Arbetssegern och backkrisen

Tre poäng och en backkris lagom till transferfönstrets stängning. Dessutom en stark moral och en uppgiven sportchef.

Ja, det blev en klassisk bortaseger i Västervik. Björklöven som skjuter flest skott av alla lag i allsvenskan förlorade skotten med 37-16, puckinnehavet med 59-41, tiden i offensiv zon med 11.08-19.3. De blev hårt nedtryckta av Västervik i egen zon, de såg ut att bli spelmässigt överkörda och alla jag pratade med efter matchen sa samma sak (Cruseman, Tornberg och Fagervall). Det var taktik. Och jag tror dem.

Björklöven har åkt till Västervik så många gånger, klivit ut, försökt bjuda upp till dans och åkt hem med svansen mellan benen. Jag minns hur det var senast jag var där när spelet hade böljat, Björklöven hade varit rätt bra, men Västervik tog vara på misstagen, på spelvändningarna och det lyste 5-3 på tavlan.

Det hade Björklöven bestämt sig att så skulle det inte få göra denna dag. Frågan var bara, skulle den tunna backbesättningen klara det, skulle målvaktsspelet hålla, skulle boxplay hålla och hur skulle det bli mål framåt?

Pressläktaren är placerad så dåligt en pressläktare kan vara, på kortsidan i ett hörn bakom ett nät på för låg höjd så man ser banne mig ingenting. Det går att se tendenser, det går att se strukturer, men individuella prestationer. Då var det bara att ta fram datorn och kika på i repris. Skumt när man är på plats att behöva göra så, men det sätter min detaljanalys i perspektiv.

Björklöven hade problem inledningsvis, det var jobbigt att försvara sig, Västervik låg på, kom lite väl nära, hade två tre mot tvåor, Bjerselius hade en styrning som Pettersson nätt och jämnt räddade och sedan kom utvisningen.

Västervik hade borta Victor Öhman för dagen, det gör deras powerplay typ 73 procent sämre och det syntes. De var inte alls så synkade som de ska vara och ingen ville riktigt avsluta. Björklöven såg ut att klara ut sitt boxplay när Tim Wahlgren skickade upp 1-0 bakom en helt täckt Mattias Pettersson. Inte mycket att säga där.

Här kom sedan det jag menar var matchens viktigaste sekvens. Kvitteringen till 1-1. Hade Björklöven inte fått den tror jag det här hade blivit förlust. Nu skickade Hardy Häman-Aktell pucken mot mål, Fredric Anderssons fladdrande skridsko styrde in den och vi hade 1-1. Tur ja, en frukt av Lövens system att alltid skicka på mål när de kommer innanför blå, också.

Målet gav Björklöven energi, tog udden av Västerviks allra värsta fors. Det blev mera av en lunk där Västervik förde matchen, men Björklöven ändå hade någon slags kontroll.

Sedan kom nästa boxplay och då slarvade Västervik, Kristoffer Söder, som hittat en formtopp, skrinnade fram, spelade till Mattias Granlund som fyllde på förtjänstfullt och skickade in 2-1 för Björklöven. Granlund är bra just nu. Så är det. I sin roll gör han det riktigt bra.

Det var inte rättvist, men det var frukten av hårt arbete och ett boxplay som verkligen störde Västervik i fyra av fem numerära underlägen.

Sedan kom 2-2-målet. Eller låt oss säga målet som inte borde blivit. Jag har kollat på det 7-8 gånger nu och jag fattar inte hur Peter Lyth kan döma mål där. Efter matchen ville Fagervall in till Lyth och få en förklaring. Eller som han sa ”Jag vet inte om Lyths har någon annan ribba än oss övriga”. Det målet skull dömts bort.

Nu blev det godkänt och då måste jag säga att det var starkt av Löven att inte hänga kvar vid det. På tal om tur. Om Västervik varit lite, lite snabbare till skott på slutsignalen av andra perioden så hade det stått 3-2 där. Här hade Björklöven verkligen tur, det går inte att prata om något annat.

Istället kunde de kliva fram och avgöra matchen. Den så ofta kritiserade Jakob Stenqvist (som blandade och gav ikväll) var mycket kall när han tog in pucken i zon, väntade, spelade till Jacob Peterson som sköt och Filip Cruseman av alla styrde in pucken till 3-2.

Tredje perioden var sedan trots en viss anstormning ändå den lugnaste delen av matchen. Visst hade Västervik lägen. De hade en styrning bara två minuter från slutet som Mattias Pettersson räddade riktigt bra, de hade en del chanser, men överlag så lyckades Björklöven slita hem den här matchen ganska bra. Det var en seger som visar att Björklöven är ett brunkargäng, inget fel med det. Det känns bara konstigt att numera är det inte mot Malmö borta som 2013-14 eller mot Mora borta som 2016-17 som Löven vinner dessa grissegrar på bortais. Det är mot mighty Västervik. Det är en ny värld vi lever i.

Nu är det 12 poäng till Almtuna. Nu får ni belackare som fortfarande tror att det blir negativt kval och att degraderingen till ettan är klar lugna er. Det blir inte så.

Slutligen ett par detaljer:

¤ Jacob Andersson utgick alltså efter 11 minuter i första perioden och kom inte tillbaka. Jocke Fagervall pratade om att det inte var någon fara med Jacke, att han spelar nästa match. Vi får se helt enkelt.

¤ På tal om det så frågade ju jag Fagge om backförvärv i intervjun och blev lita förvånad över reaktionen. Det var som att han menade: ”Det går inte att få tag på något, ingen vill spela med Björklöven”. Det var som att jag fick påminna honom om Pukka, Talaja, Riska m.fl som han värvat. Det var liknande när han pratade om att nyförvärv stör gruppen. Men varför värvade du då Pukka, Talaja och Riska? Oavsett lät det smått uppgivet på värvningsfroten. Som att ”Jag har provat allt, det blir inget”. Det känns inte direkt bra.

¤ När Jacke utgick tänkte jag att nu dubblar säkert Emmerdahl, men nej, Tornberg fick 27 minuters speltid lite oväntat, men han var riktigt, riktigt bra måste jag säga. Överlag är backsidan nu galet skör, obalanserad och orutinerad, men den gjorde jobbet idag. Den kommer inte att göra det över tid. Det behövs en back till. Ett SHL-lån hade varit perfekt, men just ja, låneregeln som jag hyllat, idiot är jag, stoppar det.

¤ Mattias Pettersson hade 94.59 procent och vann målvaktsmatchen. Han hade en sjuk plock i andra, överlag stabil Insats. Hatten av.

¤ Det var gratis inträde i Västervik och 2123 personer dök upp för en match om att ta sig till slutspel. Näe, det mesta skriker division-1 om Västervik.

11 kommentarer

 1. Andreas

  Behövs väl ändå en back, med tanke på att Hellström och Pukka definitivt är borta resten av säsongen samt att Backman varit borta väldigt länge och att hans situation är tveksam?

 2. rille

  Jacke förtjänar kritik på Västerviks första mål, han låter sig flyttas av Västerviks spelare så att vår målis blir totalt skymd. Även mot Leksand hände detta. Det är sånt här vi förlorar matcher på, kampen runt mål. Det är alldeles för vekt och tillåts hända i match efter match.

 3. PEPO

  Strort grattis till alla i laget men framförallt en väl spelande Mattias Pettersson! Bra jobbat. Nu ses vi på fredag med förnyat självförtroende!

 4. Thomas

  Varför är det inte aktuellt att diskutera lån från Teg ? Indirekt så är ju bara 20 meter mellan lagens omkl rum !
  Alla lag i närområdet inkl löven ska väl ”hjälpa” varandra för Umehockeyns bästa är det sagt. Tittat på några matcher nu med Teg och dom spelar med själförtroende och har flera i besättningen som kan spela safe som löven är i behov av.
  Tycker inte Vännäs backbesättning imponerat och dom är så nedtryckta som det kan bli just nu efter en stukad kvalserie.
  När det gäller lövens egna ” offensiva” backuppsättning så slås jag av att dom måste lära sig att spela efter förutsättningarna och läget som gäller. Har man behov av att spela defensivt så måste alla kunna inordna sig i det och ta det för laget före sin egen statistik !
  Bra spelare kan spela flera roller på sin position.

 5. Rob

  Hur ser det ut i statistiken gjorda mål?
  Känns som Granlund är vår hetaste målskytt just nu vilket är lite lustigt då hans jobb är att ”käka puck”! 🙂

 6. Mogge

  Det kändes som att Stenqvist är rätt trött på Löven och dess supportrar. Jag upplevde att engagemanget i firandet ihop med kroppsspråket sa att han inte lär spela med Löven en säsong till oavsett hur det blir med Frölunda och NHL/AHL nästa säsong. Hoppas att det blir lättare att bygga ett lag efter säsongen än nu innan fönstret. För det låter ju som ingen kommer till Löven utan ordentligt betalt nu under säsongen. Hoppas att man sparar SHL lånen till under säsongen nästa säsong.

 7. Rolf

  Vi Lövensupportrar måste inse att vi inte är det hetaste laget att spela för. De spelare som eventuellt kommer loss vill kunna visa upp sig och höja sitt värde inför nästa säsong. Om man tittar i tabellen ligger Löven… Ingenstans. Så det finns ingen vinning för någon spelare att gå till Löven. Visst, de skulle möjligen kunna förhandla till sig en bra lön, men 5-6 matcher i Lövens tröja kommer inte att ge dem bättre förhandlingsläge inför nästa säsong…
  Och om vi tänker oss en utländsk spets-spelare så går det ju dessutom ett antal matcher till innan migrationsverket gett arbetstillstånd. Så det blir inget mer i år. Tyvärr….

 8. Erik

  Man kan tyvärr inte lita på istiderna. Tornberg spelade mycket men inte vartannat byte i period 2 och 3 som statistiken säger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.