Det perfekta namnet

Mr Madhawk avslöjade på morgonen att Per Kenttä ska vara klar för Björklöven. Stämmer det är det troligen det bästa som hänt klubben på mycket, mycket länge.

IK Oskarshamn har bekräftat på morgonen att Per Kenttä bryter kontraktet med Oskarshamn enligt den klausul han hade att kunna göra det innan nyår, men det handlar om att inte fortsätta nästa år som sportchef.

Enligt Madhwak tar Kenttä nu över Björklöven och han brukar ju ha rätt den gode Madhawk ungefär 99 av 100 gånger så vi får lite på att det här är sant. Allt annat vore en gigantisk skräll.

Som jag ser det här är det det bästa tänkbara för Björklöven. En sportchef med erfarenhet från serien, en sportchef som lyckats i flera klubbar (två), en sportchef som nyligen haft framgång och en som visat tydlig handlingskraft samt förmåga att hitta fynd. Det är exakt vad Björklöven behöver. Det här var det bästa tänkbara namnet som Björklöven kunde knyta till sig.

Jag är väldigt hoppfull efter det här. Sedan finns det intressanta faktorer att ta i beaktning.

¤ Hur funkar Kenttä med Joakim Fagervall som tränare. Kommer det att bli en clasch där? Både spelstilsmässigt, vilka spelare som ska värvas och i fråga om pondus och makt? Jag vet inte, men det är möjligt.

¤ Hur hanterar Kenttä det bagage han har i form av 14 spelare på kontrakt över nästa säsong: Mattias Pettersson, Kristoffer Söder, Acke Hellström, Hardy Häman-Aktell, August Tornberg, Jacke Andersson, Fredrik Andersson, Lukas Ericsson, David Lindqvist, Emil Lundberg, Erik Rainersson, Sebastian Selin, Alexander Wiklund, Oskar Ståhl-Lyrenäs. Alltså ett ganska låst läge om man inte börjar förhandla bort kontrakt.

¤ Hur hanterar Kenttä en större budget än vad han är van med, men samtidigt större förväntningar på lön än vad han är van med vid.

Ja, det är ett par frågor. Oavsett ska det bli intressant att följa. Jag räknar med att Löven släpper det här inom kort. Som sagt en riktigt, riktigt bra lösning av Löven. De gick på det uppenbara den här gången och satte det. Ibland är det helt rätt.

9 kommentarer

  1. M

    Kan inte påstå att jag är negativ till Kenttä, men det finns några frågetecken tycker jag

    Han har gjort enastående prestationer med både Asplöven och IKO, men verksamheterna skiljer sig avsevärt mot Björklövens.

    I dessa organisationer har han ”tvingats” bygga nytt i väldigt stor utsträckning inför i stort sett varje säsong. I Björklöven behöver man till viss del göra så, men här strävar organisationen efter någon form av långsiktighet och kontinuitet – vilket även fans och media efterfrågar inför och under varje säsong.
    Hur bra är han på att bygga sådana trupper?

    I Asplöven fanns ingen juniorverksamhet att ta hänsyn till eller flytta upp från, medan i IKO finns det en sådan…men där det inte verkar finnas många som flyttats upp till A-truppen.
    Hur duktig är han på att forma en organisation som värnar om egna produkter?
    Hur duktig är han på att ordna ett samarbete med klubbar i närområdet (läs Teg och Vännäs)?
    Det är ett absolut måste att lyckas med detta, åtminstone den egna juniorverksamheten, för att lyckas ta sig till SHL. Det går inte att bara värva ihop en trupp för att ta sig dit och sedan hålla sig kvar där under en lång period utan en fungerande egen juniorverksamhet.

    Som sagt, jag är inte negativ till Kenttä eftersom han har gjort ett fantastiskt jobb…men jag tycker det finns frågetecken och kanske luckor i hans CV kopplat till hur Björklövens önskan om lagbygge ska se ut.

    Är dåligt insatt i hur ekonomin varit och är i de klubbarna han varit i, d v s hur kan man tänka sig att han förhållit sig till budget? Har Du pejling på det Gustav?

    • Keepern

      Det klart att skiljer mycket mellan Asplövens verksamhet och löven, men mot IKO verksamhet skiljer det nog inte så mycket. Den stora skillnaden är nog att Björklöven har större omsättning och spelarbudget samt större kostym på kansliet och en betydligt större supporterskara. Båda har en fungerande juniorverksamhet men så länge man inte har ett J20 superelit lag så finns det inte mycket att slussa upp till A-laget. Så om Kenttä inte gjort det i IKO är bara en fördel då man inte kan flytta upp spelare bara för att visa att chansen finns för klubben egna ungdomar som tyvärr löven gjort dom senaste säsongerna. Ska man flyttas upp ska det vara för att man är en stor talang och kan ta steg och inte för att klubben ska ha ”ryggen fri”. Du skriver ”Det går inte att bara värva ihop en trupp för att ta sig dit och sedan hålla sig kvar där under en lång period utan en fungerande egen juniorverksamhet.” I min värld så måste vi värva ihop en trupp för att ta oss till SHL, om vi ska vänta på våra egna juniorer då blir det inget SHL under min livstid i alla fall. Men jag håller med om att när vi väl är där så måste vi få upp spelare från J 20, men den stora skillnaden är att då spelar dom i superelit och vi kan locka spelare utifrån samt att våra egna får bättre matchning på vägen.
      Är helt övertygad att Per K är duktig på att sammarbeta med klubbar med tanke på hur det fungerade mellan Asplöven och Luleå även om han då var ”lillebror”.
      Jag tror det skulle bli kanona med Kenttä som SC men man har ju aldrig facit i förväg.
      Till sist; läste i VK att Filip Åström förmodligen ska spela mot AIK, om inte Kevin Loppatto får chansen istället så blir i alla fall jag less och fattar ingenting. Åström har inte direkt gjort succé i Frölundas superelitlag men det måste man säga att Loppatto gjort i div 1, 16 mål på 20 matcher, grymt !

  2. H

    Fick för mig att Fagerwall Luleå o Kenntää jobbade bra ihop under Asplöven tiden klubbarna bytte spelare ganska friskt med varandra.
    Sen tror jag inte att Löven tillsätter en sportchef utan nära kontakt med Fagerwall,så det är nog lugnt

  3. Roger

    Fy fan vad nice! Äntligen ett bra beslut från löven, nästa år blir de säsongskort igen. Blir att gå på AIK matchen, säsongens första för mig bara för att….

  4. Roger Wallström

    Jaaaaaaaaaaaaaa……det absolut bästa Björklöven kunde göra. Vilken JULKLAPP i förskott. Nu kan vi äntligen sikta högre framöver.

  5. Tore 61

    Det var den bästa julklappen jag kunde få som tror mycket på Fagervall och hans ledarskap. Kenttä blir en mycket bra förstärkning och samarbetet med Fagervall kommer att bli jättebra. Nu tror jag ännu mer på SHL.
    GOD JUL på er alla lövenfans!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.