Jämförelse med i fjol statistiskt

Björklöven har fått en tung start på säsongen, men om vi jämför med i fjol. Hur såg det ut då efter lika många matcher?

Björklöven slutade femma i fjol med 80 poäng, men hur var det nu laget inledde serien? Vi tar en titt.

Björklöven har spelat 8 matcher och ståtar med följande:

12:a i serien med 8 poäng.

2 segrar, 1 straffseger och 5 förluster

14 mål framåt och 18 mål insläppta.

Bästa poängplockare har varit:

Sebastian Selin 5 (2+3) poäng
Emil Lundberg 4 (3+1) poäng
Jakob Stenqvist 4 (2+2) poäng
Filip Cruseman 4 (2+2) poäng

Björklöven ståtar på dessa PP och BP-siffror:

Powerplay: 6.09 procent, 2 av 33 lägen.
Boxplay: 70.37 procent, 6 av 27 lägen

272 skott på mål

Gemensam målvaktsprocent på följande: 91.82 i räddningsprocent, 2.23 insläppta mål per match.

Vid samma tidpunkt i fjol var läget så här:

2:e i tabellen med 15 poäng

4 segrar, 2 straff/förlängningssegrar, 2 förluster

27 mål framåt, 22 mål insläppta

Bästa poängaplockare:
Fredric Andersson 9 (7+2) poäng
Alex Hutchings 9 (6+3) poäng
Austin Farley 8 (3+5) poäng
Axel Ottosson 6 (3+3) poäng

Siffror i PP och BP:
Powerplay: 28.00 procent, 7 av 25 lägen.
Boxplay: 72.00 procent, 7 insläppta på 25 underlägen.

217 skott på mål.

Målvaktsstatistik: 89.21 i räddningsprocent,, 2.37 insläppta mål per match

¤ ¤ ¤

Som ni märker så finns det bara två statistiska kolumner där laget är klart bättre nu och det är skott på mål 272 mot 217 och antalet insläppta mål. Målvaktsstatistiken är också något bättre nu.

Det där med skotten spelar dock inte så stor roll om man gör strax över hälften så många mål som förra säsongen, men det säger något både om att Björklöven tar fler tidiga avslut den här säsongen och hur kalla spelarna är på att sätta dit avsluten just nu.

Nu var starten på serien värdigt bra ifjol, men det är bara att konstatera att det rakt av över linjen var bättre i fjol än nu.

Ska Björklöven slå förra säsongen så måste de ta 80 poäng. De har nu 8 poäng och 44 matcher kvar att spela. Det blir 1.63 poäng per match, alltså exakt vad serietrean AIK hade i fjol som slutade på 85 poäng som snitt över hela säsongen. Vad vill jag då säga med det? Jo, att det har gått så pass kort av säsongen att det fortfarande inte fått några omöjliga poängmässiga konsekvenser att överbrygga den dåliga starten Björklöven haft.

Under förra säsongen kom en dipp istället mellan omgång 10 till 14 där Björklöven förlorade fyra av fem matcher och föll från toppen av tabellen. Sedan kom laget inte tillbaka till topp 3-5 förrän mot slutet av säsongen. Bäst gick Björklöven från omgång 31 till 52 förra säsongen då laget var trea i serien. Så omgång 10 till 31 var katastrofen där laget var näst sämst i hela serien med bara 27 poäng. Det finns alltså bra med möjlighet att ta in poäng mot fjolårssäsongen under den perioden som var november, december primärt.

Det som oroar mest statistiskt är powerplay.

6.09 procent i powerplay är ett makalöst handikapp att spela med.

De senaste 15 åren är det bara tre lag som varit under 13 procent och inget har varit under 11 procent.

I genomsnitt har lagen i allsvenskan 221 powerplay på en säsong och snittet är 18.12 procent i spelformen. Alltså 40,22 mål i powerplay.

Skulle Björklöven fortsätta på samma sätt innebär det att laget slutar på 13,45 mål, alltså nästan 27 mål färre än genomsnittet och hela 39 mål färre än den som varit bäst i snitt (24.24 procent).

Det är mål som inte går att ta igen över tid så om Björklöven ska bli ett topplag, alltså topp 3, 4, 5 där målen ligger så är det ett måste att laget hittar ett powerplay som klättrar upp till 13-15 procent och naturligtvis gärna 15-22 procent, men det första är ett hundraprocentigt måste.

10 kommentarer

  1. Mangan

    Ja du Gurra. Du börjar snart bli ensam om att tro att denna säsong går att rädda.
    En sak som lyser med sin frånvaro i debatten är avsaknaden av lokal förankring i spelartruppen. Jacke, Acke, Lyran, Messy är Umegrabbar som sliter för Lövet på tröjan men resten då? I dystra tider borde de lokala talangerna få chansen att rädda hedern då våra legoknektar inte gör jobbet. In med Rainer, Wille & Norberg. Det är en chans man bör ta.

    • Filip Pettersson

      Är du ironisk nu? Norberg och Rainersson platsar inte på långa vägar däremot William vore kul att testa. För övrigt tror jag som gurra, fett kan vändas.

    • Olle

      Bra idé, Mangan! Vilka ska vi plocka in i Löven då? ”Stjärnorna” från vårt Jelit-lag? I avsaknad av tillräckligt bra juniorer måste vi värva in det du kallar för ”legoknektar” för att vi ens ska kunna ställa ett HA-lag på isen.

      Det som är oroande är att vi värvar in spelare som lyckas i anda klubbar men havererar i Löven. Teorierna började egentligen florera när Asplöven gick så bra i HA med en trupp som bestod av idel ratade lirare från andra HA-lag kryddad med några rimliga ettan-killar. Dessa killar spelade för sin karriär, för att att de fått en ny chans och för att de ville därifrån. Man offrade gärna två framtänder för att täcka ett skott, stod upp för laget och slet tills man spydde ner matchtröjan.

      I Löven får spelarna det för bra. En bra stad att bo i, fin hockeykultur, juste arena, hygglig lön och goda träningsförutsättningar. Många spelare ser garanterat Löven som en form av slutdestination (om än inte alla).

      Tyvärr faller den här teorin delvis när man ser hur AIK fått ihop laget. AIK borde utgöra samma förutsättningar som Löven men där fungerar spelet.

  2. Jan-Erik Brännström

    Det är bra att du redovisar fakta. Var och en kan ju själv hitta detta men det är ju lite jobbigt. Vad gäller PP spelet kan man konstatera att våra lirare är livrädda att göra bort sig. Man spelar vitt och brett och runt och passar gärna så fort som möjligt till närmsta spelare för att själv inte göra bort sig. Oftast skapar vi inte en enda målchans på två minuter. I spelet fem mot fem tar vi skott i alldeles omöjliga lägen. Som du säger vinner man inga matcher på att skjuta hejvilt. Att se Cody Murphy gör ju en lessen. Fina lägen, skjuter i magen eller på benskydden i motståndarmålet. Sanningen är ju att våra motståndare är bättre och vi sämre än fjolårets lagbyggen. Ansvariga är ju ledningen och i första hand sportchefen. Det är möjligt att han fått för liten budget men 80% av våra motståndare har ännu mindre att röra sig med men hittar i alla fall förmågorna och lyckas knyta dom till sig. Det är nu 30 år sedan vi tog silvermedaljen och hoppet är ju det sista som överger en men men men…..

  3. Per

    Fredric Andersson har inte börjat som man förväntat sig. Han borde ju vara god för minst en pinne per match med tanke på hur vi byggt hela laget runt honom. Kommer han bara igång så lär Löven också börja vinna!

  4. Mats Balltin

    Hej, Vet du hur det kommer det sig att Fagge inte prioriterar PP? De flesta som följer ishockey vet ju hur viktigt ett giftigt PP är. I BP undrar jag varför 26 får speltid? Fagge verkar vara en bra tränare och ledare, men inte så värst bra matchcoach. Hur kan PP-spelet vara så hårresande dåligt?

  5. patric

    Tack för bra statistik som vanligt Gustav:) Men jag saknar Träningsrapporterna är det nått ni
    lagt ner eller har jag bara missat dom? För är nyfiken på hur dom tränar just PP…..

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Hinner bara vara på 3-4 träningar i månaden nu med barn och heltidsjobb vid sidan av detta.

      • Patrick

        Måste väl finnas fler som kan bevaka träningarna?
        Tycker det just nu är ganska usel bevakning från VK.

        Du har ett jobb på sidan av din bevakning så ingen skugga faller över dig men dom övriga då?
        Kan inte Gunnar masa sig ut eller Ruuth?

  6. Enskedelövare

    Du gör ett hästjobb Gustav med bloggen.
    Den är grymt läsvärd och med intressanta teorier och statistik.
    Hatten av !!

    Att Fagerwall inte är någon matchcoach är ingen hemlighet men han har blivit bättre på det tycker jag.
    PP spel är dock under kritik och det handlar inte bara att ta skott utan att ha ”feeling” för det,läsa spelet.
    Vore jag coach så skulle jag nöta PP varje träningspass men det kanske dom gör…?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.