Lite för trubbigt och tamt av Löven

Så kom den en förlust igen. För första gången blev Björklöven nollade på hemmais och det är så här det blir när varken bredden eller spetsen kliver fram fullt ut.

Björklöven har besegrat Karlskoga, Modo, Timrå och Västerås den här säsongen. De har vunnit alla matcher mot topplagen. Nu kom första förlusten mot ett topplag och självklart skulle den komma förr eller senare. Det är omöjligt för Löven att vinna alla dessa täta, tempostarka matcher där marginalerna är ganska små i slutändan.

Den här dagen var det effektiviteten som var för dålig, spelet i fem mot tre var för dåligt och den där sista desperationen fanns inte riktigt där. Lägg till ett jobbigt matchstraff och en storspelande motståndarmålvakt. Ja då kan Löven helt klart förlora mot ett av topplagen i serien.

Annars inledde Björklöven riktigt bra. I första perioden spelade de sig förbi Västerås förstapress på ett väldigt smidigt sätt, tog sig genom mittzonen och lyckades sätta stenhård press på Västerås i deras zon. Här såg det ut som Lövens match. Transatlantlinan skapade lägen, Pontus Andreasson skapade läge själv, men var lite väl pressad när han fick avsluten. Allra närmast var Tyler Vesel på Justin Crandals makalösa mellan benen-drop där pucken kan ha varit inne under Emil Kruses benskydd, men det gick inte att se på kamerabilderna så ja det får vi aldrig veta. Första perioden var bra, men kvaliteten på avsluten var inte riktigt helt hundra.

I andra perioden tappade Löven matchen. De började fastna i mittzonen, de hade svårt med uppspelen och skapade inte alls lika många lägen. Hutchings var fortfarande ganska het, iblandad i en del, men på det hela hade Björklöven det svårt. Att det skulle komma ett mål för Västerås kändes inte ologiskt och att det var Tornberg/Aktell inne kändes inte heller det. Tornberg känns skakig. Det går inte att säga något annat. Inte så mycket att säga om målet i övrigt. Skottet är snabbt avlossat av Benker, Cannata ska inte lastas för mycket för det tycker jag.

Ännu värre blev det när Alexander Deilert åkte ut för ett matchstraff. Jag har kikat på det ett par gånger och visst, tacklingen skadade ingen som det blev, men det är en uppåtgående rörelse mot huvudet där fötterna lämnar isen. Jag har läst att vissa tycker att den är klockren och inte ens ska vara en tvåa. Hallå, ta av Lövenkepsen för fan. Det är en textbok-tackling på vad  man vill få bort från hockeyn. Även om effekten just den här gången uteblev. Sitter den rätt på hakan är det godnatt. Vi kan räkna med 2-3 matchers avstängning på Deilert. Något som kommer sjukt illa med Hjelm borta och Acke fortfarande skadad. Kenttä måste jobba in en back pronto.

Starkt att Löven klarade fem-minutaren och en till tvåa i början på tredje, men när sedan forceringen från Löven skulle komma så visst, det skapades en del halvlägen, men den där riktigt forsen, desperationen fanns inte där fullständigt. Det var mera av ett frustrerat Löven som la mycket fokus på domaren. Visst man kan prata om att Löven skulle haft med sig fler utvisningar, men domarna var konsekventa i vad de inte tog. De släppte nästan allt. Är domarna konsekventa är det ju bara att köra efter deras nivå. Det är ju värre med Lyth som bara åker omkring och visslar på olika grejer.

Löven fick dock sin gyllene chans i fem mot tre. De har spelarna för att göra det, men pucken gick lite för långsamt, de kom bara till två skott på mål och det syntes att Kruse hade fått överhanden på Lövens snipers den här dagen.

Björklöven har vunnit på sitt spel, sin kraft och sin bredd den här säsongen. De har vunnit på sin spets, men nu när spelet föll ihop efter en period, när spetsen inte klev fram ens när Löven hade fem mot tre. Då blir det förlust när det står ett bra lag på andra sidan. Ingen fara så. Alla lag kommer att förlora den här säsongen. Det får bara inte bli flera i rad. Modo går som tåget just nu med 18 raka poäng och susar om ifall Björklöven inte kliver upp på vinnarspåret igen.

Den här förlusten och det faktum att Löven vann förra mötet bådar för en hyfsad match nästa lördag. Det är i stort sett slutsålt redan nu. Jag är redan peppad. Den här matchen är bara att försöka lära sig av.

Till sist några detaljer:

¤ Fredric Andersson har förlängt sitt kontrakt med två år. Det presenterades precis innan nedsläpp. Jag är helt klart positiv till den förlängningen. Andersson håller på att bli till en symbolspelare i Löven där det finns få spelare som spelat länge i laget. Han kan bli en kulturbärare in i kommande säsonger. Sedan är det lätt att se Andersson som en 35-åringen, men han är 31 och är på väg mot karriärens bästa säsong. Det kan vara så att han har sina bästa år nu mellan 31-33 innan han dalar. Är det så är det en klockren förlängning även om Andersson är lika mycket ledare och kapten som individuellt viktig.

¤ Löven gick på fem backar efter Deilerts matchstraff. Det säger något om att Popovic inte är lösningen på backkrisen som nu uppstått. Det måste in en back och det snabbt.

¤ 4713 på matchen ikväll. Löven snittar nu 4394 personer, 1206 bättre än tvåan i serien. De siffrorna måste betyda en hel del för Löven ekonomiskt och gör ju att möjligheterna att agera på spelarmarknaden om det behövs under säsongen är ännu bättre.

9 kommentarer

 1. Urban

  Såg situationen när Kruse drog ut pucken med benskyddet direkt från rinkside bakom Kruse.
  Kan säga som gamal målis att den var inne PUNKT… sen måste man se på tv bilderna att själva pucken syns att den är inne… den syntes inte då den var under benskyddet… men inne var den✅

 2. GD

  Kolla på reprisen igen, killen ha ansvar att kolla upp för fan. Hade han gjort som en vettig spelare, stått upp å kollat upp så hade den tagit rakt k bröstet.men spelarna ha lärt sig hur billiga å obildbara svenska domarförbundet å domare är så dem huka sig ner å slappna av å vänta bara på tacklingen,

  Hade det där vart i tyska finska dansk tjeckiska engelska ligan så hade det inte ens blivit en 2:a ska inte ens dra in KHL å NHL AHL för dem hånskratta åt Sverige

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Trams! Även om vik-spelaren tittar upp hoppar han in en tackling mot huvudet. Björklöven spelar inte i NHL eller Tyskland så reglerna därifrån spelar inte så stor roll. Hade någon tacklat Crandall sådär hade du varit galen.

   • Keepern

    Håller inte med dig Gustav att han hoppar in tacklingen att skridskorna lämnade isen är på grund av den uppåtkraft som det blir när han går in i tacklingen. Jämför med om du kör in en bil i en vägg då lyfter bakhjulen. Men kan hålla med om att tacklingen inte var snygg men om armbågen eller axelkåpan tagit i huvudet så hade Västeråsaren fått hjärnskakning, jag tycker det är Deilerts överarm som tar i ansiktet. För mig en solklar 5 minutare och game P.

 3. Mats Balltin

  Med tanke på ojämnheten hos stenvall, tornberg och till viss del även Aktell anser jag att det behövs minst 2 habila backar. Gärna likande spelartyper och nivå som Hjelm. En av dessa bör även presenteras under v45 första dagar. Vad har du hört flr rykten vad gäller rekryteringsprocessen?

 4. Ola

  Tröttsamt som fan med de här återkommande huvudtacklingsdiskussionerna. Ta tillbaka redline offside och gör zonerna mindre igen så kommer hastigheten i spelet att gå ner. Defensiv styrspelshockey. En mer framgångsrik modell istället för hårdare bestraffningar. Hockey är som tur är inte innebandy.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.