Matchdag – Seriefinal mot Timrå

Vi har fått vänta i tolv omgångar, men nu är den här. Ettan mot tvåan, seriens hittills överlägset bästa lag. Björklöven mot Timrå. Dags för tidig seriefinal i Umeå.

Det känns klart spännande. Det var ett tag sedan man kunde säga det. Vi ska få se en riktig toppmatch, en seriefinal, seriens bästa lag mot varandra. Matchen ska spelas i A3 Arena, Björklöven är ett av lagen. Det är bara att nypa sig i armen.

Timrå har inlett riktigt bra. Sju segrar, två straffsegrar, en förläningsseger och en förlust. 27 poäng, 35 mål framåt, 22 insläppta.

Det ska jämföras med Lövens åtta segrar, en övertidsvinst, en strafförlust och två förlusten. 27 poäng, 37 mål framåt, 19 insläppta på en match mer.

Timrå åkte på sin förlust mot AIK för fem omgångar sedan (3-4 på Hovet) och har tappat poäng mot Västervik, Karlskoga och Södertälje. De kommer från fyra raka segrar, Senast 2-1 borta mot Mora och 2-0 hemma mot Almtuna.

Spelmässigt är Timrå lite mer defensiva än Björklöven och har inte lika mycket puck i anfallszon som Björklöven. Mycket beror det på att Timrå är ännu mer beroende av sin förstalina än Björklöven. Det skvallar även poängen om där Timrå har 57 av 94 poäng på sin superlina medan Löven ”bara” har 32 av 97. Så Löven har som det ser ut ett bredare lag än Timrå.

Annars. Det är verkligen galet jämnt rakt av i många kategorier. Vi tar och jämför lite. Björklöven står först:

Gjorda mål per match: 3,083 – 3,182
Insläppta mål per match: 1,583 – 2,000
Antal skott på mål per match: 30,916 – 30,626
Avslutsprocent: 9.97 – 10.39
Powerplay: 31.82 (%) – 33.33
Boxplay: 91.18 – 90.00
Tekningar: 48.96 – 48.86
Goalkeeping: 94.01 – 92.33

Som ni ser. Det är galet jämnt. Björklöven har en något bättre målvakt och släppt in något färre mål. Annars är det jämnt, jämnt, jämnt och galet fina siffror.

Ska jag spekulera i matchbilden så ser jag Björklöven som drivande. De lär ha lite mera puck, de borde vara laget som tar initiativet, men Timrå är bra på att stänga ned spelet, vända snabbt och sen i sekvenser vara väldigt starka offensivt. Det känns som en jämn, svårtippad match som kanske inte alltid kommer att se så vacker ut. Timrå har den förmågan att matcherna kan bli ganska snåla.

Laget (Preliminärt):

35 Joe Cannata 30 Mattias Pettersson)

12 Brian Cooper–26 Oliver Larsen
22 Andreas Hjelm–24 Ludvig Stenvall
52 August Tornberg–5 Hardy Häman Aktell
Alexander Popovic

90 Alex Hutchings–15 Tyler Vesel–91 Justin Crandall
29 Alexander Wiklund–13 Fredric Andersson–40 Sebastian Selin
11 William Eriksson–96 Pontus Andreasson–77 David Lindquist
21 Erik Rainersson–19 Kristoffer Söder–71 Oskar Stål-Lyrenäs
70 David Eriksson

Alexander Deilert, Emil Lundberg, Alexander Hellström och Lukas Ericsson saknas alla skadade. Närmast att vara tillbaka är Deilert.

Mina nycklar till seger:

¤ Målvaktskampen – Löven har den bättre målvakten. Cannata måste ha en bra dag och vinna kampen mot Brattström.

¤ Special Teams – Nummer ett är att inte hamnar i utvisningsbåset, men sedan de laget som vinner den här kampen har mycket vunnet.

¤ Stoppa Dahlen – Visst Albin Lundin har gjort flest poäng, men Jonathan Dahlén är nyckeln till Timrås offensiv. Stoppa honom så är en hel del vunnet.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det ska bli en kul match. Självklart vill vi studsa tillbaka och göra en bättre match än senast. Timrå har uppenbarligen gjort bra resultat på slutet. De har en riktigt bra förstalina som gjort mycket i powerplay så det gäller att hålla oss från utvisningsbåset. Hamnar vi där har vi koll på vad de söker. Men vi måste vara noggranna och följa vårt grundspel, säger assisterande tränare Robert Kimby till klubbens hemsida.

Noterbart om Timrå:

¤ Albin Lundin leder poängligan i serien på 23 (11+12) poäng vilket även ger ledning i skytteligan. Jonathan Dahlen har 20 (6+14) poäng och Jens Lööke 14 (5+9). Linan är seriens överlägset bästa med 57 poäng, 5.18 poäng per match. Av dessa 57 har 29 kommit i powerplay. Med 20.55 i speltid per match på Albin Lundin är han den spelare som inte är back som spelar mest i serien. Med 20.24 är Dahlén tvåa i serien.

¤ Bakom den linan har Sebastian Ohlsson 8 (4+4) och Sebastian Hartmann 6 (3+3) poäng. Ex-lövenlånet Filip Westerlund sticker ut på backsidan med 1+5.

¤ Timrå har vunnit sex av åtta senaste mötena med Björklöven, men med försäsongen inräknad (2-1 senast) så har Löven vunnit två av de senaste tre. Dock sett till tävlingsmatcher har Björklöven bara en seger på de senaste sex i Umeå. Dock känns det inte som att historiken spelar in så mycket här. Är det något som spelar in är det hur Löven stängde Timrå i genrepet inför säsongen då de neutraliserade Jonathan Dahlén helt.

¤ Gustaf Nielsen och Oliwer Fjellström saknas för Timrå. Bågge är långtidsskadade.

Sagt från Timrå-håll:

– Det är två spelande lag som vill spela med fart och det kommer nog bli en match i högt tempo. Ett ställningskrig. Björklöven är ett väldigt skickligt lag. Vi måste vara på topp i alla delar av vårt spel för att ha chansen att vinna, säger tränare Fredric Andersson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Simon Lindmark sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 Emma Klöfver och Simon Lindmark är på plats och levererar texter samt webb-tv efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.