Hur dåliga är Löven egentligen?

En bra insats, men en ny förlust. Björklöven förlorade sin sjunde match på de åtta senaste. Hur svag är egentligen formen om vi ser över tid? Och hur står sig den här upplagan av Björklöven mot de andra sedan Löven återkom till allsvenskan.

Bloggen såg inte hal matchen koncentrerat i går och då är det svårt att komma med detaljerade analyser och svårt att vara knivskarp, men det jag spontant kände efteråt var att..

…Björklöven i 3-1-ledning borde kunna ha ett försvarsspel tillräckligt bra för att kunna spela hem den matchen. Men det har blivit en ny svaghet för Björklöven på slutet av den här säsongen och att helt enkelt inte kan spela på ledning. De är inte längre starka i tredjeperioden. De har förlorat sex raka tredjeperioder och inte vunnit en på åtta matcher. Så det där att Löven är starka i tredje perioden på grund av sin fysik. Det gäller inte.

…Oskarshamn är bra. Det syns på deras spel, självklarheten i hur de rör sig, hur de tar beslut att hela laget andas självförtroende. Tittar vi på namnen så är alla inte så imponerande. Niklas Heinerö är på pappret inte ett dugg bättre än Sebastian Selin för att jämföra med något. Dock är laget så mycket mera välkomponerat och med bättre spets på målvakts och forwardssidan. Vad jag menar är att det i slutändan är ganska små justeringar i värvningsarbetet som skulle bjorts för att Björklövens lag hade varit motsvarande det Oskarshamn har.

Själva matchen i detalj har jag inte så mycket att säga om. Björklöven gjorde vad jag kunde se utifrån där de är en rätt bra insats, de mötte ett bra lag, en poäng var innan matchen startade bra för Löven, men som matchen utvecklades var det allt annat än bra. Det var ytterligare en förlust. En förlust som gör att gropen Löven gräver bara blir djupare och djupare.

Så frågan. Hur djup är den. Hur dålig är den trenden Björklöven är inne i just nu?

De senaste åtta matcherna har Björklöven förlorat sju och vunnit en. Det har totalt blivit sex poäng på de åtta matcherna.

Andra lag säsongen 2018-19:

Vita Hästen har förlorat åtta raka matcher under en sekvens av säsongen. Då tog de en poäng på åtta matcher. Det var i November och in i December.

Vita Hästen har haft en räcka matcher med 8 förluster på 9 matcher där de tog 5 poäng på 9 matcher. Det var i primärt Oktober.

Tingsryd inledde säsongen med 11 förluster på 12 matcher där Tingsryd tog totalt 6 poäng på 12 matcher innan tränaren fick sparken.

Leksand förlorade nio raka matcher med noll poäng på nio matcher i November innan de sparkade tränaren och fick stopp på raset.

Bortsett från dessa förlustrader så är Björklövens den med svagast form av alla lag resultatmässigt under den här säsongen i allsvenskan. Löven är alltså där och tangerar den sämsta räckan matcher under säsongen poängmässigt i seriens just nu, men Tingsryds 11 förluster på 12 och Leksands noll poäng på nio matcher. Där är frågan om Löven faller så djupt.

Björklövens själv tidigare:

2017-18: Fyra förluster i rad var det ”värsta” Björklöven åkte på den säsongen. En gång med noll poäng på fyra matcher i Oktober och en gång i Januari med två poäng på fyra matcher.

2016-17: Tommy Jonssons inledde säsongen med fem raka förluster och en poäng och fick sparken, men Björklöven hade en värre förlustrad med åtta förluster på nio matcher för Markus Åkerblom där sedan Joakim Fagervall tog över och förlorade tre raka matcher så totalt var det 11 förluster på 12 matcher med fem poäng under den raden av matcher.

2015-16: Under Tommy Jonssons första säsong hade han åtta raka förluster med bara en inspelad poäng under oktober och november.

2014-15: Mats Waltin hade fyra raka förluster i början av oktober när han ledde Löven men sedan var laget väldigt snabba på att studsa tillbaka från förluster

2013-14: Jens Öhman hade 19 raka förluster och 25 av 26 under mitten av säsongen där Löven slutade toksist. 6 poäng på 26 matcher blev det där. Troligen ett rekord som inte kommer att slås.

Så sammanfattningsvis. Om vi jämför med Björklövens tidigare säsongen sedan återkomsten till allsvenskan är inte botten nådd på samma sätt som under Jens Öhman eller dubbelsparkningssäsongen där både Tommy Jonsson och Markus Åkerblom fick gå. Dock är säsongens botten redan sämre än förra säsongen samt Mats Waltins och hack i häl på Tommy Jonssons första säsong.

Fler jämförelser med Björklöven själva:

Powerplay säsong för säsong:

18/19: 15.38 % (14:e) 17-18: 18.86 % (6:a), 16-17: 16.08 % (11:a), 15-16: 20.00 % (6:a), 14-15: 15.66 % (13:e), 13.14: 17.57 % (8:a)

Nuvarande säsongens är alltså den sämsta både procentuellt och för placering i tabellen gällande powerplay sedan återkomsten.

Boxplay säsong för säsong:

18-19: 75.21 (14:e), 17-18: 78.16 (11:a), 16-17: 69.94 (14.e), 15-16: 82.67 % (4:a), 14-15: 78.70 % (10:a), 13-14: 74.13 % (14:e).

Här måste man ju säga att det sticker ut generellt att Löven aldrig (bortsett från Waltin) har kunnat sätta sitt boxplay. Den här säsongens siffra trots att den är sämst i serien är trots det bättre än säsongerna 13-14 och 16-17.

Målvakternas gemensamma statistik:

18-19: 2.69 ins/m (6:a) / 89.86 % (12:a), 17-18: 2,52 (5:a) / 90.84 (6:a), 16-17: 3.46 (14:e), 87.20 (14:e), 15-16: 3.04 (12:a) / 89.80 (12:a),  14-15: 2.57 (4:a) / 91.23 (3:a), 13-14: 3.24 (14:e) / 88.11 (14:e).

Även här är det fascinerande hur dåliga Björklöven varit dessa år i allsvenskan. Sämst i två av sex år, riktigt risigt i ytterligare två och sedan bara riktigt bra siffror för målvakterna under Kevin Lindskoug/Johan Mattsson-eran när Waltin var tränare.

Effektivitet på skotten:

18-19: 7.38 % (14:e) 17-18: 9.16 % (8:a), 16-17: 9.16 % (9:a), 15-16: 8,93 % (9:a), 14-15: 10.34 % (4:a), 13-14: 8,33 % (12:a)

Även här sticker Waltinsäsongen ut som klart mest effektiv och den nuvarande säsongen är till och med sämre än 13-14 när Björklöven slutade toksist. Så sett till det hade Löven mera spets då när de var sämst jämfört med nu. Och ser man till bästa poängplockare var ju Jon Palmebjörk och Stefan Öhman högt upp i poängligan då så det speglas ju i detta.

¤ ¤ ¤

Så var kan vi uttolka ur detta för att svara på frågan hur dåliga Löven är just nu?

Det första jag märker är hur mycket säsongen med Mats Waltin sticker ut. Den framstår som den enda som hållit någon slags jämn och hög nivå. Förra säsongen slutade rätt bra, men då hade Löven ändå ganska dåliga målvaktssiffror med tanke på hur hyllad Werner blev och ett risigt boxplay. Kanske sitter det ihop. Men hur som helst så inser man hur oerhört dåligt det gått för laget på alla sportsliga sätt sedan de återkom till allsvenskan när man tittar så här.

Men rent krasst.

Den här säsongens svacka är den tredje eller fjärde värsta klubben haft sedan de återkom till allsvenskan, effektiviteten har inte varit sämre någon annan säsong, Björklövens powerplay har inte varit sämre än det är nu sedan de återkom till allsvenskan, lagets boxplay har varit ännu sämre tidigare, men är sämst i serien allafall nu, Egentligen är allt jag kollat nere på bottennivå förutom att laget inte släpper in så oerhört många mål.

19 kommentarer

  1. gizzo

    Oavsett hur dåligt komponerat laget är så kan man ju även börja fundera över mplvaktstränare, backtränare och styrelsens roll i dessa misslyckanden.. Dags att ta in nytt blod som inte är brorsans syrras kille osv.. Ganska typiskt i denna förening.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det är ju det som är det intressanta här. Under denna tid som jag tagit statistiken från har vi 26 styrelsemedlemmar, tre VD:ar, fyra sportchefer, fyra huvudtränare och fem assisterande. Så det byts folk hela jävla tiden. Det blir bara inte bättre.

      • Kristoffer Grundström

        Det är ju för att de tar vid där de förra slutade. De kommer inte med någon ny lösning.

      • Epi

        Om jag inte minns fel så har Björklöven en regel att man ska inte få sitta längre än 2 säsonger i styrelsen. De enda som har frångått den regeln är ordföranden.

  2. Pepo

    Nej, försök hålla en stabil stab men se över spelidé samt varianter att ta till mot vissa lag. En äkta 1:a målvakt till nästa säsong. Kan inte tro att norrland och Umeå kan vara avgörande för att spelare tackar nej. Då skulle inte Luleå toppa SHL. Money talks, det är detta som gäller.

  3. Thomas

    Håller med om att det just nu är riktigt nattsvart. Mycket sitter i huvudet på spelarna. Igår hade man koll men så kom 3-2 och räddhågsenheten kom.
    Tror att kunskapen finns men självförtroendet framförallt när det gäller målskyttet är lågt.
    Sedan undrar man ju hur vältränade man egentligen är?
    Har man planerat försäsongen fel? Var man nedtränade i början på säsongen, var det därför man var så otroligt dåliga?

  4. Putte Kock

    Löven är bäst på felrekryteringar. Sorgligt men statistiken talar tydligt. Det är alltså
    OERHÖRT svårt att värva rätt i Löven.
    Som Leif Nylén skrev: ”Ska kvastarna sopa bra får man inte slarva med skaften”.

    Fråga är om Per Kenttä-värvningen är början på en ny era. Vissa tror att det är sista chansen.

  5. Rolf

    En reflektion är att trots allt är Björklövens försvar bra ”allsvenskt” försvar i år. Visst, enstaka tavlor men inte värre än andra allsvenska lag.
    Tar man hemmamatcherna mot Karlskoga och Hästen så släpper vi bara in 2. Visst mål akten kan ta någon puck men det är bara två mål.
    Grejen är att Löven borde ha gjort fyra mål.
    Egentligen är inte analysen svårare än att vi inte har en första kedja. Och det har de flesta andra klubbar. Till och med den där säsongen med Jens Öhman hade vi en första kedje som kunde lyfta spelet och sätta press på motståndarna ( Stefan Ö och Palmebjörk).

  6. Rille

    Anledningen till varför vi släpper in relativt lite mål, skulle vi göra mer mål skulle motståndarna göra fler. Motståndarna gör så många mål som krävs, vårt försvar är för dåligt.

  7. kjka

    Tack f ett fantastiskt inlägg, tur vi har dig. Äntligen visar någon svart på vitt hur dåliga vi har varit sportsligt sen vi kom tillbaka. Helt enkelt nästan sämst över tid på ALLA viktiga ingredienser i ishockey.
    När Fagervall kom tillbaka svävade jag på moln och lovade hålla helt käft och låta han ordna det här.
    Att inte ens han får till det säger ju allt om hur svårt det är att etablera sig i toppen av världens mest sanslösa serie. Se på andra forna storheter, Leksand, Modo, Södertälje (AIK) med hyfsade budgets där förväntningarna är snarast till SHL.
    Verkar som att problematiken ligger mer i förväntningarna från fansen än ngt annat. Typiskt att vi alltid presterar på topp mot de bästa lagen. Det är ju emot Tingsryd, Pantern Vita Hästen och Västervik och Almtuna där vi borde vinna, vi misslyckas nästan jämnt. Spelarna klarar inte förväntningarna när vi SKA vinna. Se på Modos powerplay oxå, nån typ av alla tiders bottenrekord. Snacka om stela handleder.
    I 55 år har jag följt mitt kära Björklöven, jag har sett allt, men besvikelserna i år tar ju bara priset, alla kategorier. Och vi som följer laget har ju identifierat problematiken sen omgång 10-15, målvakterna och målskyttet. Laget var fel- ( snål) byggt av Grönberg. Men min idol Fagervall då, han måste väl ha ”godkänt” lagbygget. Grönberg, vilken otroligt svag rekrytering. Jag ber till Gud att Kenttä kommer och klarar förväntningarna i Umeå. Se på Modo, ingen garanti att en bra sportchef får till det när förväntningarna är skyhöga.
    Jag identifierar de höga förväntningarna och framförallt felrekryteringar på ledarnivå som anledningarna till Björklövens monumentala misslyckande att etablera sig i toppen av HA.
    Gustav om du har tid kan du väl snacka med Wiklund, Selin, och Mattis P som har erfarenhet från lag i hockeyallsvenskan utan press. Men oxå Thornberg som kom som haussad PP- back fr lilla Piteå.
    Tyckte mig se stor osäkerhet där i höstas.

  8. Calle

    Om man förlorar matcher i slutet har coachen ett stort ansvar. Vill man försvara en ledning så spelar man spelare som är starka defensivt!
    Förlusterna mot Karlskrona, Västevik, Södertälje, Oskarshamn talar sitt tydliga språk.

  9. Rille

    Vårt försvar är uselt, inse fakta, det är pga detta som vi förlorar match efter match. Motståndarna gör så många mål som krävs för att vinna, varken mer eller mindre. Med ett bra försvarsspel följer ett bra anfallsspel. Vems är ansvaret för detta? Nu måste frågor börja ställas, vad är problemet med lövens dåliga sportsliga resultat? Man måste fråga spelarna, kanske till o med höra vad spelare som lämnat tycker för att skapa sig en bild vad som händer inuti laget.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag håller rakt av inte med. Björklövens försvarsspel kollektivt och sett till backarna är så långt ifrån Björklövens värsta problem som man kan komma. Däremot målskyttar, spelet med puck i egen zon, uppspelen, powerplay, målvaktsspelet och farten genom mittzonen är stora problem.

  10. Jonas

    Varför gör laget så få mål,,,,
    1 det ser bra ut på träning, forwards gör mål vilket resulterar i laget känner sig bra efter en ”superladdad asgrym megakanon träning”.
    2 Forwards gör inte mål på match vilket resulterar i negativa tankar osv.
    Slutsats: För enkelt göra mål på våra målisar just nu och svårt mot målisar som är bättre vilket helt enkelt ger FÖR LÅG NIVÅ på träningar. Krävs helt enkelt inte så mycket för att va målspruta på träning.
    ”Svårare och hårdare på träning roligare på match”.
    Målvakter är så sjukt viktiga för att laget ska nå upp till rätt svårighetsgrad på träningar. Läs och lär tänk om gör rätt och försök åtminstone va kreativa i spelet så glädjen kommer tillbaka till laget,, värsta som finns är när man är en kreativ spelare omgiven av brunkare som inte fattar annat än tränarens direktiv. Om tränaren dessutom är okreativ i form av spelidé dör man själsligt inombords som spelare, Två mål bakåt vad gör det när man gör 8 mål framåt, återigen tänk om gör rätt.

  11. Mange

    Björklöven har varit svaga på ledarsidan i många år nu. Omsättningen i styrelsen är ett tydligt exempel. Men störst skada i en förening gör en svag sportchef och sådana har Björklöven haft gott. Någon som minns en bra sportchef i Löven de senaste 10 åren? Dagens situation handlar mindre om Fagervall och mer om det lag Daniel J och Fredrik G byggt åt honom. Har nog under mina 25 år aldrig sett så lite talang som i dagens Löven. Tyvärr har nog för många i laget kontrakt även över nästa säsong. Måtte Per Kenttä hamna i Umeå och sedan går vi ge honom 2-3 år för att bygga om laget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.