Tre missade frilägen och tre powerplay

Björklöven föll mot ett skadedrabbat AIK. En annorlunda match som tveklöst kunde slutat med ett, två eller tre poäng.

Björklöven brände tre frilägen och tre powerplay. Det var nog för att förlora mot AIK.

Det är faktiskt inte så mycket svårare än så att analysera den här matchen. Det fanns alla möjligheter att vinna den här matchen, men då hade Emil Lundberg, David Lindqvist eller Alexander Wiklund varit tvungen att sätta sitt friläge. Eller då hade Björklöven varit tvungna att ta vara på något av sina tre powerplay. Framförallt något av de två i rad i andra perioden.

Nu gjorde Björklöven inte det. Jocke Fagervall pekade på efter matchen att AIK:s 2-1-mål blev avgörande. Visst, så var det, men du måste kunna göra mer än ett mål utifrån det som skapades denna dag. Annars förlorar du mot bra lag i serien. Så är det bara.

Annars hade Björklöven det riktigt tufft under inledningen av matchen. AIK dominerade, de hade ett bra läge redan innan 1-0-målet kom. Så när det kom så var det inte oväntat. Det var mer oväntat att det inte blev mer. Sam Marklunds intryckta retur blev allt AIK gjorde i fem mot fem den här matchen.

istället kom Jacob Petersons fina skott till 1-1 och det tog Björklöven in i matchen. Inte bara målmässigt utan efterhand även spelmässigt. Mot slutet av perioden var Björklöven med i matchen, de skapade ett par långa anfall, lyfte upp spelet och det kändes in i andra perioden ganska öppet.

Väl där var det ganska rörigt spel. Tempo var klart högre än i de senaste matcherna för Björklöven. AIK piskade upp det. AIK är riktigt bra i offensiv zon. De är rörliga och det var tydligt att ska är avigare att försvara sig mot än Västervik och till och med Leksand.

Sedan började domaren ta billiga utvisningar. Han gjorde det dock åt båda hållen och då handlar det om att ta vara på chansen. Björklöven fick två raka powerplay. Jacob Peterson såg het ut, spelet flöt ganska bra, men det är ju målen som räknas och Björklöven kom till väldigt få skott på mål i powerplay och då spelar det ingen roll hur spelet ser ut.

När AIK fick chansen tog det nio sekunder så small det. De har en stekhet målskytt i Max Lindholm och de utnyttjade det.

Sedan blev pushen inte vad den skulle vara i tredje perioden. Om det berodde på att laget var trött eller att AIK var bra på att spela på ledning är svårt att säga, men Björklöven fick inte det där trycker som de hade mot Leksand i tredje perioden. Det var bara inte nog. Alexander Wiklund hade sitt läge som Messy magiskt spelade fram med en flippmacka, men sköt över. Annars var det inte så mycket. Då var Emil Lundbergs friläge i andra, David Lindqvists läge i andra bättre chanser som borde utnyttjats.

I slutändan en inte alls så dålig match mot AIK, men en trubbig insats och en insats som inte gav poäng. Björklöven får fundera på hur de ska göra mål, hur de ska bli bättre i powerplay. Värva är ju en väg att gå. Vi får se om Fagervall går den.

Tillslut några notiser:

¤ Acke Hellström hade en tuff match. Hans pinch i tredje gav en cool tackling, men det är lite farligt det där när han ska markera ibland. Det är en balansgång för det gör ju att motståndarna kollar upp en extra gång mot Löven.

¤ Marcus Jonsson hade en av sina bättre matcher på ett tag. Hela fjärdelinan som fått mycket skit på slutet var bättre än i de senaste matcherna. Det ska sägas när det är så.

¤ Cody Murphy gick in istället för Cruseman i andra och tredje perioden. Det såg energiskt ut, men det såg trubbigt ut. Det skulle betyda en del för Löven om Murphy kan hitta lite form, hans skott som träffar mål skulle behövas. Kul att han var tillbaka i dag allafall. Sedan är han en klyshmaskin när man intervjuar honom, men så får man ju vara om man vill.

¤ Jonas Emmerdahl var stabil bakåt som han varit på slutet. Jag tycker att han börjar växa ut till Lövens nästa bästa back efter Jacob Andersson nu i Simon Backmans frånvaro.