Matchdag – Södertälje hemma

Med sju raka segrar i ryggen och fem dagar sedan senaste matchen tar Björklöven emot seriens lyft senaste tiden, Södertälje SK på onsdagen.

Södertälje var under inledningen av säsongen nere och harvade med AIK i botten av tabellen och låg på plats 13 så sent som i omgång 19 då med bara 19 poäng och bara fyra segrar under ordinarie tid. Sedan omgång 20 till idag har SSK spelat upp sig rejält och klättrat till plats åtta. Ser vi dock bara på tabellen från omgång 20 till idag så ligger Södertälje femma med 30 poäng på 17 matcher, 1,76 per match.

Skruvar i fram klockan och bara tittar på de 13 senaste matcherna, ja då är SKK trea i tabellen, med sina 25 poäng, bara tre bakom Modo och med 48 mål på de senaste 13 matcherna har Södertälje gjort flest mål av alla i serien.

Det intressanta är att SSK agerade i November när de låg på botten. Då sportsligt ansvarige i styrelsen Mikael Samuelsson, numera sportchef, först sparkade Ulf Lundberg som tränare och sedan tog in Justin Pogge i målet. Han gjorde därefter sig av med namnstarka bl.a. backarna Marcus Fagerudd och Markus Oskarsson plus en bunt spelare till, lånade in August Berg från Leksand, Adam Wilsby från Skellefteå och Kalle Henriksson från Frölunda samt signade Gustav Lindberg, Anton Blomberg och Andreas Hjelm. Laget byggdes om bakifrån och har gått ned från 3.3 insläppta mål per match till 3.0, men det som hänt istället är att laget och primärt duon Ludwig Blomstrand och Nick Olesen vaknat framåt och tillsammans med Christopher Liljewall är de kanske seriens hetaste lina (tillsammans med Modos superlina och Lövens translina).

Nog om SSK:s förvandling, men det är det laget som kommer till Umeå, dock utan Justin Pogge som lämnat för spel i DEL. Men SSK kommer med tre raka segrar till Umeå och sex segrar på sju samt sju raka matcher med poäng. Närmast besegrades Karlskoga med 4-3, före det Tingsryd borta med 4-3 efter straffar och Vita Hästen hemma med 6-5 efter förlängning. Laget har alltså öst in mål med 14 på tre senaste. Noterbart är att Olesen har 5+2 och Blomstrand 4+2 på de tre matcherna.

Historiskt har det varit jämt mellan SSK och Björklöven. Det står 13-10 i matcher sedan 2006 till och Löven har vunnit båda mötena i år. 5-2 i tredje omgången den här säsongen, men sedan på straffar i Södertälje 3-2, efter att Löven tappat ledningen i slutsekunder efter en icing av Emil Lundberg och ett till synes regelvidrigt mål.

Nu kan vi vänta oss en högoktanig historia. SSK kommer att gå för det, har mycket offensiv slagstyrka och speed i laget. Jag förväntar mig en match i högt tempo som Björklöven som brukligt för med sin transatlantlina och sin puckinnehavshockey, men där det stundtals böljar. Det blir viktigt att inte bjuda motståndarna på något utan tvinga dem att skapa sina lägen själv. Kan Björklöven hålla ned misstagen och hålla koll på Olesen/Blomstrand ska det som vanligt finnas bra vinstchans för seriesuveränen, men det här är kanske seriens tredje bästa lag som kommer på besök så det ska ses som en klart tuff match.

Laget (Preliminärt):

35 Joe Cannata (30 Mattias Pettersson)

8 Alexander Deilert – 12 Brian Cooper
26 Oliver Larsen – 74 Zach Palmquist
52 August Tornberg – 7 Alexander Hellström
5 Hardy Häman-Aktell

91 Justin Crandall – 15 Tyler Vesel – 90 Alex Hutchings
29 Alexander Wiklund – 13 Fredric Andersson – 40 Sebastian Selin
44 Olle Liss– 22 Fredric Weigel – Pontus Andreasson
79 Emil Lundberg – 19 Kristoffer Söder – 77 David Lindquist
11 William Eriksson

Förväntar mig samma lag som senast för Löven förutom att Cannata är tillbaka i målet.

Bloggens nycklar:

¤ Vinn PP-matchen – Seriens just nu två hetaste PP:n möts. Vinnaren av den matchen har stor chans att ta matchen.

¤ Håll nere misstagen – Det lär gå fort, se till att hantera det bäst så är chansen bra att vinna.

¤ Sätt tryck på backarna – Södertälje har ett par ovana backar. Det måste Björklöven utnyttja, sätta press när chansen ges i Södertäljes zon.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är två formstarka lag som möts. Intressant möte med ett lag som gått som tåget. De spelar en snabbare hockey än när vi möttes senast och de har ett powerplay som de fått igång. Vi måste fortsätta att jobba hårt, det är grunden och det är det som gjort att vi vunnit en del matcher på slutet. , säger Joakim Fagervall till Björklövens hemsida. 

Noterbart om Södertälje:

¤ Ludwig Blomstrand och Nick Olesen delar poängligatoppen på 34 poäng, Blomstrand 21+13 och Olesen 18+16. Trea är kedjekamraten Christopher Liljewall med 23 (8+15). 23 poäng har även backsuccén Adam Wilsby på 25 matcher. Han får Löven se upp med från bakplan.

¤ Södertäljes powerplay står på 23.94 procent för säsongen, men med 10 mål senaste 9 matcherna i PP och 28.46 procent där är det nästan lika hetta som Lövens. I boxplay har SSK svaga 75.18 som fjärde sist i serien.

¤ Alexander Sahlin kommer att stå för SKK mot Löven. Han är med sina 89.27 i räddningsprocent och 2.97 insläppta mål per match seriens näst sämsta förstemålvakt statistiskt. Det var ett tungt tapp för SSK att tappat Pogge.

¤ Med 957 skott på mål är SSK bara elva i allsvenskan när det kommer till antal avslut på mål.

¤ Lucas Carlsson, Christopher Bengtsson, Alexander Falk & Sebastian Höglund är fortfarande borta pga skada.Sedan klev Sebastian Bengtsson av efter ett skott på munnen på sista träningen inför matchen.

Sagt från SSK-håll:

– Vi möter ligans bästa lag så det gäller att vara på tå. Vi behöver komma ut väldigt hårt och ha en bra start och sedan ta det därifrån. Det gäller att göra en topprestation för att ha en chans. Det är ett lag som har spelat bra över tid så det ska bli kul att få mäta sig, säger Södertäljes assisterande tränare Dennis Bozic till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Emanuel Otterhall sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Emma Klöfver samt Otterhall är är på plats och levererar texter samt webb-tv-klipp efter matchen. Bloggen ser matchen på tv och återkommer med en kommentar här.

4 kommentarer

 1. Stefan

  Säger man translinan? Är det 3 fd flickor egentligen?
  Vi har högre pucktempo och jämnare formationer så det blir 5-1.
  Wilsby borde Kentää hämta till nästa säsong.
  Häman vad hände med honom. Var srabilaste back 15 första matcherna.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Man säger transatlantlinan. Bara rolig förkortning, men jag kanske inte borde använda den.

  • Oskar

   Han har väl inte skrivit transsexuella? På en hockeyblogg ligger det nog närmare att anta att de är transatlanter… grymt jobb Gustav, vi andra förstår!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.