Undantag eller korrekt oro

En dålig period, en förlorad målvaktsmatch, backar som spred puckar som en vattenspridare och en försäsongskedja som inte levererade. Då blev det förlust för Björklöven.

Joakim Fagervall sa efter matchen i livesändningen vi hade på vk.se att ”Det här är intet ansiktet för Björklöven, det här är inte vad ni kommer att se. Det här var ett undantag”. Han pratade om att laget inte riktigt var där, att de hamnade på mellanhand och inte gick hela vägen. Han menade att det förklarade de fyra frilägena mot i första perioden, de bortslarvade uppspelen, bristen på spelare framför kassen. Ja, det mesta som inte var bra.

Antingen tror man honom eller så har Björklöven ett par problem. Så här kan man också ser det.

¤ Sättet att spela uppspel som Björklöven använder i år är för riskabelt och leder till många turnovers innan det har satt sig.

¤ Björklövens hattande mellan två målvakter där ingen imponerar riktigt ger ingen trygghet defensivt.

¤ Björklövens trupp som är väldigt mycket byggd på hårt arbetande spelare får det tufft när de måste dyrka upp ett långt disciplinerat försvar.

Visst känner jag att det ligger något i det, men det är inte så enkelt. Den här matchen levde sitt eget liv. Ja Björklöven gjorde en riktigt dålig förstaperiod där de hade problem att hantera Modos spelvändningar, hade problem med sina uppspel och ett par spelare, lär Jakob Stenqvist, spred puckar som gav Modo tre mot två och två mot ett-lägen. Björklöven kom verkligen ingenstans när de väl tog sig upp i Modos zon, vann inga närkamper där och när tempot piskades upp och spelvändningarna stod som spön i backen var Löven förloraren.

Visst man kan tycka att straffen var billig, men Löven släppte ju ett par frilägen till och då händer det att det blir straff. Du får inte tappa pucken i fel faser på fel ställen, du måste ta djup på lobbar.

Men perioder som den här kommer vi att se igen under säsongen, förhoppningsvis ganska sällan. Att det stod 0-2 efter perioden var inte konstigt. Att Björklöven inte gjorde något 1-2-mål i andra perioden blev i mina ögon avgörande. Där gjorde Björklöven 10 minuter där de fick fast pucken, använde sin kraft, vann närkamper och skapade lägen. istället kom en puck-out från Tornberg (vad gör han, helt ohotad) och Modos 3-0-mål. Det dödade matchen. Med ett 1-2-mål hade det kunna sluta hur som helst. Med 0-3 så vänder Björklöven kanske en av 15 matcher mot Modo. Björklöven kommer att göra dåliga perioder igen, men när de gör det, plockar fram spelet och kör över motståndarna. Då måste det leda till mål. Annars kostar det för mycket. Och just där funderar jag på om Björklöven inte behöver få in både en (Goumas) och en till spelare som kan bryta mönster.

Förhoppningsvis var det här det som Fagervall pratade om, premiärnerver. Förhoppningsvis kan Björklöven komma blåsande ur startblocken mot Vita Hästen. Jag tror att det här Löven i ledning kommer att vara giftiga. Det är jag inte orolig över. Det är när det här händer nästa gång, när det smäller bakåt i första perioden vi får se vad det är för lag. Hur de kan jaga. Om det måste till någon fler spelare för att bli bra på att jaga. Ska du vara i absoluta toppen måste du kunna vinna även genom att komma bakifrån. Ingen är bra tre perioder i varje match säsongen igenom. Ingen har marginalerna med sig i 60 minuter säsongen igenom. Alla hamnar i underläge ibland.

Till sist några detaljer jag tänkte på:

¤ Björklöven fortsätter att spela med tvår rightare (Stenqvist/Tornberg) i ena PP-formationen och två leftare (Jacke/Åke) i andra. Jag fattar att Jacke och Åke är samspelta, men jag kommer aldrig att förstå det där med att ha spelarna med klubbor åt samma håll i PP ihop på backen.

¤ På samma tema. Oskar Ståhl-Lyrenäs är rightare, han är värvad för att göra mål i PP för Löven. Trots det spelar han till höger som rightare och Selin till vänster. Lyran får klubban på fel sida. Fagervall förklarade det med att Lyran kan göra mål med maskerade skott därifrån ändå och att om Lyran skulle spela till vänster skulle många motståndare blocka honom där. Jag lyssnar, förstår, men håller inte med. Då skulle inte Karlkvist stå på sin naturliga position i PP, Immo, Holm, Hutch eller någon annan, men de gör ju de för att de är bäst där. Jag vill se Freddan till höger, Lundberg framför målet och Lyran till vänster i PP.

¤ Linan med Cruseman, Wiklund och Söder har varit bra, i mina ögon oväntat bra under försäsongen. Är det vi såg idag, den mer anonyma linan närmare verkligheten eller var det här en anomeli. Jag vet faktiskt inte, men det känns som en viktig och intressant fråga.

¤ Fredric Andersson såg riktigt bra ut för att inte ha lirat på så länge. Den linan med Lundberg och Andersson tror jag på. Skulle inte Selin komma igång vore det klart spännande med Lyrenäs där.

¤ Oscar Masiello räddade flera frilägen idag, men samtidigt borde han tagit tredje målet. Fakta är att han förlorade målvaktsmatchen mot Erik Hanses. Just det, att Björklövens målvakter vinner den matchen är det centrala. Frågan är vem som gör det först av Lövens målvakter.

Vita Hästen på söndag. En helt annan match, en klart sämre motståndare, men ett snabbt svar på frågorna som finns allafall.

16 kommentarer

  1. Nordvalen

    Gustav: Vad menar du egentligen med ordet ”anomeli”? Menade du kanske egentligen anomali, vilket betyder ”en avvikelse från det normala”? Jag förstår faktiskt inte varför du måste slänga dig med denna typ av ord när du refererar en vanlig hockeymatch. Men om du ska göra det, se då till att googla i förväg så att du åtminstone stavar rätt.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Varför kan man inte använda det ordet om en hockeymatch? Sedan ska man naturligtvis stava rätt, men jag kommer att stava fel även i framtiden då och då tyvärr, men i och med att du har så bra sprkkoll förstod du säkert vilket ord jag menade även om jag stavade fel.

    • Joe

      Stor suck. Låt skribenten använda vilka ord han vill, rättstavat som felstavat. Är du projektanställd av svenska akademin för att bittert surfa runt och påpeka lämpligheten i ordval samt stavning? Vi andra uppskattar gustavs engagemang och är här för att läsa hans personliga analyser eller åsikter, och bryr oss föga hur mycket tid som ödslas på rättstavning. Kom igen. Kommentera gärna innehållet när du inte håller med men du kanske är en av dom som inte heller vet hur man byter kanal på TVn när den visar skräp..

  2. Knutte

    Kändes före match att det skulle bli svårt för hemmalaget att hålla sviten av vinster. Modo hade det psykologiska övertaget helt klart och då dom dessutom var vän med pucken så var det klippt.

  3. Svampen

    Ok, ”inte riktigt där”. Jag hoppas verkligen att jag helt missuppfattar denna kommentar. Är man ”inte där” i en hemmapremiär inför fullsatta läktare mot seriens hetaste rival, så undrar man ju hur mycket de kommer vara där inför halvbesatta läktare mot t.ex. Pantern och Västervik. Fast som sagt var, så hoppas jag att jag helt missuppfattar kommentaren.

  4. Mogge

    Det är egentligen bara två skillnader mellan Modomatchen nu och på försäsongen. Dels att det är riktig seriematch och dels att Modo fått in Enström som jag tror är förklaringen till skillnaden i nervositet. Han har skapat en sån tro på laget genom sin status som fd NHL spelare som dessutom nyligen var det. Ungefär som Kenny Jönsson gjorde i Rögle. Hela lagret lyfts genom hans val att komma hem, och blotta närvaro. När den magin har lagt sig får vi se hur bra Modo verkligen är. Så vi behöver inte måla fan på väggen än. Även om vissa saker inte ser ut som vi tänt oss än. Trodde som många andra att backsidan skulle vara den bästa. Men på försäsongen har snarare offensiven varit bäst.

    • Kolle

      Modo gjorde en riktig plattmatch på försäsongen och ser var just mot Löven. Man hade också två oavgjorda mot Timrå, samt vinst mot både Mora och Skellefteå. Den gigantiska skillnaden för Modo jämfört med tidigare säsonger är Hellkvist, som jag anser vara för bra för allsvenskan egentligt.
      Det är klart att Enström höjer varje spelare, men i mina ögon är Hellkvist den största skillnaden mot tidigare modolag i allsvenskan.
      Lycka till framöver, för det är skitkul med stekheta derbyn och när det går bra för båda klubbarna.

  5. bror

    Förlust mot Modo skulle komma förr eller senare ,men som den kom till såg inte bra ut med bortslarvade puckar och lite virrigt bakåt som jag inte trodde om.
    Modo kunde bara försvara sig med ledningen och löven var för dåliga att skapa chanser.
    Vi får verkligen hoppas på att det var premiärnerver annars har vi Modo många placeringar före oss uppåt.

  6. Bosa

    Försvarspelet där backarna ska spela sig ur situationen kräver att man är noggrann i värderingen. Ibland måste man slå sarg ut eller lyfta en hög puck i mittzonen. Annars tappar man puck i fel lägen och är extremt sårbara.

    Jag blir inte klok på en sån som Stenqvist som (vilken gång i ordningen?) ramlar med pucken på blå som skapar ett friläge. Visst, passningen till FA:s mål var snygg, men skridskoåkningen ser stabbig ut.

    Masse kan inte lastas för resultatet, men tredje kassen ser billig ut där han lämnar ena stolpen vidöppen. Vi behöver en målis som kan göra skillnad såna här matcher och som kan skapa trygghet. Jag är fortsatt orolig för målvaktssidan.Nu fick den tilltänkte förstekeepern vakta båset i premiären, det skickar också signaler.

    KHK-linan såg trög och trubbig ut igår. Kan man ens förvandla SHL-brunkare till HA-artister? Jag är fundersam.

    Nu blev det mycket gnäll, men gårdagen kändes verkligen som ett antiklimax och laget behöver studsa tillbaka ordentligt mot Brunte i morgon.

  7. Stefan ' Kil '

    Som vanligt usla ursäkter, t.e.x att man inte är där i en utsåld premiär mot Modo, herrejisses. Bedrövliga uttagningar att bl.a annat spela urkassa Åkerström istället för Hardy. En tränare som spelar backar med samma fattning i pp och OSL på fel sida. Det kommer att bli som vanligt en fajt om 8:e platsen in i slutomgången mot storlag som VH, Pantern och Almtuna.

  8. Hannes

    Löven har ett fantastiskt bra spelarmaterial denna säsong. Sorgligt att inte Tommy Jonsson fick möjligheten att träna det här laget. Då hade vi mött SHL i slutet av denna mörka tunnel.

  9. Hmm

    Tror att Hellqvist och MoDos taktik fick oss att se sämre ut ikväll. Tycker det var samma vissa när han tränade Oskarshamn. Löven släppte alltid frilägen i de matcherna och hade svårt att vinna.

  10. Falconetti

    Gillar när Lyrenäs spelar från höger sida som rightare i PP. Många av NHL:s toppspelare spelar på det viset, Tarasenko, Forsberg, Wheeler etc.
    Jag blir mycket mer orolig när spelare som Rainersson är inne i PP 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.