En riktigt platt insats

Kristianstad, Västervik och Almtuna. Nu placerade 10, 11, 12 i tabellen. Där har vi Lövens tre förluster den här säsongen. Kanske säger det något.

Björklöven stod för en riktigt menlös insats mot Almtuna på bortais, blev nollade och föll med 1-0. Två saker noterar jag direkt efter att ha sett matchen på en skärm med United – Liverpool på den andra. Det första att Löven förlorade mot ett bottenlag för tredje gången den här säsongen, för tredje gången där det känns som att den allra skarpaste inställningen inte funnits där. Nummer två att Björklöven förlorade andra raka matchen på bortais där då spelat med bara en dags vila två raka matcher på bortais.

Det går att fundera en hel del kring detta med Löven och bottenlagen, eller lagen som inte är de klassiska namnen, har de fina arenorna. Är det detta som är Lövens svaghet den här säsongen att de kommer att ha svårt för dessa lag som kliver hem, som jobbar med livet som insats, men som individuellt och spelmässigt i grunden inte är så bra? Som det ut just nu är det svagheten. Det är då den sämsta sidan av Löven kommer fram. Om inte Kenttä och Fagervall får ordning på det så kommer det att kosta poäng oavsett hur bra laget är mot toppen och namnen.

Det här med back-to-back bortamatcher är mera svårt att analysera då jag är för dåligt insatt med hur de gör på bortaplan mellan matcherna, men fortsätter det kanske man ska göra något annorlunda mellan match ett och två i uppladdningen.

I den här matchen inledde Björklöven ganska piggt ändå anförda av den nya formationen med Pontus Andreasson, William Eriksson och David Lindqvist. Det känns riktigt spännande. Den är så galet kreativ, svårfångad och snabb att man blir glad när den är inne. De körde på hela matchen, var klart bäst, men stundtals ensamma. Pucken ville dock inte in för Löven och sedan efter ca 10 minuter klingade det av. Sedan följde en lång pina där andraperioden var en av säsongens sämsta.

Almtuna har ett division-1-lag, men med en förstalina med Mårtensson, Liljendahl, Haag som enda hot. De gjorde i mina ögon ingen supermatch, men de gjorde två saker riktigt bra. Daniel Rosengran var riktigt bra i målet och sedan var de extremt disciplinerade på att inte ta några onödiga utvisningar. De måste ha satt det i fokus då de vet hur vassa Löven är i powerplay. Inte en enda utvisning blev det på AIS. Visst domarna gjorde sitt, men ändå. Det är riktigt starkt.

Superlinan med Crandall, Hutchings och Vesel gjorde sin sämsta match i Löventröjan och Crandall såg ointresserad och frustrerad ut. Slog ut med armarna som jag inte sett tidigare. Alex Hutchings tog sin femte tvåa i offensiv zon den här säsongen och kändes otajmad.

Utöver att spetsen inte levererade kändes flera av backarna kladdiga där Ludvig Stenvall kanske var värst. Det var inte alls så direkt och beslutsamt i förstapassningarna och på linjerna som Löven visat upp tidigare. Kanske är det så enkelt att Acke och Deilert bara saknas över tid. Almtuna skapade inte så mycket så det hade krävts väldigt lite från Lövens sida för att vinna idag så uddlösheten offensivt och hur svag förstalinan var kändes som det tyngsta och mest avgörande för dagen.

Löven vann skotten med 29-21, men det handlade ju mest om de 15 skotten i tredje där Almtuna körde köttmur och bevakade sin ledning. Där var Löven mera kreativa, men hade inte desperationen för att böka in en puck eller två. Det är ju bara att konstatera i slutändan att förlora kan alla göra, det kommer alla lag att göra, men även en dålig dag måste Björklöven kunna vara bättre än så här. Det förväntar jag mig också att de kommer att vara. De leder serien, har presterat grymt bra hockey så här långt. Det vi sett är ingen skimär, men Kenttä får banka i spelarna att de är lika många poäng att hämta mot Hästen, Kristianstad och Almtuna som mot Timrå, Modo och AIK.

På tal om Timrå. Snacka om att Löven lär vara helt påkopplade till den seriefinalen på onsdag. Något annat känns bara otänkbart.

Till sist ett par notiser:

¤ Enligt statistiken hade Löven inte en enda tackling på hela matchen och blockade bara två skott. Nu stämmer naturligtvis inte de siffrorna helt hundra, men det säger ändå något om insatsen.

¤ Justin Crandall hade ett enda avslut under matchen. Det gick utanför. Inget i block, inget på mål.

¤ Mattias Pettersson tycker jag lite synd om. Han gör en kanonmatch, men laget kan ju inte göra ett enda mål för att ge hans insats riktigt värde på tavlan. Men hans insats gör det ju klart mera tryggt om Cannata inte kan stå eller skadas.

3 kommentarer

  1. Matte

    Bra analys. Känns som att vi just nu är inne i samma varannandags-inställning som ifjol. Blandar å ger lite grann, men inte lika allvarligt som ifjol…. än. Hur ska man tolka det? Är vi i den berömda svackan? Eller börjar avsaknaden av ffa Deilert och Hellström visa sig? Eller är det bara så att de lämnar hjärtat och hjärnan i bubbelpoolen på hotellet när vi möter ”sämre” lag?

  2. Simon

    Vet du om hur alkoholpolicyn numer är i IF Björklöven? Mot Kristianstad ryktades det om att fem löven spelare setts på Grand och att de inte beställde vatten. Första linan idag var rent bedrövligt dålig, alla tre på samma puck ibland m.m. Det kanske även ikväll ev fanns anledning till den okoncentrerade inställningen(alkohol har väl den effekten)
    Kan du försöka luska ut hur om de har ngn drog och alkohol policy?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.