Eriksson, Andreasson och Larsen – tre av få utvecklingshopp

William Eriksson gjorde två mål i Björklövens 5-2-seger mot Vännäs i fredags. Erikssons vara eller inte vara i Lövens producerande kedjor belyser en sak med årets lag. Det är få som ser ut att kunna ta steget den här säsongen.

Hockeyallsvenskan är en liga som i mångt och mycket bygger på utveckling. Plocka in eller plocka upp från egna led unga spelare, få dem att ta nästa steg. Det är så du får ett lag som är värt mer än på pappret. Om du inte ska gå den vägen, då måste du göra som Malmö tidigare, AIK i fjol, Leksand många gånger, ja köpa ihop ett lag av klass, men då riktigt dyrt.

I årets Björklöven, som är mycket präglat av kontrakt från förra året, så ser jag bara ett par spelare som kan ta tydliga steg i sin utveckling under säsongen.

William Eriksson, Pontus Andreasson, Oliver Larsen, Hardy Håman-Aktell, August Tornberg, Alexander Popovic, Ludvig Stenvall.

Det kan i sak låta som många, men det är inte så ofta alla som skulle kunna ta steget gör det.

Både Hardy Häman-Aktell och August Tornberg ser ut som två spelare som haft en riktigt bra sommar. De ser båda ut att lagt på sig vikt, de är starkare i sitt spel, mer rejäla och känslan är att de går mot två bra säsonger. I Tornbergs fall tycker jag att andra halvan av förra säsongen var där han tog ett stort steg för att sedan få en bra sommar. Hardy Häman-Aktell skulle kunna få en utveckling under säsongen, speciellt då han inför förra säsongen hade haft en så lång skadeperiod, men som jag ser det är det snarare så att steget redan är taget. Denna duo kommer att vara riktigt bra, men utveckling under säsongen. Jag tror inte att det blir så mycket.

Alexander Popovic och Ludvig Stenvall är unga, har värvats in som sjunde och åttonde back. De kommer att få sina chanser, har möjlighet att utvecklas den här säsongen, men utan rejäla skador så ser jag att de står på tillväxt primärt. Där ser jag det mer som att 2020-2021 ska de kunna ta det där steget.

William Eriksson. Här har vi en spelare med potential. visst han ser lite för svag ut för allsvenskan, han är en spelare som måste spela i en av de topptvå-linorna för att man ska få ut kapaciteten ur honom. Han måste spela powerplay för att man ska få ut det som finns, men får han den chansen. Ja då ser jag definitivt att det kan vara en spelare som tar steg under säsongen. Här finns det klara möjligheter att till och med göra 30 poäng eller så om det stämmer.

Detsamma gäller Oliver Larsen som kan gå från att varit en 17-poängsback (i Pantern) till en 22-25-poängsback den här säsongen. Han lär få chanser i både powerplay och mycket speltid så här finns definitivt möjligheten. Det är nästan som att jag förväntar mig det. Kanske orättvist, men här finns klar möjlighet till utveckling.

Pontus Andreasson är den spelaren som har mest utveckling i sig i Björklöven som jag ser det. Han borde kunna ta flera steg under säsongen. Det ser väldigt lovande ut, han har härliga egenskaper, kommer att få förtroende och om han undviker skador ska det vara lite av en Jacob Peterson-spelare den här säsongen.

Med resterande spelare så finns det än stor äldre kärna. Fredric Andersson, Sebastian Selin, David Lindquist, Lukas Ericsson, Alexander Wiklund, Kristoffer Söder, Mattias Pettersson, Joa Cannatta, Emil Lundberg, Alex Hutchings, Justin Crandall. Ja det är hockeyspelare på olika nivå, men du vet vad du får. De har kommit till en ålder där de är den spelare som de är. De kan ha en bättre eller sämre säsong, men de kommer inte att helt utvecklas till något annat. Du får det du ser.

Kvar har vi då Oskar Ståhl-Lyrenäs, Erik Rainersson och Emil Norberg. Om vi börjar med Lyrenäs. Fagervall plockade hem honom inför förra säsongen, sa att här hade vi en kille för 12-15 mål. En kille som skulle stå i PP och skicka in puckarna. Vi ser alla det fina skottet, men puckarna fortsätter att spridas. Det blir liksom inte konsistent. Det glimtar till ibland och förut tänkte jag att om han får lite mer muskler så kanske, men Lyran har blivit starkare, men det är inte där det sitter. Som det känns nu så kan han blixtra till i vinter, men jag ser inte riktigt den här utvecklingen hända som jag hade hoppats och trott på själv tidigare. Vi får se om jag har fel, jag hoppas det.

Emil Norberg och Erik Rainersson är två killar som kämpar på bra, de river, sliter och hoppas på speltid, men det är två killar som kommer från centrala roller som juniorer för att nu vara fjärdelina-spelare. Det är en svår resa. Jag tror att de har lite för lite talang för att ta sig till en topproll, likt de hade som ungdomsspelare på den här nivån och som brunkspelare så finns det många som kan vara med och slåss om de platserna. Jag ser inte riktigt vad som ska kunna hända där för att de ska få den utvecklingen som gör att de slår igenom.

Borde de då ge upp? Absolut inte, de ska jobba stenhårt varje dag för sin chans, men när man hoppas på att spelare verkligen ska slå igenom på allsvensk nivå. Nej, då tror jag inte på att någon av dem gör det den här säsongen.

Så i slutändan. Björklöven kan helt klart göra en bra säsong i år. De har spets, de har ett stabilt lag, men den där x-faktorn i allsvenskan. Att du har 5, 6, 7 spelare som tar stora steg framåt. Det som gjort till synes anonyma lag till topplag. Den faktorn ser jag inte i Björklöven bortsett från William Eriksson, Pontus Andreasson och Oliver Larsen om man inte räknar de som redan fått den utvecklingen i sommar.

Lövens lag har en snittålder på 25,1 år, näst äldst efter Modo och det är ju en del av varför det ser ut som det gör. Truppen är bygd på rutin och redan etablerade spelare med många säsonger i serien.

Kikar jag framåt tror jag att om Björklöven är kvar i allsvenskan 2020-21. Då tror jag laget kommer att ha fler spelare med möjlig utvecklingspotential än den här säsongen. Det är lite så, med spets tillsammans med potential som du normalt bygger framgångsrika allsvenska lag. Att bygga primärt med rutin är oftast bara dyrt då du inte kan få utveckling på dina spelare på samma sätt då. Dina aktier (spelare) går liksom inte upp i värde.

Detta är inte kritik till Kentrés bygge. Han har Fyllt hålen med spets och tagit in ung talang. Det handlar om truppen som helhet som präglas av förra sommarens bygge.

9 kommentarer

 1. Anton

  Puntus Andreasson är i mina ögon, baserat endast på intrycket hittills under försäsongen, också en spelare med potential att ta stora kliv. Om inte denna säsong så kanske nästa. Puckkontroll och avighet som påminner lite om Ottosson. Några tankar om honom Gustav?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Har du spelare som Andréasson ryms det många. Det handlar om att våga ge unga spelare med potential bra roller så 10 är inte orimligt i allsvenskan. Löven 17-18 hade 11 st. Sedan gick man mer mot äldre och rutinerat.

 2. linus

  Håller med analysen.

  Det ser dock massvis bättre ut i år än förra året bara genom de saker Per kunde göra.

  Det är sista året vår överbetalde ”tjäännschlan” är här och han kan inte värva någon mer.

  Det ser bra ut och om de spelare Per tagit in är lika bra som de spelare Per tagit in förut kommer det nog bli en bra säsong tror jag.

  /linus

 3. Lövet

  Jahapp….

  Vi har en snittålder på 25 drygt….

  Och näst äldst. Du får det att låta som ngt negativt. 25 år i snitt är ett lagomt ungt lag.

  Så du tror löven om ett par år kommer satsa halva truppen på framtidshopp i tron om att ta steget till SHL?

  Löven har ett gäng namn med utvecklingspotential. Andreasson ex. Men vill man ligga högt upp i serien måste man också veta vad man får. Och i grund och botten….

  Handlar det inte i mångt och mycket om att få ett lag att spela tillsammans??? Killar som ex Wiklund Söder Andersson… Dvs de killar du tror kommer lämna för 19-20 åringar med utvecklingspotential. Du tror inte deras utvecklingskurva i björklöven kan öka radikalt med rätt spelsätt och träning???

  Nee… Jag anser att kontinuitet är det bästa för löven just nu. Dessa killar kan blomma upp fullständigt som spelare i löven med rätt omgivning och ledarstab.

  I jakten mot shl tror jag vi har störst chans om gruppen kommer ihop. Att så många som möjligt blir kvar. Så börjar hjärtat för klubben också slå trots att man inte har löven som moderklubb.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Söder och Wiklund kommer inte att blomma. Tro mig. Lövens största chans just den här säsongen att gå till SHL var att värva beprövad spets och fylla hål precis som Kenttä gjort. Inlägget är ingen kritik mot Kenttäs jobb. Det är bara ett konstaterande att i kontraktssituationen från förra säsongen så har Löven ett lag med låg individuell utvecklingspotential. Tror jag på löven den här säsongen? Ja! Har kenttä fått bygga som han vill? Nej! Tidigare kontrakt på spelare utan spets med dålig utvecklingspotential har försvårat för honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.