Vad krävs för slutspel?

Björklöven har landat ingenmanslandet. I morgon väntar Almtuna. En match som känns helt avgörande ifall det ska bli slutspel eller kvalspel i mars.

Björklöven tränade idag, dagen före mötet med Almtuna. De gjorde det utan Mikko Pukka (sjuk), Simon Backman (skadade revben) och Alexander Hellström (skadad tumme) samt utan Cody Murphy. Bloggen var inte på plats, men har fått rapporter om hur laget såg ut.

Det gör att Björklövens lag troligen ser ut enligt följande mot Almtuna:

30 Mattias Pettersson (35 Rasmus Eriksson)

26 Jacob Stenqvist – 52 August Tornberg
28 Simon Åkerström – 37 Jacob Andersson
4 Jonas Emmerdahl – 5 Hardy Häman-Aktell

77 David Lindqvist – 13 Fredric Andersson – 29 Alexander Wiklund
79 Emil Lundberg – 22 Jacob Petersson – 71 Oskar Ståhl-Lyrenäs
40 Sebastian Selin – 19 Kristoffer Söder – 20 Mattias Granlund
48 Filip Cruseman – 53 Lukas Ericsson – 33 Marcus Jonsson
21 Erik Rainersson/10 Emil Norberg

Björklövens insats senast mot Västerås var riktigt bra. En av de bättre på ett tag faktiskt. Bloggen såg den bara delvis, men har kunnat titta igen lite efteråt.

Nu väntar en vägskälsmatch mot Almtuna. Seger där och allt skrikande om negativt kval kan omedelbart upphöra. Då är det 12 poäng ned till kvalstrecket med 11 matcher kvar att spela.

Med ett snitt på 1,12 poäng per match så tar Almtuna då statistiskt 12 poäng under resten av serien. Det betyder att vid seger mot Almtuna i morgon så har Björklöven råd att förlora alla matcher utom en under resten av säsongen och ändå klara sig från negativt kvalspel. Lägg till att Almtuna dessutom Så den här matchen kan stänga i stort sett det negativa kvalspelet.

Om Björklöven istället kikar åt andra hållet. De ligger sex poäng efter Karlskrona och Södertälje och sju poäng efter Leksand och Modo.

Kikar vi bara på snittet så borde Leksand och Modo landa på 80-81 poäng och Karlskrona och Södertälje på 79-80 poäng. Björklöven behöver alltså ta 25 poäng på 12 matcher för att ha en statistisk chans att nå slutspel.

Om vi kikar på form så ser det ut så här:

Senaste fem matcherna:

Leksand 4 segrar, 12 poäng.
Modo 3 segrar 9 poäng
Karlskrona 3 segrar, 9 poäng
Södertälje 1 seger, 9 poäng

Alla fyra lagen som ligger direkt ovanför Björklöven har en form där de snittar mer än sitt ordinarie snitt gällande poäng per match. De har alltså ganska bra form alla fyra lagen. Det betyder att det troligen kommer att krävas någon poäng fler än 79-80 för slutspel. Troligen 81-82 poäng. Det betyder att Björklöven behöver ta 26-27 poäng på 12 matcher för att nå slutspel.

Så har Björklöven någon gång den här säsongen tagit 26-27 poäng på 12 matcher?

Svaret är nej. Mellan omgång 19 och 30 tog Björköven 22 poäng. Det var de 12 poängmässigt sammanhängande starkaste delen av säsongen för Björklöven.

Ser vi till de senaste 12 matcherna så har Björköven där tagit 17 poäng. Så ska Björklöven ta sig till slutspel så måste du hitta en formtopp som de inte varit i närheten av någon gång under säsongen hittills.

Det hoppet som finns för Björklöven är att något av de fyra ovan nämnda lagen hamnar i en rejäl svacka. Låt oss säga Modo t.ex. förlorar fem av sex matcher under dessa 12 matcher. Då slutar de bara på 74-75 poäng. Då krävs det bara att Löven tar 21-22 poäng på de sista 12 matcherna. Alltså något de klarat förut. Så någon måste falla ihop om det ska bli slutspel.

Så slutsatsen är enkelt. Vinn mot Almtuna. Då stängs boken för negativt kval, men chansen att nå slutspel är ändå väldigt, väldigt låg. Björklöven ser ut att landa i ett ingemansland där säsongen är över den 8 mars.

Så slutligen då. Det är 17 dagar kvar till att transferfönstret stänger. Det har skrikits efter nyförvärv hela säsongen, men vinner Björklöven mot Almtuna imorgon så är det statistiskt rätta att inte värva, att spara pengarna inför 2019-20. Det blir ingenmansland ändå. Tror jag att det blir så? Näe, jag tror att Björklöven speciellt om det blir seger mot Almtuna känner ännu mer vilja att värva. Då finns ju slutspelet till synes inom räckhåll. Speciellt när Karlskrona och Södertälje möts vilket gör ett av lagen maximalt kommer att ha 62 poäng efter onsdagen.

21 kommentarer

  1. Lövet

    Men herregud…

    Om man ska vara lite mindre pessimist.

    Löven har varit bäst i sista perioderna denna säsong.

    Så varför ska man inte kunna vara det de sista 12 omgångarna då???

    Ingenmansland….. Det är ju helt felaktigt… Löven är inte i något ingenmansland.

    36 p kvar att spela om.

    Börjar löven ta några 3 poängare är vi på slutspelsplats väldigt snart….

    Att löven kan glömma negativt kval vid vinst mot almtuna är lika felaktigt som att löven har minimal chans till plats 8 vid seger mot almtuna….

    Vi kan visst utsättas för negativt kval även vid seger.

    Chansen är stor till en slutspelsplats vid seger mot almtuna.

    En tight tabell.

    Allt kan hända….

    Det är dagens sanning.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Löven är inte längre bäst i tredje perioden. Löven är femma i serien i tredje perioden och kapar vi omgång 1-15 så är Löven 12:a. Så det stämmer inte längre att de är så bra där. Chansen att Almtuna ska ta igen 12 poäng på Löven är mindre än att Löven når slutspel. Seger imorgon och Löven hamnar inte i negativt kval. Så är det bara. Visst, det går att tro att Almtuna ska ta in 12 poäng på 11 matcher, men det bygger på att Löven nollar i princip och det kommer inte att hända så nej. Förlust, ja då lever det hotet i allra högsta grad. Det här med 36 poäng att spela om är i teorin sant, men att en tabell är jämn betyder också att ingen går rent och speciellt inte bottenlagen. Allt kan inte hända. Absolut inte. I slutändan brukar logiken nästan alltid vinna över tid.

  2. Jonas

    Det som kan tala för att det inte kommer att behövas så många poäng är att det är fyra lag det handlar om där det räcker att ett tappar formen. Ganska goda chanser att något av dessa lag kommer in i en svacka, men du har såklart rätt i att det ändå kommer behövas en bra spurt!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det är sant. Om något av de fyra lagen hamnar i en svacka så kan det räcka med 75-77 poäng.

  3. Göte

    Återigen en helt korrekt analys Gustav. Magkänslan säger mig dock att vi kommer med medvind in i slutet av vad som är kvar av säsongen. Bättre sent än aldrig? På nåt sätt så tror jag att vi kommer prestera bra mot de lag som ligger ovanför oss. Därav lite ”extra viktigt” att vi tar 3 pinnar imorgon mot Almtuna. När tog vi 3p senast? Dags nu. Som en våg från Umeälven så kan det här bli riktigt bra!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Löven tog väl tre pinnar senast mot Västerås så det var inte så länge sedan.

  4. Robert From

    Om Löven tar sig till slutspel i år vore det bara bonus.
    En chans till kapital inför nästa säsong. Hoppas bara inte de slutspelsvärvar. Möjligen undantaget att kontraktet/kontrakten kan gälla även över nästa säsong (förutsatt att det är goda värvningar förstås)

  5. Coachen

    Onsdagsmatchen mot Almtuna känns verkligen som ”make it or break it” angående förhoppningen om eventuellt framtida playoff. De spelmässiga riktiga bottennappen i början av januari mot Karlskoga och Vita Hästen hemma står oss dyrt och vi har inte allt i våra egna händer (klubbor) längre utan måste tro att nåt av lagen framför går ner sig i form för att ha en chans. Må vi göra en bättre prestation än i höstens hemmamatch mot Uppsalagänget för den matchen var jobbig med 7 insläppta… Kom igen nu!!

  6. putte

    Mer orolig för att Löven hamnar i en formsvacka nu, de har väl spelat ungefär som materialet medges, kanske lite bättre. Kombinera det med en formtopp på Almtuna och vi får kanske se Boden/ÖSK/Kallinge/Vimmerby eller något annat storlag på besök i ladan snart… Derbyn mot Teg nästa säsong?

    När Löven förväntas spela bra och vinna brukar de göra plattmatcher, även efter en bra insats i föregående match, stor risk för det imorgon mot ett lag som verkligen har piskan bakom sig.

  7. Hannes

    Måste säga att jag är väldigt imponerad över er som fortfarande orkar engagera er i det här laget inklusive nuvarande tränare och styrelse.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det försämrar statistiken då Björklövens är sämre borta än hemma, men det är ändå marginellt.

  8. Lövet

    Går visst att tappa ett tolvpoängsförsprång på 11 matcher…. Självklart talar inte statistiken och logiken för det men visst går det….

    Här är visst alla riktiga hardcore fan av dina analyser.

    Jag tycker det är mycket ordbajseri.

    • Hannes

      Visst går det att tappa 12 poäng på 11 matcher om man är hardcoreteoretiker som du tycks vara.
      Hur var det nu med sambandet mellan dej och det sista ordet du skrev ovan?

  9. Lövet

    ???? Även om jag dock tycker mycket är bra här så måste man inte gilla alla analyser.

    Denna passade inte min smak…

  10. wilas

    Apropå ett tillskott till Löven för att gå till slutspel, Austin Farley som spelar i Luleå, han har inte fått mycket istid där vad jag vet. Har du Gustav någon koll på honom?

    • M

      Tror han har kontrakt med Luleå även nästa säsong, så det innebär att han måste köpas loss i så fall eftersom låne-kvoten för utespelare redan är fylld för säsongen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.