Poängen var poängen för Löven

Det blev två poäng mot Hästen. Det såg inte vackert ut, det såg faktiskt stundtals för jävligt ut, men det viktigaste just nu var att det blev just två poäng.

Vita Hästen kommer att ha det tufft den här säsongen. Jag kan inte se något annat. De är ett ganska slafsigt hockeylag som har spets i powerplay när alla är med. Den här kvällen var inte alla med. Bjuder du inte dem på något, då kommer de att får de tufft. Björklöven bjöd på allt och lite till.

Två frilägen på 1.10 säger en del. När Björklöven spelar otajmat den här säsongen ser det ut som att de inte vill. Det ser ut som att de förlorar alla närkamper. Mycket handlar det om att de inte kommer samlat, varken hem eller i offensiven. Då blir dumpar till gåvor, hemjobben passiva och forechecken spretig. Det handlar om systemet. Det handlar om att följa de linjer Björklöven ska göra i styrspel, forecheck, överbelastning och i hur pucken ska spelas upp, läggas ned, tas till avslut och spelas upp för nytt avslut. När det sker synkront är Löven tuffa att möta. När det sker en och en är de lätta att möta.

I stora delar av två perioder var Björklöven inte synkrona och då ser individer som ska vara bra ut som dåliga. För i den här matchen såg det ut som att Björklöven består av dåliga hockeyspelare och så är det inte.

Egentligen är det inte så mycket som ser bra ut i Björklövens spel i den här matchen. Även i tredje perioden handlar det mest om att de vinner en del kamper, lyckas sätta press på Hästen, vinna en del puckar högt i banan och skapa lägen genom det. Det handlar inte om att Björklöven spelar så bra med pucken.

Det var bara i powerplay och boxplay som Björklöven spelade bra. I boxplay var de väldigt bra på att störa ut uppspelen och sedan med sin lilla box funkade det ganska bra. Masiello såg skotten hela tiden. I powerplay rörde pucken på sig. Tog sig bara Björklöven till det uppställda spelet så såg det rätt bra ut. Sedan missade Lyran pucken när han fick läge. Selin satte den för lågt, men det handlar mer om individuell kvalitet än hur själva upplägget fungerade. Det var kul att se att det kuggade i för det har inte Björklövens powerplay gjort under försäsongen.

Björklöven har ett fysiskt starkt lag. De gillar stora, starka killar i år och det märks ju längre matcherna går. Därför var det inte konstigt att de fick till en rejäl push i tredje perioden. Att den sedan ledde till 3-3 var lite slumpen och lite att Hästen var för dåliga för att stå emot. Ett bra lag hade städat undan Björklöven mera effektivt om de satt sig i ett sånt läge som Björklöven bjudit Hästen till.

Kul i sak sedan att det var just Emil Lundberg som nätade för Löven till 3-3. Han måste komma igång om det ska bli en kul säsong.

Sedan vann Björklöven på straffar. Masiello var grym som straffmålvakt måste jag säga. Följsam. Sedan ska naturligtvis någon fler göra mål, men känslan är att Fagervall inte vet vem som är hans straffskytt och straffskyttar än. Men Lyran, Selin och Jacke känns som naturliga. Lundberg har ju bara en variant, men den kan ju funka ibland. Oavsett viktigt att det inte blir som i fjol med straffar som ett spöke.

¤ ¤ ¤

Så till några notiser:

¤ Jag har en teori. Kedjan med Alexander Viklund, Kristoffer Söder och Filip Cruseman såg ruggig ut på försäsongen. Det är killar som alltid kör 120 procent. Och kanske var det just därför. När Söder och Viklund värvades såg jag dem som primärt skogshuggare och stabila hockeyspelare. Inte producerande poängmakare.  Sedan gick de ut på försäsongen och öste in poäng framåt.

Nu när säsongen rullar spelar alla på 120 procent. Då sticker de inte ut längre. De är inte dåliga, de är bara stabila allsvenska spelare igen. Det jag i grunden såg när de värvades. Därför ska nog förväntningarna vara där också. Och kanske ska Cruseman spela med andra spelare längre fram. Han är en producerande spelare normalt allfall.

¤ Linan med Emil Lundberg, Sebastian Selin och Fredric Andersson har varit Björklövens genomgående bästa i de två första matcherna. Jag tycker att det verkligen hände något när Fredric kom in. Emil Lundberg fick vara den där dromedaren som flänger på mål, han behövde inte bära puck längre. Och Selin som varit blek på försäsongen har kommit igång. Jag tror att över tid är det här Lövens mest stabila lina. Jag vill ha den intakt även med Goumas. Peta hellre in honom med Lyran och Murphy.

¤ Jakob Stenqvist var den stora snackisen på söndagen. Ett mål, en assist och typ åtta framspelningar till kanonlägen för Vita Hästen. Han är en fri fågel. Stenqvist måste få spela som han gör för att vara bra, men som det ser ut just nu så sprider han helt enkelt pucken för mycket. Kanske skulle han gå som sjunde back någon match, bara spela powerplay eller sitta en match för det kan inte vara kul för de andra spelarna om han kan slå bort en miljon puckar utan att det får konsekvenser.

¤ När det gäller Stenqvist är jag inte så orolig. Jag hade nästan förväntat mig att han skulle kunna vara så här ibland i det nya systemet, men att Mikko Pukka är så svag just nu är värre. han tar sjukt onödiga utvisningar och han har problem att hitta den enkla lösningen med pucken. Det som han var så bra på när han kom. Det känns mera jobbigt. Han måste bara upp en nivå.

¤ Oscar Masiello släppte 1-0-målet väl enkelt, men den som klagar på honom den här dagen överlag är inte snäll. Han var riktigt bra och en stor anledning till att Björklöven vann. Lite så verkar det vara med honom. han silar lite mygg och sväljer kameler. Tar fem frilägen, släpper ett vinkelskott. Typ så.

¤ Jag skriver i en krönika som kommer ut i morgon på morgonen på vk.se och folkbladet.nu om att jag inte är orolig och så är det. Björklöven har 11 nya spelare, ett nytt sätt att spela uppspel och ett mera aggressivt försvarsspel. Den typen av förändringar blir ofta sämre innan de blir bättre (om de blir det). Jag förstår tanken från Fagervall. Ska Björklöven ta steget från att sluta femma till 1,2 3 så måste de ta ett steg. Då vill de ta ett steg i spelet och därför gör de den här förändringen, men då uppspelet kräver en ganska hög skicklighetsnivå så kan det skörda sina offer innan det sitter.

Så var inte oroliga. Det handlar inte om att Löven har dålig inställning eller att de inte vill. De är bara i en process. Så ser jag det. Sedan det mest intressanta som Fagervall sa till mig i omklädningsrummet efter matchen. ”Vi har en jäkla press på oss själva. Både utifrån som vi hajpats upp, men även med våra egna mål. Men vi vill vara ett topplag och då måste du klara av förväntningarna av att folk tror att du ska vara det. Annars är du inget topplag”.

Så sant. Det finns inget negativt med att Löven tror på sig själva, att folk utifrån tror på dem, att laget och föreningen har höga mål. De som pratar om att vara realistiska, att ha lägre målsättningar. Stick och brinn. Det här är elitidrott. Sträva högt, fall högt eller vinn.

9 kommentarer

  1. Viktor

    Vad är det som är nytt med Lövens sätt att spela uppspel i år? Det enda jag ser är, precis som du påpekar, att det inte funkar.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Björklöven spelar uppspelen in mot mitten framför eget mål till central yta där center eller forward ska finns och länka vidare till forward till höger eller vänster, om inte det går är det sarg ut som gäller. I Fjol spelade det back, back, sedan till forward i båge. Fjolårets tar längre tid, men är mera säkert och ger bort färre puckar när det strular. Funkar det nya vänder man spelet snabbt och får många 3-2 och 2-1:or. Växjö t.ex. spelar som Löven.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag har ingen info om det tyvärr. Jag har bra koll på hela Goumas-historian, men inte när det gäller Sparks.

  2. Per

    Uppspelen som sagt obefintliga. Forwards var aldrig i den ytan de förväntades vilket till en viss del förklarar alla turn-overs. Trubbigheten överlag är enorm och det blir nästan patetiskt när det är Stenqvist och Åkerström som ska leda en offensiv och jaga mål. Vi måste ha forwards som känner det ansvaret och förhoppningsvis blir det bättre med Goumas.

    Masiello skärpte till sig på slutet men han var duktigt osäker stora delar av matchen. Vi tar dock poängen till stor del pga honom så gott så. Jag hoppas att Pettersson ges en chans härnäst. Håller han så har vi en allsvensk keeper och håller han inte så måste vi värva. Masiellos blandade kompott är inte rätt recept för att bygga trygghet i det långa loppet. Inte bara målen utan spelet generellt.

    Med Goumas in så hoppas jag att Cruseman flyttas till förstalinan. Till dess Goumas är spelklar så ser jag gärna Peterson mellan Lyran och Cruseman.

    Lyran-Goumas-Cruseman
    Selin-Freddan-Lundberg
    Wiklund-Peterson-Murphy
    Messy-Söder-Granlund

    För övrigt så måste vi nyttja Hardy Häman Aktell. Enda backen som känns lugn och trygg måste kunna ges speltid. Gärna på Åkerströms bekostnad.

  3. Coachen

    Lika jobbigt som det måste vara att spela med uppspelssystemet när det inte funkar, lika jobbigt är det att vara vid sidan om och se på när det inte funkar. Att bokstavligen ge bort pucken till motståndaren på den här nivån är allt annat än bra och man får verkligen uppfattningen att vi är riktigt dåliga. Hoppas verkligen att man får systemet att fungera men det är onekligen en press på backarna att hitta en snabb lösning samt press på lagkamrater att det verkligen finns en i vår zon där pucken läggs. Sitter inte systemet mot på papperet bättre motstånd framöver (läs AIK, MoDo, Leksand etc) så hoppas jag att det kommer finnas en plan B att justera till under match.

  4. kalle

    Det finns mycket att som inte fungera upp spelen mot modo var det värsta jag har sett i a 3 arena flera fel pass och i går så hade mycket tur som kommit kapp 3-1 till 3-3 och det tur för två poängen mot vitt hästen om det fått dom så hade sett mycket mörkt ut

  5. Ke

    åkerström var sämre än stenqvist! gjorde inte ett rätt igår och var lika dålig mot modo. Nä bänken för han och prova hardy istället!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.