Matchdag – Modo borta

Nu står säsongen på spel. Seger, annars är den över om inte både Södertälje, Västervik och Almtuna förlorar. Dessutom ett derby. Ett riktigt märkligt derby.

Matcherna mot Modo har varit fester. Det har varit storpublik, klackkamper och rejäla urladdningar. Det här kommer att bli en urladdning, men inte från publikhåll. Många av Lövenfansen har redan checkat ut. På Lövenfansens forum gröngult.se benämns matchen som ”Modo – ******”. Alltså en vink om att Björklöven är ett övergivet lag och lite så är det just nu. Jag har under mina år aldrig varit med om en stämning som nu, ett sånt missnöje som nu. Löven har gjort sämre resultat, men kritiken har aldrig varit större. Mitt i det ska ett derby spelas. Det känns konstigt.

Björklöven har tre raka förluster till den här matchen. Modo kommer med två raka förluster (1-4 mot Södertälje, 2-5 mot Karlskrona), men hade före det fem raka segrar. Det är alltså lite oklar hur formen är. Modo jagar en tredjeplats. Med sina 80 poäng är de sexa och att komma femma och få tre hemmamatcher i slutspelet är nog minsta målet med tre matcher kvar. Det är fem poäng upp till tredjeplatsen så det är mindre realistiskt.

Björklöven hade ett rejält övertag på Modo inför den här säsongen med åtta raka segrar, men den här säsongen har Modo vunnit två av tre seriematcher. Sanningen är att bortalaget har vunnit samtliga matcher, 3-2, 4-3, 3-1 den här säsongen. 3-2 var senaste mötet, då Löven vann i Ö-vik. Då hade Modo seriens sämsta powerplay, det var otroligt att se hur dåligt det var, men det har Björn Hellqvist fått ordning på.

Modo kliver in som ganska klara favoriter i den här matchen. De är bättre, de har mer att spela för, de har över en längre tid bättre form. Dessutom har de hemmais och Björklöven har bara tre segrar på bortais den här säsongen under ordinarie tid. Jag väntar mig en match där Björklöven kommer ut stenhårt efter att nog fått en rejäl utskällning efter förra matchen. Frågan är bara om Modo straffar dem för misstagen som kan komma när man gasar från start. Efterhand tror jag Modo kommer att ta över. Det kan nog bli en hyfsat underhållande matchen tillslut.

Laget:

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

Skador på Pukka (Hjärtmuskel), Emmerdahl (Hjärnskakning), Murphy (Hjärnskakning), Hellström (Fraktur) och Lukas Ericsson (Brutet finger) och nu efter förra matchen Kristoffer Söder (Hjärnskakning). Hardy Häman-Aktell var förkyld senast. Oklar status. Däremot spelar Sebastian Selin som klev av efter ett skott mot munnen senast.

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

26 Jacob Stenqvist – 37 Jacob Andersson
28 Simon Åkerström – 52 August Tornberg
49 Simon Backman – 16 Isak Ahrling
24 Gabriel Österberg/ 5 Hardy Häman-Aktell

77 David Lindqvist – 13 Fredric Andersson – 29 Alexander Wiklund
79 Emil Lundberg – 22 Jacob Peterson – 71 Oskar Ståhl-Lyrenäs
40 Sebastian Selin – 11 William Eriksson – 20 Mattias Granlund
48 Filip Cruseman – 33 Marcus Jonsson – 10 Emil Norberg

Bloggens nycklar:

¤ Starten – Det får bara inte se ut som senast i första perioden. Det ska vara energi från start.

¤ Målskyttet – Det här måste bli en match där Löven någonstansifrån hittar effektivitet.

¤ Heder – Säsongen kan vara över efter den här matchen. Det finns spelare som spelar för sitt jobb nästa säsong. Visa det.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi måste sluta vara rädda att förlora och bara gå ut och köra. Det finns inget att spara på. Det är bara att lämna allt därute på isen, säger David Lindquist.

Noterbart om Modo:

¤ Med 39 (20+19) poäng på 49 matcher är Patrik Karlkivst poängbäst och målbäst i Modo. Bakom honom hittar vi Henrik Björklund 34 (18+16) Jonathan Johnsson 34 (13+21). Noterbart är att Johnsson som värvades som förstacenter ett tag var utanför laget och en superflopp. Han har vaknat till och gjort 21 poäng på senaste 23 matcherna. Framförallt har det lossnat i powerplay med 16 (6+10) poäng där. Johnsson bildar Modos farliga förstalina med Karlkvist och Joakim Hagelin som gjort 10 mål den här säsongen.

¤ Modo hade 14.55 procent i powerplay senast de mötte Löven, nu har de klivit upp på 18.75 och är nia i serien. I Boxplay är Modo 11:a på 77.85 procent.

¤ Tobias Enström som snittar mest speltid i serien gjorde många poäng inledningsvis, men har svalnat där och ligger på 24 (2+22) poäng just nu.

¤ Linus Lundin i Modomålet har konkurrerat ut Erik Hanses den här säsongen. Hans 91.51 i räddningsprocent och 2.42 insläppta mål per match gör honom dock bara till elfte bästa målvakten i serien statistiskt.

¤ Med 208 stycken tvåminutersutvisningar den här säsongen är Modo det lag som drar på sig näst flest tvåor i serien.

¤ Modo har näst mest puckinnehav av alla lag i serien. Björklöven är trea i den statistiken.

¤ Alla spelare är tillgängliga för spel för Modo.

Sagt från Modo-håll:

– Vi ska spela på möjligheten till kyla som vi har och inte dras med i någonting. Men vi måste tävla fullt ut för att inte förlora matchen. Björklöven är ett lag som har mycket puck och de har sedan tidigare haft mycket puck mot oss men det har passat oss. Vi har tagit poäng i samtliga matcher mot dem under den här säsongen. Det är viktigt att vinna, det är alltid viktigt att vinna. Vi ska inte soffa till oss inför det som väntar och är det viktiga under säsongen, säger Modos tränare Björn Hellqvist till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

3 kommentarer

 1. Målis

  Är det inte dags att begrava den här säsongen. Björklöven har bevisligen en ledning från styrelsens ordförande och nedåt som inte klarar jobbet. Vi får sikta mot nästa säsong som vanligt. Även en blind höna träffar någon gång rätt!

 2. Per

  Det enda som betyder något är att andra lag misslyckas och vi klarar oss kvar. En förlust borta mot Modo kvittar för mig. Det vore inte ens en hälften så stor besvikelse som förlusten senast hemma mot ett av seriens sämsta gäng där 3p var livsviktigt. Att torska mot ett hyfsat bra lag som Modo borta är något man bara kan rycka på axlarna åt en säsong där vi ändå är usla.

  Jag vill bara att säsongen ska ta slut och vi klarar oss kvar. Jag förväntar mig också en ursäkt av ordförande Salomonsson som berättar hur man tänkt denna säsong där man bara lagt sig ner och självdött. Att man förklarar varför man inte gjorde något i november när det var tydligt att laget hade enorma brister.

  Som man sår så får man skörda. Löven kommer att ha det enormt svårt att locka tillbaka sponsorer och publik nästa år. Ett första steg vore att styrelsen lägger sig platt och berättar hur man misslyckats samt ställer sina platser till förfogande. Vill man sitta kvar så bör man presentera en trovärdig plan för hur man ska kunna laga detta sportsligt trots alla befintliga kontrakt på usla spelare. Laget är så dåligt så att enstaka spetsspelare eller en ny tränare inte är tillräckligt på långa vägar.

  Efter så många dåliga år sportsligt så har jag nått en punkt där jag seriöst knappt bryr mig om Löven. Det är på riktigt en sorg. Hur löjligt det än låter.

 3. kaLLe aNKa

  Björklöven är årets största flopp!

  Någon utskällning har löven inte fått! Det finns inte en människa på jorden som skäller ut någon när man själv inte är besviken eller missnöjd och alla vet att Jocke har hittat någon som han är nöjd med igen efter att förlorat mot Tingsryd så bara glöm allt som har med utskällning att göra.

  Salomonsson kommer knappast att be om ursäkt! Björklöven skäms inte som förening för fem öre, man har ju bara otur med ALLT, igen som vanligt.

  Sen är det inte rättvist att skylla allt på Fagervall han kan ju inte både vara sportchef och tränare om man ska försöka vara proffsig och säriös. Men han jag tycker inte han är rätt tränare att ta upp löven till SHL, jag hoppas på en ny tränare och då inte någon känd tränare som har många meriter och ett låååååååååååååååång cv, utan någon ny tänkande och relativt ”okänd” tränare skulle jag vilja se. Någon som herr per kenttä har kontroll på.

  i kväll så förlorar man mot modo för att man gör inte mer än högst två mål!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.