Byta spelsystem eller spelare

Det blev en ny förlust för Björklöven mot Karlskrona. Det vänder inte, Björklöven kommer inte igång. Nu är frågan: Vad drastiskt kan man göra?

Ett steg framåt spelmässigt mot AIK, ett steg framåt målmässigt mot Karlskrona, men ett steg bakåt spelmässigt och samma resultat. Noll poäng.

Björklöven ligger tolva efter nio spelade matcher. Nu kommer vissa säga, vad var det jag sa, men tolva och med åtta poäng känns mest som ett dåligt skämt. Där ska du inte kunna hamna med Björklövens budget utan skador oavsett hur dåligt du värvar eller hur dålig tränare du har. Det ska inte gå. Det är ett sånt monumentalt fiasko.

Nu sitter Björklöven där de gör. De har valt sin väg med Joakim Fagervall. Jag ser inte något sätt där de river upp det kontraktet, jag ser inte en värld där Björklöven sparkar en massa spelare och tokvärvar in nya. Det här handlar i många och mycket om att få framgång med i stora delar samma trupp som redan finns där. Frågan är bara hur.

Varför är det inte aktuellt att sparka Fagervall? Delvis är det en ekonomisk fråga och sedan handlar det om att styrelse och sportchef måste tro att det ska bli bättre med en intern lösning där Jäger tar över (och det tror jag inte är aktuellt) eller med ett annat namn utifrån och det är inte så lätt att hitta här och nu. Sedan talar historiken med sparkade tränare mot det. Löven suktar efter kontinuitet just nu.

Men den som lever får se.

Efter intervjun jag gjorde med Fagervall pratade vi lite till medan han gick mot omklädningsrummet och utifrån det han sa och mina tolkningar så i nuvarande läge finns det bara två val.

1. Byt spelsystem fullständigt. Tänk om helt hur du vill spela.

2. Bänka/Bryt med vissa spelare, värva in någon/några nya spelare och gör om i formationerna.

Hade det t.ex. varit någon enskild detalj som powerplay eller endast uppspelen som felat då skulle man kunna rita om dessa, men nu är det så mycket, så stora delar, olika från match till match som strular för Björklöven och då ser jag inte annat än de två alternativen.

Det första, att byta spelsystem kanske går att göra när ett uppehåll väntar, men med match 2-3 dagar senare hela tiden. Då funkar inte det. Då återstår bara att välja ut 2-3 spelare som bänkas eller som i förlängningen bryts med och sedan på kort sikt gå ned på folk, på lite längre sikt fylla på med nya spelare. Det är väl ingen svår gissning att det är vad som händer. Vi lär se nya formationer nästa match. Någon kommer att bänkas (ex. Stenqvist). Det måste skakas om lite för just nu blir det bara inte bättre.

Matchen mot Karlskrona var det.

Ja i första perioden såg vi bland det värsta vi sett i give-aways. Oj vad många puckar Björklöven gav bort i uppspelsfasen och sedan i första perioden speciellt, men även i hela matchen vad många avslut KHK fick från slottet. 18st om vi kollar på statistiken. Det ska vara typ 2-3.

Stundtals spelade Karlskrona ut Björklöven. Speciellt när linan med Crandal var inne och speciellt när Björklöven hade inne Goumas lina. Den hade som sirap i skridskorna denna dag. Att det stod 2-2 efter en period kändes som ett rån. 1-1-målet kom ur ingenting när Karlskrona hade som mest press, 2-2 kom på ett powerplay när Karlskrona också hade haft bra tryck innan.

Det går att säga att Mattias Pettersson borde tagit 0-1-målet, men det var inte huvudproblemet när man tillåter ett motståndarlag att få 18 avslut i slottet. Då ramlar det in mål förr eller senare, men visst det var för enkelt att släppa in det målet.

Björklöven spelade upp sig första 10 minuterna i andra perioden. Anförda av förstalinan (som låg bakom Jacke Anderssons mål efter ett fint anfall) där Fredric Andersson var lysande och fjärdelinan som varit Björklövens mest konsekventa den här säsongen. De skapar egentligen mer än de ska kunna göra, men sedan är ju Granlund t.ex. ingen målskytt så det är svårt att begära att han ska göra mål.

Förstalinan f.ö fick fast Karlskrona på ett bra sätt och deras spel var nog det mest positiva i matchen för Björklöven.

Efterhand tappade Björklöven och det var inte jättekonstigt att de hamnade underläge igen. Delvis för att Stenqvist bjöd på ett friläge, men också för att Karlskrona återigen precis som i första perioden fick långa anfall och fick komma till farliga lägen vilket Löven stoppat något i första 10 i andra perioden.

Stenqvist för övrigt hade en individuell tävling med August Tornberg vem som kunde slå bort fler passningar rakt till motståndarna i matchen. Som det är just nu skulle jag försöka få ihop tre backpar utan dem båda. Då måste dock Hardy Häman-Aktell vara skadefri.

I tredje perioden har Björklöven varit tunga och jobbat ned lag den här säsongen, men inte den här gången. Visst de vann skotten med 10-5, hade mer tid i anfallszonen, men det var framförallt sista fem minuterna. Innan det hade Karlskrona ett härligt tempo och snurrade friskt med Björklöven. Det hängde fler mål i luften från gästerna där och då.

I slutändan så var Karlskrona ett bättre lag i matchen, de höll ihop sitt spel på ett bättre sätt även om de också slarvade en hel del, men deras spel är byggt på offensiv kreativitet. Björklöven ska vara byggt på en stark defensiv, tyngd och en forecheck som ger resultat. Då funkar det inte att du är det laget som bjuder på mest. Som det är nu hittar Björklöven sätt att förlora mot alla. De har blivit ett looser-gäng. Vi har sett det här flera gånger. Mats Waltin lyckades vända på det. Annars är det ingen som lyckats med det. Tidigare har det slutat med att laget fått slåss i botten oavsett nyförvärv, bänkningar och skickade spelare. Även oavsett tränarsparkningar.

Vi får se hur det blir den här gången. Det är mycket hockey kvar, men det är inte bara poäng som tappas. Tron på vad Björklöven håller på med internt tappas för varje förlust, lite, lite oavsett vad spelarna säger och det är mycket farligt. Då kan ett bra lag bli ett uselt lag över tid.

Styrelsen kommer inte att agera. Allt ligger i Fredrik Grönberg och Joakim Fagervalls händer. Vad gör de? Får de igång laget?

35 kommentarer

 1. Per

  Värva in en förstafemma. Bryt kontrakt med en femma och hoppas att de hittar ny klubb så vi blir av med kostnaden. Backsidan behöver egentligen bara göra sig av med lite löneposter och det gör man genom att släppa Pukka och Åkerström. Framåt behövs klass och där krävs nog rent av kanske tre spelare iom Goumas verkar vara långt borta från sin högstanivå. Låt oss börja med två klasspelare och hoppas att det kan få igång vår import. Skicka Lukas E och Messy till Vännäs och håll tummarna att de bryter sina kontrakt med Löven.

  Hellström-Jacke
  Backman-Stenqvist
  Emmerdahl-Hardy
  Extra: Tornberg

  Ny-Goumas-Ny
  Lyrenäs-Peterson-Lundberg
  Selin-Freddan-Cruseman
  Murphy-Söder-Wiklund
  Extra: Granlund, William E

 2. Pelle

  Det skulle varit bytt spelsystem för länge sedan !
  Det har sett likadant ut hela tiden . Mer el mindre . Ca 20 möjliga poäng rakt ner i sjön .

  Sen att det e svårt o få till mitt i brinnande säsong är sant men ingen ursäkt.
  Bara göra på en gång ! Börja på träningen imorgon .
  Spelet dom levererar nu ser ändå ut som tråkig o ej fungerande div 1 hockey .

  Vännäs skulle tamefaan spöa dagens löven .

  Så byt system nu ! Inte vid nått uppehåll utan nu ! För det kan inte bli sämre.
  Snart ekar hallen tom !? O björklöven blir en av dom pinsammaste historierna någonsin . Skryta o snacka om ett starkt varumärke o shl spel . O sen levera hockey sämre än div 1 Usshh !
  O sluta för faan låtsas o snacka om husvagnar o allt annat jävla skit . Leverera för helvete !

  • Enrico

   Antagligen skulle Vännäs ha bra chans mot dagens löven, då pressen på dessa stackars lövenspelare skulle bli ännu högre.
   Mot dagens Löven skulle jag som motståndarcoach bara förespråka ett mantra: ”Känn lugnet boys, vi behöver inte skapa nåt själva mot Löven. Vänta tills de ger oss pucken när samtliga deras spelare har fart framåt i banan, så anfaller vi i lugn och ro där. Bör bli ca 10-12 gånger på en match.

 3. Jocke

  Fast om man ska byta spelsystem så är laget felrekryterat.
  Inga av dom nya är några kända poängspelare utom då kanske Goumas (som inte spelat på lång tid)…samma sak med dom som blev kvar.
  Sen undrar jag var storheten hos Murphy ligger….händer ingenting och är definitivt ingen som gör en massa poäng.
  Nej, rör om i grytan bänka och ställ gubbar utanför…låt andra i den egna organisationen/utlånade och från närområdet få en riktig chans, varför är dom annars med i truppen….våga göra nåt för detta är skit.

  • Enrico

   Där tycker jag att du har fel, hela laget kryllar av spelare som skulle må bra av enklare uppspel, tydligare linjer och minimalt utrymme för misstag. Björklöven spelar ju inte alls som ett brunkargäng borde.
   Strama åt defensiven NU, minimera chansartade uppspel mitt i banan NU, Låt pucken åtminstone en gång passera centrallinjen innan avslut i PP! Nån måste ha sett på Youtube att ett alibiskott kan dras in från blålinjen, men att ha det som sitt huvudsakliga vapen är i teorin uddlöst, och statistiken är tydlig.
   Ett nytt spelsystem är ingen omöjlighet för spelarna att ta in ganska snabbt, de flesta har i sin karriär passerat ett antal, så det är inte en ny sport de ska uppfinna.

 4. Mangan

  Det ärligaste Fagerwall kan göra nu är att erkänna sitt misslyckande. Att han har övervärderat spelarnas förmåga precis som Tommy Jonsson gjorde är nämligen ett faktum. Det Fagge har att leka med är inte mycket då budgeten redan är stram, men han har en ung lovande målvakt, en spelande back, en lagkapten som går i bräschen, en kreativ forward, en trög sniper samt en skaplig 4:e lina.
  Kan han implementera ett enklare spel så är det möjligt att undvika negativt kval.
  Allt hänger på om han kan få spelarna att kliva ner från de höga hästar som omgivningen satt dem på, och är beredda att smutsa ner sig och offra sig för Lövet på tröjan.

 5. Dr snuggel

  Vad tror ni om att släppa fysträningen ett tag….De ser ju ut som att dom är nedtränade….ingen energi etc..

 6. Löv

  Byta spelsystem? Med dessa spelare. Ska vi börja spela hockey med dessa spelare? Tycker ngn att det ens är möjligt. Detta lag är ju hopvärvat för Fagervalls sätt att se hockey på. Är verkligheten ifatt och lag som balanserar lagdelarna bättre med blandning av grovjobbare och poängmaskiner tar över?

  Vi har halva laget med ex KHK spelare som inte levererar utan bara kostar pengar.
  Vi har INGEN spets alls. Ingen målskytt att plocka in i PP ex. Goumas ex har inte spelat på hela förra säsongen.

  ”Vi” har grovjobbare som skrapat ihop några poäng i SHL. Som kostar PENGAR. Många bäckar små….. Bred trupp med medelmåttor på högsta nivå är ju ingen jättesatsning mot shl kan jag tycka.

  Match efter match. ”Nu vänder det”…… 19 poäng tappade på första 9 matcherna. Det är här serien flaxar iväg o möjligheterna.

 7. Per

  Ja, nu sover många i föreningen dåligt på nätterna. Vi måste vara väldigt lättlästa eftersom vi stoppas så ofta i anfallen. Som fler säger så är det nog spelsystemet som behöver ändras. Sällan vi kommer in i anfallszon med fart. Bänka de som slarvar, gå ned på folk och ha ett krismöte i laget för nu måste det till en vändning. Alla lag förlorar ibland men nu saknas framgången helt. Våga förändra men behåll för tusan Fagervall!

  • Hannes

   Den sista meningen ”Våga förändra men behåll för tusan Fagervall!” måste du skrivit med allra största ironin.

 8. Kforslöv

  Löven kanske inte är bättre i år(en tabell ljuger inte) men visst upp till bevis nu för nu är det väl färdig snackat eller hur spelare och ledare… Agera och gör det nu.

 9. Jan-Erik Brännström

  Bra analys av tillståndet i Löven fn. En sak stör mig dock mycket och det är frågan varför inte Löven spelar med sitt bästa lag nu när det krisar. Vi har två målvakter, varav den ena, Masiello, är klart bättre och första målvakt. Ingenting som ledningen verifierar men i alla fall underförstått. I något slags rättvisetänk, sossetänk eller annat tänk försöker dock ledningen leka leken varannan match för målvakterna. Det passar bra inom knattehockeyn men här talar vi om personer som har ishockeyn som yrke och då får man tåla lite grann. Gör ett lag fyra mål ska man åtminstone få med sig en poäng. Pettersson gjorde några goda närkampsräddningar men släpper in tre mål på långskott från blå. Man kan skylla på dålig sikt mm men faktum kvarstår. Skotten såg inte alltför märkvärdiga ut. Det är ju ytterst deprimerande för laget när sånt händer och får givetvis följder. Sen i spel fem mot fyra drar vi än en gång på oss utvisning för för många spelare på isen. Man kan lätt hålla sig för skratt………………….

 10. reza

  Trots relativt få insläppta mål har försvaret och backspelet sedan match ett mot Modo varit osäkert och ihåligt. Det är det som varit och är problem nr 1. Om tränarparet inser detta finns en ljusning i sikte men hittills verkar de ju varit totalt blinda för detta och det är det som oroat och oroar. Backspelet och våra backar har match efter match varit totalt KATASTROF. Man börjar undra vad backarna får för direktiv när det ser ut så här i match efter match. Dessutom inte lätt för forwards att anfalla när passningarna hela tiden kommer på fel sida klubban, via sargen eller på skridskorna. Uppriktigt orolig att fokus inte ligger på detta utan på vårt anfallsspel som också lider av detta faktum.

 11. Coachen

  Det stundar två riktiga ödesmatcher nu känns det som, bottenmöten med Tingsryd och Västervik…. Fantastiskt att symptomen med underprestation och svaga resultat kommer igen säsong efter säsong. Visst tar laget och ledningen hjälp av klubbens idrottspsykolog? Håller med Kristoffer, se över spelsystemet. Uppenbart så funkar inte backarnas och forwards samspel i uppspelsfas och i egen zon, det får inte se ut som det gör med give-a-ways.

 12. Zigge

  Det räcker med dåliga bortförklaringar nu! Nytt ledarskap är ett måste! Finns det något hockey kunnande i föreningen borde man agera!!!!!!Att ta ansvar Fagervall och herr Jäger! Det är att faktiskt erkänna offentligt att man inte har det som krävs för att leverera den produkt som vi sponsorer och publik faktiskt betalat för.Lämmna nu över taktpinnen till någon som får spelarna med på båten igen och som har modern hockey som riktmärke och inte dump and pump som enda lösning och som inte har arbetat in ett icke fungerande försvarsspel, så gör nu det enda rätta och lämna för föreningens bästa!!

 13. Keepern

  Jag fattar inte varför inte man kritiserar Jäger i hans roll, även om Jocke har huvudansvaret så är det Jäger som har backansvaret och ska sköta den matchningen under matcherna. Byt ut Jäger tycker jag.

  Och skulle det ligga något i ryktet som några har skrivit om att styrelsen funderar på att byta ut Jocke och in med Jäger som HC ( jag tvivlar på det ryktet ) då är det nog många med mig som slutar gå på matcherna.

 14. BGW

  Hej Gustav ! Byta spelsystem ? Ja nu har de ju inget alls, ja möjligen hela havet stormar !
  Så det korrekta är väl att införa något system ?
  Finns det något system/tanke idag, så har inte jag hittat något sådant i alla fall.

 15. Erik Stefansson

  Sveriges tråkigaste lag. Brunkrare vinner inga matcher. Alla utom Fagge och Grönberg visste det innan säsongen. Nu vet dom oxå. Agera!!!!!

 16. joakim

  Bänka alla puckspridande backar som bjuder på 10 frilägen per match, de borde gjorts direkt i match 2 efter vad de visat mot modo. blir de ingen bättring på fredag kommer de bli sista matchen jag ser i år, orkar inte se eländet blir bara så trött i huvudet av att se så menlös och dålig hockey.

 17. joakim

  Hmm, för övrigt tycker jag att de är dags för Grönberg att ta ett snack med en gammal världsback med stort lövenhjärta som vistas i stan rätt så ofta, uppenbarligen behöver herr Jäger all hjälp han kan få för att få ordning på försvaret…….

 18. NiW

  Ta bort Jäger och flytta Fagervall ner till 2:e och plocka in Roger Melin som headcoach.
  Ny röst, nya idéer och med uppbackning och kunskap om hela truppen i Fagervall.
  Det kan inte bli värre!

 19. Lasse

  Kan inte förstå att Fagervall inte bänkar spelare som ställer till det hela tiden. Byt ut båda tränarna, några backar Stenkvist, Tornberg , några forwards . Har nog aldrig sett sämre upplaga av Björklöven. Fortsätter dom så här då blir det ettan nästa säsong.

 20. Lasse

  Måste vara den gröna färgen det beror på, byt bort den gröna färgen. Det är ju bara att titta på Tingsryd, Björklöven, Rögle, ja även Färjestad gå det tungt för, blir klart billigast, så vitt jag vet finns det inga andra gröna lag. MÄRKLIGT!!

 21. Mattias

  Bra inlägg Gustav! Jag ska börja med att säga att älskar Löven och står upp för laget i vått och torrt.

  Innan säsongen var jag orolig över det extremt märkligt balanserade lagbygget. Men kände ändå att jag måste lita på att Grönberg kan sitt jobb. Även om vissa (även tidigare lövenspelare jag pratat med) raljerar och kallar honom en schampoförsäljare från Stockholm. Kikar vi på Fagervall har han ju faktiskt inte vunnit någonting någon gång. När han tog Löven till kvalserien 06-07 var det mycket på Sasjas lagbygge. Ändå gillar jag Fagervall och jag vet många spelare som gör det också. Dock kan jag sakna en aktivare matchcoachning. Är det någon som måste lämna borde det väl vara Grönberg av de två. Men jag tror inte löven mår bättre av att betala löner åt personer som går hemma. Sen vet jag inte om Grönberg har något fantastiskt värvningsfacit. Var det inte Grönberg som hittade Jack Combs som Waltin sparkade efter typ 2 eller 3 matcher? 🙂 Vad gör Combs förresten? Han har väl inte hittat något nytt kontrakt efter att ha harvat i Tyskland förra året? Han är ju inte sämre än Söder, iofs en helt annan spelartyp 🙂

  Spelarsidan då. Stort tapp på målvaktssidan men där måste jag säga att Masiello spelat över all förväntan. Vi har (förutom gårdagens match för KHK) släppt in tillräckligt få mål för att vinna varje match. Jag hävdar att backsidan inte är problemet. Givetvis är det märkligt att signa Hellström på 3 år för vad jag antar en väldig massa pengar. Idag behöver en välbetald back kunna mer än Hellström. Men han håller på den här nivån. Bästa backarna i Löven är även i år Backman och Pukka. Med Backman borta igår ramlade puckarna in.

  På forwardssidan är det värre än mina värsta mardrömmar. Kristoffer Söder är tom sämre än jag någonsin drömt om. Jag var orolig när jag läste om hans värvning och som jag har för mig är på tre år. Grönberg berättade glatt att nu skulle Söder producera poäng framåt. Varför han skulle göra det i Löven när han inte gjort det förr förstod jag inte.

  Vilka värvade spelare som skulle kunna ersätta Ottosson, Farley, Lindquist och Hutchings förstår jag inte heller. Laget är ordentligt mycket sämre i år än förra året.

  Nu vänder vi detta! Forza Löven!

 22. Fidde

  Lasse: Angående den gröna färgen så tycker jag det var ett intressant iakttagande. Minns argumenten runt -95 då löven bytte till Svart; just att den svarta färgen ska uppfattas som något hotfullt hos motståndarna tillskillnad från grönt som anses/ansågs inbjudande och snällt. Så Ärligt talat, har löven haft några framgångar sedan de blev gröna igen 2004? Visst en kvalserie 2007 till SHL och avancemang från div1. Men det är inget att jämföra med den svarta dressen under åren 95-04. Då blev det nämligen 7 kvalserier mot SHL och två SHL avancemang. Ja det kan tolkas svart på vitt eller svart på grönt om man ska vara vitsig, men det visar ju vad som är de ”de rätta färgerna”.

 23. Ronny Edvardsson

  Nu är krisen total i Björklöven.
  Efter 3-4 i bottenfinalen hemma mot Västervik är laget under kvalstrecket och något måste göras.
  Sparka tränaren Joakim Fagervall, sportchefen Fredrik Grönberg eller halva laget?
  FRÅN en tidning….

 24. Kforslöv

  Styrelse tränare spelare Sluta att vara så nonchalanta nu…. Kom ner på jorden och landa….styrelse gör nåt och helst igår…. AGERA NU TÅGET GÅR

 25. kalle

  ska löven när kommer vinna har tagit fyra poäng på hemma plan i år det är det sämsta jag har sett löven på många år kommer förlust tyngsryd på onsdag så har tåget gått då blir kval nästa år

 26. Kalle

  Nu ska tufa på löven och det blir inte bättre av att. Sen västervik då men hämtar upp 0-3 till 3-3. Period ett så såg det så bra ut och dom Kan höga löner. Som visa spelare har Kan kommer umeå. Så mycket som tyder på kval nästa år man tappar 20 poäng på 11 omgångar inget bra facit

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.