De historiska nollorna

Wille vessla imponerade och Mattias Pettersson stängde igen när Björklöven besegrade Västervik med 3-0.

Jag har suttit och letat i arkivet för att hitta när en målvakt i Björklöven senast höll nollan i två raka matcher. Jag hittar tre gånger under säsongerna 2004 till 2008 där Björklöven hållit nollan två matcher i rad, men alla tre gånger har Tobbe Lundström stått ena matchen och Thomas Sehlstedt stått den andra.

Adam Werner håll inte två nollar i rad vad jag kan hitta, Andre Raycroft gjorde det inte, Kevin Lindskoug gjorde det inte, Johan Mattsson inte heller och nej inte Patrick Galbraith heller. Det finns självklart någon. Jag ska leta fram det när jag har mer tid. Göte eller någon, men tillbaka till 2004 har jag inte hittat någon som hållit nollan i två raka seriematcher för Björklöven.

Så hatten av för Mattias Pettersson. Två raka nollor. Det är respekt. Sedan hade han bra hjälp. Det kändes i den här matchen förutom andra delen av andra perioden som att Björklöven hade bra kontroll på tillställningen och lite så är det när Björklöven får ta ledningen, spela på ledningen. Då är de svåra att slå. Då är de så som det var tänkt att Björklöven skulle vara innan de gick in och spelade 18 förstaperioder utan vinna. Nu har de provat att vinna två förstaperioder och det har slutat ganska bra.

Den andra delen av det här är William Eriksson. Killen har nu alltså 4 (2+2) poäng på fem matcher och då fick han bara en period i den första matchen han spelade så fyra pinna på fyra matcher från start. I den första perioden såg det dessutom ut som att han skulle göra fyra poäng bara där. Wille vessla som jag nu döpt honom till kan skapa ur inget och har verkligen näsa för var han ska vara och när i anfallszonen. Jag upprepar det. Han vinner lagets poängliga nästa säsong och spelar i SHL säsongen efter.

Idag funkade han bra ihop med Linkan som hade ett par fina mackor. Det känns som att Linkan kan producera ett par assist tillsammans med Wille vessla. Björklöven har nu också hittat ett powerplay som fungerar. Det ser bättre ut än på länge, pucken rör sig och med vesslan finns ett hot från vänster i det PP:et.

Spelet i första perioden var riktigt bra tycker jag. Stabilt, släppte inte till några lägen och sedan hotande när någon av Peterson och Willes linor var på isen. Känslan var kontroll hela tiden tyckte jag. Det var hur jag föreställer mig utifrån de genomgångar jag fått av Lövens spel, att Löven vill spela.

Sedan tappade de i 2-0-ledning konceptet i slutet av andra perioden. Delvis var Västervik bra, men fjärdelinan med Söder och Wiklund hade oerhörda problem varje gång de var inne och hamnade i egen zon. Deras insats gav en stress till laget i slutet på perioden och det var smart av Freddan att övertala Fagervall att ta en time-out så att de fick vila.

I tredje perioden spelade Björklöven hem det hela ganska effektivt. Det var få gånger som Västervik fick komma in centralt och det var få gånger som Björklöven förlorade puck på fel ställen. Överlag så gjorde många sina bästa defensiva insatser på ett tag. Stenqvist och Tornberg för att nämna två.

Det kommer inte att gå att nolla motståndarna varje gång direkt, det kommer inte att få att vinna på det här sättet hela tiden, men det här är plan A och även om det är en tråkig plan A så är det en ganska bra plan A med det här spelarmaterialet.

Nu väntar AIK på Hovet på fredag. Då kommer det troligtvis inte att funka att stänga ned dem helt. Då måste Björklöven troligen göra mer framåt. Då får vi se om det går att kombinera det här stabila lagspelet, försvarsspelet med att göra något mål till. Det blev tre idag, men det sista var i tom kasse. Det kommer nog att krävas minst tre för att slå AIK på Hovet utan någon tom kasse.

i slutändan är Björklöven på slutspelsplats. Det var ett tag sedan. Det ljusnar trots allt.

I morgon kommer resultaten från Oskar Ståhl-Lyrenäs röntgen. Då får vi veta mer. Prognosen är positiv sa Fagervall idag, men det är en prognos. Dock innebär en knäskada även om det skulle vara en positiv respons på röntgen alltid ett antal veckors vila. Vi får se.

5 kommentarer

  1. Robert

    Har ett vagt minne av att jag någon gång på 80-talet läste Wälitalos namn på en lista som gällde rekord över antalet minuter i sträck som en målvakt då hållit nollan i Elitserien, men om det innefattade två hela matcher minns jag inte.

  2. Alexander

    Vill du ha lite mer målvaktsstatistik som sätter myror i hjärnan för Fagervall så ligger Pettersson, efter dagens nolla, och Masiello på EXAKT samma räddningsprocent, 91,71%. Och som om inte det vore nog så skiljer de bara en hundradels insläppta mål per match till Petterssons fördel, 2,28 respektive 2,29.
    Visst, det var jämt mellan Lindskog och Mattsson men jag kan inte minnas att det statistiskt har varit så lika så här långt in i säsongen för några Lövenmålisar någonsin. I synnerhet som Masiello har spelat 50% fler matcher.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.