Viktig islossning för transatlantlinan

Björklöven tog tre lite krampaktiga poäng mot Kristianstad, men en seger på sättet den kom som kan ha varit mycket viktig.

Kristianstad har varit svåra för Björklöven att tas med den här säsongen och det blev så även den här gången. Det kändes till och med snopet nog som att det skulle bli ett poängtapp där när Deilert ramlade, övriga fyra antingen åkte ihop eller tittade på och KIK kunde göra 1-1 genom Malte Selkov helt ren. Det var ett bisarrt mål. Det är svårt att peka på något systematiskt fel där. Det är mer allmänt hjärnsläpp att ingen kliver på honom.

Nu blev det ju seger ändå tillslut så då var ett sådant kollektiv misstag förlåtet. Viktigt att Björklöven kunde kliva fram och avgöra just i powerplay och just med förstafemman.

Bloggen såg första perioden på en mobiltelefon i en taxi på väg hem från flyget så analysen där är inte något att lita på. Därför ingen genomgång av matchen kronologiskt som jag brukar göra ibland. Istället ett par reflektioner.

Det som sticker ut för mig är detta:

¤ Det stora med matchen är ju tre saker som sitter ihop. Björklövens PP1 hade inte gjort mål på 10 matcher, Fredric Andersson hade inte gjort en poäng på sex matcher och trion poängduon Crandall/Hutch hade inte gjort en poäng på fem matcher. Alla dessa negativa rader kunder raderas ut och ska Björklövens säsong sluta med seger i en allsvensk final och framgång mot ett SHL-lag så MÅSTE PP1, Hutch/Crandall och Fredric Andersson vara på topp. Därför var detta så oerhört viktigt.

Det var dessutom snygga mål. Två fina passningar Vesel till Crandall till Freddan som sköt direkt. Sedan satte han sin retur. Ett riktigt PP-mål med bra pucktempo som borgar för att PP1 kan få lite självförtroende tillbaka. Crandall sedan som varit lite kall i målskyttet på slutet fick sätta dit 3-1, som även blev matchvinnande med KIK:s mål med sju sekunder kvar, byggde på det hela. Som helhet så tycker jag att det syntes att transatlant-linan och PP1 verkligen letade att komma till skott mer. Hutch hade flera skott i täck, men även något som kunde blivit ett returmål så det var ett steg framåt för både PP1 och för transatlantlinan.

Det har ju inte direkt passerat dem förbi att de haft det lite motigt i produktionen på slutet.

¤ Kristianstad passar Björklöven ganska illa. Löven har en hel del puck i sekvenser av matchen, men de lyckas inte riktigt dominera över tid mot KIK på samma sätt som de gör mot många andra lag. Björklöven var bättre i fem mot fem-spelet, men lyckas i för få sekvenser återerövra gång efter gång för att KIK riktigt ska känna sig överkörda. Svårt att säga exakt vad det beror på, men det kan ju vara att KIK är ett lag som är skickliga på att spela sig ur kniviga situationer.

Eller så är det bara att Björklöven spelar lite för bekvämt just nu. Lite runt, vill inte skita ned sig fullständigt utan nöjer sig med att vara bättre, men då blir det inte så effektivt istället. Känslan är att det kan bli så när du har många skickliga spelare i laget där många kan lira så behövs det något extra från ledarhåll för att det inte ska bli runt utan spetsigt.

¤ Fem tvåminutare på Björklöven är lite för mycket för att det ska kännas bra. Speciellt när det är tre trippingar och en slashing (plus en interference). Det måste gå att städa bort ett par av dem. Utvisningarna gör att Björklöven tappar initiativet de bygger upp med sitt spel och då får de inte ut lika mycket av att de har ett bättre lag. Motståndarna får vila helt enkelt.

Björklöven håller dock helt tätt i boxplay, fem raka och det är hatten av. Jag tycker att det såg tätare ut än det gjort på slutet i boxplay. Det var ganska tydligt att KIK bara letade efter Fredrik Hanssons direktskott och Löven stängde det rätt bra.

¤ Emil Lundberg stod för säsongens första mål. Inte det svåraste, men den satt där och för honom var det nog viktigt. Lundberg ska vara en målskytt och kommer de skador så kommer han att få chansen längre upp i linorna. Det är inte som att mycket hänger på Lundberg som det gjorde i fjol, men han är en extrafaktor för Löven om han hittar formen. För hans egen del gäller det att leverera om han ska ha kvar sin plats på 12 forwards.

¤ Det har pratats en del om att Björklöven sett sega ut på slutet och jag håller med. De ser lite nedtränade ut och de har gjort så över matcherna mot Modo, Västerås, Almtuna och nu Kristianstad. Då är det ändå ganska okej med 8 av 12 poäng om laget är nedtränat, haft ett uruselt powerplay, hackande boxplay och svårt med målskyttet.

Nu väntar Vita Hästen på fredag. En erkänt oerhört svår match mot ett lag som passar Löven ännu sämre än KIK. Kanske det laget rent spelmässigt som Löven har svårast för. Deras spel där de stänger blå trasar ofta sönder Lövens spel fullständigt. Då gäller det att hålla tålamodet och hitta ett sätt att få tempo på matchen trots att Hästen inte hjälper till.

5 kommentarer

  1. Jan-Erik Brännström

    Gustav.
    Din analys av matchen och Björklöven just nu är lysande. Dina funderingar och åsikter är av den karaktären att inte ens jag, hum hum, hade kunnat göra det bättre. Vi får nu inte bli för kaxiga, för som du säger, målskörden har sjunkit oroväckande men ett hållbart försvar räddar situationen.
    Din kollega, som skrivit matchreferatet, Gunnar Johnsson, borde dock ha haft med målvakten Mattias Pettersson i ”bäst av tre” ligan. Han gjorde en storstilad insats. God middag………..

  2. Pea

    Hej Gustav, Det sägs att löven har svårt mot Kristianstad mdf. Men löven har svårt mot Alla lag! Men hur ska dom kunna slå ett SHL lag när man gör så lite mål? Men dom toppar serien, så man kanske inte ska klaga.

  3. Ola

    Håller med om din analys Gustav. Skulle vara intressant veta mer om laget är nedtränade eller inte? Skulle också vara intressant veta hur tränarna ser på saken att spelarna ser ut att undvika att ”skita ned sig” och gå in i situationer där de blir utsatta. Att pp1 inte levererat på 10 matcher är inte okej, syns på självförtroendet. Dock imponerande totalt sett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.