Skönt med en sportchef som agerar

Björklöven presenterade Tyler Vesel på torsdagen. Exakt vad fansen skrikit efter ett tag. En ny förstacenter. Och så känns det med Kenttä, det är en sportchef som levererar.

Bloggen var på en gala i Skåne med jobbet (som jag visserligen är pappaledig från) och missade Karlskogamatchen helt. Har bara sett highlights och väljer därför att inte skriva något alls. Det känns dock som att jag var rätt ute med min krönika efter förluster mot Kristianstad där jag menade att den förlusten bara var en vägbula.

Noterbart dock att Fredric Andersson är uppe på 9 (6+3) poäng på åtta matcher. Andersson som aldrig gjort mer än 32 poäng i allsvenskan hade man ju inte trott att han skulle ha någon karriärsäsong, men frågan är vad han är på väg mot för siffror i den här säsongen.

Men det var inte det blogginlägget skulle handla om. Det skulle handla om Per Kenttä och hans värvningar.

När Acke Hellström skadade sig tog det ett dygn så var Andreas Hjelm klar, en klassback som kom in för att ersätta. Inget tvivel, inget skumt lån med oklar kvalitet. Bara pang, in och stärka upp.

Alla har sett under inledningen på säsongen att Björklöven tekat som sopor. Det har nästan varit komiskt på slutet då Freddan tekat mer än hälften av tekningarna för Löven.

Alla har också sett att David Lindqvist inte varit optimal med Crandall och Hutchings. Tidigare säsonger med Fagervall som sportchef, Grönberg, Dalle då har man kunnat se sådant som verkligen behövts, men det har inte hänt något eller så har en spelare med helt andra egenskaper kommit in.

I fjol såg alla att Löven inte hade något målskyttet och på målvaktssidan. Vad kom in? Näe, inget alls. Loppato lånades från Vännäs, men annars hände inte så mycket.

Men nu med Per Kenttä som sportchef då kom det en Tyler Vesel. En tvåvägscenter som primärt är en passningsläggare, men som även kan skjuta ganska bra och en kille som kan teka. Jag har letat efter hans tekningsstats i AHL, men det var svårt att hitta. Han tekade dock över 50 procent alla sina säsonger på College och beskrivs i en artikel från The Athletic som ”A faco-off winning player”.

Det kommer alltså in en spelare som är precis det som många skriker efter. Det som många vill ha, men inte någon som alla har koll på utan någon som plockats in precis som Kenttä gjort så många gånger tidigare, från andra sidan pölen, som bara känns oerhört spännande.

Så har det sett ut även i Oskarshamn när Kenttä var där. Oavsett om laget har vunnit eller förlorat har han hittat vad som saknats i laget, kompletterat och hela tiden gjort laget bättre. Så som man vill att en sportchef ska jobba. Björklöven leder serien, de har medgång, trots det värvar Kenttä. Bättre, bättre, bättre. Inget snack om att störa gruppen här inte.

Vi får se hur bra Vesel är, om det blir en succé, men jag tycker att det känns så skönt med en sportchef som agerar. En sportchef som du kan lita på att han ser vad som behövs och sedan gör något åt det. Det tar bort frustrationen som funnits de senaste åren. Man tycker sig sett själv vad som skulle kunna göra skillnad i laget, men sedan har det inte kommit in just det ändå. Det har mer varit gnäll på att spets kostar stora pengar.

Nu är det som jag läste på forumet gröngult. ”Vi ser det, då måste Kenttä se det. Lugn, det händer något snart”. Det känns sjukt spännande.

10 kommentarer

 1. Lövet

  Linkan har startat piggt och bra.
  Iom att han inte är en naturlig center så tar det ju tid att komma in i det men han har skött det med bravur.

  Sedan kommer givetvis Tyler hamna mellan Hutch och crandall och leverera guld!! …
  Klasspelare!!

  Men… Linkan har varit pigg i inledningen. Blir bra att få in honom i en annan konstellation där han oxå kan leverera med sin fina teknik!!

 2. Daniel

  Gustav var tycker du att Linkan ska spela ska han ta Andreassons plats? Nä de tycker inte jag den linan fungerar. Ska Linkan spela i en 4e lina? Då kommer inte han till sin rätta.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag tycker att han ska spela forward. Sedan spelar det inte så stor roll om det är i Andreassons eller Freddans lina. Men Vesel, Freddan, Andreasson och Söder ska centra varsin lina. Skulle jag placera ihop själv så kanske:
   Hucth – Vesel – Crandall
   Selin – Andersson – Linkan
   Lyran – Andreasson – Eriksson
   Rainer – Söder – Lukas E (om han inte är skadad)

   Sen när Lundberg är tillbaka skulle jag gärna ha in honom med Selin och Freddan. Flytta Linkan till Lyran och Andreasson.

 3. Canoah

  Och Wiklund då? 🙂 Lyxproblem

  Skulle nog köra:

  Hutch – Vesel – Crandall
  Selin – Andersson – Linkan
  Lyran – Andreasson – Eriksson
  Wiklund – Söder – Lukas E (om han inte är skadad)

  Och när Lundberg är med

  Hutch – Vesel – Crandall
  Selin – Andersson – Lundberg
  Linkan – Andreasson – Eriksson
  Wiklund – Söder – OSL

 4. Kid A

  Även om det känns spännande med nya värvningar så gnager oron i mig… Åratal med vanskött ekonomi och nu med en mindre budget än i fjol så värvar vi så mycket bättre spelare…
  Eller är det så att spelare som Cruseman, Emmerdahl. Backman, Pukka, messy, Granlund, Cody Murphy hade så bra löner till följd av att tidigare sportchefer inte hade fingertoppskänsla i förhandlingar?
  Vad är din känsla Gustav?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Att Kenttä använder pengarna så mycket bättre än vad någon gjort tidigare. Han är utbildad ekonom och har ingen historia av att överskrida budgetar. Det handlar bara om att vi haft värdelösa sportchefer tidigare.

 5. Kjell Karlsson

  Precis, Kenttä for president. Eller iaf finansminister, han är civilekonom f ö. Har träffat honom i jobbet.
  Men – är inte Vesel rightare. TRE rightare i samma femma?
  Och-Lyran är ung, men potentialen jämfört m William E är skral, det går fort o skottet är hårt, men mottagningen, passningarna o siktet är bara f dåligt. Vännäs f utveckling och kontroll.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.