Hyllar vi för mycket för tidigt?

Björklöven har inlett lååååångt över alla förväntningar, men vissa säger till mig att vara försiktig. Har de rätt?

Jag har ju kallats Negogurra på Lövenkansliet för ett antal år sedan, men den senaste tiden har det varit idel, ädel hyllningar från min sida. Jag skrev till och med att första förlusten mest kändes som en vägbula. Senaste tiden är det dock ett par personer som påpekat att ”Det är inte nu man ska vara som bäst” och ”Det är nästan aldrig seriesegrarna som går upp”.

Det ställer frågan som är rubriken till det här inlägget. Borde vi alla lugna ned oss lite. Har vi hyllat för mycket, för snabbt och flugit iväg för högt?

Grunden till allt detta hyllande och all denna glädje är ju väldigt enkel. Björklöven har slutat 14, 6, 10, 11, 5, 10 de senaste säsongerna i allsvenskan och både sjätte och femteplatsen kom efter rejäla slutspurter där Löven gick från sjunde till femte i sista omgången när de kom femma. Löven har alltså inte stabilt tillhört toppen en enda gång under 2010-talet om vi kallar toppen topp fem.

Nu leder Björklöven tabellen med sju poäng, har 12 segrar på 15 matcher och tittar vi på alla underliggande siffror är det rekord överallt jämfört med alla andra säsonger under 10-talet. Dessutom har detta skett med stora delar av det lag som slutade 10.a i fjol och med samma eller mindre budget än förra säsongen. Då är det inte så konstigt att både fans och vi journalister/krönikörer hyllar och flyger iväg. Utvecklingen känns ju bara overklig.

Men det är bara 15 av 52 matcher spelade från Björklövens sida den här säsongen. Så det är massor av hockey kvar att spela, men vi gör det enda man kan göra. Vi kikar på historien. Resten av lagen har ju bara spelat 14 matcher så vi kollar hur har det sett ut efter 14 omgångar tidigare år och hur har serien slutat samt vilka har gått upp och hur har det gått för serievinnarna.

2018-19:

Omgång 14

1. Oskarshamn 34 poäng
2. AIK 28 poäng
3. Modo 26 poäng
4. Karlskoga 26 poäng

Sluttabell:

1. AIK 109 poäng
2. Oskarshamn 98 poäng
3. Västerås 93 poäng (10:a 19 poäng omg 14)
4. Leksand (6:a 23 poäng omg 14)

Vad hände med AIK? Förlorade allsvenska finalen 2-3, åkte ut mot Leksand i förkval med 0-2 i matcher.

Vem gick upp? Oskarshamn och Leksand

2017-18:

Tabell omgång 14:

1. Timrå 32 poäng
2. Pantern 26 poäng
3. Oskarhamn 25 poäng
4. AIK 24 poäng

Sluttabell:

1. Timrå 99 poäng
2. Leksand 91 poäng (6:a 22 poäng omg 14)
3. AIK 85 poäng
4. Almtuna 82 poäng (9:a 20 poäng omg 14)

Vad hände med Timrå? Vann allsvenskan finalen mot Leksand, slog ut Karlskorna och gick till SHL.

Vem gick upp? Bara Timrå. Leksand (serietvåan) föll mot Mora i SHL-playoff.

2016-17:

Tabell efter omg 14:

1. Timrå 30 poäng
2. Tingsryd 30 poäng
3. Karlskoga 27 poäng
4. Västervik 26 poäng

Sluttabell:

1. Mora 105 poäng
2. Karlskoga 97 poäng
3. Västervik 90 poäng
4. Pantern 89 poäng

Vad hände med Mora? Vann allsvenska finalen, slog ut Leksand och gick till SHL.

Vem gick upp? Bara Mora, Karlskoga föll mot Rögle i SHL-kval.

2015-16:

Tabell efter omg 14:

1. Västerås 29 poäng
2. AIK 27 poäng
3. Tingsryd 26 poäng
4. Oskarshamn 24 poäng

Sluttabell:

1. AIK 105 poäng
2. Tingsryd 101 poäng
3. Oskarshamn 92 poäng
4. Leksand 85 poäng (11:a 19 poäng omg 14)

Vad hände med AIK? Vann allsvenska finalen, föll mot Karlskrona i SHL-kvalet.

Vem gick upp? Leksand gick via slutspelsserie och förkval till SHL-kval där de slog ut Modo.

2014-15:

Tabell omg 14:

1. Mora 26 poäng
2. Asplöven 25 poäng
3. Malmö 24 poäng
4. Vita Hästen 24 poäng

Sluttabell:

1. Västerås 98 poäng (11:a 17 poäng omg 14)
2. Karlskrona 96 poäng (7:a 22 poäng omg 14)
3. Malmö 95 poäng
4. Rögle 85 poäng (5:a 24 poäng omg 14)

Vad hände med Västerås? Förlorade allsvenska finalen mot KHK, fölorade SHL-kval mot Rögle.

Vilka gick upp? Karlskrona efter seger mot Västerås i allsvenska finalen, Malmö efter SHL-kval mot Leksand och Rögle efter seger i SHL-kval mot Västerås

Så vad kan vi då konstatera av att titta på detta. Både positivt och negativt.

Positivt:

¤ Av åtta lag som gått upp är det bara Leksand 15-16 som gick upp utan att sluta topp fyra i serien. fyra av av åtta lag har slutat topp två.

¤ Av de 10 lag som slutat topp två de senaste fem säsongerna har endast tre varit utanför topp fyra vid omgång 14.

Negativt:

¤ Ettan efter omgång 14 har bara vunnit serien en enda gång de senaste fem åren. Det var Timrå som visserligen gick upp det året.

¤ Ettan efter omgång 14 har bara gått upp till SHL en enda gång av dessa fem säsonger.

Det vi kan konstatera utöver det är ett par saker.

Först och främst är det aldrig dåligt att ligga bra till tidigt. Det finns inget som pekar på det. Poängen som ska tas för att ta sig till toppen av serien är så stor att det nästan är omöjligt om du ligger i botten efter 14 omgångar. Det Leksand gjorde när de gick upp sker egentligen inte så det är inget exempel.

Sedan så måste man titta på hur ett lag tagit sig till toppen. Känns det som att de överpresterar eller som att laget hittat en väldigt hög nivå. När jag tittar på spelet som Björklöven presterar så är det ganska tydligt att de spelar på den här nivån i match efter match. När t.ex. Tommy Jonsson ledde serien efter fem omgångar så såg spelet ut som skit. Att ha etablerat ett framgångsrikt spelsätt är aldrig negativt.

Det som pekar mot Björklöven är deras så kallade PDO, alltså skottprocenten och målvaktsstatistiken ihopslaget. Där har Björklöven just nu 104,77 (94.06 i räddningsprocent, 10.71 i skottprocent). Det är klart högre än vad ett lag brukar kunna ha över tid. Ett lag som har över 102 brukar man säga kan inte hålla det. Nu är 10.71 ingen galet hög skottprocent så det handlar bara om Joe Cannata kan fortsätta vara overkligt bra över tid eller inte. Tappar han, tappat laget något.

När det gäller spelare som överpresterar så vissist Fredric Andersson och Sebastian Selin är över sin normala nivå just nu, men samtidigt tycker jag att det finns ännu mer att hämta ut ur förstalinan så det tar ut varandra lite.

Det här med formtopp på fel ställe under säsongen. Här vet vi ju inte, men Per Kenttä pratar ganska mycket om att Löven jobbar tydligt med periodisering i träningen för att vara bäst från mars och framåt. Så om de toppat formen fysiskt till den här delen av säsongen och sedan ska bli sämre. Då är han helt ute och cyklar och hade bara tur med Oskarshamn under två raka säsonger. Inte så troligt.

Som jag ser det ska Löven hyllas makalöst mycket för vändningen från fjolårets historiskt usla säsong till vad de presterar just nu. Jag ser ett två scenarios där Löven inte slutar topp fyra. Det är om skador kommer på fel spelare. Det andra är att en SHL-klubb köper ut Cannata.

Topp 1-2 är en annan sak. Modo, Timrå och Karlskoga är lag som också har riktigt bra säsonger, som har bra trupper, som presterar på hög nivå. Vi vet inte vilka skador de får, hur lagen utvecklas, men någon av de fyra lagen (med Löven inräknat alltså) kommer att vinna serien. Jag ser verkligen något annat som i stort sett omöjligt i nuläget. Det ovanliga är nämligen att det är lagen som på pappret har bäst trupper som är där uppe också. Då brukar det bli så.

Så i slutändan känner jag inte att Löven blir hyllade för mycket för tidigt. ja, säsongen är lång, ja skador kan komma, ja andra lag kommer att ha utveckling, men det är ingen någonstans som säger att Löven kommer att vinna serien överlägset och bara surfa upp. Alla bara pratar om förvandlingen, hur Löven spelar och var de faktiskt ligger i tabellen just nu. Och det är riktigt bra. Det kan INGEN blunda för.

6 kommentarer

 1. Enrico

  Klart att de ska hyllas, och klart att vi ska njuta! Man ska såklart inte ta ut nåt i förväg, men njuta och hylla ska vi tamejtusan göra, dygnet runt.
  Ska man alltid oroa sig för framtida motgångar får man ju aldrig njuta. Lev livet lövenfans!!

 2. Kid A

  Tack för bra analys Gustav.
  Att Löven har tagit kliv är inget snack om.
  Det jag däremot funderar lite på är om inte allsvenska är något sämre i år än i fjol. Tror att du snuddat ämnet tidigare, men en genomgång av det vore intressant.
  Leksand är borta och Mora som ramlade ner har inte samma nivå. Timrå är väl OK jämfört med Oskarshamn som gick upp.
  Men AIK är klasser sämre.
  Karlskronas ekonomi har kraschat.
  Västerås har visserligen bättre budget än ifjol men nyförvärven är sämre än alla yngre spelare som försvann till SHL. Så min fundering är om hela serien är sämre och att det bidrar till att Löven känns bättre än vad de kanske är…

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Det skrev jag inför säsongen att ekonomiskt är allsvenskan svagare än på väldigt länge. Det ger ju utslag på trupperna och kvaliteten också.

 3. Keepern

  Gustav, är det verkligen troligt att Kenttä skulle låta något SHL eller för all del något annat ligalag köpa loss Cannata från kontraktet under säsongen. Jag tycker det känns mycket tveksamt då han kan vara skillnaden mellan ett fortsatt allsvenskt spel eller SHL spel säsongen 20/21.
  Men det klart kommer det något KHL lag med en jättesäck med rubel kan det kanske vara svårt att stå emot. Sedan beror det väl på hur Joe och hans fru trivs i Umeå och Björklöven.

  • Olle

   I stort sett alla spelare har nu för tiden klausuler i sina kontrakt som ger dem möjlighet att stämpla ut om ett lag från en högre liga/division vill ha dem. Det är bara att finna sig i situationen och inse sin egen plats i hockeyhierarkin.

   Det enda vi kan göra är att knäppa våra händer och be en stilla bön att Cannata gått under radarn på klubbarna i SHL…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.