Matchdag – AIK borta

Efter två raka nollor och nio perioder utan mål bakåt i fem mot fem är det dags för AIK på Hovet, svårast tänkbara match för Björklöven.

Björklöven vinner inte på Hovet. Det har blivit till en sanning i modern tid. En seger på de åtta senaste mötena i Stockholm för Björklöven säger något om det. Dock om man räknar in alla matcher, även de i Umeå så har Björklöven vunnit tre av de senaste fem. 4-3, 4-2 och 4-1 i Umeå, men AIK har vunnit 3-2 och 5-1 de senaste två matcherna på Hovet och det enda mötet den här säsongen tog AIK hem i Umeå med 2-1.

Den här gången har Björklöven en riktigt bra chans. Seriens kanske bästa back så här långt Johan Larsson saknas skadad, Sam Marklund som gjorde succé i Modo i fjol saknas skadad, målsprutan Anton Holm är skadad, Christian Sandberg, Garry Nunn och Daniel Muzito-Bagenda är alla småskadade och frågetecken. Det är ett skadeskjutet AIK som väntar alltså.

AIK har i grunden en sanslös offensiv med i stort sett tre kedjor som kan vara en topplina i de flesta lagen. Nu är de lite tunnare, men det är fortfarande ett väldigt bra lag som egentligen ska ta hem den här serien. Det är bara det att Oskarshamn går på rus just nu och ligger därmed ”bara” tvåa på sina 43 poäng. AIK har bara två förluster under ordinarie tid den här säsongen och de är som allra starkast i första perioden där de bara förlorat tre av 20 förstaperioder.

Jag räknar med en match som AIK för, där de kommer att gå för det tidigt, men där Björklöven om de stänger igen och kan vända spelet, sätta press på AIK kan få sina lägen. Frågan är bara om de lyckas överlista i mina ögon seriens bästa målvakt i Johannes Jönsson samt om de verkligen kan stå emot AIK:s offensiv. Det blir en tuff historia helt klart.

Laget: 

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

4 Jonas Emmerdahl – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
Hardy Håman-Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
19 Lukas Ericsson – 77 David Lindqvist –  Filip Cruseman
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
Cody Murphy/Erik Rainersson

Mikko Pukka och Simon Backman är fortsatt skadade. Cody Murphy är aktuell för spel, Oskar Ståhl-Lyrenäs har röntgats, men vi vet ännu inte hur illa det är med honom, men han spelar inte. Så samma lag som senast är att räkna med.

Bloggens nycklar:

¤ Spelet i egen zon – Återigen. Det är nyckeln för Björklöven att fortsätta spela på samma sätt i egen zon, inte bjuda på något.

¤ Wille – Det är William Eriksson som skapar mest just nu. AIK kommer inte att gå att nolla. Ska Löven vinna måste nog Wille stå för magi igen. Hårt att säga om en så ny och ung spelare, men så är det.

¤ Powerplay – AIK är grymma i boxplay. Ska Björklöven vinna måste de ta vara på chanserna i powerplay.

Sagt från Lövenhåll: 

– Uppdateras under fredagen.

Noterbart om AIK:

¤ Bästa poängplockare i AIK har Fredric Weigel varit i superlinan med Holm och Jesper Fröden. Weigel har 19 (3+16) poäng seriens assistkung. Skadade Holm står på 18 (7+11) poäng, men bakom där hittar vi skrällen. Max Lindholm har öst in mål på slutet och står på totalt 10 mål och 15 poäng. Sedan finns Fröden på 13 poäng, Eric Castonguay (tre i seriens poängligan i fjol) på 13 poäng, Christian Sandberg på 12, Johan Larsson på 11, ja ni fattar.

¤ Johannes Jönsson är AIK:s etta i målet och han var tvåa på listan över seriens bästa värvningar bakom Tobias Enström inför säsongen. Han står på 91.99 procent och 1,88 insläppta mål per match för AIK. Bra siffror, men kanske inte bäst i serien, men han är ren klass när det bränner till.

¤ AIK är seriens näst bästa i boxplay med 89.47 procent. I powerplay är de klart sämre som sjua med 19.48 procent. Ingen spelare har gjort fler än tre PP-mål.

¤ AIK har den unika statistiken att de gjort fyra mål i numerärt underläge den här säsongen.

¤ Med 54.12 procent har AIK varit det bäst tekande laget i serien. Christian Sandberg med 61.97 procent är seriens bästa tekare.

Sagt från AIK-håll:

-Det blir att pussla nu och ta så många poäng vi kan nu i några matcher. Det får se ut hur det vill. Poängmässigt är det ingen superpanik, men det är viktiga matcher och alla vill vi ska vara däruppe. Fans, media, sponsorer, alla kräver det. Så det är viktigt att vi är där så får jobba i lugn och ro. De har ju vunnit en del nu och släppt in rätt lite mål, så de är nåt på spåren nu. De är ett hårt jobbande lag, och Fagervall (Joakim, huvudtränare) står ju för den hockeyn. De kommer nog hit och är beredda att täcka tusen skott och chippa ut tusen puckar. Jag tror att det blir mycket kamp. Vi får se vem som går vinnande ur striden, säger tränaren Tomas Mitell till hockeypuls.se

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.