Ett sätt att förlora igen

Björklöven hade segern som i en ask mot Södertälje, men som vi lärt oss av tidigare upplagor av Löven. Har du börjat skapa förlorarkultur är det svårt att bryta.

Det här var en match som Björklöven förtjänade att vinna, som de borde ha vunnit för Södertälje gjorde en riktigt risig insats. Fjolårets Björklöven hade vunnit den här matchen lugnt och städat med 3-1, men det är inte riktigt så det ser ut den här säsongen. Då det saknas målskyttar och då de som faktiskt ska göra mål och brukar göra mål inte gör det så ja då förlorar du matcherna. För här är det inget snack. Det är målskyttet och inget annat som är grejen.

Mattias Pettersson var riktigt bra i Lövens mål, räddade frilägen, såg stabil ut, stod för fina sidledsförflyttningar. Normalt så släpper en målvakt ett eller två mål på den lägena som SSK hade. Men normalt så gör ett lag 3-5 mål på de lägena Löven hade.

Ett par exempel.

Löven kommer tre mot två, Jacob Peterson får rent läge till vänster, plock av Sahlin. Peterson har gjort 11 mål, är Lövens bästa målskytt. Han sätter inte dit den.

Marcus Jonsson har gjort 8 och 8 mål sedan han kom tillbaka till Björklöven och brukar faktiskt sätta dit den då och då. Nu fick han ett helt öppet läge och ett friläge. Ribban och bröstet på målvakten blev facitet.

Oskar Ståhl-Lyrenäs och Emil Lundberg kommer i två mot etta. Lyranäs, invärvad för att blomma ut som målskytt, Lundberg tilltänkt spets i förstalinan. Det blir inte ens ett skott på mål.

Spelarna som ska göra det för Löven gör det inte. Sedan när Söder, Granlund, Lindqvist, Ericsson eller Wiklund får ett läge tror jag inte ens att de ska sätta dit den. Det är så många som känns som minimal chans att de gör mål när de får ett läge. Delvis handlar det om att vissa spelaren är för dåliga som målskyttar för att vi ska kunna förvänta oss det, och det finns för många av dem i laget. Men sedan handlar det om att systemet, det som Björklöven är har fått spelare att bli sämre än de är.

William Eriksson gjorde mål för Vännäs ikväll så uppenbarligen finns det där för honom fortfarande även om han varit osynlig de senaste matcherna i Löven.

Den här matchen var dock inte alls bara elände. I första och framförallt andra perioden gjorde Björklöven en bra match. Verkligen nivåer upp från mötet med Vita Hästen. De var rejäla, få misstag, de vann närkamper och i vissa delar av matchen var de ganska kreativa. I första perioden handlade det om Linkan, Ericsson och Selin, men i andra var det många som klev fram. Framförallt var det kul att se med vilken energi de tryckte ned Södertälje i egen zon, satte press och skapade genom den energin.

Spelet i boxplay var sedan kanske det bästa Björklöven presterat på ett tag så det var en helt del som var ett tydligt steg framåt i den här matchen. Problemet är bara att du i omgång 37 i princip utan skador inte ska måste prata om steg framåt från botten.

Där i andra perioden borde laget gått ifrån till 2-0 eller 3-0. Det var egentligen bara Dyk och Meyers kontringar, en spelsugen Martin Janhols och när Löven drog på sig onödiga utvisningar som det kändes farligt. Men det var ju det där med målskyttet.

Sedan i tredje perioden går det att klaga på att Löven backade hem, men det blir nästan alltid så när du leder på bortais. Du orkar inte hålla uppe spelet, du tar den enkla utvägen. Det har straffat sig för Löven mot Karlskrona, mot Västervik på slutet och nu straffade de sig igen. Det kändes dock som att det skulle hålla då SSK var lite för veka i sina insats idag ända fram till Lukas Ericssons viftande med klubban som zorro som gav en 2+2:a.

Sedan hade Lindqvist varit lite farlig på linjerna under matchen så det förvånade mig inte direkt att det var han och Stenqvist som gav friläget till Meyer som avgjorde.

Noterbart i matchen var annars att Filip Cruseman som gjorde comeback från frysboxen var ganska bra. Hade härlig energi. Så dock mer ut som än brunkare än en snidare, men bättre än inget helt klart.

Björklöven pratar fortfarande om slutspel och naturligtvis, vad ska de göra, men från jul och framåt har de i mina ögon ödelagt den här säsongens möjligheter.

De har blivit ett varannandagslag. Men de har blivit ett loserlag. Från att ha varit ojämna, vunnit när de spelat bra, fallit tillbaka till plattmatcher som blivit förluster tidigare under säsongen har Björklöven efter jul på sju matcher stått för:

Tre fullständiga plattmatcher: 2-6 mot Tingsryd, 0-2 mot Karlskoga och 0-2 mot Vita Hästen.

Fyra spelmässigt stabila insatser: 1-2 mot Karlskrona, 3-4 mot Västervik, 3-2 mot Modo och 1-2 mot Södertälje.

Fyra matcher där Björklöven varit bättre, haft ledningen, men sedan slängt iväg den på grund av misstag eller för att de bara inte kan göra mål och avgöra matcher.

Så kikar vi på sista sju matcherna där Björklöven har en seger, fem poäng, men ingen seger under ordinarie tid så är det fyra bra insatser där laget varit på väg mot seger.

Det vi ser nu är resultatmässigt och när det gäller att bygga en karaktär det sämsta vi sett på hela säsongen. Björklöven håller på att bygga en förlorarmaskin.

Vad tyder egentligen på att Björklöven vänder den här säsongen när de inte ens vinner matcher där de spelar bra?

Näe, det är svart just nu. Så är det.

Seriens hetaste lag Oskarshamn hemma på lördag, Pantern som Björklöven aldrig slagit borta på onsdag och sedan stekheta Västerås efter det.

15 kommentarer

  1. Per

    Ett fall framåt på något sätt..

    2-1 är helt och hållet Linkan som sätter Stenqvist i en omöjlig situation. Han är årets stora flopp tillsammans med Cruseman. Ser seriöst till och med sämre ut än Cruseman som knappt fått spela. Helt oduglig förutom lite innebandydragningar då och då.

    • Hannes

      Innebandyspelare är absolut inte något man föraktar. De är kvicka, tekniska, målfarliga och har allra oftast en riktigt bra matchcoachning att gå på.

      • Per

        Om det var innebandy som det handlade om. Linkan har inte tillfört mycket de senaste två åren. Även om poängen trillde in ifjol för honom så berodde det på att Farley och Ottosson producerade. Något de gjort även utan Lindqvist.

  2. kalle

    det är bara att se att björklöven har flera år kvar till shl och en kommun som inte gör så mycket för dom ska spel på höger nivå

  3. Göte

    Blicka framåt nu. Laget skulle må bra av en ”ny röst”. Är det tänkt att Jocke ska leda nästa säsong? En ny tränare nu så finns en betydligt större möjlighet att det kan vända. Det är ju inte lägena som saknas. Det gör ont men,det kan bli en ”ketchupeffekt” om man gör förändring.
    Framförallt,ge inte upp!

  4. Kalle

    Det är sportchefens uppgift att säkerställa att spetsen finns i truppen. Att sedan Fagervall innan och under säsongsinledningen går ut och försvarar truppen är en självklarhet. Fagervalls ansvar är att bygga ett spel som ger Björklöven förutsättningar att vinna hockeymatcher.
    Vad skulle en ny tränare kunna tillföra laget i dagsläget? Skulle löven få ett ännu större spelövertag och skapa fler kvalificerade målchanser? Skulle spelarna helt plötsligt få en bättre skottprocent? Jag tror verkligen inte det. Det lägen som spelarna kommer till nu ska vara fullt tillräckligt för att vinna hockeymatcher och att det är Fagervalls förtjänst att spelarna kommer till alla dessa lägen. Sparka honom skulle vara ett stort misstag. Den som har ansvaret för detta är den sparkade sportchefen. Ett försök att hitta fler syndabockar just nu kan bli extremt kostsamt för löven. Problemet är att kvalitén inte finns i truppen för att vara ett topplag. Det är såklart inte bara målskyttet som sviktar utan målvaktssidan är alldeles för svajig för att löven ska kunna vara topp 5. Återigen sportchefens ansvar. Tack för mig!

    • Olle

      Om ett tränarbyte inte förändrar truppens karaktär och förmåga, varför sparkas då tränare och varför signas nya? Hur förklarar man att ett handlingsförlamat Leksands IF med nio rakar förluster under ordinarie tid, sparkar Leffe Carlsson och anställer Roger Melin, helt plötsligt vänder förlusttrenden?

  5. Robert From

    Den här säsongen är bara att spela av och försöka nå slutspel med befintlig trupp. Med slutspel kommer lite extra klirr till kassan som är välkommet inför framtiden.
    Vore det upp till mig så skulle jag inte slösa en krona detta år på förstärkningar.
    Vad förstärker man?
    Jag hade satsat desto mer på nästa säsong, i synnerhet eftersom (det verkar) som det komma en duktig sportchef.
    Det vore också närmast att betrakta som ett hån att använda supportrarnas pengar denna säsong. Fortsätt insamlingen och möjligen nå 500 tusen inför kommande höst, det vore mer anständigt och seriöst mot alla som bidragit.
    Ärligt talat, vad tror man att två värvningar skulle göra till årets trupp?
    Har man ruttna äpplen i en korg och stoppar dit två fräscha så ruttnar dom också, inget annat.
    Nu finns det ändå en trupp att arbeta vidare med, förfina och förbättra. Problemet i år är det ”mentala landskapet” snarare något annat och jag tror inte att årets trupp plötsligt lyfter sig i och med två spetsar. Och även om truppen skulle lyfta sig måste övriga lags resultat gå vår väg för att nå god position inför ett slutspel.
    Jag hoppas verkligen styrelsen fattar beslutet att satsa mer på nästa säsong istället.

  6. Lövet

    Ingen som funderar på kvalitén i hockeyallsvenskan??

    Kanske inte är en slump att topplagen i hockey allsvenskan håller lika hög klass som bottelagen i SHL.

    Allsvenskan är ingen lingonserie….

    Det är tufft.

    Alla värvar smart.

    Gäller att ha lite tur också gör att ha den där toppsäsongen… Flyt….

    Alla kan slå alla….

  7. Göte

    Poängen jag vill komma till Kalle är att dels så spelar laget som jag ser det en helt klart ”acceptabel hockey” som dem visade på matchen så är det tydligen vi som har den högsta skottprocenten(!) av alla lag i HA men den sämsta utdelningsprocenten. Som Gustav påpekade i den tidigare krönikan så saknar laget striker,här menade han på att sportchefen ser inte marknaden på samma sätt då han även coachar laget.
    Att få in någon i båset som kan skaka liv i truppen och eventuellt höja självförtroendet bland spelare (eftersom det troligtvis är rätt lågt nu) tycker jag vore värt att prova. Nej,mitt inlägg syftade inte på att sparka Fagervall. Ser honom som en tillgång i klubben.

  8. Anders

    Hej alla!
    Jag tycker att laget presterar ungefär som man har rätt att förvänta sig med tanke på spelarmaterialet. Björklöven tippades ju som femma av den samlade expertisen, och man är ju inte så långt ifrån den placeringen poängmässigt. Sen är det en annan sak att klubben själv gärna vill ge sken av att nu börjar matchen mot SHL o.s.v. Det är de orealistiska förväntningarna det är fel på enligt mig, och inte laget som sådant. Men det är en kultur av självöverskattning som verkar sitta djupt i väggarna. Man ska liksom bara åka till Västervik, Oskarshamn och Norrköping och köra över allt motstånd genom tokpress över hela banan. Man spelar ungefär som Skellefteå eller Växjö skulle välja att spela mot mycket sämre motstånd i HA. Taktiken med tokpress kan man spara till hemmaplan, det håller jag med om, men den beror på nån sorts orealistiska förväntningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.