Lövens motståndare 18/19 – Almtuna

Bloggen går under de sista veckorna inför premiären igenom lag för lag som Björklöven kommer att möta under säsongen, läget i laget och mina tankar om deras säsong. Idag Almtuna och Karlskoga.

almtuna

Placering i fjol:

Fyra i serien med 82 poäng efter att varit oerhört målsnåla inledningsvis under Marcus Ragnarsson för att sedan helt byta skepnad och börja ösa in mål och släppa in mål. Klev in med skakig form till slutspelsserien och slutade där femma med fem poäng. Har flera säsonger haft svårt att pricka formen till slutspelet.

Tips inför i fjol av ”experterna”:

Var bottentippade efter att ha tappat stora delar av sin offensiv med Emil Larsson i spetsen. Så Almtuna skrällde i fjol helt klart.

Truppen just nu:

Oscar Fröberg, Arvid Ljung

Per Svensson, Adam Thilander, Simon Johansson, Filip Andersson, Jesper Mångs, Måns Hermansson, Jacob Ragnarsson, Jonathan Léman

Tony Mårtensson, Tobias Liljendahl, Victor Rollin Carlsson, Oscar Milton, Jacob Svensson, Ludvig Wallin, Oscar Pentler, Viktor Hertzberg, Lucas Sandström, Albin Lundin, Erik Santesson, Alexander Lunsjö,  Fredrik Forsberg

Spelare ut och in:

In: Adam Thilander – North Bay Battalion, Simon Johansson – Djurgården, Filip Andersson – Almtuna J20, Jesper Mångs –  Pantern,  Måns Hermansson – Tingsryd, Tony Mårtensson – Linköping, Tobias Liljendahl –  Timrå, Ludvig Wallin – Almtuna J20, Alexander Lunsjö – Kallinge/Ronneby,

Ut: Albin Carlson, b, Timrå, Linus Rotbakken, b, Karlskoga, Gustav Lindström, b, Detroit Red Wings, Masi Marjamäki, f, klubb ej klar, William Quist, f, Herlev Eagles, Daniel Ljunggren, f, Tingsryd, John Dahlström, f, Oskarshamn

Kommentar till truppen:

Almtuna var en riktig lagmaskin i fjol, men Linus Rotbakken var en bärande back framåt och Daniel Ljunggren var en bärande center framåt. Det är tunga tapp. Bland nyförvärven sticker naturligtvis Tony Mårtensson ut, men det är lätt att bländas av meriterna. Frågan är hur bra han egentligen är fortfarande. Det återstår att se. Adam Thilander som öst in poäng i OHL känns som en spännande back som kanske täcker hålet från Rotbakken. Stortalangen Gustav Lindström är också ett tapp på backsidan. Överlag är backsidan extremt ung och kan utvecklas väl, men rutinerade Per Svensson kommer att dra ett tungt lass.  Offensivt ska det bli spännande att se Alexander Lunsjö som öst in poäng i ettan. Kan han göra det här med. Sedan. hur utvecklas Fredrik Forsberg som inledde strålande i fjol. Som helhet känns inte truppen bättre än i fjol från start, men det finns mycket utveckling i truppen och slår det rätt kan laget bli bättre och bättre.

Nyckelspelare:

Per Svensson blir en rejäl nyckel på backsidan för att hålla ihop ungdomsligan, Tony Mårtensson och Victor Rollin-Carlsson blir nycklar framåt. På målvaktssidan så spelade målvakterna varannan match i fjol som enda lag i serien och det är svårt att peka på en som är nyckeln. 

Vid sidan av isen:

Marcus Ragnarsson känns som en oerhört stabil tränare och han gör sin andra säsong som huvudansvarig och sjunde i föreningen överlag. Han borgar för stabilitet känns det som och kommer att bygga sitt lag bakifrån med organisation. Han är dessutom enligt vad jag kunnat läsa mig till väldigt omtyckt i laget, föreningen och i Uppsala.

Almtuna brottades mellan 2013 och 2017 med extrema ekonomiska problem och tvingades ett tag att släppa spelare, men gick förra säsongen 624 462 kronor plus. Vilket gör att det egna kapitalet nu är drygt 1 800 000 kronor så Almtuna är på grön kvist igen. De omsätter 18 miljoner för A-laget vilket är 10 miljoner mindre än vad Björklöven omsätter i sitt AB som inte bara innefattar A-laget utan även J20, J18 och damlaget, men det är ändå en fingervisning på att Björklöven som a-lagsorganisation är storleken klart större.

Kuriosa kopplat till Björklöven:

Lucas Sandström är enda exlövet i Almtuna nu när William Quist flyttat till Danmark. Sandström som hade två avstängningar förra säsongen var halvt galen i slutspelsmötet med Björklöven där han åkte omkring i 60 minuter och letade bråk kändes det som. Sandström som gjorde 15 (8+7) poäng på 30 matcher förra säsongen har kontrakt den här säsongen ut.

Björklöven har gått från att aldrig vinna i Uppsala till att ha tagit hem fyra av de senaste fem matcherna i Gränbyhallen.

Försäsongen:

Almtuna – Djurgården 2-5
Västerås – Almtuna 2-1 e.st
Almtuna – Timrå 1-5
Almtuna – Södertälje 2-3
Pantern – Almtuna 2-4
Rödövre – Almtuna 2-6

Kvarvarande matcher:

14/9 Almtuna – Västerås

Noterbart: Almtuna har alltså förlorat 4 av 6 matcher på för säsongen. Dock har Tony Mårtensson imponerat på försäsongen med tre mål och totalt sju poäng. Även Alexander Lunsjö har sett spetsig ut med tre mål. Almtuna kan ha hittat en spetslina i Mårtensson, Viktor Hertzberg och Tobias Liljendahl. Den var grym mot Pantern och Rödövre.

Det tror jag om Almtunas säsong:

Ett av de mer svårtippade lagen i serien, men rent generellt brukar det vara ett bra koncept i allsvenskan med en stabil tränare som sätter organisation och defensiv först, ett par rutinerade rävar och sedan många spelare som är utvecklingsbara. Det skulle inte förvåna mig om Almtuna är med där uppe och hugger även om de inte har namnet på förhand för att göra det. Det är lite av min dark horse i serien den här säsongen.

¤ ¤ ¤

Lite senare idag kommer samma genomgång om Karlskoga.

En kommentar

  1. Pingback: Matchdag – Almtuna borta | Lövenbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.