för att sluta topp-4 i serien, de slutade femma och så återigen totalt femma om vi räknar i slutspelet av alla lag i allsvenskan. Det är okej, det är godkänt och då speciellt med tanke på var Löven kommer ifrån Senast laget var där de är just nu var 2007-2008. Det ger lite perspektiv.

Nu är det dags att ta nästa steg. Föreningen har som målsättning att nå SHL 2020 och gäller det att gå upp nästa säsongen eller allra senast säsongen efter. Det är topp-3 som gäller nästa säsong. Efter det här höjs kraven. Nu handlar allt om att sätta förutsättningarna för det. Bloggen ska gå igenom mer med utvärderingar individuellt, truppläget m.m. de kommande dagarna, men det går att konstatera några saker först.

¤ Utanför banan finns en grund. Ekonomin är stark, det finns kontinuitet från VD och styrelsehåll som fått vara med och bygga upp föreningen. Fredrik Grönberg kan klubben efter sin förra sejour, finns på plats för att bygga laget med Joakim Fagervall. Fagervall är en garant för en grundnivå för laget, en stabilitet och sedan finns Jäger, Ekman, Öhman som alla som jag förstått det vill vara kvar. Alltså kan vi få se rejält med kontinuitet utanför isen och med allt de borde lärt sig den här säsongen så är det en grund.

¤ Björklöven har skrivit kontrakt med Oscar Masiello. Jag är själv lite förvånad då han knappt fått stå den här säsongen, men att sätta en till målvakt, en riktig etta känns i mina ögon som oerhört viktigt då Adam Werner antingen spelar i Färjestad eller på andra sidan pölen nästa säsong. Han har varit riktig, riktigt bra och tillhör Färjestad samt är draftad av Colorado.

¤ Ett beslut om Björklöven ska förlänga med SImon Backman eller om de ska leta en ny defensiv general tillsammans med Pukka måste det tas ett snabbt beslut om. Backman har varit ryggraden defensivt ihop med Pukka som sitter under kontrakt

¤ Importspelarna Hutchings, Farley, Talaja och Riska behöver det tas beslut om det ska satsas på nya kontrakt eller om Björklöven ska gå vidare och leta ny spets. Det är där det, i mina ögon, har lastats pengar och därför måste det vara tidiga beslut.

Som sagt, mer utvärdering kommer, fler analyser, framtidsblickar, men för nu konstaterar vi att slutet var värdigt. Det räckte inte, men laget fick avsluta säsongen till stående ovationer från publiken. Det har för andra gången på tio år genomförts en positiv (inte suerbra, utan godkänd) allsvensk säsong i Umeå när vi summerar Björklövens säsong. Det är ändå det vi tar med oss från 4-3 mot AIK denna söndag.

11 kommentarer

 1. Roger

  Oscarsson och Lyrenös från Modo påstås vara klara. Hört nåt Gurra?
  Tack för en mycket bra blogg.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Oscarsson gillar jag. Bra ersättare till Stenqvist. Jag har dock inte hört något. Ska fiska kommande veckor.

 2. Hannes

  En sak som är svårt att förstå är hur Löven och övriga hockeyallsvenska lag kan acceptera ett spelschema som för ena hockeyallsvenska laget skulle kunna innebära 15 matcher på raken, en varannan dag, varav 8 tuffa playoffmatcher innan första direktkvalmatchen mot ett SHL-lag som kunnat vila,läka och förbereda sej under de mer än två veckor det hockeyallsvenska laget playoffspelat.
  Hur kan Björklöven acceptera HA-lagets djupt oetiska spelschema i förhållande till SHL-laget de skall möta? Saknas ryggrad?

  • TT

   Visst, kanske orättvist. Men, jag tror alla accepterar det eftersom man får en andra chans. Hellre en livlina än vara piskat att sluta topp-2. Dessutom ekonomiskt välbehövligt för många klubbar i AS att få alla extra inkomster som de bara går.
   Kan tom anses vara mer rättvist, eftersom laget som har bäst form, är bäst när de gäller som mest under säsongen, ändå får chansen att kvala om man börjat säsongen dåligt.

 3. Bonke Innocent

  Kommer Löven att ha det som krävs för att undvika alla fallgropar på väg till SHL?

  Skjut från höften, Gustav- går Löven upp den sportsliga vägen eller blir det genom en utökning av SHL?

  If any…

 4. mot SHL

  Vad tror du om Trotter? Hans marknadsvärde var väl redan all-time low när han måste signa för Norge efter flera månader utan kontrakt, samtidigt som arbetstillståndet som aldrig kom knappast ökade det. Om tillståndet kan lösa sig borde han väl vara väldigt intressant från Lövens sida?

 5. Anders

  Tycker att Pavel gjorde en rejäl utvecklig innan jul.

  Samma som du skrev i något inlägg. Saknat honom på isen. Man visste alltid vad man fick.

  • KungsholmsLövet

   Åtta matchers avstängning lär ju inte ha hjälpt hans chanser direkt. Därutöver tycker jag ofta han hamnade efter sin forward i de matcher jag sett, så jag kan inte påstå att han framstår som en startspelare. Kan gå som sjunde back.

 6. Ronny Edvardsson

  En fråga till er som kanske vet detta: Hur går det för dom andra lagen i föreningen Björklöven (juniorerna och damerna)?? Tack på förhand……

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.