En onödig och onödig förlust för Löven

Björklöven föll i sista grundseriederbyt för säsongen mot Modo. En förlust som svider på flera sätt för Björklöven.

När jag tittar tillbaka på hela den här matchen över 60 minuter så känner jag att, det var ju ändå hyfsat jämnt över alla 60 minuter för Modo hade ju starten, Modo hade sista 10 där Löven bara chippade efter luft och slog till icing. Visst Björklöven förde matchen däremellan, radade upp lägen, men Modo hade någon ströchans här och där. Det är bara det att de där sista 10 skulle aldrig ens haft någon innebörd. Det skulle stått 3-1 eller 4-1 på tavlan till Björklöven där och då. Då hade matchen varit död, då hade aldrig Modos push fått något resultat och vi hade sett tillbaka på det här som en säker seger för Björklöven.

Men nu gjorde inte Justin Crandall mål på 3 mot 1-läget Löven hade, Axel Ottosson missade sitt friläge, Emil Lundberg nätade inte helt fri från två meter och Hutchings sköt utanför med öppet mål från två meter för att nämna några lägen. Mot de flesta lagen hade Björklöven vunnit ändå med säg 3-1 i öppen kasse. Mot Modo med den spets och kvalitet de har då måste du döda matchen. Annars kommer de troligen tillbaka.

Lägg dessutom till att Björklöven blev nollade i powerplay för fjärde raka matchen så inser man att det har lämnats en hel del kvar på isen i de här fyra mötena från Lövens sida. Fyra av tolv poäng har gått till Björklöven, åtta till Modo. Jag förklarar det med effektivitet, powerplay och att det som ska vara Björklövens edge, målvaktsmatchen förlorats.

Björklöven tyckte själva efter matchen att de inledde bra förutom att de fick ett boxplay där de släppte in mål. Visst Björklöven hade 4-1 tidigt sett till skott på mål, men försvarsspelet var skakigt. Modo fick komma på insidan och ta avslut oroväckande lätt i slottet. Sedan att Modo skickade 8 av sina 14 avslut i första perioden utanför eller i täck är en annan sak.

Enligt mig tog det fram till minut nio innan Björklöven fick kontroll på spelet, innan de tätade bakåt och höll Modo bättre på utsidan och innan de slutade att tappa så mycket puck. Det blev mer kontroll på spelet, så som Björklöven vill ha. Tempot var inledningsvis så högt att inget av lagen riktigt klarade av det kändes det som.

Från minut nio i första perioden och framåt så var det Björklövens match. Det var där alla de här lägena jag skrev om tidigare skapades (Förutom Lundbergs), det var där Björklöven såg ut som det bättre laget. Visst Modo är bra, de fick ströchanser det med, speciellt Jellverts friläge som Liss gav bort där skottet satt klockrent i ribban.

1-1-målet vara bara logiskt att det kom, Modo var ur position och Hardy kunde kliva långt in i slottet, sikta och skicka upp pucken i krysset till 1-1.

Det borde ha kommit 2-1 i andra perioden, men det kom istället i tredje. Olle Liss som bjöd på en del bakåt, t.ex. 3-2-målet, slog där till framåt helt ren i slottet. Där och då var det Björklövens match, men sedan kom då raset.

Olle Liss pratade om att Björklöven slappnade av, Fagervall pratade om två dåliga hockeymål. Det är svårt att säga exakt vad som händer, men det som är klart är att du måste gå för 3-1 när du leder med 2-1 mot Modo. Annars bjuder du in dem. Jag tror inte att Björklöven rent taktiskt backade hem, utan mer att det blev så. Där ligger det på tränarna ännu mer att mana på, se till att laget är på tå, spelar vidare enligt systemet så de ska, mot nästa mål. Sista tre kanske du kan spela barrikad. Inte sista 10.

Tidigare under säsongen har Björklöven hanterat Modos superlina, det gjorde de spelmässigt ganska bra i dag också, men i slutändan va de iblandade i tre mål. Det kommer på något sätt ned till det mot Modo. Johnsson, Karlkivst och Tamberilini. Det är spets på högsta nivå. De måste begränsas.

Individuellt. Brian Cooper var precis så bra som han alltid är när han var tillbaka. Viktigt att han spelar igen. Tyler Vesel är i grym form just nu, det syns och han hade både en assist, nån pass till som borde varit assist och någon härlig hemåkning och brytning. Axel Ottosson hade 10-2 (!) i tekningar,

Om det var onödigt att tappa matchen som spelet såg ut så var det ännu mer onödigt att förlora utifrån tabelläget. Vid seger hade förstaplatsen varit biff. Nu är Modo fyra poäng bakom och det blir en strid hela vägen. Sett till att Löven vunnit båda matcherna hemma och förlorat bägge borta, oavsett hur mycket slump det varit, så får vi se den där hemmaplansfördelen som viktig. Speciellt ekonomiskt för ett lag i kontrollår som Björklöven.

Inte nog med att det blir strid på kniven, med de tre poängen Modo tog är det nu klart att Modo tar en av den två platserna i finalen, 12 poäng till Timrå tappar de inte, och fick Björklöven välja en motståndare som de inte vill möte sett till matcherna den här säsongen är det nog Modo. Inget lag har större chans att slå ut Björklöven.

Nu blir det för Kenttä att begrava sig i mötena med Modo, hittar nycklarna till hur Modo ska dyrkas upp. Powerplay måste börja fungera och Cannata måste vinna målvaksmatchen mer än han förlorar, även med Modos nya tjeckiska målvakt Patrik Bartosak som de ska ha värvat. Samtidigt måste Björklöven hitta hur matcher ska stängas mot Modo.

Det är bara att konstatera. Det kommer inte att bli lätt det här. Skönt på något sätt att det är 11 matcher kvar innan vi är vid finalen.

Till sist. Det var alltså inte fullsatt i Fjällräven Center ikväll. Är inte den här matchen het i Övik eller? Jag fattar inget. I Umeå säljer ju typ Tingsryd ut. Hur bortskämda är fansen i Ö-vik. Den här resan, mot SHL, den är viktigaste än något SM-guld som Modo tagit, men det verkar inte fansen vilja förstå.

Jaja oavsett väntar Västerås för Löven på fredag. Det lag efter Modo som Löven haft allra svårast för och det med två förluster på tre matcher i ryggen för Löven. Det står lite och väger just nu, negativ trend eller vägbula. Hoppas och tror på det senare.

12 kommentarer

  1. NiW

    Ja, jag är då definitivt orolig för en HA- final mot Modo. Serieseger stärker väl aktierna en del, men…
    Förlust där och det blir grymt svårt att gå upp. Finns det något lag som lyckats gå upp på ”andra chansen”?
    Fast jag älskar att ha fel i detta sammanhang.

      • Christer

        Varför envisas löven med att skjuta gång på gång ”isare” för styrning mot mål (80%) först nu mot Karlskrona även nu mot Modo ???.

  2. Artlen

    Hej Gustav! OM Löven spelar allsvensk final mot MODO och OM Löven förlorar finalen, visst är det så att Löven får möta segraren från playoffserien?
    Har jag förstått det rätt?

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det stämmer och av fyra hittills sådana spelade matchserier har det laget som kommit från Playoff vunnit 3. Endast Leksand 17-18 slog Oskarshamn efter att Leksand förlorat den allsvenska finalen mot Timrå.

      • Banjo

        Av de möjliga playoff-lagen nu har ju löven alla utom Västerås som i en liten ask även om vad som helst kan hända på en så kort matchserie. De borde verkligen kunna ta en ev andra chans. Även mot Västerås så med näbbar och klor lyckats ta löven i 2 matcher där löven ändå styrt och ställt och borde vunnit åtminstone nån av dem.

  3. Keepern

    Håller med dig i det du skriver att hemmaplansfördelen kommer att vara viktigt i finalen men undrar om det du skriver ”Speciellt ekonomiskt för ett lag i kontrollår som Björklöven”. Någon har sagt till mig att man delar 50/50 på nettot i en avgörande match i final och kval. Tycker det verkar märkligt om det skulle vara så ,vet du om det är så att man delar ?

    En annan sak jag undrar över, vet du om laget tränar extra hårt igen ? Tycker det har sett lite segt ut på vissa håll några matcher. Hur som helst så blir matchen på fredag blir grymt viktig inför fortsättningen, och även om VIK har många skador så kommer det att bli en tuff match.

  4. Hans Sjölander

    Lite sakta i backarna nu! Det var omkring 400 personer från att vara fullsatt mot Löven. Hemmamatchen innan mot Karlskoga lockade också mer än 6 500 personer. Två bra publiksiffror. Inget att skämmas för tycker jag. Om det inte blir fullsatt i den eventuella finalserien mot Löven skulle jag dock bli besviken.

    Hans

  5. Ola

    Fullsatt i ö-vik innebär ca 12% av öviksborna. Fullsatt i Umeå innebär ca 5% av Imeborna. Umeå är ju större än Ö—vik o Skellefteå tillsammans. Därför borde vi också ha ett SHL-lag 🙂

  6. Kupp

    Liss hemjobb på 3-2 är hemskt att se. Krävs en attitydförändring annars kommer han kosta viktiga matcher. Kenttä, fagge och kimby har såklart inte missat detta. Bänka, bara spela pp eller bara spela mindre kritiska lägen i matcherna? Eller vad ska göras och vad kommer att göras? Varför kom han hit om han inte bryr sig?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.