Trött på skiten – men nya tag igen

Ibland blir det för mycket. Ibland orkar man bara inte med att ständigt hoppa upp på hästen. Ta nya tag, men nu är det dags igen.

Det har varit tyst på bloggen här efter förlusten mot Vita Hästen. Jag ska vara ärlig. Efter att jag skrivit allt det som jag skulle göra för tidning och webb så var jag leds. Leds på att skriva om det här eländet, leds på att allt bara är så jäkla negativt, att det är så här igen. Jag har bevakat det här laget sedan 2010 (och följt det mycket längre innan jag blev journalist) och visst Björklöven gick till allsvenskan våren 13, den säsongen var på sitt sätt häftig, men sedan dess har det varit två riktigt bra månader med Waltin, en bra avslutning på förra säsongen. I övrigt har det varit samma avgå alla, alla är inkompetenta-stämning och misslyckande efter misslyckade sportsligt. Det har varit femårsplaner, visioner, utvecklingsplaner och annat som i slutändan inte spalt någon roll. Allt har bara gång efter gång landat i ett sportsligt fiasko.

Jag bara orkade inte. Jag orkade inte en gång till att såga skiten ur denna förening och dess företrädare. Inte för att jag är rädd. Jag är inte rädd för varken föreningen, Jocke eller någon annan. Jag gör bara mitt jobb. Om någon i Björklöven blir sur på mig så får de vara det. Jag får betalt för att liverapportera, skriva om matcher, göra intervjuer och tycka till om Björklöven. Men efter åtta år så satt jag bara på läktaren och kände att jag behövde en paus. Allt sportsligt elände liksom äter en inifrån. Jag bara suktar efter att få skriva om framgång, succéer och sagor. Och jag spyr på att kapa, såga, vara negativ och leta anledningar till misslyckanden.  Så då fick det bli ett par dagar. Inte en stavelse skrivet om Björklöven. Men nu blir det nya tag igen.

Det som inte framkom riktigt efter förra matchen var hur förbannad Fagervall var. Efter intervjun med mig, där man i slutet hörde på röstläget att han var upprörd när jag frågade om han känner att han når fram till spelarna fortfarande, efter den frågan gick han in i omklädningsrummet, skällde skiten ur allt, alla och det lät även som att saker slängdes. Jag förstår att han är frustrerad. Troligen både på spelarna, men säkerligen även på sig själv. Det är som han säger i intervjun han som är ansvarig för att det går som det går. Allt börjar och slutar faktiskt med Joakim Fagervall som det är just nu.

Idag gick VD Anders Blomberg ut i en intervju med kollega Markus Isacson och pratade om sporten. Inget fel i sak det Blomberg säger där och absolut inget fel i sak att prata med honom. Det är han som är VD, som är operativt ytterst ansvarig i klubben. Dock tycker jag att problemet med Blomberg är att han i sin roll är lite perspektivlös. Han klev in i maj som VD. Han gör säkerligen ett jättebra jobb som VD, men han har inte varit med och satt upp målsättningarna som sattes upp mot 2020, han har inte varit med tidigare i uppgång och fall, eller fall och fall. Där är Joakim Fagervall själv eller VD Mikael Salomonsson ännu mer intressant. Den senare har varit med och satt upp klubbens målsättning, han har sparkat sportchefer, tränare, varit med när två VD:ar sagt upp sig, både sett sportslig misär och tecken på uppgång. Men nu står han här igen i en nedgång, långt ifrån den målsättning som klubben satte upp. Är det någon som ska svara på frågor om varför, frågor om var klubben är och varför de inte är så är det Salomonsson. Han har det perspektivet. Har jag tid och möjlighet ska jag intervjua honom. Att ställa de tuffa frågorna till Anders Blomberg är lite som att fråga en nytillträdd statsminister varför den förra regeringens politik gett så dåliga resultat. Därför fattar jag att Blomberg inte fått de riktigt tuffa frågorna än.

De frågorna som behöver ställas till ordförande är som jag ser det:

¤ Vad ser du som huvudanledningarna till att ni kommit längre ifrån er målsättning snarare än närmare de senaste nio månaderna rent sportsligt?

¤ Hur ser du på att många av fansen börjar tappa hoppet, att många rivit sina säsongskort och sagt upp Cmore-abonnemang?

¤ Är ledningen i klubben införstådda med hur tonläget är på läktare och bland fans just nu?

¤ Vad vill du säga till dem för att de ska tro att något är på väg åt rätt håll?

¤ Vad är det som gör att Björklöven har så svårt att få sin ekonomi och förutsättningar att bli till sportsliga resultat?

¤ För andra gången på mindre än två år sitter ni med Joakim Fagervall som både sportchef och tränare. Är det inte för mycket makt och ansvar på en person? Ser du det som ett misslyckande att ni hamnade där igen?

¤ Vad har ni lärt er när det kommer till rekryteringsarbetet av sportchefer under din tid i klubben med tanke på att alla ni haft antingen fått sparken, inte fått förlängt eller hamnat i båset?

¤ Ni var 2016 helt inne på att separera sportens från VD-rollen och hade då en GM och en VD. Vad fick er att ändra er kring detta? (Uppenbarligen så är det VD nu som återigen likt under Åkerblom ligger överst när det kommer till sporten).

Jag hoppas att de frågorna kan får svar en dag, kanske här i bloggen, kanske på webben/i tidningen.

Alla frågor om spelartruppen, spelsätt, individuella prestationer, om det borde värvats tidigare under säsongen, om spelare som fryses ut (Cruseman) och annat som rör laget tycker jag ska ställas till Fagervall och ingen annan. Det är utan tvekan på hans bord.

¤ ¤ ¤

Nu är läget som det är. Det är trots allt 16 matcher kvar av serien. Dessa och en eventuell fortsättning ska ju bevakas. Södertälje härnäst. Förlust där och förlust mot Oskarshamn på lördag. Då tror jag att Björklöven är nere på negativ kvalplats. Men samtidigt. Seger, inget är omöjligt då Löven brukar vara bättre mot bra lag, och Löven kan istället vara på slutspelsplats på lördag kväll. Så tätt är det.

Sedan har vi värvningsläget. Då VD Blomberg för andra gången på en dryck vecka gått ut och meddelat att Löven jobbar för fullt på att värva (f.ö har någon klubb någonsin gjort det tidigare, gått ut två gånger på en vecka med något sådant) så får vi utgå ifrån att något kommer att ramla in när som helst. Även om han säger att Björklöven varit nära på spelare, men att det är svårt just nu så kommer ju något att hända snart. Allt annat är orimligt.

För mig sved det att Södertälje, ja just de som Björklöven möter i morgon, han före på Martin Janhols. 18 mål i fjol, 12, 12, 16, 12 säsongerna innan det. En pålitlig målskytt som bytte plats med Nick Olesen i Pantern nyligen och därmed kändes på väg bort från Malmö. Han stod för 6 (3+3) poäng på 6 matcher för Pantern. Nu gör han debut mot Björklöven. I mina ögon hade det varit en perfekt värvning.

Nu vet jag inte alls om Löven var där och högg, men det är om du har en sportchef, som inte är tränare, som du har stenkoll på alla sådana spelare, som hänger löst i SHL-lagen. Surt oavsett.

Men nu är deperioden över. Södertälje i morgon. Vi hörs inför och efter det här i bloggen.

16 kommentarer

  1. Keepern

    Bra skrivet Gustav, jag tror många känner precis som det du skriver man är rätt less på allt och behöver ett brak för att få lite distans. Tyvärr så är det säkert många inom klubben och ändå värre inom laget som känner likadant också och det gör det inte lättare att ta sig ur den negativa spiralen.
    Hoppas du får till intervjun med ordförande Salomonsson och verkligen får svar på kritiska frågor.
    Förhoppningsvis landar löven någon spelare snart och kan presentera Kenttä som ny sportchef så vi alla kan få en energi boost.
    Oavsett seger imorgon så hoppas jag att vi alla kan mangrant sluter upp på A3 arena på lördag och visar vårt stöd. Det är i motgången vi behövs som mest………

  2. Per

    Du är stark du. Jag känner enbart apati när det gäller Björklöven. Känner mig lika intresserad som de viljelösa spelarna som jag tvångsmässigt kikar på på varje match.

    Vinn bara. Ingen vill att detta skitgäng ska åka ur Hockeyallsvenskan.

  3. BB

    Vettig text, sug tag i Salomonsson!

    Personligen funderar jag på om det är värt att gå över ån efter vatten vad gäller styrelsen-om det går att locka in utsocknes.

    I få fall sedan 80-talet har Lövens styrelse
    haft profiler som drivit klubben framåt med visioner som haft bärkraft.

    Ankdammen Umeå har kanske inte styrelsefolk av rätt virke? Testa folk utifrån!

  4. Sören

    Mycket bra beskrivet. Jag känner igen mig i det mesta.
    Vem orkar ens följa Löven längre? Detta lag var ett skräpbygge från dag 1!

  5. Jiggen

    Tack, bra skrivet. Det är aldrig kul när det blir mycket negativa åsikter, och många upprörda fans, men det är också tröttsamt med de människor som yrar om att alla som har åsikter är medgångssupportrar. Brinner man för något så har man ofta åsikter om bra och dåliga saker. Är man t.ex. en medgångssupporter så skiter man bokstavligt talat i något som går dåligt. Så länge som det finns många som bryr sig om Lövens förehavanden, bra och dåliga, så finns det hopp för föreningen. Dagen när typ ingen blir förbannad efter t.ex. matchen mot Hästen, så är Löven slut som elitlag. Tänk gärna på det ni som tycker att upprörd kritik är så hemsk.

  6. Thomas

    Ingen annan bevakar eller kommenterar Björklöven lika bra som du Gustav!
    Vilken 1:a femma skulle du helst vilja se utfrån Björklövens spelartrupp? Jag funderar på om Jacob P, Linkan, Messy, Jacob A och Emmerdahl skulle vara nåt.

  7. bror

    Bra kämpat Gustav, du är ju dom löventrognas röst utåt,så tacka fasen
    att du känner som alla andra, uppgivet och
    lite meningslöst.
    Men som alltid så vill man ju tro att de vänder,fast nu börjar de bli kört med nån framgång i vinter..men gnistan av ett hopp finns ju kvar så länge serien är i gång

  8. Bosa

    Mycket bra skrivet. Jag känner igen mig i uppgivenheten. Att slå pannan mot väggen gång efter gång. Den lilla strimma positiv energi som man fick i Fjällräven Center förra veckan är som bortblåst. Jag är rädd att med den lägstanivå som laget har blir ett negativt kval oerhört tufft. Viktigt att ställa dom frågor du radar upp till Björklövens VD.

  9. wilas

    Bara för att lätta upp stämningen med en vits. ”Vet ni varför Fagerwall är så oregerlig under match, jo han har en JÄGER i båset.”

  10. Mange

    Bra skrivet, Gustav! Det är inte lätt för en sportjournalist på en liten ort som Umeå att vara hård men rättvis mot de lokala klubbarna. Cred till dig för att du inte viker ner dig.
    Björklöven har, med allsvenska mått mätt, goda yttre förutsättningar att vara ett topplag;
    1. Publikintresse (och -intäkter) – Löven ligger år efter år i topp
    2. Spelarrekrytering – Umeå är Norrlands största stad. Även om J20-laget inte håller måttet och vi
    ligger långt norrut torde Umeå kunna konkurrerar med t ex Tiingsryd coh
    Oskarshamn. Norrlandsargumentet faller också om man tittar på Luleå i SHL
    3. Sponsorer .- Umeå må domineras av offentlig sektor men nog har vi ett näringsliv som kan
    generera intäkter i nivå med t ex Karlskrona och Pantern

    Med goda yttre förutsättningar är då slutsatsen att problemet finns internt. Man kan ropa efter nya tränare och sportchefer men det löser inte det långsiktiga problemet; styrelsen. Fagervall gör så gott han kan. det gjorde nog Tommy Jonsson också. Samma sak med Fredrik Grönberg etc etc.

    Det viktigaste föreningens medlemmar har att göra på nästa föreningsstämma är att välja RÄTT VALBEREDNING! Valberedningen är de som tar fram och föreslår en styrelse som i sin tur kan styra föreningen är rätt håll med bl a rekryteringar av VD, Sportchef och tränare.

    Skit rinner alltid neråt. Rätta till problemet högst upp!

  11. Roger

    Sååååå rätt Gustav, är så less på väntan av framgång sedan 2007. Ett negativt kval ligger nära och om Löven hamnar där är vi nog rätt rökta med dom lägsta nivåer som laget presterar alltför ofta. Återigen…..säger bara….om bara möjligheten finns att få in Kenttä snarast kanske han kan plocka fram någon bra målvakt och lite spets framåt med sitt trollspö…..!!!!

  12. Canoah

    Baserat på VDs uttalande kring förstärkningar och att de varit nära men missat några spelare så kan man nog dra slutsatsen att både Janohls och Jens Jakobs har varit på Lövens radar.

    Är väl närmast dem som valt andra klubbar vad jag kan se.

  13. Jan-Erik Brännström

    Välskrivet inlägg Gustav. Vi är som synes många som håller med. Ytterst är det ju Föreningens ordförande som är den huvudansvarige. Han sköter sitt fögderi föredömligt. Allt enligt regelboken. Han delegerar uppdragen till den det vederbör. Lägger sig inte i. MEN detta är en idrottsförening. Inget vanligt aktiebolag. Går inte att sköta som ett vanligt bolag. Jag undrar vad herrar Briell och Wikström bidragit med. De enda två med ishockeykunskaper. Såg inte ni att denna uppsättning var en ytterst bräcklig konstruktion att leda ett lag som aspirerar på en SHL plats. Jag känner dessa personer väl. Två gentlemen, emabla, väluppfostrade men jag kan inte se dem dunkades näven i bordet och säga detta går åt h-vete. Jag har suttit i flera bolagsstyrelser. Vet hur det är första gången. Man lyssnar och lär. Vill ogärna bli betraktad som en bråkstake. Det skulle vara intressant att läsa ett enda inlägg från någon styrelseledamot. Lennart Holmlund gjorde ju det misstaget att skinnflå vissa domare på sin egen hemsida och det medförde att han fick sparken. En kick som kanske fick styrelseledamöter att vara försiktiga med knapptryckandet. God afton……….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.