Kaffe kaka tredje raka

Derbybaksmälla? Vad är det undrade ”nya” Löven och åkte till ABB Arena Nord och hämtade hem tre nya poäng.

Björklöven har haft så sjukt svårt senaste åren i matcherna efter mötena med Modo. Bara två segrar på åtta matcher de senaste två säsongerna. Men sånt tjafs tillåter inte Kenttä. Skaka av matchen, in i flyget, ut ur bussen, in i systemet och ta tre poäng.

Jag hade förväntat mig ett toppmöte, men det var inte alls samma höga kvalitet som mot Modo. Då bara skrek det toppmatch. Jag tror fortfarande att Västerås kommer att vara med topp fem, men Björklöven och Modo känns en nivå upp.

Västerås är kreativa och spelvänder snabbt, men fick inte alls till den press som jag hade trott att de skulle göra på Löven. Självklart försökte de sätta press och återerövra när de tappat pucken högt. Så kommer nästan alla att spela mot Björklöven som vill spela sig ur egen zon som de vill. Men, Björklöven var tyngre, mer kreativa och tog initiativet direkt och tog sig ganska lätt ur egen zon. Sedan var passningskvaliteten och tempot i matchen inte lika högt som mot Modo och förstalinan inte lika spetsig för Löven i den här matchen.

Första perioden var mest en fundering på om Björklöven skulle bryta igenom, komma in på mål eller om Västerås skulle kontra in ettan på en av sina kontringar där jag måste säga att Anthon Eriksson var stekhet, men Joe Cannata var ännu hetare.

I andra perioden klev Löven fram och tog över matchen. På så sätt var 1-0-målet välförtjänt även om Lyrans pass var typ tre meter från Andreasson, men träffade Morgan Hassel (klassnamn f.ö) på hälen och friställde Andreasson (som behöver ett smeknamn, funkar Poppe som jag hört). Kul att han fick näta. Lundberg nästa på kö i den linan för att få sätta dit den (missade öppen kasse på slutet).

Andreasson gillar verkligen matcher där han inte får samma press på sig. Då vänder han ut och in på motståndarna. Ett par sköna dragningar hade han i matchen helt klart. Kommer att glänsa ännu mer mot sämre lag.

Skotten i andra blev ju 13-10, men det var en produkt av att Västerås fick spela fem mot tre i 40 sekunder och fem mot fyra i 3.20. Men boxen var tät och Joe Cannata han tar verkligen ALLT han ser och lite till. Starkt av Löven att kliva ut slutet på andra med nollan kvar på tavlan. Det hade känts snopet att inte leda där, men tack Joe för det. Cannata som fick beröm även från MrMadhawk som var på plats.

Sedan till dagens mål. Det var kul att få se David Eriksson spela. Det är som jag bloggat om tidigare en kreativ herre som tränat en del med a-laget och verkligen stuckit ut på träningarna. Sjukt maskerat och rappt skott till 2-0 av Eriksson. Söder får ju bara pucken på sig, har egentligen inget mer med målet att göra än att han blev skjuten på och var på rätt plats. Coolt med poäng i debuten 18 år gammal. Här har vi någon som jag tror kommer att göra avtryck och helt klart längre fram. Det är bara fysen och att hålla sig frisk/skadefri som varit problemet för honom i J18/J20.

Enligt officiella speltiden hade han noll byten och då är det svårt att skjuta i stolpen på det där sättet. Så jag har inte exakt hur många byten han spelade.

Björklöven hade sin tuffaste sekvens i matchen där i tredje perioden innan brandalarmet. Då parkerade verkligen Västerås i Lövens zon, 1-2 kom ganska turligt när Leduc bara slänger in pucken på mål, men Tornberg gör ett utmärkt jobb med att täcka Cannata tillsammans med Skedung som styrde pucken. Att det bara stod 1-2 när brandalarmet kom var ju Cannatas förtjänst och i slutändan är det han som vinner den här matchen åt Löven. 94.68 i räddningsprocent och 1.64 insläppta mål per match. Det är ganska bra stats att inleda säsongen med.

Efter brandalarmet tycker jag att Löven hade ganska bra kontroll även om jag har svårt för när ett lag medvetet backar ned med forwards i knäna på backarna. Alex Hutchings borde ha dödat matchen på sitt friläge, men han gör ju bara inte mål än. Så länge Löven vinner är det inget problem. När de förlorar och gör de på att de bränt för många lägen och han är en av kålsuparna. Då är det ett problem.

Nu satte Selin 3-1 i öppen kasse efter Sebastian Benkers gåva och då var saken biff. Tre poäng, tredje raka, bästa starten sedan Tommy Jonssons första säsong. Skillnaden var bara att då vann Löven, men det såg allt annat än bra ut. Man väntade på att korthuset skulle rasa. Nu vinner Löven, det ser bra ut och man väntar på att huset ska bli högre.

Det som känns allra mest tryggt är något vi inte pratat om så mycket, men det är ju försvarsspelet. Det är väldigt positionssäkert, styrspelet känns som att det klaffar bra och det släpps in väldigt lite centralt.

Slutligen. Ett par detaljer till från matchen:

¤ Andreas Hjelm hade en nyckelbrytning mot Modo, nu när Stenvall ramlade i andra jagade han ikapp Anton Eriksson och avstyrde ett friläge. Han syns inte mycket Hjelm, men han är bara så där stabil som man vill att en back 4-5 i laget ska vara.

¤ Oliver Larsen fick en jättetackling av Jimmie Jansson, tog sig mot axeln och klev av. Spelade inte alls i tredje och stora delar av andra. Oklart hur illa det är. Även Lukas Ericsson klev av i tredje, såg inte vad som hände, men nu mer dessa två, Wiklund och Acke börjar det vara ganska många skador. Beroende på allvaret i skadorna är det gränsfall att en forward måste plockas in. Backsidan går ju att lira på sex backar och sedan finns ju Popvic.

¤ Jag gillar hur backar har tillåtelse att följa med upp, sätta press och återerövra puck eller smyga på mål, då faller centern eller den forward som är längst bak in på en backplats på ett bra sätt. Det är ingen av de offensiva utflykterna från backarna som kostat något vad jag sett.

¤ Det sämsta i Björklöven just nu tillsammans med de tråkiga skadorna är tekandet. 24-34 i den här matchen. Robert Kimby pratade om att det måste upp efter Modomatchen. Det blev inte så. Löven har nu 43.37 procent på tekningarna, sämst i serien och det jobbiga är att ingen av de fyra centrarna har plusstatistik. Freddan är bäst på 45.33 (34/75), Andreasson tvåa på 45.24 (19/42), sedan Linkan 44.74 (17/38) och Söder 40.74 (11/27).

Noterbart här att Freddan har tagit 75 tekningar och övriga tillsammans 107. Delvis handlar det om att Freddan alltid tekar i PP, men även att han är laget enda riktigt bra tekare. Kollar vi bakåt så hade Linkan 47.49 procent och Söder 45.60 procent. Andreasson hade 53.44 under förra säsongen i ettan så han ska i grunden vara en bra tekare. Så vi kan räkna med att Freddans siffror går upp för han har varit en bra tekare i många år, så även Andreasson, men Linkan har inte haft bra siffror som tekare och de lär inte blixtra till nu heller.

¤ Så att vi inte avslutar på en så negativ not efter en seger och så bra start på säsongen konstaterar vi att Björklöven är 100 procent och bäst i serien i boxplay. Åtta numerära underlägen och noll insläppta mål. Ännu en sak som är så mycket bättre än förra säsongen.

2 kommentarer

  1. Lövet

    Underbart att se löven denna säsong.
    Enda oron är ju skador nu.

    Sedan måste man få skryta upp Västerås tränare Thomas paananen som jag tyckte gav ett oerhört sympatiskt och fint intryck under presskonferensen.

    ????

  2. Ola

    Kul läsa din analys som vanligt. Det som känns extra bra i år är dels att truppen är bättre och resultatet så långt gått vår väg. Ny match imorgon, undrar om det blir målvaktsbyte?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.