Slutspelsdag – AIK hemma

Säsongens match eller i slutändans betydelselös. Det spelar ingen roll. Björklöven måste vinna den här matchen. Sedan vad som händer i övrigt är nummer två. Det kan laget inte styra.

 Förutsättningarna är ganska enkla. Björklöven måste vinna sin match mot AIK för att kunna ta hem slutspelsserien. Vinner de efter förlängning och straffar, då får varken Södertälje maximalt ta en poäng mot Södertälje och Oskarshamn får inte ta någon mot Almtuna. Vinner Björklöven under ordinarie tid så får inte Södertälje ta tre poäng och Oskarshamn får inte ta tre poäng, men om de tar två poäng måste Björklöven slå AIK med hal fyra mål. Så för säkerhets skull bör Oskarshamn maximalt ta en poäng.

Ni märker, ni vet, ni har koll. Det är ett Halmstrå, men ibland händer konstiga saker. Leksand skulle bara ta poäng mot Malmö för 12 år sedan hemma, föll med 5-1 och missade att gå upp till SHL trots att Malmö inte hade något att spela för. Det är två sådana konstiga resultat vi får hoppas på när Almtuna och Pantern inte har något att spela för.

AIK som kommer på besök gör det med en tung slutspelsserie i ryggen. De klev in med tre poäng, men har sedan radat upp 3-2 efter förlängning mot Almtuna efter att tappat 2-1 till 2-2- sent, 3-5 mot Södertälje efter tappad 1-2-ledning, 2-1 mot Pantern och senast tappade AIK 1-0-ledningen sent mot Oskarshamn och föll på straffar. AIK har alltså tappat ledning i tre av fyra matcher och bara gjort över två mål under ordinarie tid i en av fyra matcher. Det var dessutom ett AIK som kom in till slutspelsserien med svag form där de förlorade fem av sista sju matcherna i serien.

Lägg till att Björkklöven har vunnit mot AIK två gånger i Umeå den här säsongen, 4-1 i första mötet och 4-2 tre matcher från slutet av grundserien. Då är det inte så konstigt att Björklöen just nu är favoriter oddsmässigt i den här matchen. De har formen, de har varit starka hemma mot AIK, de känns hetare. Det är bara synd att de inte har allt i egna händer.

AIK är absolut inget oävet lag. Det har mängder med kvalitet i laget med spelare som Castonguay, Holm, Sandberg, Fröden så de är ett bra lag, men de har bara inte prickat formen till det här slutspelet.

Jag tror på en matchbild där Björklöven går för det. Där de äger spelet och AIK ligger och hugger på misstag och spelvändningar. Jag tror att första målet blir viktigt. Jag tror att antalet tappade puckar och dumma utvisningar på Löven blir viktigt. Sedan får vi ser var matcnen tar vägen. AIK har ju nio poäng, men har sju mål sämre målskillnad än Oskarshamn så de är beroende av resultat de med. VI får se hur rapporter från de övriga arenorna kan påverka spelet i Umeå.

Laget: 

Isak Stenlund-Ädelgran är långtidsskadad, Tobias Hage, Andreas Vikström och Stefan Andersson är också skadade. Brock Trotter är inte klar för spel.

Alltså samma lag som mot Södertälje.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Adam Werner (Oscar Masiello)

Mikko Pukka – Jakob Stenqvist
Simon Backman – Filip Westerlund
Simon Åkerström – Jacob Andersson
Jonas Emmerdahl

Roope Talaja – Fredric Andersson – Austin Farley
Cody Murphy – Axel Ottosson – Alex Hutchings
Marcus Jonsson – Filip Riiska -Lucas Eriksson
David Lindqvist – Jacob Peterson – Mattias Granlund
Nicklas Johansson

Bloggens nycklar:

¤ Fysiken – I slutspelet har Björklöven varit väldigt fysiska att möta. Det måste fortsätta. Samma driv som pumpar upp publiken.

¤ Disciplinen – Björklöven måste se till att hålla sig borta från utvisningsbåset och inte överspela sig ur egen zon. Det gäller att hålla sig inom systemet.

¤ Adam Werner – Werner måste vinna målvaktsmatchen för att Björklöven ska ta gem den här matchen.

¤ Målskyttarna – Hutch, Farley, Murphy, Andersson, Ottosson. De som ska vara lagets målskyttar måste kliva fram nu.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi summerar slutspelsserin efter fem omgångar. VI ska vinna vår match, resten kan vi inte kontrollera. Det är mycket nerver inblandat så här i ett slutspel så man vet aldrig vad som kan hända. Det viktiga för oss är att fokusera på hur vi ska spela. Fortsätta med samma driv och fysiska spela som vi gjort under slutspelet, säger assisterande tränare Jesper Jäger.

Noterbart om AIK:

¤ Eric Castonguay var med sina 44 (20+24) AIK:S bästa poängplockare i grundserien. Han har dessutom sex matchavgörande mål. Men bakom honom hittar vi Anton Holm med sitt superskott på 23 mål (39 poäng), Jesper Fröden 35 (17+18) poäng och lagkapten Christian Sandberg med 31 (9+22) poäng. I slutspelet har Castonguay och Sandberg båda stått för 1+2 poäng medan Holm och Fröden noterats för 1+1. Bästa poängplockare där har Mathias Frohm varit med 2+2.

¤ AIK har delat på målvaktssysslan mellan Erik Källgren och Linus Lundin både i serien och i slutspelet. Erik Källgren hade 90.72 och 2.42 i grundserien och har haft 95.45 och 0.96 insläppta mål per match i slutspelet. Lundin har haft 91.00 och 2.32. Dock har han i slutspelet haft 83.78 och 2.94 så jag utgår ifrån att Källgren står mot Löven.

¤ AIK:s powerplay trots all spets blev ”bara” sjua i allsvenskan med 17.75 procent. Boxplayet blev åtta på 80.86. I slutspelet har AIK haft 12.50 i powerplay som sämst i alla lag och i boxplay 80.00 som fyra i serien.

¤ Med 7.65 utvisningsminuter per match är AIK näst snällast i serien. Med 6.00 i utvisningsminuter per match i slutspelet är de allra snällast där.

¤ AIK har haft sanslöst mycket skador den här säsongen, men nu hittar vi bara  Jonas Almtorp som är långtidsskadad på frånvarolistan

Sagt från AIK-håll:

– Vi är fullt medvetna om tabelläget och att Oskarshamn måste schabbla och om SSK vinner måste vi vinna med några mål fler. Det brukar kunna hända konstiga saker i sista omgången så vi hoppas på det. Det har varit lite signifikativt under säsongen att vi har gjort mycket mål men ändå lite ineffektiva. Jag tycker att vi varit det spelförande laget i alla fyra matcher i slutspelsserien men haft svårt att sätta dit lägena Thomas Mitell till till Mittmedias hockeypuls.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 15.00. Jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och ytterligare webb-tv-klipp efter matchen.

En kommentar

  1. Ronny Edvardsson

    Tack för denna säsong, Löven från Norrlands huvudstad. Skall bli en mycket intressant säsong nästa år/anno 2018/2019. Hoppas att ni får behålla många spelare från denna säsong till nästa säsong?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.