Division-I-hockey i Nelson Garden

Det blev två poäng mot Tingsryd i vad som länge var en oerhört dålig hockeymatch, men för Joakim Fagervall var det livsviktigt.

Det bara stank division-I om matchen i Tingsryd. Inte bara för att Nelson Garden Arena får mig att komma ihåg att jag varit i Kovland, Olofström, Östersund, Piteå, Kallinge och andra ”häftiga” ställen när jag började min karriär som journalist i Umeå. Näe, framförallt för att spelet skrek division-I.

Därför blir den här statistiken ännu mer intressant:

18 av 25 spelare i Björklövens trupp har spelat i KHL, SHL, SM-Liiga eller AHL innan de kom till Björklöven.

Totalt innehåller truppen 1271 SHL-matcher, 1267 SM-Liigamatcher, 207 AHL-matcher och 65 KHL-matcher.

Det är få lag som kan matcha Björklöven när det kommer till antalet matcher på högre nivå. Det är Leksand, AIK och till viss del Modo då Tobias Enströms 600 NHL-matcher drar upp det en del, men oavsett. Det är det gänget som åker omkring och spelar division-I-hockey. Det går att peka på kreativitet som saknas, men i slutändan är det så att Joakim Fagervall och Jesper Jäger har fått spelare som på något sätt tagit sig upp på SHL-nivå att nu spela division-I-hockey.

När det nu går så dåligt saknar jag en sak. De där kreativa virrhjärnorna som inte riktigt bryr sig, som bara kliver ut och lirar hockey på sitt sätt hur det än går för Björklöven. Kim Karlsson var en sådan. Det kunde gå uselt för Björklöven, Kim spelade som vanligt. David Lindqvist var en annan. Björklöven skulle spela tajt. ”Linkan” körde klubba-skridsko på egen blå. Visst, Björklöven har Stenqvist som spelar som att han är kvar i Dallas, men jag vill primärt inte ha dessa spelare bland backarna. Jag vill ha lirarna bland forwards. Det är en sån här match mot ett krampande Tingsryd som en Linkan, en Kim, en lirare verkligen blir viktig. Mot ett bra AIK, ett bra Leksand. Då är en rivig fysiskt stark spelare som Wiklund, Murphy eller Lundberg funkar som bäst.

Just nu har Björklöven bara en sån spelare. Det är Jacob Peterson. Som det ser ut just nu har Björklöven bara två skickliga hockeyspelare på forwardssidan. Jacob Peterson och Fredric Andersson. När tanken att vara defensivt täta, svåra att slå, fysiska och med ett lag med massor av riviga spelare, som just nu underpresterar, då är det de skickliga som sticker ut. Visst Stenqvist i form är skicklig, men han är ur form. Jacob Andersson är ganska skicklig, men annars är det Peterson och Andersson som kan dra sin gubbe, skapa själv ur ingenting. Eller som en kille som är på de flesta av Lövens träningar brukar säga. Som kan få upp konservburken.

Med det sagt. Ska vi kanske säga något om matchen. Björklöven ska vara oerhört glada att de fick med sig några poäng från den här matchen. I sitt stela tillstånd, som Cody Murphy personifierar, är det inte lätt. Cody jobbar stenhårt, han skapar lägen och sedan ser han ut som en streckgubbe när han ska avsluta. Som Björklöven spelar just nu så spelade det inte så stor roll att de skapade fler chanser i första perioden, att de kändes helt okej bakåt i den perioden. När 1-0 kom så var det uppförsbacke.

Vad Söder gjorde där är en stor fråga, sen borde nog Masiello tagit det skottet, men framförallt ska det inte bli ett läge där. Björklöven hade två chanser att få ut pucken ur zon, men blev kladdiga. Efter målet hände det som brukar hända. Laget föll ihop. Till och med Freddans lina som förde målet hade parkerat i offensiv zon tappade momentum. Det höll inte riktigt hela andra perioden, men nästan. I 15 minuter i andra var det skrämmande att se seriens jumbo parkera i Björklövens zon. Att se backar som har spelat på så hög nivå vara så dåliga på att lyfta ut pucken på ett enkelt sätt.

Sedan kom tredje perioden. Nu skulle väl Löven forcera. Och visst. Emil Lundberg kontrade fint, sköt och Freddan skulle rakat in 1-2, men hans backhand var för låg och Tex Williamsson ville annorlunda. Grym räddning! Men förutom det läget så var Tingryd lika farliga eller ofarliga beroende på hur man ser det som Björklöven. De fick två powerplay och även om Fagervall var nöjd med boxen så misslyckades Björklöven två gånger om att få ut pucken, istället rann den över till Daniel Ljunggren som gjorde 2-0.

Där och då hade Fagervall i stort sett fått sparken i mina ögon, men Löven fick en chans från ovan. Charlie Dodera tog en väldigt onödiga utvisning,.PP1 som numera består av Jacke, Åke, Freddan, Lundberg och Cody spelade bra, men var inte tillräckligt spetsiga. Jag gillar speciellt ändringen med en spelare högt i slottet. PP2 kom in, med Pukka (?), med Granlund (?), men funderar på om Fagge hamnar på fyllan, men näe, Jacob Peterson var ju där och Lyran. Det räckte. Pucken från Petersons tek bak till Lyran, tre skär in och skott via Williamsson och in.

Sedan tog Björklöven ut Masiello ur målet. De fick inget riktigt tryck, men precis som Björklöven så är Tingsryd ett dåligt lag just nu. De fick inte ut pucken. Jacke Andersson stoppade den, Marcus Jonsson (stundtals grym idag) kämpade den mot slottet, hade lite tur och Jacob Peterson var ren. Cody Murphy hade missat, men nu var det Peterson som var på isen (bra fingertoppskänsla Fagge) och den satt där.

Förlängningen var ett elände. Jakob Stenqvist, Mr iskall, tog en vansinnig tvåa, Björklöven fick spelade boxplay, men Tingsryd slafsade bort det och sedan försökte två lag utan fart spela tre mot tre och jag som kollar på många allsvenska matcher förundras av hur sakta det kan gå i tre mot tre. Det brukar ju vara chansbytes-VM. Här, inget!!

Oscar Masiello klagar vissa på, men han är en bra straffmålvakt. Han läste skiten ur Filip Owesson som bara har en enda straff, mellan benen och var följsam på sista. Emil Lundberg har också bara en straff, mellan benen, provade en annan, gubbhörnet, men missade. Fredric Andersson var distinkt i gubbhörnet, Daniel Öhrn stod för dagens läckraste straff när Masiello köpte korv på hans backhanddragning, men sedan klev Lyran fram och visade att hans 1-2-mål återaktiverat skottet.

Så Björklöven kom tillbaka för andra matchen i rad. Starkt!! De tog två poäng, men det var fortfarande mot jumbon, det är fortfarande så att  truppen innehåller 1271 SHL-matcher, 1267 SM-Liigamatcher, 207 AHL-matcher och 65 KHL-matcher, men måste jubla över två poäng mot ett lag som ser ut att få kämpa för att inte åka ned i ettan. Det här är fortfarande en trasig motor. Bara lite mindre trasig än för någon dag sedan.

Slutligen ett par notiser:

¤ Kevin Goumas gjorde fyra byten. Fagervall kallade det konkurrensskäl när jag frågade på presskonferensen. Enligt MrMadhawk handlade det om 38 000 euro när han signade. Är det detta Björklöven får så känns det som ett hyfsat misslyckande av Grönberg. En av lagets dyraste spelare som 13:e forward….

¤ Jacob Andersson har stått för 2+4 poäng senaste tre matcherna och är nu uppe på nio pinnar för säsongen. Han leder Björklövens poängliga och är fyra i backarnas poängliga för hela serien. Han har fått en hel del beröm som Lövens bästa back och frågan är om han inte (tillsammans med Freddan) varit Lövens bästa spelare så här långt.

¤ Mikko Pukka och Mattias Granlund spelar numera powerplay. Tänk om någon sagt det till dem när de signade. ”Du kommer att lira PP”. De hade skrattat så att de kiknat.

¤ Fredric Andersson har +6 i plus/minus, 7 (3+4) poäng på 11 matcher (34 poäng prognos), 13.04 i skottprocent, 56.72 i tekningsprocent (13:e i ligan, Jacob P 8:a). Ganska bra stats för att spela i ett lag som går oerhört dåligt.

¤ Det var speciellt att ha nuvarande SHL-domaren Patrick Bjälkander som domare. klockren. inte ett fel. Inget att bli arg på. Grym koll på matchen. Så långt från Lyth och Schillken man kan komma.

¤ Björklöven hade gjort om sitt uppspel inför säsongen. Pucken skulle gå in centralt för att bli aggressivare. Passen back-back var förbjuden (typ) ”Du skjuter bara över faran till en annan spelare” sa Fagervall före säsongen. Nu mot Tingrsyd. Back-back-passnings-VM. Det gick inte så bra med de uppspelen. Kanske blev det en Tommy Jonsson. Spelarna i allsvenskan, speciellt om man bara värvar brunkare, klarar inte det.

¤ Fagervall sa på presskonferensen att ”Vi har kanske seriens hetaste spelare i Jacob Peterson”, men varför spelar han då med Mattias Granlund? Flytta Selin dit eller testa William Eriksson där. Ungdomsligan. Med William där skulle det vara lagets tre yngsta spelar.e

Läs gärna min krönika om hur nära det var att Fagervall fick sparken ikväll. Den kommer ut 08.00 i morgon och finns här.

19 kommentarer

 1. Per

  Vi tar med oss hur Tingsryd gav bort matchen sista fyra och två fina straffar av Freddan och Lyrenäs. Resten var rakt igenom uselt.

  Jag vidhåller det jag sagt sedan lagbygget började komma ihop. Det är för många, för tröga, för oskickliga spelare framåt. Det är orimligt att tro att vi ska leva enbart på backavslut och målvaktstavlor och på så sätt bli ett topplag.

  Grönberg måste agera nu. Sätt Goumas på läktaren alternativt i a-jun. Skicka Pukka och Söder till Vännäs med instruktion att de får pendla dit resten av kontraktstiden om de inte hittar nya klubbar. Sedan måste vi värva minst två toppspelare som kan hota offensivt. Det är ett absolut måste och med en Goumas som ännu inte är redo så måste dessa in nu. Därför är det kritiskt att bryta mef dyra icke-presterande spelare för att kunna få in det vi behöver. Dvs riktigt, riktigt vassa poängspelare.

  Frågan är också om vi inte behöver ha en mplvakt också. Masiello gör absolut fina räddningar men jämnheten finns inte där. Det går inte att Löven ger bort ett eller två ”billiga” mål per match. Speciellt inte när vi sällan ens kan göra mer än ett mål varje match. Jag vet inte om vi har råd att ge honom den tid som krävs för att han ska städa bort misstagen? Även om han onekligen flaxar till och gör fina räddningar då och då. Även andra målet idag borde han ha tagit. Spelaren framför mål stod still vid sidan om honom och vinkelskottet kom oskymt. En sån puck bör räddas alla dagar i veckan.

  • NiW

   -”Skicka Pukka och Söder till Vännäs..” Och vad får dig att tro att Vännäs vill ha in två losers i sitt vinnande gäng?
   Nä, Björklöven bör nog hantera sin egen skit och inte använda sig av andra klubbar som soptunnor.

 2. Målis

  Björklöven måste förändras. Jag är ju givetvis glad att föreningen i mitt hjärta numera får tillräckligt stöd från Umeås näringsliv för att ha en ekonomi i balans, men produkten… Undantaget fjolåret som till slut gav ett godkänt betyg.
  Om jag satt i en styrelse i en verksamhet som säsong efter säsong underpresterar skulle jag nog fundera på att lämna stafettpinnen vidare. Hur många säsonger till ställer sponsorer och supportrar upp på detta minst sagt klena resultat. Mycket bra jobb har säkert lagts ner men det är en resultatfokuserad bransch.
  Sedan är man ju själv så dum så man väntar och hoppas på att det ska vända men tecknen syns i alla fall inte på isen. Många omgångar återstår som tur är.

 3. Hokke

  Lagets dyraste spelare som trettonde forward? Inte riktigt.. Cruseman lyfter ju ut 72.000kr/mån så han är nog lagets dyraste spelare.

 4. bror

  Helt rätt som vanligt med den analysen.
  Men var är KHK förvärven?
  Alltså , vet inte kontrakten på dessa men så tragiskt tungt de går för dom.
  Producerar ju inget!!
  Ett par riktiga snipers , uttalade målskyttar måste in. Prova William från Vännäs ochså.
  Sen Pukka,som var rätt så säker förra säsongen..nää så kasst de fungerar för honom.
  Sen Stenqvist..skriver inge mer, ställer mest till de..tillför inget!!
  Löven måste göra nåt…rör om ordentligt.
  Fagervall ryker ändå vid några skitförluster till.
  Men…vi får hoppas att denna vinst kan få igång laget eftersom.men jag tvivlar starkt.

 5. Jan-Erik Brännström

  Återigen en bra och korrekt analys av Pettersson. Det enda som borde belysas närmare är GM Fredrik Grönbergs agerande i somras. Hans värvningar är så tveksamma att en roulettkula förmodligen hade gjort det bättre. 29 Wiklund 1 poäng på 11 matcher, 19 Söder 2 poäng, 48 Cruseman 4 poäng, 40 Selin 5. Vår bäste poängplockare Fredrik Andersson ligger med sina 7 poäng på 50:e plats i ligan. Jag tycker faktiskt lite synd om Murphy. Han sliter för allt han kan men det har bara blivit en enda ynka poäng på 11 matcher. Sens moral. Låt Grönbergs expertkunnande glädja nån annan förening nästa år.

   • Hannes

    Vad tycker du om coachningen av laget i matcher? Eller ska han som gör det anses vara utan ansvar? Det har värvats riktigt bra spelare. Hur kommer det sej att de inte presterar fullt ut? Räknar du matchcoachen vara utanför laget då du pratar om lag Lennart?

 6. Jan-Erik Brännström

  Jag väntar med spänning på din intervju med Grönberg. Hoppas du får tid snarast. Han kommer säkert att väga sina ord på guldvåg men faktum kvarstår. De flesta värvningarna är, som du mycket riktigt skriver, fiaskon. Stockholmsklubbarna är tydligen inte så imponerade av hans tjänster eller så betalade vi bäst. Lycka till………….

 7. Tobbe

  Det skrivs ofta om Cody Murphy på bloggar och sidor om björklöven.
  Är det den spelaren som har spelat i Växjö och Karlskrona?
  När han spelade för Växjö och Karlskrona så hette han Cory Murphy.
  Har han bytt namn eller skriver ni bara fel hela tiden?
  Jag tycker att som supporter borde man veta vad spelarna heter, eller att man iaf kollar upp det.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det finns en Cory Murphy och en Cody Murphy. Cody har spelat i Västerås och Björklöven i Sverige. Cory har inget med Björklöven att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.