Bloggens allsvenska tips 2019-20

I morgon är det dags för upptaktsträff, på onsdag drar hockeyallsvenskan igång. Så här slutar serien enligt bloggen.

Utan Leksand och AIK (alltså det gamla rika AIK) finns det inte alls samma pengar i serien den här säsongen. Inte heller lagen från SHL, Timrå och Mora andas att de kan köpa vad som helst. Det trycker ihop serien och gör skillnaderna mindre och en normalt svårtippad serie ännu mer svårtippad. Det positiva med denna jämna och i mina ögon klart sämre serien i förra säsongen är att bortsett från Modo som sticker ut kan nästan vem som helst sluta tvåa om de prickar rätt.

1. Modo

Det går inte att blunda för att de har det bästa laget på pappret. Det känns onödigt att tippa något annat för att gå emot strömmen. De borde ta hem serien. Speciellt med Björn Hellkvist vid rodret.

2. Västerås

Var bra i fjol, Oskarshamn, Leksand och det AIK som var före dem i fjol är borta. Har ersatt sina tapp riktigt bra, har kvar ett brett och spetsigt material där bara målvaktssidan är ett frågetecken i min värld. Sedan tror jag på Thomas Paananen som tränare.

3. Timrå

Har inte imponerat på försäsongen, men Jonathan Dahlén kommer att komma igång och då blir de klart bättre. Deras defensiva spelstil passar hockeyallsvenskan bra och det finns en SHL-slant över för att hugga på någon transatlant eller två under säsongen också.

4. Björklöven

Har ett bättre lag den här säsongen efter att Kenttä fått en sommar. det går inte att blunda för, men sitter fortfarande på ett par kontrakt från förra säsongen som förstör och gör att laget lär tippas 4-5 istället för 1-3. Löven slutade tia förra säsongen och det var även med den truppen de hade då ett riktigt fiasko och en underrepresentation. Därför vore allt under topp fem dåligt i år enligt mig.

5. AIK

Har byggt om laget helt, har en klart lägre budget, men AIK är AIK och de har fått in en hel del kvalitet. Stockholm som stad lockar och även om de halverat fjolårets budget är de över vad vissa lag i serien har.

6. Karlskoga

Har fått jobba med kontinuitet i truppen som grund, men tappade ett par starka pjäser, har värvat spännande, men det känns inte solklart att de ska kunna ta ett steg uppåt. Landar ungefär som i fjol

7. Västervik

Mattias Karlin är skicklig på att få ihop en trupp och i år är det lite mer beprövade spelare än i fjol i laget. Det känns spetsigt och vi vet att lag brukar har sjukt svårt med Västerviks spelstil nere i Plivit Trade-hallen. Dock känns det helt bisarrt att tippa Västervik före Mora, Södertälje och Karlskrona.

8. Mora

Har en rysligt stark backsida och det betyder visserligen något, men bara själva klubbens meddelande till truppen att vi satsar inte tar ned allt ett snäpp. Jag tror att Mora kommer att likt Modo hade få det svårt att ta steget ned i hockeyallsvenskan. Forwardssidan känns trubbig och tunn.

9. Vita Hästen

Var ett bottenlag i fjol och jag tror att de tar ett klart steg uppåt. Har en bra centersida, har uppgraderat backarna. Det är målvaktssidan som oroar, men annars ett klart steg uppåt. Är med och slåss om slutspel allafall.

10. Södertälje

Har återigen en potent offensiv och en till synes läckande defensiv. Jag tror inte på Ulf Lundberg som tränare och tycker att truppen är sämre än i fjol. Kan hamna ännu längre ned.

11. Kristianstad

Nykomlingen har egentligen ingen starkare trupp än Karlskrona eller Almtuna, men det brukar alltid vara något speciellt över nykomlingar från sydsverige som kommer in med fart, tro och tar serien med storm. Vi får se om Kristianstad är det laget, men sett till försäsongen vill de helt klart spela sig in i serien och inte försvars sig in.

12. Karlskrona

Jag tror på en rejält tung säsong för ekonomiskt ansträngda Karlskrona som står utan huvudtränare, som tappat mängder med spets och visserligen ersatt med spännande talang, men hur många slår verkligen igenom av dem?

13. Almtuna

Har bytt ut stora delar av truppen. Har visserligen kvar Tony Mårtensson, men det räcker bara så långt. Ser svaga ut och måste få utveckling om det ska bli något annat än botten för dem den här säsongen.

14. Tingsryd

Har seriens svagaste lag. Har tappat den kvalitet de hade och inte ersatt den. Får hoppas på utveckling och kan i mina ögon börja förbereda sig på kval tidigt.

7 kommentarer

 1. Lövet

  ”Bästa laget på papperet.” Modo

  Det beror på vem du frågar.

  Alla ser inte att de självklart skulle ta hem serien.

 2. Sydtobba

  Ett rätt rimligt tips av dig Gustav. Däremot tycker jag som Jens H. att det är tre-fyra spelare som drar ned möjligheterna till en topp-3 placering men förhoppningsvis dyker möjligheterna upp att förstärka truppen efter juluppehållet. Tycker också att du är hård mot TAIFs möjligheter i bottenstriden. Jag tror faktiskt att Tingsryd kan bli en riktig obehaglig överraskning för de lag som gästar Nelson Garden Arena.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Vi får se med TAIF. Det svåra när man tippar är ju att värdera division-1-spelare i sydsverige och hur de ska klara sig i allsvenskan. Men de ser sjukt tunna ut.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Han är en väldigt kompetent tränare. Gått upp med Malmö, gjorde succé i Oskarshamn. Har ett spelsätt som är modernt och av vad jag fått berätta är han en extrem kravställare i detaljer. Lite lik Roger Rönnberg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.