Reflektioner efter premiärkrossen

Det blev storseger i premiären mot Karlskrona. En imponerande seger och en imponerande vändning efter en nervig start. Så här tänker bloggen morgonen efter.

Första premiärsegern i allsvenskan sedan 2008 är avklarad. Det såg rent ut nervöst ut från start, August Tornberg spridde uppspelen som en vattenspridare, vi såg inget av det Björklöven visat upp på försäsongen, men sedan efter att William Eriksson snappade upp en puck och gjorde 1-0 med sitt prickskytte så vände allt. Det var som att målet blev ett uppvaknande. Sedan var det bara ett lag på isen, Björklöven käkade upp KHK med sitt presspel och sin kreativitet. De kändes tyngre och bredare rakt av och Björklöven vann stensäkert där siffrorna kunde varit mycket större. Imponerande helt klart även om det är lite oklart hur dåliga Karlskrona egentligen är.

Så här när jag fått tänka på det hela till morgonen efter är det det här jag tar med mig från matchen.

¤ Joe Cannata släppte visserligen in det första målet där han var täckt och det till synes styrdes lite konstigt, men överlag var han riktigt stabil, lugn och trygg. Sedan stod han för en riktig superräddning i första perioden. Utan den hade det varit 2-0 och även om jag tror att Björklöven hade vänt det med så kan matchen blivit en annan med det resultatet. Det var exakt det Björklöven saknade i fjol och verkligen behövde. En målvakt som är lugn, trygg, inte bjuder på något och ibland flaxar till med superräddningar.

¤ William Eriksson har kommit igång på försäsongen och även nu direkt i premiären. Jag har ju förordat att flytta honom till en mer kreativ lina, men nu verkar tanken att han ska spela PP2 och sedan ströbyten med fjärdelinan. Nu hade han 9.26 i speltid. Det betyder att han i princip alltid är fräsch när det är dags för PP. Det kan funka det upplägget också, men ju mer han producerar i detta upplägg, ju mer sugen kommer ju Fagervall bli att testa ge honom mer speltid, det borde vara så allafall.

¤ Fredric Andersson stod i fjol till höger där Crandall spela i powerplay, nu är han placerad framför målet (där Lundberg stod i fjol) och jag måste säga, inte bara för den här matchen, att det är ett riktigt bra val. Han har ju målsinne, men är samtidigt stark så det känns som att Löven har hot på alla platser utom Linkan högt upp i slottet som bara är en passningsvägg. Det var viktigt att powerplay tog sig direkt för Löven så att det inte blev en hangup. Fredric Andersson i form är ju heller inte dumt. Kan han göra så att linan med Wiklund och Selin producerar då har Löven ett hyfsat vapen då jag ser det mer som en arbetarlina. Fyra poäng i premiären är dock inte kattskit även om assiten är två vunna tekningar och målen två inrakade returer. Det är inte direkt spelmål och spelassist. Men en bra tekare och en brunkare vid målet är oerhört viktigt det med.

¤ Linan med Emil Lundberg, Pontus Andreasson och Oskar Ståhl-Lyrenäs har jag varit tveksam till. Framförallt Lundberg har varit osynlig, men från minut 10 och framåt så hade den lekstuga med Karlskrona när den var inne. Att det inte blev något mål var nästan märkligt, men kan kedjan fortsätta att vara så här kreativ och pressa tillbaka motståndarna kommer den att näta. Bästa matchen den här hösten för Lundberg och den linan.

¤ Samarbetet mellan Justin Crandall och Alex Hutchings ser riktigt fint ut. De hittar varandra i fart på ett bra sätt, men Hutchings måste bara ställa in siktet. Hade kunnat göra tre mål i den här matchen med bättre sikte. Jag är dock inte orolig här. De tar sig till lägena om och om igen.

¤ Björklövens presspel/forcheck var en mäktig kraft i den här matchen. Ibland gick de nästan lika hårt som under första Tommy Jonsson-säsongen i sin forecheck, men de gjorde det med ett samlat lag och det blev oerhört jobbigt för Karlskrona. Detta kommer att vara oerhört effektivt mot sämre lag där Löven kommer att återerövra pucken gång på gång och äta upp lagen. Det kan vara lite farligt att gå så hårt mot bättre, spelskickliga lag, men det där känner nog Kenttä och Fagervall av och anpassar.

¤ Uppspelen hackade lite från början, men efterhand måste man säga att Lövens backsida andas kreativ klass och förstapassen var inget problem. Det är snarare den som tar emot pucken centralt som måste komma helt rätt och hitta nästa pass snabbt. Hjelm, Deilert, Cooper, Larsen klarade förstapassen hur bra som helst och Häman-Aktell med Tornberg tog sig efterhand. Även här återstår det att se hur detta ser ut mot ett lag som kan sätta ännu mera press på Löven.

¤ Karlskrona hade verkligen bara en kedja, den med Liljegren, Johansson och Persson som kunde hota. Nu vet vi inte hur mycket utveckling det finns i laget och hur mycket det spelade in med tränarbyte precis innan premiären. Men att Karlskronas andracenter är Leksands fjärdecenter från i fjol som ibland satt på bänken där säger en del om var KHK är. Jag tippade dem 12:a och det känns rätt när jag sett dem i en tävlingsmatch.

Om oron inför var uppspelen, andra/tredjekedjans produktion, powerplay och om förstakedjan hade somnat i slutet av försäsongen så fick vi svar på allt. Inget att oroa sig över. Nu ska bara allt bli lite bättre. Visst det var ett dåligt lag Björklöven mötte, men den här premiären var exakt det Björklöven behövde in i säsongen. Nu blir det helt andra bullar på måndag mot Modo. Ett lag nivåer över Karlskrona. Då får vi se hur alla detaljer fungerar på riktigt.

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.