Matchdag – Södertälje hemma

Topptippade Södertälje kommer till Umeå på onsdagen. Ett möte mellan två tippade topplag som haft det lite tufft under säsongsinledningen.

Björklöven studsade tillbaka mot Vita Hästen med en vändning till 4-3 efter straffar, men spelmässigt hackade det. Det gjorde även Södertälje. De föll borta i premiären mot Oskarshamn med 3-5, men tog sedan revansch mot Pantern hemma och vann med 4-3, men det ar inte alls övertygande mot ett av de tippade bottenlagen. Södertälje är tippade i toppen, har ett till stora delar komplett lag och det var nog viktigt att inte förlora även mot Pantern. Det hade gjort Lövenmatchen till en måstematch. Nu är det mera ett vägskäl för båda lagen än en måstematch.

Södertäljes försäsong var i stora delar ganska svag. med tre segrar och sex förluster, men där en seger mot AIK 3-2 (e.fl) visar att kvaliteten finns. Överlag hade laget svårt att göra mål med bara en enda match med fler mål än två under ordinarie tid framåt.

Södertälje kom ju tillbaka till hockeyallsvenskan 2016 och höll till i botten första säsongen tillbaka. Det var i fjol våras efter att klubben sparkat Mats Waltin som de tog ett steg mot toppen när de var med i slutspelsserien och slogs om förstaplatsen (slutade tvåa). Det har klubben byggt vidare på och Södertälje med den publikbas och varumärke de har ska vara ett topplag i serien.

Björklöven har de senaste åren haft lätt för Södertälje just i Umeå. På de sju senaste mötena har fem slutat med Björklövensegrar. Däremot vann SSK det senaste mötet i Umeå med 2-1 och Södertälje har tre raka segrar mot Björklöven.

SSK med Ulf Lundberg som tränare spelar en disciplinerad hockey med defensiven och organisationen i första rummet. Därför ser jag en tajt match framför mig där Björklöven kommer att få slita för att få hål på gästerna. Jag tror att första målet blir väldigt viktigt i den här matchen.

Det andra laget kommer att tingas fram, tvingas sätta press och då kan det laget bjuda på fler lägen. Minst misstag vinner tror jag.

Laget: 

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

7 Alexander Hellström – 49 Simon Backman
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
8 Mikko Pukka – 26 Jacob Stenqvist
52 August Tornberg

48 Filip Cruseman – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
14 Cody Murphy – 22 Jacob Petersson – 71 Oskar Stål Lyrenäs
79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
21 Erik Rainersson – 20 Mattias Granlund – 33 Marcus Jonsson
10 Emil Norberg

Lukas Ericsson och Jonas Emmerdahl saknas skadade. Kevin Goumas har inget arbetstillstånd än. Hardy Häman-Aktell skulle kunna kliva in och ersätta Tornberg t.ex, men samtidigt ingår Tornberg i PP1 så det är inte så troligt.

Bloggens nycklar:

¤ Få hål på SSK – På sättet som Södertälje spelar är de oerhört svåra om du inte får hål på dem tidigt.

¤ Uppspelen – Björklöven måste få ned antalet misstag på väg framåt i spelet.

¤.Starten – Det är dags att sätta starten på en match för Löven. Timing, tändning och rätta avvägningar.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi ändrar inte något i upplägget eller träningen, det är inte där felet ligger. Det handlar istället om att fortsätta nöta och vara konsekventa. Där är problemet i matcherna att vi inte varit konsekventa och det är ingen skillnad på omgång 1 eller 52 i serien utan det är hela tiden samma jobb som måste göras, säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida.

Noterbart om Södertälje:

¤ Södertälje gjorde i veckan klart med Lindsay Sparks. Forwarden som på tisdagen i en intervju med hockeypuls meddelade att det stod mellan SSK och Björklöven, men han valde Södertälje före. Han är dock inte spelklar till mötet med Löven.

¤ Södertäljes hetaste spelare på försäsongen Sebastian Dyk har tagit med sig formen in i serien. Han har stått för 3 (1+2) poäng på två matcher. Även Lucas Carlsson har gjort 3 (0+3) poäng. Noterbart att Djurgårdsförvärvet Mikael Ahlen stått för två mål precis som Ludwig Blomstrand som värvades under förra säsongen och som visat tidigare att han kan göra 15 mål eller mer i hockeyallsvenskan.

¤ Södertälje har hela 3 mål på 7 powerplay så här långt i serienspelet. De är dock sämst i serien med 5 insläppta mål i boxplay på nio numerära underlägen.

¤ Backen Stefan Johansson saknas i truppen skadad. I övrigt är det fullt lag för SSK bortsett från ej spelklare Sparks.

Läs mer om Södertälje i mitt inlägg om dem inför säsongen. Det hittar ni här.

Sagt från Södertälje-håll:

– Nu har vi gnuggat på en del grejer som vi vill göra bättre men även förstärkt en del grejer vi gjorde bra. Det viktigaste blir att vi kan lite på försvarsspelet och känner oss trygga i spelet utan puck. Det betyder inte att vi ska backa hem, men det kreativa spelet föds av trygghet i defensiven, säger tränaren Ulf Lundberg till klubbens hemsida.

– Vi har tränat mycket på att ha ett aggressivt försvarsspel. Vi blev lite avvaktande mot Pantern och kom inte upp i den press vi ville, så det har vi tränat på och ska ta med oss, säger backen Jacob Spångberg till SSK:s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Gunnar Johnsson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.