Matchdag – Västerås hemma

Tippade topplaget Västerås kommer på besök, fredagsmatch och det vankas åter storpublik i A3 Arena. Hockeyn brinner i Umeå.

Västerås hemma kommer ju att vara något speciellt ett antal år efter den där matchen när Zach Hamil sköt Löven kvar i allsvenskan och i förlängningen Västerås till ettan. Det är över 4000 sålda biljetter och lär nog bli riktigt bra stämning i ”ladan”.

Västerås var tippade topp fem i serien av de flesta, ligger femma, men har inte riktigt fått till det fullt ut under starten på serien. Senast blev det förlust 0-3 mot Västervik, före det två raka segrar, AIK 5-4 och Vita Hästen 1-0, men överlag är det väldigt mycket upp och ned från Västerås den här säsongen med förluster mot Tingsryd, Almtuna, Karlskrona, Timrå och Västervik.

Senast lagen möttes vann Björklöven en jämn match på bortais med 3-2. Förra säsongen vann Björklöven dessutom tre av fyra matcher och tog 10 av 12 poäng mot Västerås. Så det går att säga att Löven haft lätt för VIK sedan de gick upp från ettan.

Västerås som har kvar Tomas Paananen som tränare tappade hela fem spelare till SHL efter förra säsongen och har tvingats byta ut ganska stora delar av laget. Ett av succéförvärven, Jean Gauthier Leduc som leder backarnas poängliga har brutit okbenet och väntas inte spela matchen mot Björklöven.

Västerås satte senast lagen möttes ganska hård press på Lövens uppspel och speciellt när de själva tappade pucken högt så gick de stenhårt på återerövring. Det förväntar jag mig ikväll och där måste Löven vara stringenta och bestämda så att de inte förlorar pucken på fel ställen. Annars väntar jag mig en matchbild där Björklöven har initiativet, men med två bra lag som möts så ingen överlägsen historia.

Laget: (Preliminärt)

35 Joe Cannata 30 Mattias Pettersson)

12 Brian Cooper–8 Alexander Deilert
26 Oliver Larsen –24 Ludvig Stenvall
52 August Tornberg–5 Hardy Häman Aktell
Alexander Popovic

90 Alex Hutchings–15 Tyler Vesel–91 Justin Crandall
29 Alexander Wiklund–13 Fredric Andersson–40 Sebastian Selin
11 William Eriksson–96 Pontus Andreasson–77 David Lindquist
21 Erik Rainersson–19 Kristoffer Söder–71 Oskar Stål-Lyrenäs
70 David Eriksson.

Andreas Hjelm har lämnat laget. Annars samma lag som senast med Lundberg, Hellström och Ericsson skadade.

Bloggens nycklar:

¤ Uppspelen – Löven måste klara av pressen Västerås sätter på deras uppspel. Speciellt nu när Löven är lite tunna på backplats utan Hjelm.

¤ Målvaktskampen – Löven har en solklar fördel på målvaktssidan och Joe ska vinna den kampen.

¤ Tempot – Löven har en sån bredd och ett flow just nu. De måste bara pumpa på, inte slå av på tempot. Då får det effekt mot ett tunnare VIK.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är ett bra lag som kommer till Umeå, men de möter ett riktigt bra lag. Det kommer att bli en härlig match med bra tempo. Nyckeln för oss är att fokusera på våra grunder, på vårt spel och hålla oss till vår gameplan, säger Joakim Fagervall.

Noterbart om Västerås:

¤ Skadade backen Jerome Gauthier Leduc som är skadad är bästa poängplockare med 15 (3+12) poäng. Bakom honom finns Fredrik Johansson 10 (3+7), ex-lövet Kelsey Tessier (5+4), Marcus Bergman (4+5) och Daniel Öhrn (3+6) på nio poäng.

¤ Målvaktssidan är ett problem. Ettan Emil Kruse har 88.51 i räddningsprocent och 2.71 insläppta mål per match. backuppen Jesper Myrenberg ståtar på 2.41 insläppta per match och 91.04 i räddningsprocent.

¤ Med 16.36 procent i powerplay är VIK åtta i serien och med 86.96 procent i boxplay är laget trea i serien. Ingen sticker riktigt ut individuellt i powerplay. Marcus Bergman är bäst med två mål där.

¤ Med 56.42 procent är Västerås seriens näst bästa lag på att teka, men Löven som tidigare var usla har sedan Tyler Vesels ankomst vunnit tekningsmatchen i sina matcher.

Sagt från Västerås-håll:

– Inget sagt än i lokalpressen eller på hemsidan inför matchen.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som David Pettersson själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. David Pettersson är på plats och ska leverera texter och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.