Bloggens betyg säsongen 2018-19

Säsongen är över och det är dags att individuellt sätta betyg. Vem har varit bäst och sämst?

Björklövens säsong tog slut i fredags, analyser och intervjuer kommer från och med måndag på vk.se och folkbladet.nu. Markus Isacson gjorde en intervju med VD Anders Blomberg på fredagen. Ni hittar den här.

Tills dess får ni hålla till godo med bloggen. Här kommer säsongens spelarbetyg:

Betygsskalan – Betygen är delade i både insatsen den här säsongen och vad den säger om framtiden

1 = Urusel säsong, långt under sin kapacitet eller är inte bättre / Ska inte vara kvar i truppen
2 = Inte godkänt, men vissa hyfsade matcher / Kan kanske vara kvar, men inte med hög lön eller tung roll
3 = Godkänd säsong, ibland riktigt bra matcher / Bra truppspelare i jakten mot SHL
4 = Riktigt bra säsong, dominant i en del matcher / Ska vara en spelare att bygga laget kring i en topplina!
5 = Dominerande spelare i serien / Gör allt för att ha kvar en säsong innan SHL snor

5 ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Ingen spelare förtjänar högsta betyget i Björklöven den här säsongen.

4 ¤ ¤ ¤ ¤

Jacob Andersson – 49 matcher, 10 mål, 17 assist, 27 poäng, 12 PIM, Plusminus 35-38 -3, 21.39 min/match, 11 tacklingar

Här lär jag få rejält med mothugg, men jag tycker så här. En av seriens bästa backar offensivt, flest mål av alla backar i serien, ledde länge backarnas poängliga, men gick skadad på slutet och slutade femma. Har även tagit steg framåt i defensiven. Visst han slarvar en del, men det gör alla backar som gör 27 poäng framåt. Ska vara klar för Skellefteå, men om inte så skulle de flesta SHL-klubbarna vilja ha en 24-åring med de verktygen.

3 ¤ ¤ ¤

Mattias Granlund – 52 matcher, 9 mål, 6 assist, 15 poäng, 22 PIM, Plus/Minus  23-30 -7, 14.16 min/match, 26 tacklingar

Har varit Björklövens kanske jämnaste spelare under säsongen. Bra i boxplay, tagit små steg i offensiven och alltid med en grym arbetsinsats. Funkar som tredjelänk i producerande lina förutom i checkin-line.

Jacob Peterson – 49 matcher, 14 mål, 13 assist, 27 poäng, 16 PIM, Plus/Minus 30-33 -3, 16.23 min/match, 0 tacklingar

Högst nivå i enskilda matcher av alla Björklövens forwards. Vinner skytteligan i laget 19 år gammal, läckert skott. Hade jag varit Frölunda skulle jag varit nöjd. Har utvecklats bra och även om han tar en del dumma beslut i egen zon så ser jag en mycket bra framtid för honom. Bästa junioren i serien som inte är målvakt enligt mig, sjukt att han inte kom med i JVM-laget.

Fredric Andersson – 52 matcher, 11 mål, 20 assist, 31 poäng, 18 PIM, Plus/Minus 32-23 9, 17,41 min/match, 10 tacklingar

Passar inte riktigt som förstecenter som styrande i powerplay, men gör alltid ett bra jobb åt båda hållen och håller en överlag jämn nivå som en stabil kugge i laget. Det är ingen slump att han har nio säsonger i SHL, men efter fjolårets säsongsinledning är det lite missförstått att Freddan är en poängspruta och artist. Mer en nyttig andracenter, men i slutändan en godkänd säsong från Freddan. Dessutom får jag bilden att han internt är en riktigt bra kapten även om han externt kunde sätta ännu mer press på truppen.

Emil Lundberg – 52 matcher, 12 mål, 14 assist, 26 poäng, 12 PIM Plus/minus 29-31 -2, 17.48 min/match, 4 tacklingar

Här lär jag fåt mothugg och ja, Lundberg har missat lite för många chanser för att man ska vara helt nöjd med honom. Han ska vara en 15-18-målsspelare i allsvenskan och med rätt omgivning tror jag att han är det. Men en av få spelare som i matcher stuckit ut, visat att han har kvalitet offensivt och det både med Freddan och med Peterson som center. Lundberg är allafall en spelare jag gärna ser kvar i Björklöven. Dessutom en som säger rätt saker i intervjuer, skickar rätt budskap till fansen.

2 ¤ ¤ + Stark tvåa

Simon Åkerström – 50 matcher, 5 mål, 21 assist, 26 poäng, 16 PIM, Plus/Minus 29-34 -5, 18.04 min/match, 17 tacklingar

Har haft en riktigt bra offensiv säsong men har haft ett stort förtroende i powerplay. Dock fortfarande en säkerhetsrisk bakåt som ställer till med många situationer på egen hand. Dock svårt att ge en killen lägre betyg som slutar sexa i backarnas poängliga. Ingen jag kommer att sakna om han nu försvinner till Finland, men går det att slipa på hans defensiv ytterligare kan han ändå få en bra karriär.

Jonas Emmerdahl – 38 matcher, 1 mål, 7 assist, 8 poäng, 14 PIM, Plus/minus 20-24 -4, 17,27 min/match, 12 tacklingar.

Hade som vanligt problem med skador, som alla andra säsonger i Björklöven. Det är ett klart minus. Fick ett tag bära Björklöven defensivt och var där ett par matcher en 4+-spelare, men har ahft en lite för tunn säsong offensivt för att få ett bättre betyg. Är fundersam om Björklöven verkligen ska förlänga med honom. Bra kille, bra tvåvägsback, går att spela med alla, men är för skadebenägen.

Sebastian Selin – 51 matcher, 9 mål, 12 assist, 21 poäng, 16 PIM, Plus/Minus 24-23 1, 16.18 min/match, 14 tacklingar

Hade en ruggig del av säsongen före jul där merparten av hans poäng kommer från. Då var förstalinan med Freddan och Lundberg stekhet. Selin har glimtat till, sett riktigt snabb ut, gett förhoppningar, men sedan ibland sett het ointresserad ut och mot slutet av säsongen har han bleknat bort i laget när truppen tappat formen helt. I slutändan har han presterat ungefär som han gjort tidigare i Almtuna och Pantern. Ändå en bra allsvensk spelare i en tredjekedja.

Oskar Ståhl-Lyrenäs – 35 matcher, 6 mål, 8 assist, 14 poäng, 6 PIM, Plus/Minus 14-21 -7, 14.43 min/match, 1 tackling

Efter fem mål på försäsongen drevs förhoppningarna upp. Hade aldrig gjort över sju poäng i allsvenskan, värvades ändå för att vara primär målskytt i powerplay. Vågat och ovanligt. Missade flest lägen i hela Björklöven under säsongen, men tog sig till lägena. Visade i hop med Jacob Peterson under delar av säsongen upp riktigt fint spel och grym potential, men skador förstörde just när det såg som bäst ut. En säsong som kunde blivit något mycket mer blev bar så här. Det finns dock ett grymt skott att jobba utifrån här. Borde gå att få ut mer nästa säsong.

2 ¤ ¤ – Svag tvåa

William Eriksson – 29 matcher, 5 mål, 3 assist, 8 poäng, 6 PIM, Plus/Minus 10-9 1, 11,16 min/match, 4 tacklingar

Kom som en virvelvind pumpad av självförtroende som Sveriges hetaste division-1-spelare i Vännäs. Var riktigt bra, på 3+, kanske i vissa matcher upp till 4+ när han kom, men tappade eftersom. Lite misshandlad i slutet på säsongen i vilka linor han fick spela i. Är en kreativ offensiv spelare som måste spela i topp-två-lina och i powerplay. Har stor potential, men den här säsongen blev lite av en pyspunka efter en grym start. Och ska utvärderas efter resultatet, inte bara potentialen.

Alexander Hellström 43 matcher, 1 assist, 1 poäng, 32 PIM, Plus/Minus 12-14 -2, 14,50 min/match, 49 tacklingar

Skulle vara Björklöven general, äga bakåt, kom från SHL och förväntningarna var stora. Inledde säsongen oväntat svagt, var inte alls utmärkande, tog dock steg under säsongen, blev bättre och var under mitten uppe på 3+-nivå allafall, men nådde inte den där toppen som under Waltinsäsongen då han var 4+ i stort sett varje match. Avslutade säsong skadad och slutkänslan är att det inte alls blev riktigt som Björklöven hade tänkt sig med Acke. Har mycket mer i sig. Tror att han kommer att vara klart bättre nästa säsong.

Alexander Viklund – 49 matcher, 6 mål, 11 assist, 17 poäng, 41 PIM, Plus/Minus 22-18 4, 14.23 min/match, 15 tacklingar

Efter säsongen i Västervik och den grymma försäsongen i Björklöven var tanken att han skulle ta nästa säsong offensivt. Istället blev det exakt var Viklund brukar leverera i allsvenskan. Det trots att han nu fick chansen i en topplina och powerplay. Gör alltid jobbet, är i grunden stark i boxplay, men under inledningen av säsongen tyckte jag att han var svag även där. Spelade upp sig under säsongen i defensiven, men överlag sämre än vad vi hade hoopats på i en trupp med många spelare av sama typ.

August Tornberg – 42 matcher, 4 mål, 8 assist, 12 poäng, 20 PIM, Plus/Minus 17-23 -6, 14.00 min/match, 5 tacklingar

Inledde katastrofalt, klarade inte alls av tempot i allsvenskan, var en säkerhetsrisk och hamnade på bänken och sedan på läktaren. Kom tillbaka och klarade då tempot klart bättre även om han föll igenom defensivt en del matcher även på slutet. Fick mycket förtroende med speltid på slutet och det då han blev bättre och bättre. Har ett grymt fint skott, kan skjuta direkt, är rightare och klarar han bara av defensiven är Tornebrg ett vapen i offensiven och i powerplay. Ska bli spännande att följa hans utveckling, men nu var säsongen en bergochdalbana.

Mattias Pettersson – 31 matcher, 11 segrar, 20 förluster, 2.61 insläppta mål per match, 90.05 räddningsprocent,

Allt annat än bra siffror för Pettersson, men det avspeglar lagets prestation. Pettersson har ändå känts som den lite mer stabila av målvakterna, hade en mycket fin räcka matcher när han höll två nollor, men överlag har han haft ens vag säsong. Kommer ned lågt och släpper höga puckar, har släppt för många skott utifrån, har släppt för många enkla returer och sammanfattar nog en av karriärens svagaste säsonger när han tittar på den. Har kontrakt, men frågan är vad som händer där.

Kristoffer Söder – 49 matcher, 4 mål, 5 assist, 9 poäng, 20 PIM, Plus/Minus 14-24 -10, 13.53 min/match, 10 tacklingar

Vann poängligan på försäsongen, såg ut att kunna vara en tvåvägscenter, fick spela powerplay, men har aldrig haft en sån roll i sin seniorkarriär och det funkade inte. Var riktigt usel under inledningen av säsongen, funkade inte heller defensivt där han missade märkligt eller i boxplay. Var i mina ögon svagast i laget då. Spelade dock upp sig under säsongen, tog steg i sitt spel, färre misstag, mer rejäl och avslutade säsongen ganska bra. Absolut ingen spelare som du behöver skriva fast på tre år som Löven gjort, men ser vi till avslutningen på säsongen funkar han som fjärdecenter. Dock ska normalt en fjärdecenter vara billig, det lär inte SHL-meriterade Söder vara.

Hardy Häman-Aktell – 34 matcher, 1 mål, 4 assist, 28 PIM, Plus/Minus 14-15 -1, 14.11 min/match, 14 tacklingar

Spännande spelare som inte hade spelat hockey på två år på grund av skada och som matchades in sparsamt. Mycket läktare inledningsvis, var lite av en säkerhetsrisk bakåt som ofta väljer en mer komplicerad lösning än vad som behövs. Det finns dock mycket spel i honom, men det kom inte riktigt ut under den här säsongen. Hade nog inte fått så mycket speltid som han fick om det inte blivit skadekris på backsidan.

Simon Backman – 20 matcher, 1 assist, 1 poäng, 4 PIM, Plus/Minus 4-7 -3, 14.03 min/match, 7 tacklingar

En klar besvikelse. Skulle vara en del av ryggraden med Pukka och Acke, har istället varit skadad i stora delar av säsongen. När han väl spelat har han inte hunnit med att komma upp i den nivån han haft tidigare. Troligen mycket på grund av skadorna, men man kan ju inte bedöma en säsong utan skadorna. Backman är ändå en spelare som inte varit så skadebenägen tidigare och här är inte en förlängning omöjlig. Kanske kan den här säsongen ta ned priset något.

David Lindqvist – 36 matcher, 5 mål, 7 assist, 13 poäng, 18 PIM, Plus/Minus 14-28 -14, 15.49 min/match, 4 tacklingar

Kom som en ersättare till Kevin Goumas från SHL, men var verkligen fullständigt iskall med tio raka matcher utan poäng där han var väldigt osynlig och dessutom slarvade i hemjobbet. Det sätter på något sätt grunden till betyget. Har fått mycket skit, men spelade upp sig de sista 26 matcherna med 13 poäng och vi såg glimtar av den Linkan som spelade i Löven förra säsongen. Är irrationell och ganska rolig att se om han kan hitta formen. ingen att bygga ett lag kring, men nu har han ju kontrakt.

Marcus Jonsson – 48 matcher, 1 mål, 13 assist, 14 poäng, 18 PIM, Plus/Minus 18-25 -7, 12.53 min/match, 43 tacklingar

Messy gör faktiskt sin poängmässigt bästa säsong i seniorkarriären, men för mig har Messy ändå varit en besvikelse. Det är framförallt att spelet i boxplay under inledningen på säsongen som inte alls var som Messy brukar leverera och sedan hadehan en räcka matcher där spelet var otajmat, markeringsmissarna ovanligt många och det kändes som att Messy inte var den där ledaren på isen som han varit. Messy har Lövenhjärtat, många älskar honom av fansen, men jag är tveksam till att förlänga. Det finns många av samma spelartyp.

1 ¤

Mikko Pukka – 22 matcher, 1 mål, 3 assist, 4 poäng, 14 PIM, Plus/Minus 12-12 2, 16.29 min/match, 8 tacklingar

Personligen en av de största besvikelserna. Missade stora delar av säsongen skadad, tråkigt så, men när han spelade var Pukka inte alls den där ryggradsstabila backen som inte gjorde misstag och spelade enkelt. Stod för en del missar i egen zon, såg riktigt långsam ut och det är svårt att säga hur mycket som beror på skadorna, men säsongen var en stor besvikelse, det går inte att säga något annat.

Oskar Masiello – 23 matcher, 11 segrar, 10 förluster, 2,53 insläppta mål per match, 90.64 räddningsprocent

Jag var förvånad när han fick förlängt med Björklöven, men Masiello hade en fin del av säsongen där han stod för 4-5 riktigt fina insatser, men han är flaxig i sitt rörelsemönster, släpper returer som gör att backarna måste jobba ännu hårdare. Sedan kom den där missen mot Västerås. Efter den fick knappt Masiello spela och när han gjorde det var det skakiga insatser. Har bättre statistik än Pettersson, men intrycket är att han varit den sämre målvakten. Jag var mer trygg med Pettersson i målet allafall. Det ska sägas att Masiello stod inte något alls under Björklövens spelmässigt sämsta del av säsongen.

Jakob Stenqvist – 52 matcher, 6 mål, 15 assist, 21 poäng, 22 PIM, Plus/Minus 32-38 -6, 19.43 min/match, 1 tackling.

Har fått sanslöst mycket förtroende och har i mina ögon varit den enskilda spelare som gjort flest misstag i hela hockeyallsvenskan. Har en fin potential offensivt, skulle ta ett steg defensivt och i egen zon den här säsongen. Tog i mina ögon ett kraftigt steg bakåt. Här väger inte ens 21 poäng framåt upp insatsen defensivt, spelet i egen zon samt misstagen på linjerna. Har kontrakt med Frölunda, men ser honom snarare i något nytt allsvenskt lag på lån.

Filip Cruseman – 47 matcher, 6 mål, 8 assist, 14 poäng, 16 PIM, Plus/Minus 17-20 -3, 11.08 min/match, 4 tacklingar

Värvades för att göra mål och poäng. Skulle vara en bärande offensiv spelare i powerplay och i en topplina. Det kom något snyggt mål under inledningen av säsongen, men sedan blev Cruseman bara blekare och blekare. Hamnade på bänken, på läktaren. Det kändes som att han frystes ut ett tag och att ha skulle hamna i Norge eller så under säsongen. Kämpade sig tillbaka och hade en hyfsad avslutning på säsongen. Då var han 2+, någon match 3+, men när man ser på förväntningarna, pengarna som ska ha lagts och vad det blev i slutändan går det inte att sätta något annat än bottenbetyg.

Lukas Ericsson – 31 matcher, 2 mål, 3 assist, 5 poäng, 14 PIM, Plus/Minus 8-11 -3, 11.08 min/match, 18 tacklingar

Hade bästa fysvärdena inför säsongen, ska vinna alla sargkamper var tanken. Skador sabbade visserligen säsongen, men Eriksson var inte alls den där sarggiganten, ingen strålande tekare och funkade inte alls som center offensivt. Var oerhört ineffektiv. Blev en utfyllnadsspelare och en resurs i boxplay där han inledningsvis inte heller var så stark som han brukar. Spelade upp sig något i mitten av säsongen, men för mig en stor besvikelse

Emil Norberg – 28 matcher, 3 mål, 3 poäng, 8 PIM, Plus/Minus 8-2 6, 6.49 min/match, 6 tacklingar

Det är kul med egna produkter, Norberg jobbar alltid stenhårt, fick göra ett par mål på slutet av säsongen, men han inte riktigt tagit det där steget som gör att han har en vanlig plats i truppen. Nu handlar det mer om att han är just en egen spelare, utfyllnad och då finns det fler underifrån. Behöver växa och göra avtryck på riktigt i division-1. Sedan är det en trevlig kille, säger bra saker, men detta är proffshockey.

Erik Rainersson – 29 matcher, 0 poäng, 0 PIM, Plus/Minus 2-3 -1, 4.03 min/match, 5 tacklingar

Avgjorde ett derbyt förra säsongen, hade ett skott som var lovande, men har inte alls fått ut något den här säsongen. Tog inte det steget han hade behövt göra för att ta en plats i truppen. Måste göra sina år i ettan nu för att visa vad han går för. Har fått sin chans som truppspelare från egna led.

Cody Murphy – 14 macther, 1 assist, 1 poäng, 8 PIM, Plus/Minus 1-7 -6, 11.28 min/match, 5 tacklingar

En av säsongens stora besvikelser. Visst , han kom från skada och var nog inte svindyr, han blev skadad i tre omgångar och det förstörde säsongen, men när han väl spelade var det stenhårt jobb som inte ledde någonstans. Skulle enligt Fredrik Grönberg vara den som skulle ta ett rejält steg, men det blev till intet. En ruggig besvikelse. Frågan är vad som händer med karriären nu.

Kevin Goumas – 8 matcher, 0 poäng, 0 PIM, Plus/Minus 2-3 -1, 11,02 min/match, 0 tacklingar

En chansning av Grönberg att få in spets. Jag vet att han var erbjuden Trevor Mignola innan säsongen, men gick på Goumas under försäsongen efter att ha sagt nej, nej, nej, till importer under sommaren. Goumas gick igenom tester, skulle vara ok, men visade sig vara allt annat än spelduglig. Funkade inte alls, hade svårt att åka skridskor och det blev inget av honom spelmässigt alls. Läktaren och sedan brutet kontrakt. Sammanfattar Lövens säsong på något sätt.

Noterbart: William Magnusson, Mattias Fahlesson, Kevin Loppatto, Andre Pettersson, Isak Ahrling, Filiph Åström och Filip Wiberg spelade för lite för att betygsättas.

¤ ¤ ¤

Detta var del två i utvärderingen av Björklöven säsongen 2018-19. Kommentar gärna var jag har fel. Del tre blir min syn på ”Därför gick det som det gick”. Den kommer inom kort.

25 kommentarer

 1. Per

  Jag tycker att du är väl generös med många spelare men allt som allt så känns det väl helt okej. Att fem spelare klarar betyget godkänt eller bättre summerar väl säsongen ganska så bra.

  Jag hoppas verkligen på en storatädning av Kenttä. Väldigt få spelare som förtjänar att få vara kvar.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Vilka är jag generös med. Funderar själv. Messy? Emmerdahl? Åkerström?

   • Per

    Åkerström är inte bättre än Stenqvist. Emmerdahl har spelat för lite och förtjänar inte ett bättre betyg som är bättre än Backmans. Att Messy inte har ett bottenbetyg är oförklarligt då han förmodligen är Hockeyallsvenskans absolut sämsta spelare. Jag har också svårt för att ge både Lundberg och Freddan godkänt. De skulle leda laget men har under lagets sämsta perioder (som varit många och långa) varit totalt osynliga. Det kan omöjligt vara godkänt då de skulle bära laget offensivt. Att sedan Löven haft orimliga förväntningar på dem är en annan sak men sett till förtroende och speltid så är de inte godkända.

    Missförstå mig inte. Jag tycker att du prickar ganska så rätt överlag. Bra skrivet!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     När det gäller Åkerström och Stenqvist är vi inte överens. Ser man på avancerad statistik och antalet give-aways spelar de i olika ligor. Stenqvist är sju resor värre. Messy hade jag svårt att välja mellan svag tvåa och etta. Han gör ändå poängrekord i karriären. Ska inte det räknas? Emmerdahl och Backman köper jag ska kanske ha samma. När det gäller Lundberg och Freddan håller jag bara inte med. Freddan har varit lagets bästa tekare, vann interna poängligan och en av få med hyfsad plus-minus? Vad ska han göra för att få 3 i betyg av dig? Han har aldrig gjort mer än 32 poäng någon gång i karriären.

     • Per

      Freddan ska givetvis prestera likt den förstecenter han är tänkt som. Om han haft en mer passande roll så hade han i bästa fall presterat 20p. Det finns garanterat hur många spelare som helst som gjort mer än 32 pinnar om de spelat minst en minut i varje powerplay hela säsongen.

      Stenqvist har absolut gått tillbaka men han är en av få spelare som faktiskt fungerat som en spelfördelare framåt. Utan honom offensivt så hade vi gjort än färre mål. Det sagt så är han givetvis inte godkänd men Åkerströms alla gratispoäng imponerar inte nämnvärt på mig.

      Jag håller fortfarande med dig i stort. Vi måste bara spänna bågen hårdare än att ge spelare godkänt när laget floppar som det gör. Problemet framåt går inte riktigt att lägga på spelare som Lukas Eriksson och Kristoffer Söder. De som ska kapas är framförallt de som fått miljoner försök utan att nå en tillräcklig nivå.

   • Christer

    Hej Gustav !

    Var kommer tränarna in i denna bedömning ?
    Kan Fagervalls spelidé hämmat många spelare ?

    ( de finns oftast en motståndare som vill göra det svårt)

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Jo visst kan Fagervall ha en del i det här. Han kommer in i analysen av vad som gick fel den här säsongen. Del 3. Självklart finns det en motståndare, men det är ju det som är hela grejen med idrott att försöka vara bättre än motståndarna. Är man det får man högre betyg.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

     Jo visst kan Fagervall ha en del i det här. Han kommer in i analysen av vad som gick fel den här säsongen. Del 3. Självklart finns det en motståndare, men det är ju det som är hela grejen med idrott att försöka vara bättre än motståndarna. Är man det får man högre betyg.

     • Christer

      Hej igen Gustav !

      Din betygsättning tycker jag är helt okey ! Typ Jonsson m fl. som inte tänker hockey klarar vi oss utan ! Spelare som mäst ligger på alla ”fyra” är till dålig nytta !
      Finns de nån statistik på tid i egen zon kontra i anfallszon denna säsongen ?

 2. Mogge

  Slutresultatet och förväntningarna speglar betygen märker jag. Petterssons och Masiellos svaga insatser bör Fagervall ll ta på sig till viss del. Satsade helhjärtat på Masiello trots svaga insatser. När han väl kom igång och gjorde riktigt bra insatser då blev han bänkad till förmån som öppnade svagt, men fick chansen igen. Sen när han kom. Igång så blev han bänkad till förmån för Masiello helt oförklarligt. Det skapade ingen stabilitet hos målvakterna och godtyckliga bänkningar gör nog inte att självförtroendet blir bättre hos målvakterna.

 3. Peter

  Tack för en bra blogg Gustav. Jag tycker att spelarbetygen stämmer bra.
  En sak som jag tycker Löven borde skaffa är bättre straffskyttar. Hur många alibistraffar såg vi inte den här säsongen.
  Fagge körde samma skyttar hela tiden. Där var Jacke bättre på straffar förra säsongen.
  Viktiga poäng som gick till spillo.
  In med nyförvärv som hittar igen målet.
  Sen behövs det en bra förstamålvakt.

 4. Leffe

  Hej Gustav,
  Hur resonerar du när du sänker betyget på spelare som varit skadade? Är det inte prestationen NÄR dom spelat du ska bedöma?
  /Leffe

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jo det är prestationen när de spelat jag bedömer, men det svåra är hur man ska bedöma en spelare som varit sämre när han kommi tillbaka från skada. Hur mycket beror det på skadan? Men berömmer man om en spelare ska vara kvar i klubben eller ej så måste skadebenägenhet in.

 5. Coachen

  Rätt överens förutom att jag har svårt att ha Hellström och Tornberg på samma betyg. En spelande Hellström känns för mig så mycket stabilare än vad Tornberg är. Tornbergs skott blixtrar till ibland men defensiven måste bara bli bättre. Stundtals tycker iaf jag att han har otroligt svårt med positionen i egen zon och motståndare får ofta långa anfall när han är en av backarna. Sedan tycker jag han borde jobba hårt med att bättra på rotation och vändningar. Får han till en bättre defensiv är han på sikt en bra allsvensk back men där är redan Hellström. Summa sumarum har väl lägsta nivån varit alldeles för låg hos hela Löven i år. Den måste bara upp till nästa säsong, vi bjöd på alldeles för mycket gratis. Det i kombination med att göra få mål är en riktigt dålig kombination… Ser framemot en spännande silly nu

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Han ville inte prata om säsongen förra veckan. Hoppas han går med på det nu i början av veckan.

 6. Fakespear

  Jag håller med om det mesta, men tycker du är lite för hård med Norberg. Senaste 2 månaderna tycker jag han ryckt upp sig och ser en framtid i honom.

 7. Leffe

  Alltid svårt att summera en säsong som inte varit så bra men statistik kan ge en del. Ett mått är att titta på lagets resultat när en spelare är med/inte med i laguppställningen. Speciellt intressant är det när det gäller spelare som missat flera matcher.
  Björklöven tog 68 poäng i serien på 52 matcher, det ger 1,31 poäng per match
  Så här ser lagets siffror ut per spelare (orkade tyvärr inte gå igenom alla):
  Spelare, Lagets poäng per match
  Målvakter
  30 Pettersson, 1,26
  31 Masiello, 1,38
  Backar
  4 Emmerdahl, 1,47
  5 Häman, 1,27
  7 Hellström, 1,35
  8 Pukka, 1,18
  26 Stenqvist, 1,31
  28 Åkerström, 1,36
  37 J. Andersson, 1,33
  49 Backman, 1,05
  52 Tornberg, 1,33
  Forwards
  13 F Andersson, 1,31
  79 Lundberg, 1,31
  51 L Eriksson, 1,52
  22 J Peterson, 1,36
  20 Granlund, 1,31
  33 Jonsson, 1,31
  40 Selin, 1,32
  19 Söder, 1,38
  71 Stål-Lyrenäs 1,34

  Några slutsatser:
  Masiello har bättre snitt än Pettersson
  Lukas Eriksson och Jonas Emmerdahl har bäst snitt.
  Simon Backman och Mikko Pukka har sämst snitt.

 8. Petter

  Stort tack för en riktigt bra blogg Gustav! Bra analyser och jag tycker du är bra på att hitta en bra balans mellan kritik vs. beröm utifrån det laget och organisationen presterar.
  Håller med om det mesta i betygssättningen. Kanske att Norberg ska upp en halv pinne. Jag tycker att han spelade upp sig till en svag tvåa med sin avslutning på säsongen. Det är dock förbannat tråkigt att det blev så många svaga tvåor och ettor. Dock omöjligt att ge högre till dessa spelare. Hade varit roligare med högre betyg men nu blev det som det blev.

 9. HR

  Det anmärkningsvärda med Goumas var att han INTE klarade den medicinska testningen och att Grönberg ÄNDÅ valde att kontraktera honom. Antagligen ett beslut som vägde tungt när man valde att låta Grönberg gå.

 10. Bosa

  Håller med i din analys på det stora hela som visar på nödvändigheten av en storstädning av truppen. Frågan är hur stor del i spelarnas underprestation som grundar sig på Fagervalls spelidé. Jag hoppas verkligen att den nya sportchefen prioriterar att hitta en ny tränare.

 11. Kalle

  Det är mycket som björklöven måste göra men facit I handen björklöven har dålig! I år hör inte hemma I SHL det många år till spelar där det den säsongen total dålig stora brister I Laget

 12. Kalle

  Det är den stor brister I år björklöven och det ta många år I björklöven spela SHL det det många spelare som varit bra det hör inte björklöven hemma I kval serien mycket dålig säsongen så vill se björklöven!

 13. banjo

  Tycker du är alldeles för snäll med Emil Lundberg. Han är den spelare jag är mest besviken på. Han har tagit på sig en roll han absolut inte ska ha. Försöker hålla i pucken och skapa nåt på egen hand men det slutar nästan alltid med att han blir fasttryckt i sargen och motståndarkontring. Några enstaka gånger har han lyckats men han är helt klart en spelare som inte ska ha puck utan istället åka sig till nåt bra läge och bli serverad av Kim.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.