Säsongen i siffror efter 2-4 i Leksand

Björklöven föll med 2-4 i avslutningen mot Leksand. Nu kan vi äntligen summera den här skitsäsongen. Så här säger siffrorna.

Björklöven gjorde ändå en helt okej match i Leksand med tanke på att de inte hade något att spela för, men i slutändan föll de rättvist. Jag tänker inte bry mig nämnvärt om den matchen utan bara konstaterar att allsvenskan är färdigspelad och att Björklövens säsong är över. Så vad säger siffrorna om säsongen och hur står de sig i ett modernt historiskt perspektiv.

Björklöven slutar tia i serien med 68 poäng, 122 mål framåt, 146 mål insläppta.

Placeringen:

¤ Björklöven var tippade femma i snitt av tränarna och oddssättarna inför serien och slutade tia. Sett till tipsen gör det Björklöven ”bara” till det laget som presterat näst sämst jämfört med tipsen. Almtuna var tippade sexa och slutade 12:a. Det är en placering längre från vad de var tippade än i Björklövens fall. Lägger man till Lövens egen målsättning på topp-2 och att Löven faktiskt var femma i fjol blir nog Löven seriens största fiasko. Noterbart att Södertälje och är fem platser från tipset som nia, detta trots 57 mål och 118 poäng från Meyer och Dyk.

Poängen:

68 poäng, som Björklöven slutade på, är 12 poäng från förra säsongens 80 poäng, och fem poäng sämre än Tommy Jonssons första säsong som 12:a i serien med 72 poäng. 2017-18 hade 68 poäng tagit Löven till negativt kval.

Tre segrar på bortais under ordinarie tid är det sämsta bortafacitet Björklöven någonsin haft sedan hockeyallsvenskan etablerades. Inte ens säsongen med Jens Öhman där Björklöven slutade sist tog de så få segrar på bortais under ordinarie tid.

Målen:

Med 122 mål gjorde Björklöven fjärde minst antal mål i serien. Jämfört med tidigare säsonger så är det bara 2013-14 med Jens Öhman som varit sämre senaste 15 åren. då gjorde Björklöven 112 mål,

Jacob Peterson blev bästa målskytt på 14 mål. Det gjorde honom till seriens 26:e bästa målskytt. 14 mål på bästa målskytt är lågt för Björklöven, men ganska nyligen 2016-17 delade Lucas Sandström och Cody Murphy målligan i Löven på 12 mål.

146 insläppta mål är femte sämst i allsvenskan den här säsongen, men jämfört med Tommy Jonssons säsonger med 181 och 160 insläppta mål så är det rena picknicken. Dock ovanligt många insläppta mål för att vara Fagervall.

Poängkungen

Fredric Andersson var med sina 31 (11+20) poäng bäst i Björklöven. Det gjorde honom till 52:a i ligan. Bara Västervik hade en sämre topp i Kellen Jones med 30 (14+16), men då släppte de Trevor Mignola till SHL efter 26 matcher då han hade 24 8+16) poäng. 31 poäng i Björklöven är den nästa lägsta siffran för en poängkung på 15 säsonger. Dock var Lukas Ekeståhl-Jonssons 28 (5+23) 2016-17 ännu sämre.

Skotten:

1623 skott på mål är flest i hela allsvenskan den här säsongen. Det är också den sjunde högsta siffran på 2010-talet i allsvenskan från ett lag. Ingen som skjutit fler skott har slutat längre ned i tabellen än Björklöven detta år.

Björklövens effektivitet på 7.52 procent är sämst i serien, men det är också näst sämst i allsvenskan under 2010-talet. Bara Troja/Ljungby 2013-14 har med sina 7.44 procent haft sämre effektivitet.

Special Teams:

Björklöven powerplay på 17.54 procent kravlade med de två målen mot Pantern förbi Vita Hästen och blev ”bara” näst sämst i serien. Siffran 17.54 är dock inte så sanslöst usel. Den hade varit nia i serien förra säsongen och skulle räckt till 9:e eller 10:e plats alla säsonger utom en på 10-talet. Björklöven hade 15.66 under Waltin och 16.08 säsongen med tre tränare, Jonsson, Åkerblom, Fagervall.

Björklövens boxplay på 75.48 är steget sämre. Det var inte bara sämst i serien den här säsongen utan tredje sämst sedan Björklöven kom tillbaka till allsvenskan 2013. Vilka har varit sämre? Björklöven 2016-17, Fagges säsong som GM på 69.94 (sämst i den moderna allsvenskan genom tiderna) och Björklöven 13-14, 74.13. Fagervall har på tre säsonger nu inte kommit över 78.16 i boxplay och 18.86 i powerplay.

7 kommentarer

 1. Ola

  Skicka ditt inlägg till lövens vd. Undrar vilket lag som vill ha Fagervall som tränare framöver? Inte jag i löven iallafall. Spelar ingen roll med nya spelare han står för en ytterst ineffektiv hockey.

 2. Stefan ' Kil '

  Sämst eller näst sämst överallt i stort sett. Starkt jobbat Löven och Fagge. Ta nu med din hockeyfilosofi nån annan schtans.

 3. Ronny Edvardsson

  Vad händer Nu??
  Vilka får vara kvar i truppen?
  Ny sportchefen och, kanske ny Tränare?!
  Joakim Fagervall: en mycket bra tränare, enligt mig. GM är väl Jocke oxå?
  När börjar nya sportchefen och vad heter Han?
  Pengarna som Vi samlat in, Vad händer nu med dessa pengar?
  Samarbete med Teg och Vännäs, nästa säsong (mer än denna säsong)?
  Lycka till Löven….och Alla inblandade.

 4. Björklövsvägen

  Precis dom siffror jag har kikat på.En bedrift att inte åka ur med dom egentligen.Vad händer nu?Är Kentää räddaren? Nej.Inte nästa säsong,men möjligen säsongen efter kan det bli nåt.Tror säkert att ett nytt ”mantra” typ,tålamod etc.Hur mycket tål fansen,sponsorer?När dom ser att det är i praktiken bortkastade pengar?Fagge?Personligen tror jag på Öhman,hoppas han blir kvar..

 5. Rutger

  Tack. Viktigt att detta summeras. Det är inte vi fans som har varit cyniska och jag tvivlar på att man lägger vikt på detta i den ”stora” utredningen som kommer.

 6. Anders

  Tack för tapper, analytisk, relevant och saklig rapportering Gustav!

  Ökenvandring fortsätter för oss gulgröna, ännu ovissare än någonsin.
  Den började ju i praktiken för prick 30 år sedan (undantaget några ljusglimtar).
  Vi är en uthållig skara

 7. Tomas

  Siffrorna skrämmer, absolut. Jag tror dock att en enkel åtgärd hade räddat säsongen någorlunda. Redan i månadsskiftet okt/nov stod det nog klart för alla att målvaktsparet inte räckte till. En ny målis då hade gett ett slutspel, garanterat. Hur många mål är inte insläppta i PK med lösa skott från blå? Där har vi många poängtapp och även taskiga siffror i PK. Sen, som trogen supporter, har man lärt sig hur man hanterar ständiga motgångar. Att vi missade slutspel kommer med all säkerhet att rensa mer och bättre så nästa säsong blir bättre

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.