Konsekvenser av lånebestämmelserna

I går tog hockeyallsvenska klubbarna beslutet att göra om lånereglerna så att bara två lån per säsong tillåts från SHL. Vilka konsekvenser får det?

Med de nya SHL-pengarna som kickar in i sommar var min största rädsla att SHL-klubbarna skulle använda sina pengar till att bygga större trupper och sedan låna ut till hockeyallsvenskan i ännu större räkning än vad som skett tidigare. Alltså att HA skulle bli en lånestyrd liga från SHL:s sida. Detta då klubbarna inte skulle ha något val när SHL- dammsugit talangmarknaden med sina tv-pengar. Det satte klubbarna i hockeyallsvenskan stopp för igår.

Det nya avtalet lyder:

HockeyAllsvenska klubbar är begränsade till maximalt tre lån från SHL, en målvakt och två utespelare.

För målvakterna gäller att en och samma SHL-målvakt kan lånas in vid maximalt två tillfällen under säsongen.
Exempel: en och samma SHL-målvakt kan vara i en HockeyAllsvensk klubb vid två tillfällen under säsongen, till exempel tio matcher i oktober och fem matcher i januari.

För utespelarna gäller att maximalt två SHL-utespelare kan lånas in vid två tillfällen under säsongen.
Scenario 1: Spelare 1 och spelare 2 kan vara i en HockeyAllsvensk klubb vid varsitt tillfälle under säsongen.
Scenario 2: Spelare 1 kan vara i en HockeyAllsvensk klubb vid två tillfällen under en säsong, till exempel tio matcher i oktober och fem matcher i januari.

Undantag från ovanstående gäller om någon HockeyAllsvensk klubb vid ett och samma tillfälle får mer än en spelare uttagen till landslagsspel. Under sådana omständigheter äger klubben möjlighet att låna in ersättningsspelare från SHL-klubb som ersätter klubbens landslagsspelare nummer två och uppåt. Detta betyder att om den HockeyAllsvenska klubben endast fått en spelare uttagen till landslagsuppdrag kan denna inte ersättas av spelarlån från SHL-klubb, men om klubben fått två eller fler spelare uttagna till landslagsuppdrag kan dessa ersättas med lån utöver vad som beskrivs ovan. Inlånade spelare från SHL-klubbar ska återgå till sin SHL-klubb när den HockeyAllsvenska klubbens spelare är åter från landslagsuppdrag.

Så här många lån hade de allsvenska klubbarna säsongen 2017-18

Så vad innebär då det här:

En enorm omställning från 2017-18 där Björklöven t.ex. använde sig av sju lån, Adam Werner, Jakob Stenqvist, Filip Westerlund, Oscar Masiello, Marcus Evertsson, Jesper Emanuelsson och Jacob Peterson. Då var Björklöven inte på något sätt värst utan Pantern med sina 11 och Oskarshamn med 16 var allsvenskans största lånelag. De lagen måste lägga om sin strategi helt och bygga större trupper, om inte från start så efterhand när det kommer skador. Det som är sammantaget för alla de lagen som ligger topp fem i allsvenskans lånelista är att de inte har något SuperElit-lag. Det finns ju bara 20 lag i SuperElit och SHL har 14 platser så det är ju maximalt 6 av de allsvenska lagen som kommer att spela där. Dessa sex lag kommer med nya lånereglerna att ha en stor fördel då de kan plocka upp spelare vid skador där andra klubbar med lag i lägre J20-serier fram till nu har lånat.

De allsvenskan lag som har SuperElit-lag är AIK. Leksand, Modo, Timrå och Södertälje (Västerås i ettan). Det avspeglas också i att inget av dessa lag ligger topp fem i allsvenskans låneliga.

Låneligan 2017-18:
Oskarshamn – 16 lån
Pantern – 11 lån
Karlskoga – 8 lån
Västervik – 8 lån
Björklöven – 7 lån
Almtuna – 7 lån
Modo – 5 lån
Leksand – 5 lån
Troja/Ljungby – 5 lån
Södertälje – 5 lån
AIK – 4 lån
Tingsryd – 3 lån
Timrå – 3 lån
Vita Hästen – 2 lån

Intressant att maximalt tre lag klarat de nya reglerna under den senaste säsongen.

Så vad kommer att hända:

¤ Lagen kommer att tvingas till att bygga större trupper och antingen måste de göra det genom att lyfta upp juniorer eller genom att sprida de pengar som finns på fler spelare. Lagen kanske inte måste starta säsongen med så stora trupper, men om det kommer skador måste lagen värva. Speciellt komplicerat blir detta med skador där det är osäkert när en spelare kommer tillbaka så som hjärnskakningar.

¤ SHL-lagen kan inte bygga lika stora trupper och lite på att få ge speltid till spelare i allsvenskan. De måste ge spelare som gör det bra i J20-lagen chansen i A-laget i ännu större utsträckning för att det finns ingen annanstans att testa spelarna. Det gör som jag ser det att SHL-lagen med alla miljoner på banken kommer att chansa mindre på talanger och hellre betala mer för något de vet levererar.

¤ Det kommer att få större utslagskraft i hockeyallsvenskan vilka som har pengar och inte. För klubbar som Pantern, Karlskoga, Oskarshamn, Almtuna och tidigare säsonger Vita Hästen som haft liten spelarbudget och lånat mycket blir det tuffare att hävda sig. För lag som Leksand (om de inte går till SHL), Modo, AIK och Björklöven får deras större spelarbudgets mer effekt. Allra bäst ställt har utan tvekan AIK, Modo, Södertälje och Leksand (om de inte går upp) med både SUperElit-lag och höga spelarbudget.

7 kommentarer

 1. Fakespear

  Hur ser det ut med Utlåningsligan? Vilka lag har lånat ut flest spelare? Och hur många av dessa spelare är seniorer?

  Jag tror inte det gör så stor skillnad för SHL. Det flesta som lånas ut är juniorer som får spela seniorhockey. Dessa kommer med det nya avtalet bara att spela juniorhockey, vilket kommer leda till att vi utvecklar juniorer på ett sämre sätt.

  Så då kommer frågan hur juniorerna vill göra, seniorspel i Hockeyallsvenskan eller juniorspel i ett SHL lag? Nästa säsong blir det nog inte så stor skillnad, då de flesta juniorspelare som kommer vara sistaårsjuniorer redan tillhör en klubb, men vad händer sedan?

  De lag med SuperElit kommer ha en stor fördel och kunna locka till sig potentiella juniorer på ett helt annat sätt än lag utan dessa. För de bästa är det ingen skillnad, de spelar i SHL, men frågan kommer ju i HA-lagen utan superelitlag om de vill chansa med seniorkontrakt.

  Jag tror oxå TryOut kommer bli vanligare i HockeyAllsvenskan.

 2. P2

  Är förslaget från hockeyallsvenskan. I uttalandet står det att klubbarna kommit överens sinsemellan. Hur blir det med lag som blir upp/nedflyttade till ha, de har ju inte skrivit på någon överenskommelse, får de låna fritt?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det kommer att gälla alla lag i serien nästa år oavsett vilka sol går upp eller faller ned.

 3. Viktor

  Nu vet jag inte om det här beslutet är tänkt att väga upp för den extrema ojämlikhet som det nya tv-avtalet innebär, men om det är tanken så lär det ju vara uddlöst.

  SHL-klubbarna kommer alltså inte kunna ha avtal med hur många spelare som helst, men de kommer ju fortfarande kunna bedöma vilka allsvenska spelare som är bra och sedan locka dem med bättre kontrakt till efterföljande säsong. Med andra ord: de kommer fortfarande kunna plocka russinen ur den allsvenska kakan.

 4. Vecchi

  När börjar du ta upp bloggandet igen Gustav ? Nu städar vi av Brännbollen och ser fram imot att få ta del av dina intervjuer och analyser om vårat Björklöven .
  Hat saknat dina texter – nu kör vi ????????✌️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.