Så var säsongen 2017-2018

Innan vi ser fram ser vi bakåt. Så här sammanfattar bloggen säsongen 2017-18 för Björklöven med en lista. Säsongens….

….Spelare. Axel Ottosson. Han stod för 46 (20+26) poäng på 57 matcher inräknat slutspelet. Ottosson avgjorde sista matchen och det blev ett värdigt slut. Han är 21 år gammal och ryktas till Färjestad (ska redan vara klart) så vi lär ju inte se honom i Björklöven på många år. Ottosson har försvunnit i många matcher, men sedan dykt upp och gjort ett avgörande mål, en avgörande assist. Alltså det som utmärker spetsspelare. Att han är

….Fiasko. Utan tvekan värvningen av Brock Trotter. Han togs in på tranferfönstrets sista dag. Kändes som pusselbiten som skulle göra Björklöven oerhört giftiga i jakten på ett SHL-kval, men kom aldrig till spel på grund av en spärr hos Norska migrationsverket för arbete i schengenområdet. Det blev en silenco-stampia kring det här där ingen ville säga något och tillslut vet vi egentligen inget om detaljerna hur det står till nu förutom att Trotter aldrig kom till spel. Visst vi känner till rattfyllan i Tyskland, men vi vet ju faktiskt inte exakt vad som hände och vad som är fel. Sjukt skumt hela ärendet och ett hyfsat fiasko i slutändan.

…Formtopp. Fredric Anderssons start på serien. På Björklövens fem första matcher gjorde Fredric Andersson 6 mål. Han låg efter sju matcher etta i poängligan på 10 poäng. Där och då var Fredric Andersson seriens bästa spelare offensivt. Sedan kom handledsskadan och sedan kallnade kaptenen. Ett tag gjorde han inte mål på 13 macther. Det är rätt ovanligt med en kille som leder målligan för att sedan inte göra mål på 13 matcher. 32 (15+17) poäng är en bra säsong, men efter sju matcher kändes det som att det här kunde blivit mycket mer än en bra säsong individuellt för Fredric Andersson. Starten var helt sabla makalös.

…Sämsta match. Oskarshamn borta den 28 Oktober. Matchen slutade 1-6, men skotten på mål i första perioden 21-2 talade en hel del om hur det såg ut. Det var som ett juniorlag mot ett seniorlag. För mig var det även med åtta spelare på skadelistan säsongens stora bottennapp. Adam Werner höll med för hans kapning av laget efteråt var rejäl.

…Mäktigaste vändning. Leksand hemma. Björklöven hade spelat bra i hemmapremiären den 22 september, men trots det låg de under med 1-3. Sedan i tredje perioden sa det pang. Björklöven gjorde fem mål på 16 minuter från fyra olika målskyttar och det på bara tio avslut. Det var en uppvisning i effektivitet som inte matchades många gånger under säsongen. Detta inför 4605 åskådare, en av säsongens bästa publiksiffror. Det var mäktigt.

….Bästa sinramning. Modo borta 17 November. 7049 åskådare på plats, över 2000 av dem var Björklövare. Ingen vet exakt hur många. Modoklacken gjorde sitt bästa, men det var Björklöven som ädge arenan denna kväll där Fjällräven Center slog försäljningsrekord i restaurang och barer. För mig var det häftigt att få vara där och jobba. Att dessutom egna produkten Erik Rainersson fick avgöra var grädden på moset.

….Citat 1. Fredric Andersson i pausen inför tredje i mötet med Leksand den 2 februari. ”Vi ska ta på rånarluvorna och ta hem det här i tredje”. Det är klass på det citatet.

…Citat 2: Fredric Andersson igen i intervju med Cmore efter att varit i slagsmål strax innan paus. Jag försöker komma ihåg vilken match det var. Vad handlade det där bårket om? : ”Näe vi pratade lite om vädret bara. Det var inget särskiljt.” Vad händer nu? ”Paus, sen PP, mål, vi avgör”

….Resemiss. Troja/Ljungby borta 27 December. Laget hade haft julledigt. Många flög in från Finland till Umeå för att träna i Umeå dagen före match. Sedan flyg på matchdag och buss, med förseningar ca 8-9 timmars resa. Sedan gick Björklöven ut och levererade en av säsongens plattaste insatser. 0-3. Jag funderade när jag flög på samma plan som Löven om det verkligen var optimalt att resa så tajt inpå. Nästa dag tog Joakim Fagervall på sig allt. Jävla skitplanering tyckte han.

….Mål. Fredric Anderssons mot Troja borta den 29 september. Han kom en mot två på högerkanten, drog pucken mellan sina egna ben, splittade försvararna och la in den på andra sidan målvakten. Jag kallade honom för ”cirkusartist” på videointervjun efteråt för så snyggt var målet.

….Mål 2. Marcus Jonssons mot Almtuna i slutspelsserien mot Almtuna. Björklöven vände 1-2 till 3-2 i mittperioden mot Almtuna i Gränbyhallen och avgörande 3-2 var som ni alla minns ett magiskt mål. ”Messy” drog tre spelare, åkte från egen blå hela vägen och trots att de försökte dra ned honom bakifrån så lyfte han in pucken i mål  Jag är osäker på vilket av målen som var snyggast.

….Där fick ni. SImon Åkerström med sin match borta mot Modo. Simon hade varit den stora spottkoppen i forum, på sociala medier och även från mig själv under inledningen av säsongen. Han hade haft svårt i egen zon och framförallt spridit puckar som skapat baklängesmål. Åkerström var värvad som en offensiv back och inte heller den produktionen hade fram till 30 december varit så imponerande. Då slog han till. Ett stenhårt slagskott i krysset och en riktigt läcker assist och överlag en riktigt bra match. Efter den matchen spelade Åkerström med Jacob Andersson resten av säsongen och vi fick se en del av den där offensiven som Fagervall tänkt att Åkerström skulle bidra med. Samtidigt har misstagen minskat bakåt och Åkerström slutade på +4 i plus/minus. Näst bäst av backarna som spelat hela säsongen.

….Utveckling 1. Adam Werner. Många snackade om den skakiga målvaktssituationen inför säsongen. Så också jag. Adam Werner var också upp och ned under inledningen på säsongen. Han har dock tagit steg för steg och från nyår och framåt har Adam Werner varit en av seriens bästa målvakter.

….Utveckling 2. Jacob Andersson.hade en ganska tuff säsongen 2016-17 och inledde säsongen lite skakigt även 2017-18. Han har dock haft en fin utveckling under säsongen och ser vi till sista månaderna så var han ett av lagets vapen offensivt och tillslut landade Jacob på 26 (11+15) poäng på 57 matcher vilket måste ses som ganska bra från backplats. Utvecklingen under säsongen har varit riktigt bra där även defensiven blivit bättre och bättre. Därför kändes det helt rätt när Löven förlängde med Jacke. Jag tror att han gör 30+ poäng nästa säsong. Vi får se om jag har rätt.

….Rån. Leksand borta 2 februari. Leksand vann skotten med 41-12 och ägde spelet otalt i 60 minuter. På något sätt vann Björklöven den matchen och efteråt bara skrattade alla när jag skulle intervjua spelare och ledare. Det var bara en så osannolik match.

….Årets där fick ni 2. Roope Talaja. Jag och alla andra kapade Roope Talaja när han kom som supporterspelare. Jocke Fagervall sa att han skulle bidra med målskytte samtidigt som han skulle vara jobbig framför målet och tuffa att möta. Den vinterbadande finnen var dock otränad från start och gjorde inte mycket som syntes på tavlan under sina första 20 matcher. Han var dock kanske lagets mest effektiva målskytt de sista 20-25 och landade säsongen på 12 mål, fjärde bäst i laget. Jag tycker fortfarande att en supporterspelare ska vara mera spektakulär, men Talaja levererade i slutändan det som Fagervall sa.

….Årets passning. Austin Farley hemma mot AIK 29 november. Austin Farley kallnade på slutet av säsongen och hade en jobbig fem matchers avstängning, men totalt är 36 (18+18) på 48 matcher riktigt bra. Framförallt klev han fram som en vass målskytt med läckra avslut ett antal gånger. Det allra läckraste han gjorde under säsongen var dock passen till Nicke Johanssons 4-0-mål mot AIK. Liggandes lyckades Farley flippa pucken över klubban på backen som försvarade och fram till Nicke Johansson.

…Märkligaste straffskytt. Andreas Vikström. Björklöven mötte Karlskoga borta den 4 November. Matchen slutade 2-2 och gick till straffar. Då klev Andreas Vikström ut och tog den tredje och avgörande Han hade inte slagit en straff före, fick aldrig slå någon efter, men enligt Fagervall hade han vunnit flera strafftävlingar på träning.

…Mest skadade. Här är det delat i topp. Etta är Isak Stenlund-Ädelgran som skadades på försäsongen, missade 25 matcher med en allvarlig skada när laget hade brottningsträning och han ådrog sig en fraktur. Sedan efter 11 spelade matcher kom en ny skada, ett nyckelben den här gången och säsongen var över. Oerhört tuff säsong för Stenlund-´Ädelgran. Cody Murphy inledde säsongen med att ha en krånglade fot. Sedan när han väl var tillbaka från den i November var det axeln/nyckelbenet som fick sig en smäll. Totalt blev det 16 grundseriematcher för Cody. Sjukt otur där också. Lägg till att Tobias Hage spelade 23 och Jonas Emmerdahl 9 så har det varit väldigt många långtidsskador den här säsongen. Med Emmerdahl var det dock den allvarliga skadan från i somras som var problemet hela vägen så jag tycker att det varit ännu mer otur med Cody och Isak.

…Tråkigaste. Kim Karlssons sorti. Karlsson förlängde sitt kontrakt inför säsongen. Var tänkt att spela med Fredric Andersson och Alex Hutchings som forward, men det funkade inte så bra under försäsongen och då flyttades han till fjärdelinan för att stabilisera upp som center där. Efter 11 matcher i serien blev det läktaren och sedan bröts kontraktet med Björklöven. Publikfavoriten skapade stora reaktioner från fansen, men med en nyfödd hemma flyttade han till Schweiz och NLB det Karlsson producerat fina 39 (17+22) poäng på 37 matcher.

…Mest mystiska skada. Alex Hutchings. Han var borta sex veckor under januari och februari från spel. Det hette ”day-to-day”, det blev ”vi vet inte riktigt vad som är fel” till ”Vi ska testa ny metod” till att han helt plötsligt när många trodde att säsongens var över  När Hutchings väl var tillbaka så levererade han direkt. Vad var det egentligen för skada. Det har pratats om höften. Hutch ville inte gå in på det i den långa intervjun han gjorde vid comebacken. Mycket mystiskt.

…Årets tackling. Mattias Granlund mot Modo. Det var i mötet 30 december och det var i slutet på första perioden. Modo ledde med 1-0, då klev Mattias Granlund in och satte in en tackling som gjorde att Victor Öhman flög som en vante i luften. Sedan klev han in framför målet och störde när SImon Åkerström satte 1-1. Tacklingen var helt juste, mitt i bröstet på Öhman som var puckförande så ingen utvisning utan bara säsongens tackling.

…Årets Robin Hood. Björklöven. Björklöven tog 11 av 12 poäng mot topptippade Modo och 10 av 12 mot topplaget Leksand, men tappade 10 av 12 poäng mot bottenlaget Västervik och 5 av 12 mot Karlskoga och 5 av 12 mot Troja/Ljungby. Ett tag var det nästan helt sanslöst hur Björklöven vann mot toppen, men föll mot botten. Det jämnade dock ut sig något på slutet.

…Årets snackis. Björklövens tredjeperioder. Björklöven var länge överlägset bäst i serien i tredje perioden. Det svalnade dock lite på slutet, men med 46.15 procent vunna tredjeperioder var Björklöven näst bäst i ligan, men i bara 1 av 21 tredjeperioder vände Björklöven underläge till seger under ordinarie tid så den första statistiken säger inte allt. Oavsett så var snackisen att fysträningen med heltidsanställda fystränaren Stefan Öhman och det faktum att laget fått en så lång försäsong anledningen till de starka tredjeperioderna.

….Årets pik. Joakim Fagervall efter Timrå borta. Efter sista grundseriematchen skickade Joakim Fagervall en passning till media att det var rätt bra att sluta femma när laget kritiserats av lokalmedia för att ha för dålig målvkatssida, backsida, för trubbiga forwards och för dålig tränare. Personligen kan jag inte komma ihåg att jag kritiserat Fagervall som tränare, bara som sportchef, men det övriga stämmer. Dock har det värvats på back och forwardssidan under säsongen och på målvaktssidan har utvecklingen varit riktigt bra under säsongen.

….Årets uppryckning 3. Boxplay. Björklöven var de 20 första omgångarna överlägset sämst i serien med 74.67 procent i powerplay. De sista 24 omgångarna var Björklöven tredje bäst i boxplay. Jocke Fagervall ritade om boxplay under säsongen och oj vilket resultat det fick. Sedan att få byta ut Andreas Vikström som defensiv tekare på slutet på Filip Riska gjorde stor skillnad, men då var grunden redan fixad.

Det är lite av vad jag kommer ihåg från säsongen. Vad har jag glömt som var viktigt?

5 kommentarer

 1. Link

  Bra genomgång! Några saker jag skulle lägga till.

  1) Ni gör ett fantastiskt jobb, men jag tycker faktiskt Fagervalls diss av media efter den avslutande segern i Timrå var ganska rolig.

  2) Spelet 4 mot 5, som var katastrofalt i början, men riktigt bra mot slutet av säsongen. Det var en nyckel till att Löven knep femteplatsen och hotade i slutspelsserien.

  3) Tredjeperioderna. Kvittot på Stefan Öhmans fysträning.

 2. Mats Balltin

  Andraperioderna. HA’s sämsta backbesättning, match efter match klarar de inte av att få ut pucken ur egen zon. Laget blir fastcheckade och slutkörda då spelarna inte hinner byta. Till slut blir det blir mål för motståndarna. Köp nytt till nästa säsong, finnarna kan dock behållas.

 3. Jesper

  Årets förstsperiod eller första 10 mot AIK hemma när löven ledde med 4-0.
  Kommentatorerna liknande löven med ett NHL-lag

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.