Matchdag – Karlskoga borta

Bortamöte med svåra Karlskoga för Björklöven. En klassiskt tuff, grinig och segdragen bortamatch för Björklöven.

Jag har varit i Nobellahallen sex gånger och det känns varje gång som att publiken är sjukt partisk, radiokommentatorn är galet partisk och skriker på utvisningar, matcherna tar tre timmar, Mikael ”Daggen” Eriksson gnäller efter varje avblåsning och i slutändan vinner Björklöven. Ja, så minns jag det. Det kanske låter lite skumt, men över tid har Björklöven vunnit sju av de nio senaste mötena i Nobellhallen. Dock har Karlskoga vunnit de senaste två, 3-2 och 4-2.

Björklöven vann säsongens enda möte med 4-2 i Umeå, men det lär bli tuffare nu. Karlskoga är tillsammans med Oskarshamn och Västerås säsongens skrällag. De ligger fyra i serien med 40 poäng och har senaste tiden tre raka segrar och fem segrar på sex matcher. Närmast kommer Karlskoga från en vändning mot Västervik från 1-4 till 6-4 på bortais. Före det blev det 4-1 mot Vita Hästen och 4-2 mot Almtuna.

Det är alltså ett formstarkt lag som väntar och inte bara det. Karlskoga är ett av seriens hemmastarktaste lag med bara en förlust under ordinarie tid den här säsongen medan Björklöven bara har en enda seger under ordinarie tid på åtta bortamatcher. Noterbart där att Löven spelat 14 hemmamatcher och 8 på bortaplan. Det kommer att påverka framöver resultatmässigt där det blir många bortamatcher.

Karlskoga spelar en fartfylld hockey med en stundtals ganska bländande offensiv och de brukar verkligen gå för det hemma så Björklövens stålförsvar kommer att vara tvungen att spela lika disciplinerat som på slutet. Stänga igen bakåt är verkligen nummer ett här för Löven som jag ser det. Sedan ta chansen, i sekvenser arbeta ned motståndarna.

Speciellt ska Björklöven se upp med hemvändande backen Henric Larsson som gjort fyra poäng på tre matcher och är ett hot från bakplan, sedan som vanligt Fredrik Forsberg. 10-målsskytten har en förmåga att kliva fram när det behövs i matcherna.

Laget:

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

4 Jonas Emmerdahl – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
Hardy Håman-Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
19 Lukas Ericsson – 77 David Lindqvist –  48 Filip Cruseman
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
16 William Magnusson

Mikko Pukka och Simon Backman är fortsatt skadade, precis som Oskar Ståhl-Lyrenäs. Cody Murphy som nyligen var tillbaka från skada har fått en ny känning igen. Filip Cruseman tar hans plats i laget och William Magnusson från J20 kliver in som 13:e forward. Sedan är Emil Norberg (spelar med Vännäs) är utanför laget

Bloggens nycklar:

¤ Mattias Pettersson – Jag utgår ifrån att han är tillbaka i målet. Det får inte bli någon skakig insats som senast av Masiello. Det skulle sprida otrygghet i laget.

¤ Trafik – Senast mot Västerås hade Löven bra med trafik in på målet. Det måste fortsätta med samma desperation.

¤ Spelet i egen zon – Det fortsätter att vara Björklövens nyckel. När de tar sig ur egen zon smidigt så bygger det resten av spelet och ger inte bort några chanser.

Sagt från Lövenhåll: 

– Jag är inte det minsta orolig för spelet borta. Vi har kanske gjort våra bästa matcher på bortaplan så det spelar ingen roll, säger Joakim Fagervall till kollega David Pettersson om Lövens trista bortafacit med bara en trepoängare.

– Vi skapade väldigt mycket målchanser utifrån vårat spel senast. Vi ser trygga ut i vad vi gör på banan. Vi vågar agera i situationerna. Det blir en otroligt tuff match nu mot ett Karlskoga som varit väldigt starka under inledningen av säsongen. Vi förväntar oss ett fullt krig i 60 minuter, säger Joakim Fagervall till klubbens hemsida.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Fredrik Forsberg är bästa målskytt (10 mål) och bästa poängplockare med 19 i Karlskoga. Bakom Leksandsprodukten hittar vi Gustaf Thorell 14 (4+9) och Gustaf Franzén 13 (6+7) poäng.

¤ Med 10.84 procent av skotten som går i mål för Karlskoga är de det nästa mest effektiva laget i serien. Björklöven är näst sämst med 7.67 procent.

¤ Med 18.06 procent i powerplay är BIK nia i serien. I boxplay är laget näst bäst i serien med 89.39 procent.

¤ Henrik Lundberg har varit klar etta i målet med 93.72 i räddningsprocent och 1.88 insläppta mål per match.

¤ Varken Karlskoga eller Björklöven har förlorat någon match där de haft ledningen efter första perioden.

¤ Målvakten Henrik Lundberg är tillbaka efter sjukdom. Backarna Ricard Blidstrand, Jacob Lundegård och Viktor Lang saknas på grund av skada. Juniorbackarna Karl Jonsson och Joshua Karlsson ersätter på backsidan. På forwardssidan är alla hela och friska.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Björklöven har sett betydligt bättre ut de senaste veckorna och blir en tuff nöt för oss att knäcka. Det blir säkerligen en jämn historia som alltid i den här serien. Men vi har revansch att utkräva sedan förlusten senast mot dem, säger Karlskogas tränare Staffan Lundh till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Jakob Arvidsson sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson är på plats i Karlskoga och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

En kommentar

  1. MB

    Inte lika grisigt längre, Daniel Wessner är ju numera rättskipare och tydligen bra enligt hörsägen inte med längre. De spelar en trevlig hockey av vad jag sett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.