Derbydag – Modo hemma

Efter den galna succéfyllda premiären väntar nu topptippade Modo i andra matchen inför fullt hus i A3 Arena.

Modo är favorittippat inför säsongen och det är inte konstigt. De har värvat smart och bra med ett bra grundmaterial från i fjol. De har kvar Björn Hellkvist som har gjort det förut, alltså gått till SHL. Ska man säga något negativt om laget så är det att Erik Hanses inte känns som en vinnarmålvakt och att laget kanske är för jämnt. Det är oklart vem som egentligen ska kliva fram.

Modo inledde ju säsongen svagt med en förlust, 3-4 efter förlängning mot Västervik i premiären och spelmässigt övertygade de inte heller.

Modo kommer från en försäsong med fem segrar och tre förluster. De har imponerat med 18 mål på sista fyra matcherna och i mötet med Björklöven vände de 0-2 till seger 5-2. Annars har ju Björklöven bra statistik på Modo. Förra säsongen vann Modo tre av fyra möten, men före det hade Björklöven hela åtta raka segrar mot Modo.

Det är slutsålt på sittplats inför matchen och det lär sälja slut på ståplats också så vi förväntar oss fullt hus på måndagen. Det blir alltid speciella matcher när det är en sån inramning och det blir nästan alltid jämna matcher där initiativet kan bölja. Det är också vad jag förväntar mig den här gången. Det är svårt att gissa utgången, men den som gör minst antal misstag och flest antal individuella prestationer tror jag vinner. Jag gissar att Löven som ändå har hemmaplan är det lag som kommer ut allra hårdast.

Ska vi gissa vem som avgör är väl inte Fredric Andersson något oväntat svar. Han har avgjort två derbyn mot Modo på åtta tävlingsmatcher och gjort 7 (4+3) poäng på dessa derbyn. Fredric Andersson trivs alltså utmärkt mot just Modo. Sedan stod han för fyra poäng i premiären och är därmed redan stekhet.

Laget:

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

4 Alexander Deilert – 18 Brian Cooper
22 Andreas Hjelm – 26 Oliver Larsen
52 August Tornberg – 5 Hardy Häman-Aktell
24 Ludvig Stenvall

28 Justin Crandall – 77 David Lindquist – 37 Alex Hutchings
79 Emil Lundberg – 20 Pontus Andreasson – 71 Oskar Stål-Lyrenäs
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
53 Lukas Ericsson – 19 Kristoffer Söder – 11 William Eriksson
21 Erik Rainersson

Acke Hellström saknas skadad och Emil Norberg är utlånad till Vännäs

Bloggens fokuspunkter för Löven:

¤ Disciplin – Mot ett bra lag och i ett derbyt gäller det ännu mer att vårda det du gör. Både i forechecken/presspelet och i uppspelen. Gå hårt när du kan, men inte med huvudet under armen. Speciellt med fullpackade läktare är detta extra viktigt.

¤ Målvaktsmatchen – Cannata är i mina ögon bättre än Hanses. Han måste vinna den matchen i matchen.

¤ Powerplay – Det brukar bli tajta matcher mot Modo. Då blir spelet i special teams ännu mer avgörande.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det blir en häftig match med en förlig inramning. Vi följde våran gameplan på ett bra sätt senast mot Karlskrona och det är det vi ska fortsätta göra på daglig basis. Det gäller för oss att sätta oss i respekt från första bytet. Det viktiga är våra egna grejer som vi vill jobba med, säger assisterande tränare Robert Kimby till bjorkloven.com.

Noterbart om Modo:

¤ Nyförvärven Anton Öhman, Fredrik Olofsson, Kim Rosdahl,Johan Forsberg gick alla fem poänglösa från premiären. Här finns det mycket sparkapital för Modo. Fredrik Olofsson stod för 8 (2+6) poäng på försäsongen och är tänkt att styra lagets powerplay. Kim Rosahl och Johan Forsberg kommer ju från SHL och det är lite oklart vad de kommer att producera i allsvenskan. Anton Öhman gjorde 4 (2+2) poäng i SCA-cupen och har varit poängstark tidigare på allsvensk nivå.

¤ Jonathan Jonsson var tilltänkt förstacenter förra säsongen, men hade svårt att få det att fungera offensivt tidigt, men vaknade sedan och öste in mål och poäng. Nu har han inlett med ett mål och en assist i premiären.

¤ Henrik Björklund och Patrik Karlkvist gjorde båda 20 mål vardera förra säsongen och det är den duon som är det primära hotet sett till målskyttet även den här säsongen. Björklund stod för 6 (4+2) poäng på sina sju matcher på försäsongen.

¤ Modo har seriens äldsta lag med 25.3 i snittålder.

¤ Modo har sedan de föll ned i allsvenskan slutat 12:a, 10:a och 6:a.

¤ I tider av dålig ekonomi gjorde Modo förra säsongen en vinst på 2,2 miljoner kronor. Förra säsongen hade Modo enligt vad som rapporterades 3:e största lönebudgeten. Den här säsongen med Leksand borta och AIK budgetbantat samtidigt som Björklöven kommer från ett minusår ekonomiskt pekar allt på att Modo har dyraste truppen.

Sagt från Modo-håll:

– Mot Björklöven är det ännu mer känslor inblandade. Det kan vara en sån där match där man egentligen inte behöver säga så mycket. Där vet alla vad som gäller och man kommer att brinna till lite extra i skallen. Jag hoppas att det kommer att tända till ordentligt, säger forwarden Daniel Sylwander till hockeypuls.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson och Simon levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen. Här på bloggen kommer en kommentar efter matchen.

En kommentar

  1. Peter

    Håller med! Johan Forsberg känns otroligt spännande. Erik Hanses är nog ingen vinnarmålvakt nej. Han har inte psyket. Och tråkigt med sexualbrottsdomen….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.