Dubbla truppbyggen – Vilka blir kvar?

Medan säsongen susar på håller Per Kenttä på att bygga Björklöven inför nästa säsong. Frågan är vilka blir kvar om det blir SHL och Hockeyallsvenskan.

I fredags förlängde Per Kenttä med Alexander Wiklund och det visar hur aktiv Kenttä är. Han har förutom att förlängt sitt eget kontrakt förlängt med Sebastian Selin, Brian Cooper, William Eriksson, Alexander Wiklund och Fredric Andersson. Jag har inte varit med om så pass många förlängningar under pågående säsong i Björklöven sedan jag började jobba med att bevaka laget 2010.

Men så är ju Per Kenttä den överlägset bästa och mest aktiva sportchef Björklöven haft de senaste 30 åren. Det intressanta nu är ju att Björklöven kan både spela i SHL och i Hockeyallsvenskan nästa säsong och Per Kenttä ska jobba med två parallella trupper. Han talade nyligen på en Rotaryklubb i Umeå och fick frågan om hur många han tror blir kvar från årets trupp i SHL. Då svarade Kenttä 13-14. Jag diskuterade detta för 3-4 veckor sedan på pressläktaren med ett par journalister och då pratade vi om 6-7 spelare, men det kanske var väl negativt.

Det är mycket kvar av säsongen och den är naturligtvis i fokus, men det är alltid kul att spekulera kring vad som händer framöver.

Vi kikar på det hela. Så här kan det se ut enligt bloggen: (K) = Har kontrakt

Lövens lag om de tar sig till SHL:

Definitivt kvar

Fredric Andersson (K), Brian Cooper (K), Alexander Hellström (K), Oliver Larsen (K), Sebastian Selin (K), Alexander Wiklund (K)

Sex spelare under kontrakt. Freddan, Selin, Wiklund kan vara en tredjelina i SHL också, Larsen är utvecklingsbar, Cooper är nyckelback även i SHL och ska hålla där, Acke är rutinerad, har flera säsonger i SHL och kan vara viktig som ledare även om han peakat tidigare.

Kanske kvar

Joe Cannata, William Eriksson (K), Kristoffer Söder (K), Zach Palmquist, Alexander Deilert, Pontus Andreasson,

Cannata kan säkert få bättre betalt någon annanstans så oklart ifall han stannar, Wille har kontrakt, men lånas nog ut i SHL, Söder har kontrakt, men finns det verkligen plats för honom i SHL? 13:e forward max. Palmquist skulle kunna vara en förlängning för att inte byta ut hela laget, Deilert har SHL-rutin, men frågan är om det inte behövs fler backar in än bara tre som det blir om både han och Palmquist blir kvar. Pontus Andreasson är en stor talang och visst han går att behålla, men hamnar ju i en fjärdelina troligen och det passar ju inte riktigt för honom. Du måste våga tro på att han utvecklas för att lira i en andralina i SHL. Som sagt. lite oklart.

Får troligen lämna/Lämnar troligen

Mattias Pettersson, Justin Crandall, Alex Hutchings, Tyler Vesel, Olle Liss, Fredric Weigel, David Lindquist.

Pettersson har stått för en grym säsong så här långt, men jag tror mer på en yngre målvakt som backup i SHL, Crandall, Hutch och Vesel är en grym förstalina i Allsvenskan, men inte i SHL. Frågan är om Kenttä väljer att behålla dem som andralina eller att byta ut importer. Jag är inne på det senare, men ser det inte som otänkbart att de blir kvar. Jag har svårt att säga vem jag skulle kunna tänka mig att ha kvar individuellt, Crandall kanske. Liss och Weigel är riktigt bra spelare i allsvenskan, men inte bärande offensiva i SHL så jag tror de ryker. David Lindqvuist har visat att han klarar av att lira i en fjärdelina och ta en sån roll, men nej, jag tror inte att han följer med till SHL. Hade för svårt i SHL med Luleå.m

För säkert lämna/Lämnar säkert

Hardy Häman-Aktell, August Tornberg, Ludvig Stenvall, Alexander Popovic, Lukas Ericsson, Emil Lundberg,

Det är Aktell som är närmast här, men det är för många andra backar på kontrakt eller aktuella. Övriga håller inte i SHL i mina ögon med nuvarande prestation.

Så om jag får gissa då är det 10-12 spelare som får vara kvar i SHL.

Skulle jag ställa upp ett Lövenlag i SHL ser det ut så här:

Joe Cannata (Ny ung målvakt)

Offensiv ny back – Kristofer Berglund
Brian Cooper – Zach Palmquist
Daniel Rahimi – Ny offensiv back
Alexander Hellström – Oliver Larsen

Ny spetsspelare – Ny spetsspelare – Ny spetsspelare
Ny talangfull spelare – Ny rutinerad spelare – Crandall/Ny import
Alexander Wiklund, Fredric Andersson, Sebastian Selin
Ny ung spelare – Pontus Andreasson – Ny ung spelare
Kristoffer Söder/William Eriksson

Jag tror att det finns chans att få hem Rahimi/Berglund som båda har utgående kontrakt.

På forwardssidan tror jag inte på några hemvändare. Ottosson har inte utvecklats på det sätter i SHL, sen är det inte så många aktuella.

Löven lag om de blir kvar i hockeyallsvenskan:

Definitivt kvar

Fredric Andersson (K), Brian Cooper (K), Alexander Hellström (K), Oliver Larsen (K), Sebastian Selin (K), Alexander Wiklund (K), William Eriksson (K), Kristoffer Söder (K),  Zach Palmquist, Pontus Andreasson,

Jag tror inte att Kenttä bryter några kontrakt ifall laget är kvar i HA, så räkna med att alla under kontrakt blir kvar. Pontus Andreasson tror jag helt klart får förlängt om Löven blir kvar i HA, Palmquist tycker jag är en spelare Kenttä ska förlänga med inom kort oavsett ifall det går.

Kanske kvar

Alexander Deilert, Justin Crandall, Alex Hutchings, Tyler Vesel

Deilert är grym i allsvenskan, men vill han vara kvar i Umeå? Nu har han en socialt bra situation med Emil Lundberg och Lukas Ericssons flickvänner som är kompisar med hans, men om de försvinnner. Vad händer då? Jag tror att Kenttä försöker få ha kvar importtrion som är klass i allsvenskan, men kanske kan något SHL-lag hugga på någon av spelarna och då försvinner den spelaren.

Får troligen lämna/Lämnar troligen

Olle Liss, Fredric Weigel, David Lindquist, Hardy Häman-Aktell, August Tornberg, Joe Cannata, Mattias Pettersson.

Liss och Weigel ser jag som engångssatsningar för att gå upp. Möjligen att Weigel kan få stanna, men jag ser det inte troligt. Vill säkerligen ha bra betalt. Hardy och Tornberg har visserligen utvecklats, men ska backsidan ta steget framåt måste det finnas någon öppen plats. Cannata ser jag inte bli kvar om Löven inte går till SHL. Buden kommer att hagla. Pettersson har jag svårt att se skriva på ett nytt kontrakt som tvåa i allsvenskan så går nog gärna för en förstaspade någonstans efter en bra säsong i Löven där han inte får förstaspaden.

Får säkert lämna/Lämnar säkert

Ludvig Stenvall, Alexander Popovic, Lukas Ericsson, Emil Lundberg.

Stenvall och Popovic har inte fått plats i laget, Lukas Ericsson sitter på läktaren. Ja de tre får lämna. Emil Lundberg har inte alls fått till det den här säsongen. Kan inte se att han får förlängt.

Lövens lag 2020-21 om de blir kvar i HA:

Ny etta, säkert en import (Ny ung andremålvakt)

Brian Cooper – Alexander Deilert
Ny toppback – Zach Palmquist
Alexander Hellström – Oliver Larsen
Ny ung talangfull back – Ny etablerad back

Justin Crandall – Tyler Vesel – Alex Hutchings
Ny kvalitetsspelare – Pontus Andreasson – Ny kvalitetsspelare
Alexander Wiklund, Fredric Andersson, Sebastian Selin
Ny kvalitetsspelare – Kristoffer Söder – William Eriksson
Ny ung spelare

Sedan kommer Löven som Kenttä alltid brukar göra fylla på med mer kvalitet under säsongen.

20 kommentarer

 1. Jan-Erik Brännström

  Hockeyspelare är i likhet med andra idrottare nyfikna på vad som skrivs om dom i press och andra media. Jag är övertygad om att de flesta läser dina rader. Här får vissa i klartext veta att dom inte duger utan får, under vissa omständigheter, räkna med att få sparken efter årets säsong. Vilken härlig inspirationskälla och motiv till allt hårdare satsning domare Pettersson förlänar.
  Förlåt ironin men ditt spånande hade väl kunnat förskjutas nån månad eller………………..

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   De som jag dömer ut som sitter på läktaren eller inte får plats i truppen kan ju inte vara så förvånade över att vara på listan.
   Jag kan förstå att spelare läser och kan bli sur på mig, men det tar jag. Jag skriver bara vad jag tycker. Har inget problem att stå öga mot öga med en spelare efter att jag tyckt.

 2. Coachen

  Men mest akut just nu är väl att ta in en back för att täcka upp Deilerts skada. Vilken skitsäsong karln haft, måste vara en av hans sämsta i karriären med tanke på alla missade matcher pga olika anledningar. Då Stenwall och Popovic inte fått förtroende på hela säsongen kan de väl knappast få det i slutspurten heller så jag räknar med att vi tagit in en stark back innan Modo-matchen nästa onsdag. Eller vad tror du om backsituationen nu Gustav?

 3. N

  Vad tror Du om ledarsidan?
  Spontant känns det som att Fagge kan bli kvar om dom går upp men att han lär bytas ut om dom blir kvar.

 4. Ronny Edvardsson

  När Hockeyallsvenskan är slutspelad så ses det ut som Löven får möta Modo i bäst av sju matcher, eller fem.
  Blir tufft, men allt kan hända, eller inte.
  Det blir som det blir, ändå. Nästa säsong går väl den som vinner hockeyallsvenskan upp till SHL, samt den som blir sist åker ner från SHL, till Hockeyallsvenskan?
  Om det blir förlust, i finalrysaren mot SHL så här väl detta Lag en ny chans att ta sig till SHL??
  Tack på förhand…

 5. H

  Vad tror du om oddsen att få ”hem” Kristofer Berglund nu snart (som ersättare iom Deilerts skada)? Vad jag förstår så ligger hans lag näst sist i ligan, så inget slutspel att vänta för honom. Då är det färdigspelat i slutet på februari om jag fattat rätt.

 6. Thomas

  Spännande att spekulera. Du är nog rätt nära sanningen. Kan nog inte säga emot dig på någon punkt.
  Du gör väldigt intressanta och bra inlägg på din blogg. Tack för det.

 7. Peter

  Modo agerar idag inför slutspurten med att värva Belov. Hoppas Löven hakar på nu och spetsar inför det som komma skall!

 8. Ronerik

  Kenttä har många faktorer att ta hänsyn till i byggandet av ett nytt lag. Något jag noterat är att Björklöven, förutom att vara ett bra lag också är ett rätt ålderstiget lag. Klart äldst i Hockeyallsvenskan. Spetsspelare man vill fylla på med är inte sällan uppemot 30-årsåldern. För att få en bra mix behöver man då även bra yngre spelare. I nuvarande lag finns verkligen inte många sådana. Det talar för att man gärna skulle behålla spelare som Häman Aktell, och helst hitta minst 3 till i samma åldersgrupp.

 9. Erik Konradsson

  Spännande tankegångar. Tror precis som du att både Berglund och Rahimi VILL bli kontaktade, men frågan är vad dom tillför förutom rutin förstås?
  Är inte Rahimi lite väl ”oschlög” eller har han undvikit avstängningar sista året? I vilket fall som helst är dom inne på upploppet av karriären och att plocka hem dom för att dom har en historia i klubben känns inte lyckat. Hoppas Käntää står över sånt…Skulle tro att han har något getöga på ett par Oscarshamnsspelare, jag.
  Vilket eller vilka lag som åker ur SHL lär bli rejält brandskattade i vilket fall som helst.

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Ja huvva att ta hem en egen produkt som brutit sitt kontrakt i SHL. Det var nog det värsta jag sett ett lag göra på längre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.