Så oerhört överlägsna

Ny Viktoria för Björklöven och en ny storkross. Det är nästan så att man får nypa sig så överlägsna Löven är just nu.

Att Björklöven skulle kunna vara bra den här säsongen hade jag förstått. Att Karlskrona skulle vara ett av de sämre lagen hade jag trott. Att Björklöven skulle fullständigt mosa Karlskrona efter att ha mosat Mora två dagar tidigare och leda serien med sju poäng efter 15 spelade matcher. Näe, det fanns bara inte. Det som Per Kenttä har gjort med Björklöven sedan han kom var omöjligt, men det har blivit verklighet. Det är både en hyfsad kapning av föregångarna och ett ganska klart bevis på att han är bäst i serien på det han gör. För i slutändan är det han som är skillnaden. Ja Fagervall förtjänar beröm för sitt jobb, spelarna som tagit steg framåt ska ha beröm, men det är Kenttä har lagt om spelet, värvat in nya spelare, skapat kulturen som fått spelare att växa, gått ihop perfekt med Fagervall och allt på samma tid, budget och förutsättningar som Fredrik Grönberg hade.

Men låt oss släppa det och kika lite på matchen istället. Jag såg vissa kommentarer efter första perioden att Björklöven var kladdiga i egen zon, att det fanns en dålig känsla. Jag kände inget sådant alls. Jag kände bara att ja, visst August Tornberg var lite kladdig och tveksamt på 0-1-målet. Det är han ibland. Han är just nu en av få svaga länkar i Löven. Men annars. Det var ett lag på banan.

Björklöven vann skotten med 13-1 i första perioden och det säger något. Räknar vi alla skott även de utanför och i block vann Löven skotten med 22-6. Visst Löven var kanske inte så där desperata framför målet på returerna som Ljung släppte på nästan alla skott rakt ut (vansinnigt svag målvakt). Men känslan jag hade var bara att om Löven fortsätter att spela så här kreativt med fart där KHK är steget efter kommer målen att komma och segern kommer att bli självklar. Ibland har man fel i sin känsla, ibland rätt. Den här dagen hade jag rätt.

För det var inte så mycket som Löven gjorde annorlunda spelmässigt i andra perioden. Kanske klev de upp ännu lite till i intensitet och tranatlant-linan visade upp härlig spelglädje, men framförallt var det avsluten som var klass och då blev det mål.

Staren var naturligtvis viktig att Selin fick lyfta in en retur till 1-1 så att Löven inte behövde känna någon frustration i andra att de inte fick hål på Ljung. Returen kom efter skott av Deilert och dra mig på en vagn vad kul det var att se honom tillbaka på riktigt. Han har verkligen julafton på sin backplats i allsvenskan när han spelar med ett lag som Löven. Hans skott låg bakom det målet, Deilert hade två assist denna dag, men han hade kunnat ha 1+4 med lite mer marginaler med sig. Han var riktigt, riktigt bra offensivt och hittade hela tiden öppningar.

Annars var det här Selins och Hutchings match. Selin är stekhet just nu och står efter sina två poäng idag på 12 (7+5) poäng. Tänkt att han blivit en sniper helt plötsligt. Jag hörde aftonbladets podd-intervju med Kenttä här om dagen och där sa Kenttä ”Vi ska skapa en miljö och ett spelsystem där vi skapar våra egna Connor McDavid”. Om ajg förstår honom rätt så ska spelare hitta nya nivåer i hans system, i hans miljö och en av de har varit Sebastian Selin.

Men Alex Hutchings som vi vet är en sniper överglänste honom och hans lina var helt överlägsna. De såg verkligen ut att han roligt ut när de spelade idag. De vände in och ut på KHK gång efter annan och kunde (och borde i PP när Hutcnings fick öppet mål efter klapp-klapp-spel) har gjort fler mål. Vesel blir bättre och bättre tycker jag. Han hade två assist idag och är nu uppe på 4 (2+2) poäng på fem matcher. Han är nu uppe på 70.42 procent på tekningar efter 13-3 i den här matchen. Snacka om ett succéförvärv av magikern Kenttä.

Hucthings stod för 2+1 och två riktiga klassavslut. Det är viktigt att han får igång målskyttet för i matcher mot de bättre lagen så antingen avgör en het Hutchings eller så öppnar han för andra när lagen känner sig hotad av honom, så det var riktigt härligt att se. Så som linan spelade idag kommer inte att gå mot alla motståndare. Idag var de överlägsna och steget före sina försvarare hela tiden och oavsett hur de spelar kommer det inte att vara så hela tiden. Det finns helt enkelt bättre motståndare än KHK. Men det var riktigt kul att se vilken kemi trion har och speciellt när de spelar med Deilert och Cooper, då är det rena cirkusen.

Björklöven drog av på tempot något i tredje, de skapade fortfarande mycket, men släppte upp KHK något. Det är naturligt, men det var synd att Cannata fick släppa två. Jag tycker att det är spelare i målgården på 2-5-målet, men den regeln blir jag aldrig klok på. Oavsett så kan Löven kliva från tre matcher på fem dagar med nio poäng på kontot. Det visar på ryslig styrka. Känslan är att det här laget bara blir bättre.

Det enda molnet på himmeln är Andreas Hjelm som lämnar Löven. Han har varit utmärkt och haft en perfekt roll där han fått mycket tid och växt in i laget. Jag hade mycket gärna sett att han stannat. Det känns tunt med Popovic och Stenvall som ersättare så länge Acke är skadad, men Kenttä gick ju ut nu idag och sa att Löven letar en ersättare och det behövs. Det bästa är att Löven spelar sin nästa match på fredag mot Västerås så det finns tid och efter det en veckas uppehåll till matchen mot Modo 9:e November. Så det här kunde inte komma mera lägligt.

Till sist tillbaka till inledningen. Löven har alltså 36 poäng efter 15 matcher. De tog 68 på hela förra säsongen. Det är så att man får nypa sig. Kan det verkligen vara möjligt det som händer. Var det så här ”enkelt” att vända allt. Kunde det gå så här snabbt? JA!!!

6 kommentarer

 1. Erik

  Tänka sig att det ända vi har saknat dessa år är en vettig sportchef. Det är en skrämmande tanke mängden felrekryteringar klubben har lyckats med i ungefär 15 års tid. Senast jag kände egentligen någon glädje att titta på matcherna var nog när Hellström, Rahimi och Berglund slog igenom. Skönt att känslan är tillbaka

 2. KaLLe aNka

  Per Kenttä; jag har sagt det tidigare att han är den bästa värvningen man gjort i björklöven genom alla tider. Då även stor tiden på 80-talet när man tog sitt enda SM-guld 1987.

  Det står jag fast vid, svaret kommer med tiden! Bara man förlänger kontrakte med per kenttä, Så kommer björklöven inte bara gå upp till Sveriges finrum igen. Utan man kommer även att få sitt första SM-guld i SHL 🙂

  Nu vågar nog ALLA i Umeå börja drömma sig bort högt i det blå igen. 😉

  Det tog till år 2020 innan JESUS kom tillbaka till jorden, vem kunde tro att det skulle bli som sportchef i björklöven?

 3. Ola

  Är det dags för Shl lån som ersättare för Hjelm? Nackdelen är att de kan gå tillbaka till shl laget, då är det bättre med utomstående spelare.

 4. Erik Haalen

  Gustav, det skulle vara intressant och höra vad Per Känttä har att säga om jämförelsen mellan Björklöven och Oskarshamn från förra året. Du kanske också har en synpunkt på detta. Du kanske också kan jämföra allsvenskan i år och tidigare år.

  Kul med ett svar
  Erik H

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.