Otto visade vägen för Löven

Björklöven var tillbaka på vinnarspåret hemma mot KHK även om det satt ganska långt inne. Otto visade vägen helt enkelt.

Karlskrona vann ju senast mot Löven med 3-0. De fick ett 1-0-mål efter bara 2.44 och sedan spelade de med samma taktik som i förra mötet. ned i skyttegravarna. Kanske för att det var bästa taktiken, kanske för att det blir så mot Löven. Deras bredd, trots inga backar, bara maler på.

48-22 i skott på mål, 75-36 i avslut totalt. 75 (!) avslut från Björklövens sida med nätta puckinnehavet på 21.31 i anfallszon mot 14.21. Det här var på sitt sätt en utklassning från Lövens sida, men på sitt sätt, med tanke på att de skapade ganska få klara chanser första 39 minuterna så var det också lite trubbigt.

Det viktiga var ändå i slutändan att vinna igen efter förlusten senast och det med tanke på hur nära Modo är, att Modo väntar på onsdag och att den där hemmaplansfördelen i finalen kan vara väldigt avgörande. Och vann gjorde Björklöven med två nyckelbackar borta och tredje perioden överlag med bara fem backar. Det kommer inte att funka mot Modo. Cooper måste nästan vara tillbaka då om jag ska känna mig trygg inför matchen.

Om vi tar det från början samtidigt som vi tar upp Axel Ottosson. Det var linan med han, Linkan och Wille Eriksson som förde Löven i första perioden och delvis i den andra också. Det syntes både att Axel var spelsugen, att han är bra på den här nivån trots att haft andra typer av roller i FBK och LHC. Det syntes också att han och Linkan synkade direkt. Wille funkade bra i den linan också. Det kändes så naturligt att ha Otto tillbaka i Löven.

Björklöven fick det där målet mot sig tidigt när Fredric Andersson både täckte Cannata och styrde in pucken i eget mål på Kevin Ekman-Larssons skott. Sedan hade Björklöven problem med passningspspelet, transatlantkedjan var ovanligt osynlig och spelet kändes ryckigt till och med när Freddans lina var inne. Det var bara Ottossons lina som verkligen spelade ut och de kanske kunde ha gjort 1-1 när Ottosson valde att passa istället för att skjuta i två mot ett-läge.

I andra perioden var Björklöven något mer rejäla, dominerade själva spelet ännu mera, men hade lite svårt att skapa chanser. Karlskrona backade hem, slog vakt om sin ledning och hade inte mycket själva. Det var någon kontring här och där samt när de fick spela powerplay, men där tyckte jag att Björklöven dödade utvisningen ganska enkelt ändå. Det kändes som att det kunde bli en lång jakt på 1-1-målet, men som att det ändå skulle komma. Det måste vara tufft mentalt att spela en match som KHK gjorde.

Men briljans från Otto-linan gav 1-1 och där är faktiskt Linkans pass den riktiga delikatessen. Bakom ryggen från bakom målet till Otto som trots en så där träff får in den. Klart rättvist både att Löven fick näta innan paus och att just Otto-linan gjorde det.

Sedan var det oerhört viktigt att få det där 2-1-målet så snabbt. Det släckte nog Karlskornas tro ganska rejält. Riktigt fint av Oliver Larsen att vara så pass kall, finta, kliva förbi och sedan skjuta. Med Deilerts skada så blir Larsen viktig för Löven. Han måste vara ett hot från bakplan framöver.

Sedan var det egentligen inget snack om vilka som skulle vinna. Det blev aldrig någon push från KHK:s sida och det mycket tack vare Lövens powerplay som dödade matchen. Om Löven i första perioden när de fick PP var lite osynkade och fick spela stora delar av PP:et med Liss-linan så var det PP1 som startade när laget fick powerplay 7.08 in i slutperioden. Där gick spelet som på räls upp till skott i bra läge från Palmquist.

Palmquist som spelade 24.33 i matchen, med backbrist, blir även han oerhört viktigt nu utan Deilert närmaste veckorna, men Palmquist var lysande och bar laget från backplats idag måste jag säga. Hardy spelade dock ännu mer med 28.09.

Andra PP-målet, där visade Liss och gänget i PP2 att de kan lira och det var ett klassmål där Liss sista passning där han brukar skjuta var ruskigt läcker och Pontus Andreasson som haft det tufft ett tag satte dit pucken riktigt fint. Hatten av för Lövens powerplay, hatten av för Liss som trots att han sett ganska rostig ut i Löven har stått för 8 (4+4) poäng på 12 matcher.

Någon annan som lyser just nu är Tyler Vesel med två nya assist. Han var poänglös senast, men är uppe på 17 (3+14) på senaste 10. Smyghet så att säga.

Frågan är om inte Ottosson måste in i PP han med även om just spelet i fem mot fem och farten är hans bästa egenskap. Det borde finnas plats i någon av linorna och en kille som både kan passa och skjuta som är leftare är ju inte så dåligt i Lövens lag. Det känns som att han kan vara tungan på vågen för Löven som redan var dyngstarka.

Det som känns bra efter matchen var att Björklöven jobbade stenhårt och visade upp fin inställning. Två förluster i rad är inte acceptabelt. Det som känns sämre är ju backbristen. Nu slagsmålade Tornberg sig ut matchen och även om det var kul att se Acke spela lite tunga minuter och dela ut ett par smällar så är det väldigt tunt på backsidan just nu.

Joe Cannata by the way hade 21 räddningar på 22 skott, 95.45 i räddingsprocent och var riktigt stabil. Det var viktigt att han stod för en bra insats.

Modo härnäst som föll mot Västervik för tredje gången den här säsongen. Vilken match alltså på onsdag, men den tar vi tag i efter helgen.

Slutnotis. Över 5000 åskådare igen för Löven. Snittet nu på 4640, Skellefteå har 4687. Det närmar sig rejält nu.

8 kommentarer

 1. Viktor Örberg

  Bra analys som vanligt. Otto var tveklöst en av matchens förgrundsgestalter. Jag vill ju gärna tro att den här matchen bevisade hur viktigt klubbhjärta är. Otto själv säger att det är fantastiskt att spela för Löven. Han är från Umeå, han har snackat om betydelsen av ”mammas köttbullar”. Så kliver han in och bara tar för sig i sin första match (efter en träning med laget). Det förväntade jag mig inte av en kille som haft ett par tuffa säsonger i SHL. Jag är så glad att han är tillbaka.

  Som din rubrik antyder, tycker jag den här matchen visade hur viktigt klubbhjärta är. Enligt Ottos egen utsaga är det speciellt att spela i Löven. Han har var nog viktiga för kvitteringen), . Otto kommer ju från 1 1/2 säsongs spel i annan klubb, men kliver in på isen

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Inte i vår. Han har speltid i KHL. Men utgående kontrakt så om Löven går upp kan det hänDa i sommar.

   • Thomas

    Fast dom ligger sist och avslutar sin säsong i slutet på feb. Borde inte Riga vara villig att släppa honom?

 2. Sigge

  Hej Gustav.

  Är det aktuellt att låna in Jacob Andersson från Skellefteå AIK? han är ju utanför laget ibland och ibland 7e back i aik med lite speltid .

 3. Kalle

  Vad tror vi om chanserna att få hem Rahimi inom en snar framtid eller potentiell förstärkning i final/ eventuellt shl play off?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Till nästa säsong eventuellt, men absolut inte den här. Växjö går ju bra just nu och han lär spela slutspel med dem. Varför skulle han bryta det kontraktet med den lönen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.