Visst, bättre, men inte bra nog

Björklöven studsade tillbaka efter plattmatchen mot Almtuna, men det blev ändå bara en hedersam förlust mot Leksand.

På något sätt går vi (eller det kanske bara är jag) omkring fortfarande efter 18 omgångar och hoppas på att Björklöven ska bli något de inte är. Jag blir besviken på att laget är så trubbigt framåt, men laget är inte byggt för att vara frejdigt, spelskickligt och spektakulärt. Det är byggt för att vara organiserat, defensivt stabilt, tunga och svårslagna.

Efter plumpen mot Almtuna var det ändå det vi fick se mot Leksand. Ett Leksand som kanske inte öst in mål, men som inför matchen hade gjort 56 mål på 17 matcher, nästan 3,3 per match. Björklöven gjorde precis som förra gången mot Leksand, de höll dem på utsidan och lät Leksand ta skott i ofarliga zoner. Sedan kom det en del plumpar som när Jacke frispelade Anton Karlsson i tredje, men annars var det tillbaka till identiteten. Till det som tagit Björklöven till poäng och segrar före uppehållet. Till systemet.

Inledningsvis var jag ändå lite orolig. Björklöven hade första fem minuterna, verkligen öste då, var ganska nära med två styrningar som Axel Brage räddade. Men när Leksand väl hade rett ut den stormen så tog de över. Det började med ett byte där förstalinan bytte som ett arsle och Leksand fick ett friläge, sedan fortsatte Leksand att föra matchen. Det såg ändå helt okej ut ända fram till Lukas Ericssons utvisning i offensiv zon med dryga fem kvar.

Då kom 1-0. Det såg enkelt ut när målet kom, ett direktskott som inte var så märkvärdigt från Mattias Karlsson, men när jag vevat reprisen så är Mattias Pettersson skymd på det skottet.

Efter målet blev det värre. Björklöven kom inte ur egen zon och höll inte alls Leksand på utsidan på samma sätt. De ska vara glada att det bara stod 1-0 i paus.

In i andra perioden var det jämnare spelmässigt och mer böljande. Leksand åkte på en mycket billig utvisning och Björklövens PP såg hyfsat ut när PP2 kom in. Det känns spännande med Peterson och Lindqvist. Det vore bara kul om Lyran kunde träffa mål någon gång också. Nu är det som att han missat mål på direktskott så många gånger att han slutat tro på det och tar emot pucken istället och skjuter och då sitter den via motståndarklubba i skyddsnätet istället.

Båda linorna, den med Linkan och William Eriksson och den med Peterson och Lyran hade byten där de var kreativa mot Leksand, men hemmalaget saknade inte lägen. Tobias Forsberg fick ett friläge på en vändning och satte den klockrent i ribban.

Jag har funderat på utvisningen på Selin. Han får en knuff av Immo i ryggen så att han åker in i Brage. Ja så är det, så med Lövenglasögon så kan man vara förbannad över det. Men samtidigt tar han risken att bryta in på mål i hög fart med en spelare i ryggen. Du hamnar ofta rakt på målvakten då. Nu blev det mål bakåt och även där funderade jag. Var det en miss av Pettersson eller inte, men han räddar första skottet, vill inte att returen ska gå rakt ut, viftar den åt sidan, får ingen hjälp av de tre lövarna runt pucken och Lang lyfter in den. Näe, jag lägger det inte på Pettersson som gjorde en stabil match som helhet i mina ögon.

Mot slutet av anda perioden tog Björklöven över rejält. Det var inte vackert, det var extremt brunkigt, men det var Löven som brottade sig in i den här matchen trots 0-2-underläge. De vaskade fram chanser och Selin var nära ett riktigt drömmmål, men fick inte upp pucken.

I tredje såg det inledningsvis inte alls ut som att Björklöven skulle kunna pusha mot 2-2. Fjärdelinan hade ett katastrofbyte som höll på att leda till 1-3 när Söder skulle snurrfinta, Jacke hade sin indianare som Pettersson räddade Anton Karlsson friläge på. Sen kom 2+2:an på Valkvae. En mycket konstig utvisning, men sedan tog Sandahl en hel del skumma beslut. Han hamnade i det Lythiska kompensationsträsket och kryddade det med ett par skumma till som Lundbergs avblåsning för att vara i målgården när han var två meter ifrån.

Stackars Lundberg som fick en nacksving och en crosschecking i ryggen mot Almtuna på sig utan att få någon avblåsning med sig. Nu fick en en crosschecking i ryggen och domaren tog en avblåsning och tekning, något slags mellanbeslut. Antingen var det ju utvisning, blås av, eller inte, låt spelet gå.

Sedan var det jobbigt efter att löven gjort 1-2. Då tog Granen en dyr utvisning i offensiv zon. Björklöven hade bra momentum just där och då i PP. Målet var ju lite flax. William Eriksson missar passen mot Åkerström, Jacke kommer perfekt precis över blå innan pucken når det, lassar på, returen går ut till Åkerström som är på helt rätt plats, men samtidigt helt fel plats som back.

I spel fem mot fem därefter blev det väldigt mycket fram och tillbaka och det var först sista fem som Björklöven återigen fick tryckt. Det är ju så det brukar se ut. Det är i slutet på andra och tredje perioden Björklövens fys ger utdelning. Löven borde gjort 2-2 både när Lyran klev in i banan och sköt, precis som han gjorde mål mot Tingsryd, men där ville /tror det var Rundqvist) annorlunda och räddade på mållinjen. Sedan när Brage tappade klubban och Löven spelade sex mot fem tänkte jag att nu kan det bli 2-2. Jacke fick läge, men träffade mitt på Brage, istället blev det en tripping på Leksand, Freddan grävde fram pucken, Tornberg fick den precis som de ritat upp enligt Lundberg i time-outen, sköt och returen gick ut till Emil.

Som han sa själv. ”Helt sjukt att vi inte kvitterar”. Han är inplockad för att göra mål för Löven.

Det är dock inte Lundberg fel i mina ögon som inte gör mål där att Björklöven förlorar den här matchen. För mig är det första perioden som är problemet. Det är jättebra att Björklöven är starka i slutet av matcherna, nästan aldrig förlorar tredje perioden. Men ett lag byggt på det sättet som Löven är ska försvara ledningar och vinna med 2-1. Inte behöva jaga och vända matcher. Det är kreativa spelskickliga lag som gör det.

Nu ligger Björklöven 18 poäng från topp-2, målsättningen före säsongen, nästan lika många som Löven har nu (22). Topp-2 är redan borta. Det är 11 poäng upp till topp-4. Alltså för att gå bättre än förra säsongen. Ska Björklöven nå dit, det är inte troligt, då måste vi inse vilket lag vi ser framför oss. De kommer inte att börja slå flippmackor, städa av Västervik med 4-1. De måste åka omkring och städa hem 2-1 eller 3-2-segrar oavsett om motståndarna heter AIK eller Pantern. Det är bara så laget når framgång.

Så slutligen några detaljer:

¤ Marcus Jonsson hade ett par riktigt fina matcher när han var kvar i linan med Peterson och Granlund. Det är där vi hittar merparten av hans sju assist. Sedan han hamnade med Söder och Wiklund har det gått tyngre. Just nu är inte bara Söder som får mycket kritik utan även Wiklund ett sänke för laget. Jag tycker inte att det är bra i egen zon heller. Wiklund höll två gånger den här matchen på att ge bort jättechanser i egen zon, men hade tur båda gångerna då Leksingar inte fick ordning på trissan.

¤ William Eriksson har nu 1+2 på tre matcher. Hans lina gör det riktigt bra, han får spela i powerplay, han gör absolut inte bort sig i egen zon även om han är väldigt tunn, men herregud det är Elias Pettersson också om vi ska prata hög nivå. Jag tror att William med rätt utveckling kan vara poängligavinnare i Löven nästa säsong. Vi får se. jag tror att han gjort sin sista match i Vännäs den här säsongen allafall.

¤ Björklöven vinner tillslut puckinnehavet med 52-48 i procent i matchen, skotten slutar 26-26, Löven har 17,26 mot 15.59 i offensiv zon. Det var inte direkt känslan efter halva matchen.

¤ Björklöven är nere på 73.02 i boxplay med 17 insläppta mål vilket är delat flest i serien. För ett lag som ska vara starka i defensiven och i boxplay är det en katastrof. Ser man det ur det perspektivet förlorade de inte matchen i powerplay idag. De förlorade i boxplay. De är inte bättre än 15 procent i PP, men i BP ska de vara bättre.

 

17 kommentarer

  1. Per

    Laget är bara en vass förstecenter (det Goumas borde ha varit) ifrån att vara frejdigt och snabbt. Det kräver dock att vissa tilltänkta startspelare förpassas till bänken.

    Cruseman-Ny center
    Lyrenäs-Peterson-W Eriksson
    Selin-Freddan-Linkan
    Messy-L Eriksson-Murphy

    Där har du ett modernt lag som hade kunnat hänga med i toppen.

    Dagens match var ett fall framåt men det är skitsamma när man är 15p (nu 18p) efter sin målsättning. Då måste poängen in. Vi ska också komma ihåg att Löven ofta spelar som bäst mot denna typ av motstånd. Det skulle förvåna mig om vi kan spela likadant på måndag mot KHK.

    Grönberg bara måste värva en stjärna och Löven måste begränsa antalet gnuggare som får istid. Det är skitsamma om Söder eller Lukas Eriksson centrar fjärde eller om Wiklund, Granlund eller Messy går ytter. Alla kan bara inte få en plats om vi ska bli bättre.

    Två som var skoj att se idag var William Eriksson och Mattias Pettersson. Roligt att de tar chansen när den väl kommer. Fortsätt så!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Granlund kommer ALDRIG att hamna på bänken, Eriksson kommer inte att få spela med Lyran och Peterson som jag vill, de blir för svaga defensivt i Fagges ögon, Cruseman är skadad nu och allmänt ur form, ingen ny center kommer att värvar. Annars är det säkert rätt.

      • Per

        Så är det. Kill your darlings om vi vill komma ur det vi nu har. Annars fortsätter vi bara som det är och hoppas att vi kan börja vinna hockeymatcher så vi slipper bottenstriden. Laget jag skrev är kapabelt att spela en modern, snabb och kreativ hockey. Något som iaf jag skulle föredra. Jag tror också att den skulle vara mer framgångsrik än nuvarande.

  2. Göte

    På nytt en klockren analys Gustav. Det börjar göra ont i hjärtat nu med det man ser som presteras och i det stora hela kan man sammanfatta det på många olika vis men det största som jag ser är, turen. Denna faktor kan man varken ”aktivera” eller ”trycka på”,det bara finns där när någon behöver det.
    Det gör även ont o det tar emot att jag tror att laget skulle behöva höra en ny röst i båset. Jag gillar Fagge men va tusan det vill sig ju inte. Hoppas ju givetvis att jag har fel men nåt skulle behöva tillföras så en ny trend kan skapas. Med hopp om bättre tider för detta lag som jag hållit på sedan barnsben!

  3. Ola

    Hur kan man spela såhär när målet är att vara ett topp 2 lag? Som löven spelar gör man om man har ett ”risigt” lag som ska hålla sig kvar.

  4. Torbjörn

    Måste in en center och målskytt

    Ny-ny – Lundberg
    Lyrenäs – Peterson – William Eriksson
    Granlund – Andersson – selin
    Murphy – Eriksson – messy

  5. patric

    För det första har alla glömt bort att vi har Linkan i laget, sedan håller jag med om att vi
    måste ha in en eller ett par målskyttar i laget….Tex Lyrenäs får fan börja träffa mål och sätta dom lägen han får, han börjar se ut som en ny målsumpare a`la Nicke Johansson….Vet inte men känns som att vi kan glömma Murphy denna säsong med tyvärr, en ny konstig skada:( …Tycker man kan sparka hela den s.k Karlskrona femman dom alla tre har varit rent usel…

  6. Tommy Sandlin

    Detta behöver Löven för att lyckas:

    Målvakter
    Ny
    Masiello

    Första femman
    Ny Ny Ny
    Ny Ny

    Andra femman
    Ny Ny Ny
    J Andersson Ny

    Tredje femman
    William, E Peterson, Lyran
    Ny Ny

    Fjärde linan
    Ny F Andersson Ny

    Sjunde back Hellström

  7. Robert From

    Det här borde vara ganska balanserade formationer:
    1. Linkan – Andersson – selin
    2. Lyrenäs – Peterson – William Eriksson
    3. Ny-ny – (Lundberg – Messy)
    4. Granlund – Murphy – Eriksson

  8. Stefan ' Kil '

    Messy, Söder och Wiklund. Finns inte ord för hur usla dessa är. De kostar säkert bedrövligt mycket dessutom.

  9. Allwood Nilsson

    Löven är ju fortfarande 1 poäng före Almtuna. Så om dom jåller sig till en målsättning att bli det även i sluttabellen så är det ok. Då kan man nog hänga kvar i allsvenskan som är rimligt resultat.

  10. kalle

    det bara att säga att den här att nå 8 plats är så måste löven vinna på måndag för att inte gapet ska för stort upp blir för tapp poäng så blir det svårt nå till den 8 platsen

  11. kaLLe aNKa

    Jag fårstår att man vill ha en ny tränare och nya backar och kanske en till målvakt, men laget är nog bra för att ligga i toppen som det är om man hade haft två till spelare som kan göra mål!

    Exempel1: Nicolai Meyer & Sebastian Dyk från SSK

    Exempel2: Oskar Lang & Thomas Valkvæ-Olsen från Leksand

    Det är vad man skulle behöva för att ligga i toppen, 2 spelare som gör mål!!

    • Stefan ' Kil '

      Är ju precis det som vi alla poängterat sen innan serien började, men våran ledning med Grönis och Fagge i spetsen påstår ju annat som vi vet. Snart kommer Söder, Wiklund, Messy och Granlund att börja ösa in mål ska du se, bara systemet sitter, tålamod du vet, något vi lövensupportrar ha fått lära oss.

      • KungsholmsLövet

        Nja, det är meningen att vi ska vinna matcherna med 2-1. Problemet är bara att vi släpper in fler mål än ett per match…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.