Lövens toppar och floppar statistiskt

23 matcher spelade. Björklöven ligger åtta med 31 poäng, men individuellt. Hur har det sett ut där? Vi tar fram statistikgrävskopan.

Vi börjar med det vanliga. Poängen. Så här ser det ut där:

Poäng:

1. Jacob Andersson 17 (6+11) poäng
2. SImon Åkerström 14 (3+11) poäng
3. Fredric Andersson 13 (5+8) poäng
4. Jacob Peterson 12 (8+4) poäng
5 Emil Lundberg 10 (5+5) poäng

10. William Eriksson 7 (4+3) poäng

Kommentar: Jacob Andersson är 24:a i seriens poängliga som leds av Södertäljes Nicolai Meyer på 26 (11+15). Endast Pantern och Tingsryd har sin etta i interna poängligan lägre än Björklöven. Karlskrona har tre spelare före Löven, likaså Västerås, Leksand och Oskarhamn, Södertälje två, AIK två och Almtuna två, Noterbart där är att det enda laget som inte har två spelare eller fler högt upp i poängligan är trean Karlskoga. Annars har alla lagen som är topp 7 det. Ser vi enbart till fowards så är Björklöven sämst i hela serien när det kommer till poängspets. Där är både Pantern och Tingsryds ettor Haudum och Öhrn före Fredric Andersson. Ljuset i mörkret här är William Eriksson. Med 0.875 poäng per match är han tia i hela serien. Bland backarna däremot är Jacob Andersson etta på sina 17 poäng, delat med Tobias Enström. Simon Åkerström är fyra och det gör att duon är det giftigaste backparet i hela serien. Noterbart på bottensidan är att David Lindqvist har 0 poäng, Lukas Ericsson som ändå spelar i en bra lina har 2 (1+1) poäng, Alexander Wiklund som skulle ta nästa steg har 6 (4+2) poäng och Cody Murphy har en assist på sina 14 matcher.

Målskytte:

1. Jacob Peterson 8 mål
2. Jacob Andersson 6 mål
3. Fredric Andersson 5 mål
3. Emil Lundberg 5 mål
5. William Eriksson, Alexander Wiklund, Jakob Stenqvist, Sebastian Selin 4 mål

Här leder Thoams Valkvae-Olsen serien på 14 mål. Jacob Peterson är på delad 13:e plats med sina 8 mål. Åtta lag har spelare före Peterson så det är inte lika illa som när det gäller poängen. Noterbart är att Cody Murphy har noll mål, Filip Cruseman tre mål och Oskar Ståhl-Lyrenäs tre mål. Det är tre spelare som jag tror att Fagervall hade förväntat sig mer av samtidigt som både Fredric Andersson och Emil Lundberg också ligger lite under där de borta ligga i sitt målskytte. Frågan om vem som ska göra målen för Löven är ju Jacob/Fredric Andersson, Lundberg, Selin, Peterson, William Eriksson och en frisk Oskar Ståhl-Lyrens. Det är där förväntningarna ska ligga med Åkerström som tillägg som det ser ut just nu. Marcus Jonsson som gjorde åtta mål i fjol står på noll mål. Det är ovanligt för honom då Messy trots att han är en energispelare brukar göra en del mål.

Plus/Minus

1. Fredric Andersson +7 (15-8)
2. Jacob Peterson +5 (14-9)
2. Emil Lundberg +5 (14-9)
4. Sebastian Selin +5 (12-7)
5. Mikko Pukka +3 (10-7)

23. Filip Cruseman -4 (7-11)
24. David Lindqvist -5 (1-6)
25. Lukas Ericsson -5 (3-8)
26. Cody Murphy -6 (1-7)
27. Kristoffer Söder -8 (7-15)

Hela förstalinan har ju varit intakt i stora delar av säsongen och det märks på att deras siffror sitter ihop och det är bara att konstatera att de är lagets bästa formation i fem mot fem. Det är bara med en back på topp och bottenlistan och det säger något om att ingen av backarna sticker ut när det gäller plus/minus, men det finns en som sticker ut på insläppta mål som han varit inne på och det är Jakob Stenqvist med sina 14 och det stämmer ganska bra överens med bilden jag har av hur hans säsong sett ut, men samtidigt har Stenqvist varit inne på 13 framåt och det är lite det man får där. Den som sticker ut för mig är Jacob Peterson positivt. Lyran som han lirat med är -4, Granlund är 0, Wille Eriksson är +1 så JAcob Peterson går plus oavsett vem han lirar med. Det är starkt. Sedan är det då Kristoffer Söder. Han är invärvad som en defensiv stark center och då är det naturligtvis katastrofalt att vara inne på 15 mål bakåt. Men även Murphy och David Lindqvist är hemska siffror. Lindqvist har alltså nästan varit inne på ett mål bakåt per match i en sekvens där Löven släppt in totalt 20 mål varav fyra i boxplay så 16 i fem mot fem. Det betyder att Linkan nästan varit inne på hälften av målen i fem mot fem sedan han kom till laget. Det är illa.

Om vi sätter Fredric Anderssons siffror i hela seriens perspektiv så leder AIK-backen Johan Larsson serien på +15 (21-6), Andersson är 28:a och där har tio andra lag en spelare eller fler före i den statistiken. Kristoffer Söders -8 är delad sjunde sämst i hela hockeyallsvenskan. Noterbart där att Vita Hästens superstjärna Marcus Eriksson har -8 även han. Sämst där är SSK:s Sebastian Bengtsson med -10 och flest mål bakåt har Mikael Ahlén i SSK varit inne på med 20 stycken.

Utvisningar:

1 Alexander Hellström 18 PIM
2. Marcus Jonsson 14 PIM
3. Mattias Granlund 14 PIM
4. Mikko Pukka 12 PIM
5. Sebastian Selin 12 PIM
6 August Tornberg 10 PIM
7. Emil Lundberg 10 PIM

Oskar Ståhl-Lyrenäs 2 PIM
Jonas Emmerdahl 0 PIM
William Eriksson 0 PIM

Inget oväntat eller konstigt här. Ackes spelstil gör att han ska ligga där. Detsamma gäller Messy och Granlund. Den jag tycker tagit en del slarviga utvisningar är Pukka och även Lundberg. Selins siffra förvånar mig, det är inget jag tänkt på att han tagit en massa onödiga utvisningar. Noterbart att Emmerdahl som back har noll minuter. Det sticker ut. Sedan att Lyran bara har två är inte förvånande. Han är tillsammans med Wille Eriksson lagets minst fysiska spelare och ibland är Lyran rent feg i den delen av spelet. Ser vi det i ett serieperspektiv är Löven snälla. Där är Acke 45:a och Löven seriens snällaste lag. Nicklas Jadeland i Pantern leder på 58 minuter och Niklas Pavel är fyra på 43. Modos Lukas Werbloom är två a på 47 minuter.

Skott:

På mål:

1. Jacob Andersson 105
2. Oskar Ståhl-Lyrenäs 54
3. Fredric Andersson 50
4. Sebastian Selin 48
5 Jakob Stenqvist 47
6 Jacob Peterson 47

Utanför:

1. Jacob Andersson 39
2. Simon Åkerström 28
3. Jakob Stenqvist 24
4. Oskar Ståhl-Lyrenäs 23
5. Fredric Andersson 19

I täck:

1. Jacob Andersson 26
2. Jakob Stenqvist 15
3. Oskar Ståhl-Lyrenäs 14
4. Alexander Wiklund 10
5. Fredric Andersson 10

Jacob Andersson är inte bara Lövens stora skytt utan hela seriens. Han leder hela allsvenskan i skott på mål före Sebastian Dyk, SSK på 97 skott och Fredrik Forsberg, BIK 84 skott. Andersson ligger tvåa i skott utanför och leder skotten i täck. Noterbart tycker jag det är att Jakob Stenqvist har 47 skott på mål och 39 utanför eller i täck. Det kanske låter som att han träffar mål sällan, men han har en överman. Jag hade trott att Simon Åkerström skulle ligga bra till här i antalet skott på mål, men så ser det inte ut. Han har bara 39 skott på mål, men 28 utanför och 12 i täck. Det betyder att han har 39 på mål, 40 utanför eller i täck.

Intressant som lag när det gäller skott på mål är att Björklöven med sina 713 skott på mål är trea i serien, men med 7.71 av dessa skott som går i mål så är de minst effektiva av alla lag i serien. Det avspeglar ju också facilitet från Björklövens forwards på målsidan.

Tacklingar:

1 Alexander Hellström 31 tacklingar
2. Mattias Granlund 19
3. Marcus Jonsson 17
4. Lucas Eriksson 14
5. Sebastian Selin 10

Kristoffer Söder 2
Oskar Ståhl-Lyrenäs 1
Jakob Stenqvist 1
Jacob Peterson 0

Björklöven ska ju vara ett fysiskt och tufft lag att möta och visst ser det ut så här. Acke leder hela serien fem tacklingar före Matt Carey, Karlskrona, Granlund är femma, Messy åtta och Lucas E är 14:e i serien. Som lag är Björklöven tvåa efter Karlskrona. Noterbart här att Jacob Peterson är ensam i laget utan en enda tackling och att Stenqvist inte direkt är någon fysisk back samt att Lyran som väntat ligger lågt i den här statistiken. Mera konstigt då att Kristoffer Söder bara har två tacklingar i den rollen han har.

Blockade skott:

1. Marcus Jonsson 21
2. Alexander Hellström 13
3. Jacob Andersson 13
4. Jonas Emmerdahl 12
5. Simon Åkerström 12

Jag hade trott att Björklöven skulle ligga bra till här, men icke. Almtunas Per Svensson leder individuellt på 32 blockade skott och som lag är Almtuna också solklar etta med 234 blockade skott. Löven ligger någonstans i mitten i den statistiken. Det som förvånar mig är att defensiva forwards med rykten att inte vara oömma som Granlund, Wiklund, Söder och Lukas E inte finns högre upp i den statistiken. Emmedahl känns inte som den första jag tänkte på här direkt.

Tekningar:

1. Marcus Jonsson 63.16 procent.
2. Lukas Ericsson 58.62 procent
3. Jacob Peterson 56,47 procent
4. Fredric Andersson 54.31 procent
5. Kristoffer Söder 48,65 procent
6. David Lindqvist 46,97 procent
7. Sebastian Selin 42.86 procent
8. Alexander Wiklund 38.10 procent
9. Emil Lundberg 33.33 procnet
10. Oskar Ståhl-Lyrenäs 28.57 procent

Lukas Ericsson och Jacob Peterson är båda topp tio i serien i att teka, Fredric Andersson är topp 20 så där har Björklöven en trio som är bra på att teka. Kristoffer Söder och David Lindqvist är alternativen som fjärde tekare och då är inte Söders siffror smickrande här och absolut inte David Lindqvists heller. Messy är ett alternativ som han har tekat den här säsongen. Christian Sandberg, AIK leder ligan på 61.63 procent och som lag är Löven fyra på 51.73 procent i statistiken som leds av AIK på 53.66 procent.

Målvakter: (Här slänger jag in etta i serien och placering totalt)

Räddningsprocent

1. Adam Åhman, Oskarshamn 94.64 procent

11. Oscar Masiello 91.25 procent
14. Mattias Pettersson 90.51 procent

Insläppta mål per match

1. Adam Åhman, Oskarshamn 1.47 mål per match

11. Oscar Masiello 2.42 mål per match
12. Mattias Pettersson 2.54 mål per match

Segrar

1  Adam Åhman, Oskarshamn 9-3 75.00 procent
1. Smuel Ersson, Västerås 9-3, 75.00 procent

6. Oscar Masiello 8 segrar, 5 förluster, 61.54 procent
23. Mattias Pettersson 3 segrar, 7 förluster 30,00 procent

Känslan med Björklövens målvakter är att de varit bättre än förväntat, men det är för att man har Masiellos tid när han stängde igen på näthinnan och Mattias Petterssons två nollor där. Över tid har de varit så svaga som vi hade förväntat oss. Det är Masiello som ligger lite över vad jag hade trott och Pettersson något under. Självklart spelar försvaret och hur laget fungerar stor roll, men Tex Williamsson i bottengänget Tingsryd som har 93.20 och 2.02 visar tillsammans med Alexander Sahlin i Södertälje som ståtar på 93.10 och 2.14 att det går att ha bra siffror även i lag som har problem med försvarsspelet.

7 kommentarer

 1. Per

  Vi har egentligen inga spelare som spelat tillräckligt bra. Lägg sedan till de som underpresterat enormt.

  Kul kuriosa med Marcus Ericsson som har samma plusminus som Kristoffer Söder. Han har gjort sju gånger så många poäng som Söder gjort och spelar dessutom i ett klart sämre lag. Han gör dessutom det som han förväntas göra. Något som varken Söder eller Linkan lyckas med i Löven.

  Om man ser individuellt på Löven så är det ett fåtal spelare som underpresterar. Överlag så är det enkelt att konstatera att Löven satt alldeles för stora förväntningar både individuellt och kollektivt. Lagbygget är en ren katastrof.

  Smått komiskt att Löven på fullaste allvar siktar på att spela allsvensk final.

 2. Patrick

  Gustav: Går det att ställa en rak fråga till Fagervall om det söks efter spets?
  Tycker Gunnar kunde gjort det igår då han intervjuade en märkbart irriterad Fagervall.

  Alla ser att det är allt för trubbigt match efter match även om Löven igår skapade chanser som räcker och blir över för att ta tre poäng.

 3. Ellge

  Rent krasst enligt all statistik så har ju Söder varit den mest misslyckade spelaren som borde matchas i Division 1 ett tag.
  Vad har hänt med Murphy? Här finns det enormt mycket mer att önska?
  Kul med Jacke, Petersson, Wille Eriksson och att målvakterna ändå gjort det bra…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.