En inkonsekvent helomvädning – för framtiden

Björklöven presenterade under matchen mot Luleå den nya styrelse som föreslås vid det extra årsmötet 22 Augusti. En ur perspektivet inkonsekvent helomvändning.

 När den här bloggen var nedsläckt hade ju Björklöven årsmöte och som bekant för er alla presenterades ett underskott på 3,7 miljoner.

Resultatet är sämre än vad våra prognoser visat (Anders Blomberg, VD)

Vi – styrelsen, vd och jag – arbetar nu med den handlingsplanen, samtidigt som vi fortsatt jobbar med att säkra vår budgetprocess och våra prognosverktyg för att också i framtiden se och kunna agera om vi får avvikelser. (Mikael Salmonsson, Ordf)

Ja sammanfattningsvis kan man säga att storförlusten kom lite som en chock för Björklöven. Det ser man också på svaren i min intervju med Salmonson mindre än två månader före

Vad är det som förflyttar sig i rätt riktning?

”Ekonomin har vi sedan några år tillbaka haft god kontroll på och den känns väldigt stabil.”

För mig som är ekonomi och personalchef på det bolag jag är med och driver låter det helt sanslöst att man inte har koll på ett under/överskott så nära inpå ett bokslut. Det skvallrar bara om att styrelse/VD inte har full koll på hur verksamheten fortlöper och att det saknas ekonomiska styrmått under säsongen för att med säkerhet kunna veta läget. Antingen så eller så visste de om hur det skulle gå, men valde att bli förvånade. Det hade liksom varit plumpt att gå ut efter en sportslig katastrofsäsong och säga, vi satsade allt, det gick åt helvetet sportsligt, nu kommer det att bli ett helvete ekonomiskt också på bokslutet. Jag vet inte vad jag hoppas på, men det är lite pest eller kolera.

Själva minusresultatet sett till truppen är ju ett sånt sanslöst misslyckande så att det bara finns inte. Speciellt från Fredrik Grönberg och Joakim Fagervall som skapat truppen utan spets, men för otroliga pengar (enligt mina källor näst dyrast i hockeyallsvenskan). Om Grönberg bär största delen av skulden vet vi inte, men Johan Jarl avgick ju från styrelsen på grund av den rekryteringen och Grönberg misslyckades ju med i stort sett allt så det är nog han som bär detta men även Fagervall har blod på händerna.

Sedan är det ju som Salomonsson konstaterade i intervjun med mig att tillslut när resultaten inte kommer så kan försäljningen inte fortsätta att hålla samma höga nivå. Det handlar inte bara om överspenderande på truppen. Inkomsterna blir ju mindre när du förlorar och missar slutspel. Produkten tappar när förtroendet försvinner på grund av resultaten. Om du frågar mig så blev Björklöven lite förblindade av femteplatsen och fina avslutningen 2017-18 (äntligen framgång) och lastade in rejält i en push mot SHL och trodde blint på att det som hände förra säsongen var omöjligt. Det skulle inte kunna bli ett sånt fiasko.

Jag såg en beskrivning på forumet gröngult som var oerhört rolig.

”Björklövens satsning är som att spara ett helt år och sedan gå all-in på en överprisad allinclusive-kryssning till Finland som semester”. Det beskriver bra vad Björklöven gjorde med alla pengarna. Kastade de på skit.

I Juli meddelade Björklöven att alla styrelseledamoter ställer sina platser till förfogande. Då skrev Björklöven så här:

En grupp sponsorer lämnat ekonomiska garantier för att på kort sikt uppfylla licenskraven. Ur ett långsiktigt perspektiv kommer de göra fler insatser för att både stärka ekonomin och konkurrenskraften.

I samförstånd med dessa investerare har därför alla styrelsemedlemmar i Björklöven ställt sina platser till förfogande. Detta eftersom att en extern kapitaltäckningsgaranti behövts.

Så här såg styrelsen ut på senaste årsmötet:

Ordförande:
Mikael Salomonsson

Ledamöter:
Lars, Briell
Mats Berggren
Andreas Hellgren
Rivia Oliveira
Jörgen Wikström
Erik Andersson

Suppleant:
Susanne Österström-Dahlqvist

Så här ser den nya föreslagna styrelsen ut: (Om den nu klubbas den 22:a)

Ordförande:
Mikael Salomonsson (omval)

Ledamoter:
Andreas Hellgren – (äger Umeå Entreprenad)
Dennis Jensen – ( Ekonomichef på Hybricon)
Oscar Stenberg (Tidigare allsvensk spelare, styrelseledamot och VD inom Teknikhusetkoncernen bl.a.)
Susanne Österström-Dahlqvis – (omval, tidigare suppleant)
Thomas Nyman – (Advokat)

När jag satt med Salomonsson pratade han om att få in sportslig kompetens i styrelsen.

Jag tycker att vi kommit en bit också när det gäller den sportsliga verksamheten, men när det kommer till spets på den allra yttersta nivån har vi inte kunnat kravställa på ett bättre sätt och det måste börja i styrelsen.

Erik Andersson kom in (om ätt sanslöst märkligt val med hans historia mot fansen), Jörgen Wikström och Lars Briell fanns också med i nya styrelsen. Det skulle finnas ett sportsligt fokus. Även detta, att inte mer ekonomisk kompetens togs in talar för att det stora förlustresultatet kom som  en chock. Nu i nya styrelsen finns endast en person med sportslig kompetens och det är Oscar Stenberg, som dock inte haft med hockeyn att göra (förutom att sålt kassasystem till SHL), sedan han slutade med hockeyn 2006. Det är tydligt hur mycket de sponsorer som gått in och säkrat ekonomin har fått vara med och styra denna nya styrelse. Det är som att man tänkt att ”Vi har ju Kenttä nu, han kan ju det där med sporten, så vi skiter i det där med kravställning och sportslig kompetens. Nu räddar vi det som går ekonomiskt och låter Per sköta resten.”.

Så kommer det ju att bli också. Det är fokus på ekonomi, ekonomi och ekonomi i styrelsen nu. Det bara skriker det här förslaget. Det här med kontinuitet, långsiktigt arbete, ta steg för steg. Det kastar vi bort. Nu börjar vi om, räddar och kör.

Nu tror jag inte att det spelar så stor roll. Det är ändå vad Per Kenttä gör med pengarna som sportchef som är det överlägset viktigaste och där har Björklöven i mina ögon träffat guld. Oavsett hur föreningen irrar på med allt annat tror jag att han om inte direkt så inom väldigt kort kommer att leverera sportsligt. Det som egentligen styr allt annat. Vinner du hockeymatcher går det mesta andra att lösa.

Det är tre saker som är intressant med nya styrelsen utöver det där med att alla sportslig kompetens ses förbi.

1. Micke Salomonsson är kvar som ordförande. Det är ju ändå han tillsammans med VD (om också är kvar) som bär ansvaret för misslyckandet med ekonomin. Men här måste Björklöven se hans kontakter, erfarenhet och det han faktiskt gjort tidigare år med Björklövens ekonomi samt att han faktiskt sitter i hockeyallsvenskans styrelse som viktigare än att hitta en syndabock (eller det kanske var Grönberg). Och jag tycker ändå att Salomonsson i grunden är ganska bra så varför inte.

2. I övrigt är hela styrelsen utbytt. Det säger ganska mycket. Nu är det nya personer som fått bestämma vilka som ska sitta. Då passar de på att rensa ut. Alla sitter på ett år så det gör det ännu mer tydligt att det här är ”fixarpatrullen” som kommer in och ut bara för att säkra framtiden.

3. Det kontroversiella valet i styrelsen är Oscar Stenberg. Inte för att han gick hockeygymnasiet i Modo, inte för att han är AIK:are (Solna) utan för att han har ett så stort engagemang i A3 Basket som nyligen hade skulder på 2,3 miljoner (som de mirakulöst betalade av). Stenberg, som jag känner privat och har jobbat med, är inget konstigt val. Han är mannen som tagit A3 till SM-guld, han ÄR A3 Basket vad än det sägs på pappret. Han står bakom allt. Stenberg har spelat i allsvenskan, vet vad det innebär. Han har spelat mot Björklöven i Umeå flera gånger, tog en fight med Jackman t.ex. Stenberg sitter i mängder av styrelser och driver bolag, men att ta in någon när du har ekonomiska problem som suttit vid rodret för en annan förening som hamnat på konkursens rand (men undvikit den). Det är speciellt och kontroversiellt. Stenberg har fått den här frågan förut och tackat nej (vet jag), Intressant varför han tackar ja just den här gången.

Nu får vi se om det här klubbas den 22:a. Jag tror det. Årsmötet går inte emot sponsorerna.

Allt är som vanligt i Björklöven. Det är aldrig tråkigt. Det händer något hela tiden.

5 kommentarer

 1. Per

  Det är helt orimligt att ha styrelseledamöter som inte håller på klubben. Det är en markant skillnad mellan styrelsearbete i idrottsklubbar och näringsliv. Jag köper det inte. Oavsett hur mycket pengar, kompetens eller kontakter som man har. Det går inte.

  • Sandra

   Jag håller inte med alls. Styrelsens arbete är att se till att man har en välmående organisation utifrån de förutsättningar som föreligger. Det behövs inte en supporter för en sådan uppgift, många gånger kan en supporter göra motsatsen då sportsliga framgångar blir den viktigaste faktorn. En neutral styrelse kan ta beslut för att rädda och stabilisera en förening långsiktigt bättre än en styrelse bygd på supportrar som gärna vill se sportsliga framgångar.

   • Per

    Jag efterlyste inte supportrar i styrelsen. Jag sa att det var en förutsättning att styrelseledamöter håller på klubben. Även kompetenta människor har känslor. Sist men inte minst så bedriver man en elitverksamhet för att nå sportsliga mål. Det styrelsen bör tänka på är vad som är bäst på både lång och kort sikt. Sportsligt.

 2. Lennart Holmlund

  Jag tycker det som hände på årsmötet i föreningen gick som på räls. Det var lite diskussion om underskottet och varför inte Grundström fanns kvar i styrelsen. Vad som hände på bolagsstämma var även där att man valde enligt valberednings förslag samma som i föreningen.

  Sedan hände det obegripliga att man skulle avsätta båda styrelserna och valberedningen. Orsak ? En företagare gick in i bolaget med pengar för att klara licensen och det var bra. Men varför denna hets som borde ha kunnat skötas med diskussioner om inflytande i Bolaget för det är där underskottet finns och inte i föreningen. Jag tycker självklart att de som går in med pengar i bolaget även ska kunna få plats i bolagets styrelse. Det är fel enligt mitt sätt att se det att det ska sitta samma personer i föreningen och bolaget. Jag tycker att man borde ha väntat och tagit det beslutet först. Jag vet inte reglerna för hur mycket företagen får ha rösträtt men föreningen tror jag ska ha 75% i rösträtt men det gör man skillnad på i A och B röster.

  Vem är du skulden till detta underskott som uppstått. Det är självklart den sportchef man hade nämligen Grönberg och jag vet även vilken den person i styrelsen som drivit det namnet. Med den spelartrupp Grönberg satte ihop gjorde att man var på gränsen att ramla ur och man gav honom kicken för andra gången. Han gick inte finna i någon cv inom ishockeyn. Där försvann mycket pengar, mindre publik och sämre resultat, köp av spelare som inte fick arbetstillstånd, kickad göför andra gången och även det kostade. Jag tycker det var svagt av styrelsen att anställa Grönberg men som sagt jag tror de vid den tidpunkten inte hade någon annan. Ur Lövens synpunkt hade det varit bättre om Fagervall skött rekryteringen av spelare själv.

  Nu tycker jag att man ska sluta med att ha samma folk i bolaget som lever efter Aktiebolagslagen och föreningen som lever efter sina stadgar som är demokratiska nämligen en medlem en röst och det gäller även på det extra årsmötet men på bolagsstämman ska man ansvara för bolaget med ett personligt ansvar som följer enligt AB lagen. En uppslitande strid nu är inte bra och varumärket tar säkert ska. Nu får alla ta sitt ansvar men för framtiden låt bolag som har aktier och sitta i bolagsstyrelsen. I föreningen där ungdomsverksamheten ligger behövs de som vill jobba enligt de stadgar som gäller för föreningar.

 3. Hans-Erik Andersson

  Mycket bra analysis som van light av Dig Gustav
  Men det ofattbara är att hur i Hvete kunde förra styrelsen låta underskottet skena iväg?
  Var det så illa att man inte hade någon ekonomisk uppföljning?Vilket låter orimligt eller mörkade någon siffrorna för styrelsen?
  Antagligen så är det nu LP let på men hoppas att Du Gustav fortsätter att bevaka både det sportsliga samt ekonomiska, du verkar ju vara den ende inom journalistkåren i VB som törs granska Björklöven även med kritiska ögon fortsätt med det

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.