Derbydag – Modo hemma

Dags för säsongens andra derbyt. Chans till revansch för Björklöven när seriens två mest underpresterande lag möts.

Ångestderbyt skulle man kunna kalla den här matchen. Två lag som inte alls levt upp till förväntningarna. Sjua och åtta i serien efter 23 omgångar, Björklöven som havererade direkt från start, men som spelat upp sig något dock spetslösa och Modo som seglade på en drbyvind från start och var poplaget nummer ett under Björn Hellqvist, men som sedan fallit ihop och det är inte så konstigt, för Modo har i mina ögon inte riktigt laget för topp-2.

Modo har dock tagit sig på slutet något med poäng i fem raka matcher. 3-2 på straffar mot Oskarshamn, 3-4-förlust efter förlängning mot Tingsryd, 2-3 efter straffar mot Västervik, 4-0 mot Pantern och 2-1 mot Vita Hästen. Alltså ganska gnetigt. Före det hade Modo dock sex raka förluster och åtta förluster på nio matcher. Det var då de föll från andra till nionde plats.

Björklöven har som bekant ett rejält övertag på Modo. Innan derbyt senast hade Björklöven sju raka segrar mot Modo, men då gick Modo ut och körde över Löven. Jag tror inte att varken den matchen eller historien har något med ikväll att göra. Det är oerhört öppet på förhand, men det talar inte alls för någon öppen match. Snarare ett ganska stängt derby där båda lagen inte vill förlora.

Det är två ganska sköra lag som på slutet har prioriterat defensiven. Det finns mer offensiv spets i Modo, men i den här matchen tror jag snarare att det är det laget som gör flest egna misstag som förlorar. Inte de som har lirarna.

Lite märkligt med andra raka hemmaderbyt för Björklöven, men så ser serien ut i år. Oavsett är det alltid riktigt kul med de här matcherna. Publiken brukar dra upp adrenalinet och fysiken på isen en hel del. Låt det smälla.

Laget:

Så här ser laget ut: (Bekräftat)

1 Oscar Masiello (30 Mattias Pettersson9

4 Jonas Emmerdahl – 26 Jacob Stenqvist
7 Alexander Hellström – 52 August Tornberg
37 Jacob Andersson – 28 Simon Åkerström
Hardy Håman-Aktell

79 Emil Lundberg – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
11 William Eriksson – 22 Jacob Peterson – 20 Mattias Granlund
19 Lukas Ericsson – 77 David Lindqvist –  48 Filip Cruseman
33 Marcus Jonsson  – 19 Kristoffer Söder – 29 Alexander Wiklund
Erik Rainersson

Mikko Pukka och Simon Backman är fortsatt skadade, precis som Oskar Ståhl-Lyrenäs. Cody Murphy som nyligen var tillbaka från skada har fått en ny känning igen och är skadad någon vecka.

Bloggens nycklar:

¤ Misstagen – Björklöven måste hålla ned antalet misstag, antalet give-aways för att vinna här.

¤ Individuella prestationer – I ett derby som blir snålt då är det prestationer från Jacob Peterson, William Eriksson eller derbykungen Fredric Andersson som kan avgöra.

¤ Målvkatskampen – De får inte bli en insats som Masiellos i Umeå senast. Den som står måste göra en match på hög nivå.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är verkligen revanschsug. Både på matchen från i går och den första mot Modo. Vi har mött dem ett antal gånger och det har gått rätt bra. Vi får kika på hur det sett ut tidigare mot dem. Vi måste ta bort slarvet och hålla hög fart, säger Fredric Andersson till kollega David Pettersson.

Noterbart om Modo:

¤ Henrik Björklund har varit Modos bästa poängplockare med 18 (7+11) poäng, men han har  Patrik Karlkvist 17 (7+10) hack i häl och superbacken Tobias Enström 17 (2+15) poäng strax bakom. Enström som med sina 26.54 minuter per match spelar mest i serien.

¤ Erik Hanses har varit Modos etta i målet med 17 av 23 matcher. Han ståtar på 89.71 och 2.76 vilket är kanske de sämsta siffrorna som något förstemålvakt har av de tilltänkta topplagen.

¤ Modos powerplay är riktigt uselt som näst sämst i serien med 14.46 procent. Deras boxplay är tia med 75.56 procent.

¤ Med 53.55 procent är Modo näst bäst i serien på att teka.

¤ Modo har bara förlorat 7 av 13 matcher där de släppt in första målet så de är bäst i serien på att ta sig tillbaka från underläge.

¤ Viktor Aronsson är skadad och missar matchen för Modo.

Sagt från Modo-håll:

– Det kanske kommer att bli mer kamp än skönspel på fredag men det är samtidigt det som derbyn handlar om. Vi ska försöka att mata in ett lugn i grabbarna samtidigt som de naturligtvis ska vara heta och taggade, kommenterar MODO Hockeys assisterande tränare Pär Styf till MODO Channel.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.