Inför upptaktsträffen – Hockeyallsvenskan 2019-20 del 2 av 3

På måndag är det dags för upptaktsträffen och nästa vecka på onsdag drar serien igång. Därför är det hög tid för bloggens genomgång av hockeyallsvenskan 2019-20. Idag del två.

Kristianstad

Läget:

Kristianstad gick upp efter drama mot Almtuna i våras. De slåss i en region med många allsvenska lag, men slapp Pantern när de rök på grund av ekonomin. Kristianstad har varit bra ett par säsonger och tagit steg för steg mot allsvenskan. Det är dock bara tio spelare som är kvar från laget som tog upp Kristianstad till allsvenskan.

Nyckelspelare:

Joel Gistedt är en helt klart stabil målvakt för en nykomling och det blir viktigt. Dennis Svensson, hemmasonen, tog steget från SM-final med Djurgården till KIK. Han blir oerhört viktigt offensivt för Kristianstad. Morten Jensen och Mathias Röndbjerg kommer att tugga tunga minuter från backplats och blir ett nyckelbackpar.

Utropstecken:

Anton Heikkinen som gjorde 28(!) mål i J20 Superelit för HV71 i fjol. Vad kan han göra i allsvenskan. Ska bli spännande att se. Kalle Miketinac från Frölundas organisation var i Karlskrona på lån i fjol, har tagit steg framåt och ska bli spännande att se. Kan få ett genombrott.

Frågetecken:

Kristianstad saknar spetsspelare för att avgöra jämna matcher och har därmed svårt att klara av perioder där laget spelar lite sämre, där de hamnar i svackor. Då kan stjärnspelare rädda laget. Jag tycker att backsidan överlag ser ganska svag ut och det kommer att löna sig att sätta press på Kristianstad.

Kommentar:

Nykomlingar brukar komma in med full fart i allsvenskan, men det ska spelas hockey över 52 omgångar. Helt utan importer, utan klara stjärnspelare och med väldigt liten erfarenhet från allsvenskan ska det vara tufft, men Kristianstad är laget som är svårast att bedöma då Västervik, Pantern och Vita Hästen senaste 6-7 åren visat att det går att kliva rakt in med mestadels division-1-spelare och ta ligan med storm. Svårtippat.

¤ ¤ ¤

Modo

Läget:

Slutade sexa förra säsongen vilket var ett steg framåt för Modo som haft det tungt i allsvenskan sedan de åkte ned. Har fått behålla stora delar av truppen inklusive viktiga Tobias Enström och tränaren Björn Hellkvist som brukar göra sina lag ännu bättre andra säsongen. Har värvat smart och fyllt hålen som fanns med idel kvalitativa spelare. En riktigt bra silly season. Kliver in i serien med ett favoritskap. Återstår att se hur de kommer att hantera det.

Nyckelspelare:

Tobias Enström loggade massor av minuter i fjol och lär göra det även i år. Blir en nyckel för Modo. Fredrik Olofsson är invärvad som förstacenter. Ska styra powerplay, se till att Karlkvist och Björklund gör sina 20+ mål. Blir ruggigt viktigt. En skillnad från i fjol. Anton Öhman är en kandidat till att vinna backarnas poängliga den här säsongen. Blir viktig för Modo och är någon som gör laget steget bättre än i fjol.

Utropstecken:

Kim Rosdahl som plockades från Malmö där han fick väldigt lite speltid har sett spännande ut på försäsongen med sju mål. Kan få ett andra genombrott i Modo. Mathias Frohm gjorde 16 (8+8) poäng i AIK i fjol i en fjärdelinaroll med begränsad speltid. Har farten, kan mycket väl vara någon som tar stora steg. Linus Pettersson är tredje spelaren jag tror kan slå igenom. Är lite lik Andreassson i Löven, väldigt spännande att se.

Frågetecken:

Målvaktssidan. I fjol stod Erik Hanses 34 matcher, men bara med 90,7 procent. Petades i stunder av Linus Lundin som dock inte heller känns som någon vinnarmålvakt. Det här ser jag som Modos största svaghet att de inte har någon målvakt för att gå upp. Har jag fel?

Kommentar:

Björn Hellkvist har varit med och gjort det med Malmö, har varit i toppen med Oskarshamn, har ett rysligt bra lag och Modo bara ska vara uppe i toppen. De borde vinna serien, men allt annat än topp tre är ett fiasko med den här truppen tycker jag. Ska jag tippa tror jag att de går upp och slår ut Oskarshamn.

¤ ¤ ¤

Mora

Läget:

Åkte ur SHL i fjol mot Leksand trots att de på pappret hade ett bra lag och klarat sig bra i SHL många matcher. Klubben har vänts upp och ned och startar om helt på nytt. Har uttalat att de inte skyndar sig tillbaka utan vill bygga om från grunden. 10 spelare kvar från i fjol, men av de som hade speltid i fjol är det bara sju spelare kvar. Alltså ett nytt lag som ska spela ihop sig. Förväntningarna är ovanligt låga för ett lag som åkt ur SHL.

Nyckelspelare:

Adam Masuhr och Viktor Amner är ju två backar som håller klar SHL-nivå som valt att stanna i Mora. De blir oerhört viktiga. Så även Daniel Ljunggren från Tingsryd som blir nyckelcenter framåt.Oskarshamns ratade David Godwin måste bära en tunn offensiv.

Utropstecken:

Nils Carnbäck fick testa på SHL-spel i fjol, men nu är det en nivå lägra som gäller. Kan slå igenom då. Olof Lindblom är en spännande målvakt från Djurgården, Måns Carlsson gjorde 42 pinna för Vimmerby i fjol. Hur bra håller han i allsvenskan? Kan slå igenom.

Frågetecken:

Offensiven. En ratad spelare från Oskarshamn, några som satt på bänken i SHL, ett par unga talanger, någon division-1-poängkung och sedan Daniel Ljunggren och Johan Persson ska bära det här offensivt. Näe, Viktor Amner måste göra 40 poäng om det ska funka för Mora offensivt.

Kommentar:

Truppen är tunn, framförallt på forwardssidan. Nästan osannolikt tunn för att vara ett lag med en sex miljoners fallskärm från SHL. Det är nästan som att Mora inte trodde på det här året, valde att spara pengarna. Jag tror inte alls på Mora den här säsongen. Med så många unga spelare tror jag att det kommer att ta en säsong innan det här laget sätter sig.

¤ ¤ ¤

Södertälje

Läget:

Slutade på nionde plats i fjol och missade SHL-kvalet trots att de hade ettan och tvåan i poängligan Nicolai Meyer och Sebastian Dyk. De är borta nu precis som Nicklas Grossmann och 12 spelar till med mycket rutin som försvunnit. Förutom Nick Olesen, Carl Becker och återvändande Christopher Bengtsson har inget imponerande kommit in utan det handlar med om att lyfta upp juniorer. Det finns dock fortfarande kvalitet i truppen. Sveriges tråkigaste hockeytränare Ulf Lundberg är kvar och pratar fortsatt om topp åtta och vikten av att få ihop gruppen.

Nyckelspelare:

Christopher Bengsson gjorde 41 (21+20) poäng senast han var i allsvenskan. Blir en nyckelspelare i offensiven. Markus Oskarsson blir en kugga på backplats och Martin Janhols bidrar med både rutin och målskytte för SSK.

Utropstecken:

Carl Becker öste in poäng i Piteå. Kommer han att hålla i allsvenskan kan det vara ett fynd, Nick Olesen imponerade i Pantern och hamnade i SSK. Kan han ta ännu ett steg är det en toppspelare i allsvenskan.

Frågetecken:

SSK har ingen riktig supermålvakt och en defensivt svag backsida med väldigt många unga backar. Det känns som att SSK kommer att läcka som ett såll även i vinter.

Kommentar:

Södertälje ser precis som förra säsongen spännande ut offensivt med en del slagkraft, men lär läcka bakåt.  Jag tror att det kan bli ett tufft år för Södertälje. Det ska vara om de juniorer som jag vet för lite om kan kliva fram och ta ansvar som det kan bli bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.