Matchdag – Pantern hemma

Två matcher kvar. En säsong ska avslutas, en plats i allsvenskan ska säkras. Pantern står för motståndet, men även Oskarshamn och Västervik är med i Lövens lag ikväll.

Ja så är det. En poäng räcker för Björklöven för att klara kontraktet eller att Tingsryd eller Almtuna tappar en poäng i någon av de här två sista matcherna. Tingsryd möter Västervik och Almtuna Oskarhamn ikväll. Ja, rent krasst är chansen att Björklöven hamnar i ett negativt kval så extremt låg att jag ger det mindre än en procents chans.

Men Björklöven har det ju i egna händer. Det enklaste sättet är ju att ta minst en poäng mot Pantern och ser vi historiskt så har Björklöven vunnit 4 av 8 hemmamatcher mot Pantern och tagit poäng i lika många. De har besegrat Pantern en gång den här säsongen, 3-2 efter förlängning borta, men i Umeå vann Pantern förra mötet med 3-1. I senaste mötet för mindre än två veckor sedan vann Pantern med 3-2 trots ett stort spelövertag för Björklöven i tredje perioden.

Panterns form just nu är blandad. De kommer från 3-0 mot Vita Hästen senast, före det 0-3 mot Karlskoga, 3-2 mot Björklöven, 1-4 mot Västervik och 3-2 e.fl mot Karlskoga. Så lite varannandagslag. Det är också ett ganska spetlöst lag som Pantern har. De är 12:a i serien när det kommer till målskytte, Björklöven är 11:a.

Det brukar bli väldigt fysiska matcher mot Pantern. Pantern har nästan samma läge som Björklöven. De ligger en poäng bakom Löven, de behöver två poäng för att säkra kontraktet helt. Jag tror på en fysisk, kanske lite säkerhetsmedveten historia. Ingen hockeyfest direkt. Björklöven ska i grunden vara starkare och såg så ut senast lagen möttes, men den insats vi fick se i Modo, upprepas den, då förlorar laget även den här matchen så frågan är om Björklöven kommer upp till sin normala nivå eller sjunker längre ned i dyn. Det avgör mycket om den där poängen ska kunna bärgas.

Laget: (Preliminärt)

30 Mattias Pettersson (31 Oscar Masiello)

26 Jacob Stenqvist – 52 August Tornberg
28 Simon Åkerström – 37 Jacob Andersson
49 Simon Backman –  16 Isak Ahrling
5 Hardy Häman-Aktell

11 William Eriksson – 13 Fredric Andersson – 29 Alexander Wiklund
79 Emil Lundberg – 22 Jacob Peterson – 71 Oskar Ståhl-Lyrenäs
40 Sebastian Selin – 77 David Lindqvist – 48 Filip Cruseman
33 Marcus Jonsson – 20 Mattias Granlund – 10 Emil Norberg

Skador på Murphy, Pukka, Hellström, Emmerdahl, Söder, Lukas Ericsson och Messy. Rainersson utlånad. Selin ska vara tillbaka från skottet han fick på munnen mot Tingsryd.

Bloggens nycklar:

¤ Spelglädjen – Björklöven måste försöka att inte vara tyngda av slutspelsmissen och hur dåligt det gått på slutet. Istället bara kliva ut och spela. Försöka ha kul.

¤ Starten – Björklöven måste komma ut rejält från start. En dålig start, 0-1 på tavlan skulle vara en katastrof så sköra som Löven är just nu.

¤ Enkelt i egen zon – Björklöven måste se till att inte spela fast sig själva i egen zon. Hellre enkelt, ta en poäng än snyggt.

Sagt från Lövenhåll: 

– Jag har en bra känsla, det har varit bra intensitet och beslutsamhet på träningarna, både fys- och isträningarna, och vi vet vad som gäller. Att vi missade slutspelet får vi ta efter säsongen och grubbla över då, nu har vi bara fokus på den kommande matchen, säger tränaren Joakim Fagervall.

Noterbart om Pantern:

¤ Nicke Olesen har varit Panterns bästa målskytt och poängplockare med hela 14 nål och 22 assist på 46 matcher. William Haag, som nyligen förlängde sitt kontrakt, är två i seriens poängliga med  26 (11+15) poäng som forward. Lukas Haudum är trea med 25 (12+13) poäng.

¤ Panterns powerplay har varit helt okej med 18.94 procent som nia i serien, medan lagets boxplay ståtar på 78.79 även det som nia i serien. Nick Olesen har varit hetast i powerplay med sju mål i spelformen.

¤ Lars Volden har varit etta i målet för Pantern och hans  92.13 i räddningsprocent och 2.67 insläppta match placerar honom som sexa i seriens statistiskt.

¤ Med 14.54 utvisningsminuter per match är Pantern det mest ”busiga” laget i hockeyallsvenskan.

¤ Pantern är seriens sämsta hemmalag med bara 24 poäng på 26 matcher, men borta är laget så högt som trea i serien med hela 40 poäng på 24 matcher. Bara AIK och Oskarshamn är bättre där.

¤ Björklöven är seriens sämsta lag i första perioden med bara sju vunna förstaperioder medan Pantern varit sämst i serien i tredje perioden 12 vunna tredjeperioder på 50 matcher.

¤ Pantern saknar Ruben Rampazzo, Valentin Pilet och Simon Ericsson i matchen samt Linus Cronholm, som återvänt till Malmö Redhawks och att det är osäkert kring Mattias Lassens deltagande.

Sagt från Pantern-håll:

 .Vi ska ut och vinna den matchen. Det är det enda vi har i tanken. Det vi tar med oss från segern senast är spelet med puck, att vi ska göra avvägningar om när vi ska vara konstruktiva och när vi ska göra det enkla, säger tränaren Viktor Stråhle till skånesport.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och jag är på plats levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen.

5 kommentarer

 1. Coachen

  Det är nog bra om rubriken ändras till Pantern hemma då det är säsongens sista hemmamatch. I övrigt så är det bara å hoppas att grabbarna ikväll kan spela med revanschlust, glädje och mod istället för med nervositet utanpå matchtröjan. Motivationen att avsluta med en kanonmatch på hemmaplan måste ju finnas där alla gånger. Därtill hoppas jag lika mycket på att vi har resultat med oss i de andra matcherna så att fredagsmatchen blir helt betydelselös för Löven med avseende på risk för negativt kval.

 2. Stefan

  Må hockeygudarna vara med oss ikväll, vet inte om jag pallar ett sista-omgången-drama igen…!!!

 3. putte

  ”-Jag har en bra känsla, det har varit bra intensitet och beslutsamhet på träningarna, både fys- och isträningarna, och vi vet vad som gäller.”

  Lite av säsongens standarduttalande från Jocke? Inför var och varannan match har det bara sett bra ut, för att sedan klappa ihop totalt under matcherna.

  Tippar 1-3 ikväll, suck!

 4. Ola

  Fagervall har en bra känsla, han är duktig på att få ihop grupper och sträva mot samma mål. Kan det bli annat än vinst?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.